Φρούτα με το τοξικό φυτοφάρμακο παραθείο – η χρήση του οποίου έχει

απαγορευθεί – εντόπισαν επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Θεσσαλονίκης, σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε 150 δείγματα φρούτων που

κυκλοφορούν στην αγορά.

Από την ίδια έρευνα, προκύπτει επίσης ότι το ξεφλούδισμα απομακρύνει σχεδόν

κατά 100% τα επικίνδυνα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τα φρούτα που φτάνουν στο

τραπέζι των καταναλωτών!

Ενδεικτικό είναι ότι το φυτοφάρμακο «Parathion» απομακρύνθηκε από τα μήλα

Αριδαίας – με το ξεφλούδισμα – κατά 99,1%, ενώ με το πλύσιμο κατά 32,7%.

Παρόμοια είναι η εικόνα από τις αναλύσεις που έγιναν σε αχλάδια Ημαθίας: με το

ξεφλούδισμα, το φυτοφάρμακο «Μαλαθείον» απομακρύνθηκε κατά 85,8%, ενώ με το

πλύσιμο μόλις κατά 5,4%.

H παρουσία φυτοφαρμάκων σχεδόν μηδενίζεται με την αφαίρεση της φλούδας και στα

ροδάκινα. Συγκεκριμένα, με το ξεφλούδισμα το φυτοφάρμακο «Diazinon»

απομακρύνθηκε από τα ροδάκινα Νάουσας κατά 99,7% και με πλύσιμο κατά 1,1%.

Αν και το ξεφλούδισμα… εξαφανίζει τα φυτοφάρμακα, οι ειδικοί από το

Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος που έκαναν την έρευνα (τμήμα

Χημείας, επικεφαλής ήταν ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φυτιάνος) αναφέρουν ότι

δεν είναι η τέλεια λύση. Κι αυτό διότι, έτσι, οι καταναλωτές «προφυλάσσονται

από τα φυτοφάρμακα αλλά χάνουν τις βιταμίνες και τις θρεπτικές φυτικές

ουσίες».

Με φυτοφάρμακα 1 στα 3 φρούτα!

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν σε ποσοστό 27% των φρούτων (ελληνικών

και εισαγόμενων) και περισσότερο επιβαρυμένα είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα

ροδάκινα και τα σταφύλια. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας,

υπολείμματα σε ποσοστά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ανιχνεύθηκαν στο 2% των φρούτων.

Στην πλειονότητα των φρούτων, οι ερευνητές εντόπισαν και το φυτοφάρμακο

«Parathion», το οποίο έχει απαγορευθεί στην Ελλάδα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής

Ένωσης από τον Ιανουάριο του 2003. H έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε

μεγάλες ποσότητες «Parathion» μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κεντρικό νευρικό

σύστημα και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι επιστήμονες κατατάσσουν το

«Parathion» στις ουσίες που είναι πιθανόν να προκαλούν καρκίνο.

Τα πιο ακίνδυνα φρούτα αποδεικνύεται ότι είναι τα βιολογικά. Σε κανένα από τα

6 δείγματα βιολογικών φρούτων δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων!