Δεν χρειάζεται να αναρωτηθείτε γιατί το τσίπουρο στην Πρέσπα μοιάζει με

μαγικό φίλτρο. H απάντηση δίνεται εύκολα στο αποστακτήριο του αείμνηστου

Γερμανού Δαμολίδη, σε ένα πλινθόκτιστο δωμάτιο που μετράει αιώνες και στον

Βασίλη που συνεχίζει την τέχνη του «παππού» με τον πρέποντα σεβασμό.

Τα τσάμπουρα από τα σταφύλια περιμένουν από τον Σεπτέμβριο και αχολογούν καθώς

μπαίνουν στο καυτό καζάνι. Ρυθμίζεται η ένταση της φωτιάς στον φούρνο με τα

ξύλα και… αναμονή! Στο «ψυγείο» τρέχει συνεχώς το παγωμένο νερό που έρχεται

με αυλάκι από την πηγή πιο πάνω, περιμένοντας τους φουριόζους καυτούς ατμούς

από το βράσιμο στο καζάνι. Δεν περνάει πολλή ώρα και η πρώτη σταγόνα

εμφανίζεται στο στόμιο του σωλήνα. Είναι η πρώτη «θανατηφόρα» σταγόνα του

τσίπουρου. Σκέτο οινόπνευμα. Το βράσιμο συνεχίζεται…

Ούτε μια στιγμή να μη νομίσετε ότι οι άνθρωποι δεν παίζουν ρόλο στην παρασκευή

του. Δεν είναι μονάχα η τεχνική που μετράει, τα λογής λογής πρόσθετα (π.χ.

γλυκάνισο, καλαμπόκι), η γνώση για την ένταση της φωτιάς ή ο έλεγχος της

«αλυσίδας» που δημιουργούν οι υγροποιημένοι ατμοί βγαίνοντας από το στόμιο του

αποστακτηρίου. Πάνω απ’ όλα μετράει η ατμόσφαιρα που άλλοτε είναι γελαστή,

τραγουδιστή μέσα από το ακορντεόν του «μαέστρου» του χωριού (ο οποίος

παρεμπιπτόντως παίρνει το μπάνιο του στην πηγή μέσα στο καταχείμωνο) και

άλλοτε κατανυκτική, ιδιαίτερα τις μικρές ώρες που τα βλέφαρα βαραίνουν.

Προσωπικά δεν μου είναι εύκολο να αποσυνδέσω το αποστακτήριο από τη μορφή του

«παππού» Γερμανού Δαμολίδη και της γυναίκας του Θοδώρας. Παρ’ όλα αυτά η ζωή

συνεχίζεται, το καζάνι λειτουργεί και φέτος στα χέρια του Βασίλη. Και αν

κανένα δάκρυ μάς ξεφεύγει καμιά φορά μοιάζει με το τσίπουρο της Πρέσπας…

είναι και αυτό υγρό και δυνατό!

H Φλώρινα βράζει… τσίπουρο!

Όλα τα καζάνια της Φλώρινας βράζουν και σας περιμένουν για ένα κέρασμα από

σήμερα μέχρι και την Κυριακή. H γιορτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 2ης

Έκθεσης Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού και παράλληλα με το 2ο Συνέδριο

Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Φλώρινας. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της γιορτής τσίπουρου έχει ως εξής:

Παρασκευή

19.00 στο Αμύνταιο βράζει το καζάνι του Μπάτσιου, με την

παραδοσιακή ορχήστρα Ακρίτες.

19.00 στη Μελίτη βράζει το καζάνι του Τσώτσκου, με την

παραδοσιακή ορχήστρα Αστέρια.

21.00 στην Υδρούσα βράζει το καζάνι της Πάντου, με την

παραδοσιακή ορχήστρα Τσαμπάζη.

21.00 στη Φλώρινα βράζει το καζάνι του Μπεκιάρη, με την

παραδοσιακή ορχήστρα Πέιου.

Σάββατο

18.00 στο χωριό Παπαγιάννη βράζει το καζάνι του Γαζέα, με

την παραδοσιακή ορχήστρα Ακρίτες.

18.00 στο χωριό Βαρυκού βράζει το καζάνι του Νικολαΐδη,

με τη Λαϊκή Χορωδία Βαρυκού.

18.00 στο χωριό Φιλώτας βράζει το καζάνι του Κατσικαράκη,

με την παραδοσιακή ορχήστρα Τα παιδιά της παρέας και το καζάνι του

Αδαμίδη, με την ποντιακή λίρα του Αμιρίδη

Κυριακή

18.00 στο Αμμοχώρι βράζει το καζάνι του Ζουζέλη, με την

παραδοσιακή ορχήστρα Μακεδονικός Ήχος.

18.00 στον Αετό βράζει το καζάνι του Μιλιόπουλου

(Τσούτσα), με την παραδοσιακή ορχήστρα Μακεδονική Μουσική.

18.00 στον Άγιο Παντελεήμονα βράζει το καζάνι του

Καραπατσιά, με την παραδοσιακή ορχήστρα Χάλκινα Ηχοχρώματα.

19.00 στον Αετό βράζει το καζάνι του Οικονόμου, με την

παραδοσιακή ορχήστρα Μακεδονική Μουσική και μία ώρα μετά το καζάνι της

Σκανδάλη, με την παραδοσιακή ορχήστρα Μακεδονική Μουσική.

19.00 στον Άγιο Παντελεήμονα βράζει το καζάνι του

Κιουμουρτζή, στις 20.00 το καζάνι του Έλκα και

στις 21.00 το καζάνι του Μπούκτση. Σε όλους παίζει η

παραδοσιακή ορχήστρα Χάλκινα Ηχοχρώματα.

Τσίπουρο και στην Κόνιτσα

Με την ονομασία «Καζάνια 2005» η εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων No Limits

διοργανώνει στην Κόνιτσα γιορτή τσίπουρου από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα τριήμερο όπου θα συνυπάρχουν η παράδοση και το γλέντι, η

απόσταξη τσίπουρου και τα παραδοσιακά ηπειρώτικα κλαρίνα. Στη διάρκεια των

εκδηλώσεων, ένα καζάνι απόσταξης θα «βράζει» συνέχεια, ώστε να μάθουν οι

επισκέπτες τη διαδικασία απόσταξης, αλλά και να δοκιμάσουν το ηπειρώτικο

τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Το σκηνικό θα συμπληρώνεται με κλαρίνα από ντόπια

ορχήστρα και μεζέδες. Το κόστος για όσους ενδιαφέρονται είναι 145 ευρώ κατ’

άτομο με πληρωμένες 2 διανυκτερεύσεις, πρωινό και φυσικά… όσο πιείτε και όσο

φάτε!