Μέχρι πριν από λίγο καιρό το «γιαννιώτικο χαβιάρι» θα ακουγόταν ως

πρωταπριλιάτικο αστείο. Όμως σήμερα η παραγωγή μαύρου χαβιαριού από ρώσικους

οξύρρυγχους στη λίμνη των Ιωαννίνων είναι πλέον πραγματικότητα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στον ιχθυογεννητικό σταθμό της Δημοτικής Επιχείρησης Λίμνης Ιωαννίνων (ΔΕΛΙ)

έχουν απόλυτα εγκλιματισθεί δεκάδες οξύρρυγχοι από ποικιλίες της Σιβηρίας και

ήδη έχουν αποδώσει τις πρώτες, μικρές, ποσότητες χαβιαριού. Αρκετοί οξύρρυγχοι

ζυγίζουν κιόλας δεκαπέντε κιλά, ενώ υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι. Χρόνο με

τον χρόνο τα συγκεκριμένα ψάρια δίνουν περισσότερο μαύρο χαβιάρι, ενώ μπορεί

να φθάσουν μέχρι και εκατό κιλά. H μέση ποσότητα χαβιαριού που αποδίδουν είναι

περίπου ίση με το ένα δέκατο του βάρους τους.

Όπως είπε στα «NEA» ο βιολόγος – διευθυντής της ΔΕΛΙ κ. Λάζαρος Νάτσης, «όλες

οι ποικιλίες των ρωσικών οξύρρυγχων, που θεωρούνται ως οι πλέον αποδοτικές σε

χαβιάρι, έχουν πλήρως εγκλιματισθεί στην Ελλάδα». H ΔΕΛΙ έχει διαθέσει γόνους

οξύρρυγχου σε ιχθυοτροφεία σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο για να αρχίσουν οι

οξύρρυγχοι να αποδίδουν ικανοποιητικές ποσότητες χαβιαριού πρέπει να είναι

ηλικίας τουλάχιστον έξι ετών. Έτσι, ελάχιστοι είναι οι ιχθυοτρόφοι που

εκτρέφουν οξύρρυγχους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Νάτσης τα κέρδη για

εκείνους που θα στραφούν προς αυτή τη δραστηριότητα θα είναι τεράστια, αφού το

μαύρο χαβιάρι των ρωσικών ποικιλιών πωλείται πάνω από 2.000 ευρώ το κιλό σε

μια εξασφαλισμένη διεθνή αγορά.

H ΔΕΛΙ με επικεφαλής τον κ. Νάτση παράγει κατά μέσον όρο 100.000 άτομα γόνου

οξύρρυγχου κάθε χρόνο. Ο γόνος εξάγεται σε ιχθυοτροφικές μονάδες του

εξωτερικού, κυρίως της Ιταλίας και της Γερμανίας. Στη ΔΕΛΙ παράγονται και

άλλες ποικιλίες γόνου, για εμπλουτισμό της λίμνης των Ιωαννίνων και άλλων

λιμνών, ποταμών και για εφοδιασμό ιχθυοτροφείων.

Ο ιχθυογεννητικός σταθμός της ΔΕΛΙ είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και ένας από

τους ελάχιστους στην Ευρώπη που παράγει γόνο διαφόρων ποικιλιών, πέρα από τον

κλασικό πέστροφας και κάποιων παραδοσιακών για γλυκά νερά, κυρίως ποταμών.

Ωστόσο, όλα αυτά κινδυνεύουν, αν δεν σταματήσει η ρύπανση της λίμνης των

Ιωαννίνων κυρίως από τις γεωργικές καλλιέργειες.