Γενναίες μειώσεις τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια σε τουριστικές

περιοχές φέρνει η διαφαινόμενη «άπνοια» και στη φετινή τουριστική σεζόν.

Παράλληλα, έχει ξεσπάσει εμφύλιος ανάμεσα σε ξενοδόχους και εστιάτορες για το

ποιος ευθύνεται για την αύξηση του κόστους των διακοπών, που έχει ως συνέπεια

τη μείωση των επισκεπτών…

«Όσοι δεν έχουμε δικά μας καταστήματα είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε»,

λέει ο κ. Κώστας Κακουλάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Ηράκλειο

Οι ξενοδόχοι κατηγορούν τους εστιάτορες ότι προσφέρουν πολύ ακριβά τις

υπηρεσίες τους με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι τουρίστες. Οι εστιάτορες από

την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οδηγούνται σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους

λόγω του συστήματος «all inclusive» που εφαρμόζουν τα περισσότερα ξενοδοχεία

και μάλιστα – τώρα πια – και για τους Έλληνες πελάτες τους.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα εμφανίζονται σταθερές ή

και μειωμένες έως και κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, όταν εν όψει των Ολυμπιακών

Αγώνων και των προσδοκιών για αυξημένο τουριστικό ρεύμα είχαν επιβληθεί

σημαντικές αυξήσεις.

Οι εστιάτορες, που το 2004 είχαν ακολουθήσει αντίστοιχη τακτική ανατιμήσεων,

διαπιστώνουν για εφέτος πτώση του τζίρου που φθάνει έως και 70%, πράγμα που

είναι ήδη ορατό σε περιοχές όπως η Χερσόνησος και η Αμμουδάρα, στην Κρήτη.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων,

εστιατορίων και ταβερνών στις τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου αποφάσισαν να

προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών κατά 15%.


Λευτέρης Βαμβουκάκης: «Δουλεύω πλέον χωρίς υπαλλήλους αφού διαφορετικά δεν

καλύπτονται ούτε τα πάγια έξοδα»

Στις Σποράδες, οι ξενοδόχοι ζητούν από τους εστιάτορες και ιδιοκτήτες ταβερνών

να ρίξουν τις τιμές τους «ώστε να υπάρξει συγκράτηση του τουριστικού

ρεύματος». Στην Κέρκυρα, οι επαγγελματίες κατηγορούν τους ξενοδόχους ότι με

την επέκταση του συστήματος «all inclusive» οδηγούν σε αφανισμό τις ταβέρνες

και τα εστιατόρια. «H τακτική των ξενοδοχείων έχει καταργήσει τα ψώνια, το

φαγητό και τη βόλτα των τουριστών ακόμη και στο ιστορικό κέντρο», είπε στα

«NEA» ο γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Αλέκος

Λιτσαρδόπουλος.


«H δουλειά είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή

περίοδο», λέει ο κ. Κώστας Κακουλάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αμμουδάρα

Ηρακλείου. «Δεν μπορούμε παρά να μειώσουμε τις τιμές μας για να επιβιώσουμε».

Ο συνάδελφός του Λευτέρης Βαμβουκάκης, όπως λέει, υποχρεώνεται πλέον να

δουλεύει μόνος του με την οικογένειά του, χωρίς υπαλλήλους, «αφού διαφορετικά

δεν θα καλύπτονται ούτε τα πάγια έξοδα».

Στη Ρόδο, σύμφωνα με τους εμπόρους και εστιάτορες του νησιού, τα τελευταία δύο

χρόνια έχουν οδηγηθεί στο κλείσιμο περίπου πεντακόσιες μικρές επιχειρήσεις που

βρίσκονταν γύρω από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και ουσιαστικά δούλευαν με

τους πελάτες αυτών των ξενοδοχείων, κυρίως στην Ιαλυσό και τον Θεολόγο. Οι

τουρίστες καλύπτουν πλέον κάθε καταναλωτική τους ανάγκη στα ξενοδοχεία έχοντας

πληρώσει πλήρες πακέτο. «Οι τιμές εκτός πακέτων είναι σταθερές σε σχέση με

πέρυσι», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και πρόεδρος της

Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων κ. B. Μηναΐδης. «Ωστόσο, χωρούν «παζάρια» που

φέρνουν μειώσεις έως και 20%», προσθέτει.



ΣΠΟΡΑΔΕΣ – ΙΟΝΙΟ

Θα ρίξουμε κι άλλο τις τιμές

ΕΚΚΛΗΣΗ στους εστιάτορες και τους ιδιοκτήτες καφετεριών να μειώσουν τις

τιμές τους κάνουν οι ξενοδόχοι στις Σποράδες. Οι ίδιοι έχουν προχωρήσει ήδη σε

μειώσεις στις τιμές τους, και όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους είναι

διατεθειμένοι να τις ρίξουν κι άλλο, αν το κλίμα δεν αλλάξει.

«Αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τις τιμές μας γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Δεν

μπορούμε διαφορετικά να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον επισκεπτών», λέει ο

πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Γιαλής Κυπαρισσός και προσθέτει: «Θα

πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε εστιατόρια, καφετέριες, σούπερ μάρκετ, καθώς

πολλά προϊόντα είναι πανάκριβα».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Σκιάθου κ. K. Καραστατήρας,

πρότεινε να μπει πλαφόν στις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων.

Στα νησιά του Ιονίου, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, οι τιμές είναι σταθερές και

οριακά μειωμένες σε σχέση με πέρσι, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα

καταστήματα: «Το κόστος της διαμονής είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, τόσο

στην Κεφαλονιά όσο και στην Ιθάκη», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων των δύο

νησιών, κ. Σπ. Γαλιατσάτος, που υποστηρίζει ωστόσο ότι «είναι αυξημένες στα

τουριστικά καταστήματα και τα καταστήματα εστίασης». Την άποψή του

συμμερίζεται και ο συνάδελφός του από τη Λευκάδα κ. Π. Σκληρός.