Σοβαρό χαρακτηρίζει τον κίνδυνο μιας πανδημίας γρίπης ο Παγκόσμιος Οργανισμός

Υγείας (ΠΟΥ), στην ιστοσελίδα του οποίου μάλιστα, δίδονται απαντήσεις στα

συνηθέστερα ερωτήματα για τη γρίπη των πτηνών.

1. Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

H γρίπη των πτηνών είναι μια μεταδοτική νόσος, που προκαλείται από ιούς και

φυσιολογικά προσβάλλει τα πτηνά. Λιγότερο συχνά προσβάλλει και τους χοίρους,

ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και τους ανθρώπους.

2. Ποιοι ιοί προκαλούν την υψηλής παθογένειας νόσο;

Ο ιός τύπου A έχει 16 υποτύπους Η και εννέα υποτύπους N. Μόνον οι ιοί από τους

υποτύπους H5 και H7 είναι γνωστοί για την πρόκληση υψηλής παθογένειας μορφής

της νόσου.

3. Γιατί είναι τόσο σοβαρές οι πρόσφατες εξάρσεις της νόσου;

Οι πρόσφατες εξάρσεις της υψηλής παθογένειας γρίπης των πτηνών, η οποία

πρωτοεμφανίσθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία το 2003, είναι οι πιο σοβαρές που

έχουν καταγραφεί. Επιπλέον, ο υπαίτιος ιός, ο H5N1 έχει αποδειχθεί εξαιρετικά

ανθεκτικός. Παρότι έχουν θανατωθεί περισσότερα από 150 εκατ. πτηνά παγκοσμίως,

εξακολουθεί να ενδημεί σε αρκετές περιοχές Ο ιός παρουσιάζει επίσης

ενδιαφέρον, όσον αφορά τις συνέπειές του στους ανθρώπους που προσβάλει.

4. Πώς μολύνονται οι άνθρωποι; Προς το παρόν, κύρια οδός μολύνσεως

θεωρείται η άμεση επαφή με τα μολυσμένα πουλερικά ή με επιφάνειες και

αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τα περιττώματα άρρωστων πτηνών. Τα

περισσότερα κρούσματα σε ανθρώπους έχουν σημειωθεί σε περιοχές, όπου πολλά

νοικοκυριά έχουν πουλερικά, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα, ακόμα και μέσα στο

σπίτι.

5. Είναι ασφαλές να τρώμε πουλερικά και προϊόντα πουλερικών;

Ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις. Ο ιός H5N1 είναι ευαίσθητος στη θερμότητα και

σκοτώνεται στους 70 βαθμούς Κελσίου. Συνεπώς, οι καταναλωτές πρέπει να

βεβαιώνονται ότι τα πουλερικά είναι καλά ψημένα (χωρίς «ροζ» τμήματα), ενώ τα

αυγά πρέπει να είναι σφικτά (όχι μελάτα). Απαραίτητο είναι – επίσης – να

προσέχουν να μην πέφτουν υγρά από ωμά πουλερικά σε επιφάνειες ή σε τρόφιμα, να

μη βάζουν στα πιάτα όπου πριν είχαν τοποθετήσει ωμό ή μισοψημένο κρέας, το

ψημένο, ενώ επιβάλλεται να καθαρίζουν σχολαστικά τα σκεύη.

6. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο;

Όχι. Αν και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 140 κρούσματα και 78 θάνατοι, οι

αριθμοί αυτοί είναι μικροί, εάν αναλογισθεί κανείς τον αριθμό πτηνών που έχουν

μολυνθεί και τους ανθρώπους που εκτέθηκαν σε αυτά.

7. Τι γίνεται όσον αφορά τον κίνδυνο πανδημίας;

Για να υπάρξει πανδημία, πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: να

εμφανισθεί νέος υποτύπος του ιού της γρίπης, να προσβάλει τους ανθρώπους

προκαλώντας σοβαρή νόσο και να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Στην

παρούσα φάση, ο ιός H5N1 πληροί τις δύο πρώτες προϋποθέσεις.

8. Τι πρέπει να συμβεί στον ιό, ώστε να προκληθεί πανδημία;

Μπορεί να γίνει εύκολα μεταδόσιμος στους ανθρώπους, με δύο μηχανισμούς. Ο

πρώτος, είναι να ανταλλάξει το γενετικό υλικό του με έναν ανθρώπινο ιό (για να

γίνει αυτό θα πρέπει ένας άνθρωπος ή χοίρος να μολυνθούν ταυτοχρόνως από τους

δύο ιούς). Και ο δεύτερος, να μεταλλάσσεται συνεχώς, βελτιώνοντας την

ικανότητά του να ενώνεται με ανθρώπινα κύτταρα.

9. Είναι σοβαρός ο κίνδυνος πανδημίας;

Ναι, είναι. Με τον ιό H5N1 να έχει πλέον «οχυρωθεί» σε αρκετές χώρες, ο

κίνδυνος να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα είναι υπαρκτός. Κάθε πρόσθετο

κρούσμα δίνει στον ιό τη δυνατότητα να βελτιώσει τη μεταδοτικότητά του στους

ανθρώπους και να εξελιχθεί σε πανδημικό στέλεχος.

10. Υπάρχουν άλλοι λόγοι ανησυχίας;

Ναι. Οι οικόσιτες πάπιες μπορούν πλέον να αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες του

υψηλής παθογένειας ιού, δίχως να παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου. Δρουν

δηλαδή ως «σιωπηρά ρεζερβουάρ» του ιού, διαιωνίζοντας τη μετάδοσή του σε άλλα

πουλιά. Επιπλέον, σε σύγκριση με τους ιούς H5N1 του 1997 και του 2004, ο ιός

που κυκλοφορεί σήμερα είναι πιο θανατηφόρος για πειραματόζωα και θηλαστικά.

LINK:

*www.who.int/csr/disease/avian-influenza/avian-faqs/en/index.html