Βιολογική παραγωγή, τυποποίηση και άμεση εξαγωγή των προϊόντων στους ανά

τον κόσμο πελάτες της είναι η «συνταγή» που ακολουθεί η Μονή Τοπλού, στη

Σητεία.

«Το 80% της ετήσιας παραγωγής μας εξάγεται στη Γερμανία, την Αυστρία, την

Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Αμερική, την Κορέα, τη Φινλανδία», λέει ο

ηγούμενος της μονής πατήρ Φιλόθεος Σπανουδάκης ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της

εταιρείας κ. Μανόλης Αϊβαλιώτης συμπληρώνει: «Καλλιεργούμε περίπου 2.000

στρέμματα με ελαιόδενδρα με μέση ετήσια παραγωγή περίπου ενενήντα τόνους έξτρα

παρθένου ελαιολάδου»

Το ιστορικό μοναστήρι της Κρήτης παράγει, τυποποιεί και εξάγει έξτρα παρθένο

λάδι και κρασί βιολογικής καλλιέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τις

Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και στην Κορέα.

H προσπάθεια ξεκίνησε το 1997, όταν με πρωτοβουλία του Ηγουμενοσυμβουλίου της

Μονής συνεστήθη η εταιρεία Βιοκαλλιεργητές Σητείας. Βασικός μέτοχος της

εταιρείας είναι η Μονή και αρχικά μετείχαν 26 βιοκαλλιεργητές. Σήμερα η

εταιρεία αριθμεί περίπου εξήντα μέλη-βιοκαλλιεργητές. «Καλλιεργούμε περίπου

2.000 στρέμματα με ελαιόδενδρα με μέση ετήσια παραγωγή περίπου ενενήντα τόνους

έξτρα παρθένου ελαιολάδου», λέει στα «NEA» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

κ. Μανόλης Αϊβαλιώτης.

Συνεργασίες

Παράλληλα στη Μονή Τοπλού καλλιεργούνται 200 στρέμματα με διάφορες ποικιλίες

αμπελιού: μοσχάτο λευκό και μαύρο, βηλάνα, λιάτικο, κοτσιφάλι, σιρά, καμπερνέ,

μελρό, θραψαθήρι από τα οποία παράγονται λευκό και κόκκινο ξηρό κρασί. «Για

την τυποποίηση του βιολογικού μας κρασιού, που βγαίνει στην αγορά με την

ονομασία «Μονή Τοπλού», συνεργαζόμασταν έως τώρα με την Ένωση Σητείας, ωστόσο

από τον Αύγουστο που θα έχει ολοκληρωθεί το τυποποιητήριο της Μονής θα

εμφιαλώνονται και αυτά και γλυκά κρασιά», λέει ο ηγούμενος της Μονής πατήρ

Φιλόθεος Σπανουδάκης.

Με κονδύλια από το κοινοτικό πρόγραμμα Leader 2 στη Μονή έχει ήδη

κατασκευασθεί τυποποιητήριο για το βιολογικό λάδι που παράγεται στο

ελαιοτριβείο της. H παραγωγή σε όλες της τις φάσεις γίνεται με «ευλαβική»

τήρηση των κανόνων της βιοκαλλιέργειας, ενώ με το τυποποιητήριο το έξτρα

παρθένο λάδι της Μονής απέκτησε ταυτότητα. «Αρχικά στείλαμε χύμα λάδι στη

Γαλλία, σε αρκετούς εμπόρους. Στη συνέχεια μπήκαμε και στην ελληνική αγορά»,

λέει ο πατήρ Φιλόθεος. «Λάβαμε μέρος σε εκθέσεις του εξωτερικού και από κει

επιτύχαμε προτάσεις συνεργασίας. Τώρα το 80% της ετήσιας παραγωγής μας

εξάγεται στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την

Αμερική, την Κορέα, τη Φινλανδία».

Τα μέλη της ομάδας όμως εκτός από εξασφαλισμένη διάθεση του προϊόντος τους

έχουν και εξασφαλισμένο υψηλό εισόδημα. «Πληρώνουμε σταθερά 3,5 ευρώ το κιλό

σε κάθε παραγωγό. Κρατάμε την τιμή σταθερή γιατί θέλουμε να μπούμε πιο

δυναμικά στην αγορά, με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στα

βιολογικά προϊόντα», εξηγεί ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού. «Τα ιταλικά και τα

ισπανικά βιολογικά λάδια, για παράδειγμα, μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με

την ποιότητα του δικού μας βιολογικού λαδιού, έχουν όμως πολύ χαμηλές τιμές.

Εμάς όμως μας ενδιαφέρει να αποκτήσει η εταιρεία Βιοκαλλιεργητές Σητείας την

εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

«Το λάδι μάς αποφέρει ικανοποιητικό εισόδημα. Όσο είμαστε σοβαροί και

παρέχουμε καλό προϊόν το μέλλον δεν μπορεί παρά να προδιαγράφεται ευοίωνο»,

σημειώνει ο κ. Αϊβαλιώτης.