Καζάνι που βράζει. Ο σεφ Κένρααντ Στέενκιστε στο εστιατόριο «Βασίλισσα της

Οστάνδης» χθες

ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ δέχθηκε το κύρος του φημισμένου Guide Michelin: την

Παρασκευή ο φημισμένος Οδηγός των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου παραδέχθηκε

πως έδωσε υψηλή βαθμολογία σ’ ένα παραθαλάσσιο βελγικό εστιατόριο που

βρισκόταν ακόμη στο στάδιο του… εργοταξίου.

Βγήκαν τα… πιρούνια

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η γαλλική βίβλος της γαστρονομικής υπεροχής

απέσυρε και τα 50.000 αντίτυπα του «Κόκκινου Οδηγού Μισλέν 2005» για την

Μπενελούξ που είχαν φτάσει τη Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία του Βελγίου, της

Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Από τους υπευθύνους του Guide Michelin

ανακοινώθηκε πως ο φημισμένος Οδηγός, ο οποίος οικοδόμησε τη φήμη του κάνοντας

αυστηρή κριτική στα εστιατόρια του κόσμου έπειτα από επισκέψεις ανώνυμων

επιθεωρητών σ’ αυτά, δεν εφάρμοσε τους αυστηρούς κανόνες του όταν κατέταξε το

εστιατόριο «Βασίλισσα της Οστάνδης» στην κατηγορία των δύο πιρουνιών κι ενός

Μπιμπ Γκουρμάν (σύμβολα που σημαίνουν εξαιρετικό φαγητό σε μέτριες τιμές). Το

εστιατόριο, το οποίο άνοιξε αυτόν τον μήνα, δύο μήνες αφότου ο Οδηγός Μισλέν

πήγε στο τυπογραφείο, είναι «σαν ένα κρουαζιερόπλοιο που δεσπόζει στην παραλία

και τη θάλασσα», γράφει ο Οδηγός. «Αυτή η νέα ιδέα – φόρος τιμής στον

Ποσειδώνα σίγουρα θα κάνει θόρυβο…».

Πριν από την γκάφα αυτή, η φήμη αυτού του διαιτητή της γαστρονομίας είχε

σπιλωθεί από άλλα πρόσφατα επεισόδια. Πέρυσι ο Πασκάλ Ρεμί, που επί 16 χρόνια

επιθεωρούσε εστιατόρια για τον Οδηγό Μισλέν, εξέδωσε βιβλίο στο οποίο

κατηγορούσε τις μεθόδους του Οδηγού για προχειρότητα, ευνοιοκρατία και

ασυνειδησία. Το κύρος των μεγάλων οδηγών εστιατορίων επλήγη το 2003, όταν ο

διάσημος σεφ Μπερνάρ Λουαζό αυτοκτόνησε λόγω κατάθλιψης που οφειλόταν εν μέρει

στον φόβο ότι ο Μισλέν επρόκειτο να του αφαιρέσει ένα από τα τρία αστέρια του.



Οι ευνοούμενοι σεφ

H ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΚΑΦΑΣ του Μισλέν στην Οστάνδη φαίνεται να επιβεβαιώνει τα

λεγόμενα του Ρεμί για βολικές σχέσεις ανάμεσα στον Μισλέν και τους σεφ που

ευνοεί. Ο Οδηγός ανακοίνωσε πως ήθελε να βοηθήσει το νέο εστιατόριο που είναι

υπό την αιγίδα του Πιέρ Βινάν, ενός διάσημου σεφ των Βρυξελλών, ιδιοκτήτη του

εστιατορίου «Comme Chez Soi» που έχει τρία αστέρια Μισλέν. Για να μη χρειαστεί

η «Βασίλισσα της Οστάνδης» να περιμένει έναν χρόνο για να αναφερθεί στον

Μισλέν, ο Οδηγός συμφώνησε να κάνει τη χάρη στον Φερνάν Νταβίντ, τον ιδιοκτήτη

του εστιατορίου, και να περιλάβει στις σελίδες του ένα εστιατόριο που δεν είχε

ακόμη ανοίξει. «Οι προθέσεις μας ήταν καλές», λέει η Φαμπρίς Λενικά,

εκπρόσωπος του Μισλέν. «Δεν θέλαμε να στερήσουμε από τους αναγνώστες μας αυτή

την ενδιαφέρουσα διεύθυνση. Αλλά είναι αλήθεια πως η συνήθης ποιοτική

διαδικασία δεν τηρήθηκε… Δεν φοβούμαστε για τη φήμη του Οδηγού. Είναι η

πρώτη φορά σε 105 χρόνια που συνέβη κάτι τέτοιο».

©The Times, 2005