Καλλιέργησαν καλαμποκιές που έφτασαν τα 3 μέτρα ύψος και πέτυχαν παραγωγή

μεγαλύτερη έως 20% από της συμβατικής καλλιέργειας, χωρίς να χρησιμοποιήσουν

ίχνος χημικών και λιπασμάτων!

Βιολογικό καλαμπόκι. «Με τα αποτελέσματα του πειράματος καταρρίπτεται ο μύθος

ότι η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να πετύχει μεγάλη και ποιοτική παραγωγή»,

λένε οι καθηγητές στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου,

Νικόλαος Σιδηράς και Δημήτρης Μπιλάλης

Πρόκειται για τα αποτελέσματα πειράματος καλλιέργειας βιολογικού καλαμποκιού,

που πραγματοποίησε το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

«Πλέον καταρρίπτεται και με στοιχεία ο μύθος ότι η βιολογική γεωργία δεν

μπορεί να πετύχει μεγάλη και ποιοτική παραγωγή», τονίζουν οι επιστήμονες του

πειράματος, εντυπωσιασμένοι και οι ίδιοι από την επιτυχία του.

Την ίδια στιγμή, έρευνα του ίδιου Τμήματος δείχνει ότι τα ζιζανιοκτόνα μπορεί

να σκοτώνουν τα ζιζάνια, βλάπτουν όμως και τις καλλιέργειες, με συνέπεια να

μειώνεται η παραγωγή και να αυξάνεται το κόστος τους.

«Δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε φυτοφάρμακα ούτε λιπάσματα. Και όμως καταφέραμε να

έχουμε καλαμποκιές με απόδοση 1.700 κιλών ανά στρέμμα, ενώ μια συμβατική

καλλιέργεια καλαμποκιού έχει περίπου 1.400 κιλά ανά στρέμμα», εξηγούν στα

«NEA» οι κ.κ. Δημήτριος Μπιλάλης, λέκτορας Βιολογικής Γεωργίας και Νικόλαος

Σιδηράς, καθηγητής Γεωργίας, οι οποίοι μαζί με 3 μεταπτυχιακούς φοιτητές

καλλιέργησαν βιολογικό καλαμπόκι στο χωράφι του Εργαστηρίου Γεωργίας, στο

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

«Αποδείξαμε ότι με βιολογική γεωργία μπορούμε να παράγουμε ό,τι παράγουμε και

με συμβατικό τρόπο, την εποχή που παράγεται. Καταρρίπτεται, λοιπόν, ο μύθος

ότι η βιολογική γεωργία έχει μικρή παραγωγή και προσβάλλεται συχνά από

ασθένειες», τονίζει ο κ. Μπιλάλης.

Τα ψυχανθή φυτά

Σημαντικό ρόλο για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του πειράματος, όπως λένε οι

ερευνητές, έπαιξαν τα ψυχανθή φυτά που φύτεψαν στο ίδιο χωράφι, προτού

καλλιεργήσουν το βιολογικό καλαμπόκι. Χάρη σε αυτά περιορίστηκαν τα ζιζάνια

και επετεύχθη μεγαλύτερη παραγωγή. «Πριν βάλουμε τα καλαμπόκια, φυτέψαμε

ψυχανθή φυτά (κουκκιά, μπιζέλια, βίκο) στο χωράφι. Στόχος μας ήταν να μειωθούν

τα αγριόχορτα (ζιζανιοχλωρίδα) και να αφήσουν το απαραίτητο άζωτο στο χωράφι».

Τέσσερις μήνες μετά, όταν τα φυτά βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, «τα

κόψαμε και τα ενσωματώσαμε στο έδαφος. Όλα τα υπολείμματα αποτέλεσαν τροφή για

τους μικροοργανισμούς. Αυξήθηκαν οι γεωσκώληκες».

H καλλιέργεια του καλαμποκιού άρχισε τον Απρίλιο και τα πρώτα αποτελέσματα

ήταν ήδη ορατά από τους καλοκαιρινούς μήνες: Καλαμποκιές μεγάλες σε ύψος αλλά

και αποδοτικές.