Μέρες του Πάσχα που έρχονται, το αρνάκι, η μαγειρίτσα, τα αυγά, τα τσουρέκια –

και όχι μόνο – έχουν την πρωτοκαθεδρία στο ελληνικό τραπέζι. Ας τα χαρούμε με

την οικογένεια και τους φίλους. Ας περάσει αυτή η γευστική εμπειρία μαζί με

τις ανοιξιάτικες ευωδιές και τόσα λαμπρά μηνύματα στα παιδιά μας.

Και μετά; Επιστροφή στην καθημερινότητα, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει μία

συγκρατημένη, ισορροπημένη διατροφή, κατά το δυνατόν συμβατή με την ελληνική

παράδοση. Όσα δεδομένα υπάρχουν για τη διατροφή και τις συνέπειές της στην

υγεία υποδεικνύουν τη σημασία τής χρονικά σταθμισμένης κατανάλωσης. Με άλλα

λόγια, δεν είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνει κάθε γεύμα οπωσδήποτε λαχανικά

και φρούτα, αρκεί αυτά να υπάρχουν τακτικά στη διατροφή μας. Ο οργανισμός έχει

ρυθμιστικούς μηχανισμούς και λειτουργικές εφεδρείες, που του επιτρέπουν να

προσαρμόζεται σε βραχυχρόνιες εκτροπές. Μία ή δύο ημέρες διατροφικών

παρεκκλίσεων τον χρόνο σε γιορτινές ημέρες μπορεί να γίνονται, αρκεί τις

υπόλοιπες ημέρες του χρόνου να υπάρχει μέτρο.

Ας προσέχουν όμως τις υπερβολές άτομα με υπέρταση, ιστορικό καρδιαγγειακών

νοσημάτων και ευαίσθητο στομάχι. Στα άτομα αυτά οι βραχυχρόνιες εκτροπές

μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την υγεία, με μηχανισμούς διαφορετικούς από αυτούς

που διαμορφώνουν τις μακροχρόνιες συσχετίσεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι οδήγηση

έπειτα από οινοποσία δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση.

Χορεύετε; Γιατί όχι; Είναι ημέρα Λαμπρής. Με τσάμικο ή με ροκ, χαρείτε και

κάψτε θερμίδες. Είναι μια πολύ καλή άσκηση και ίσως αποτελέσει αφορμή να

σκεφτείτε να εντάξετε τον χορό ή κάποια άλλη μορφή σωματικής δραστηριότητας

στη ζωή σας.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

H Αντωνία Τριχοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής

και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών