Η μέδουσα. Επιστήμονες εισήγαγαν γονίδιά της σε ζαχαροκάλαμο

Γονίδια από μέδουσες εισάγονται στο ζαχαροκάλαμο, στο πλαίσιο μιας έρευνας για

γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, η οποία έχει εγκριθεί από επιστήμονες της

αυστραλιανής κυβέρνησης.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα γονίδια από τις μέδουσες θα βοηθήσουν, ώστε ο

χυμός που εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο να μη γίνεται καφέ όταν το ζαχαροκάλαμο

συνθλίβεται. Ωστόσο, γράφει η βρετανική «Ντέιλι Εξπρές», επιστήμονες και

περιβαλλοντολόγοι καταδίκασαν χθες την έρευνα αυτή ως υπερβολική.

Η «Ντέιλι Εξπρές» έχει ήδη αποκαλύψει έρευνες από Κινέζους επιστήμονες, που

προσπαθούν να βάλουν ανθρώπινα γονίδια σε καπνό, ντομάτες και πατάτες,

θέλοντας να διαπιστώσουν αν τα γονίδια αυτά επιτρέπουν να καλλιεργηθούν τα

είδη αυτά σε εδάφη με μεγάλη περιεκτικότητα σε σκληρά μέταλλα.

Η Γκρίνπις

Το μέλος της Γκρίνπις Άντι Τέιτ χαρακτήρισε την έρευνα των Αυστραλών

επιστημόνων «ανεύθυνη» και τόνισε: «Καταργούμε τα όρια μεταξύ των ειδών, με

τρόπο που ουδέποτε θα μπορούσε να συμβεί φυσικά και με εντελώς άγνωστες

επιπτώσεις για το περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα. Πρόκειται για απίστευτα

ανεύθυνη συμπεριφορά από εταιρείες που επιμένουν στο βραχυπρόθεσμο κέρδος».

Ο καθηγητής Κάρλο Λίφερτ, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του οποίου είχαν

πραγματοποιήσει ελεγχόμενη έρευνα εισάγοντας γονίδια μέδουσας σε φυτά,

χαρακτήρισε τη δουλειά των Αυστραλών «απίστευτα ανησυχητική». Ένας φοιτητής

του στο Πανεπιστήμιο του Άμπερντιν είχε ανακαλύψει ότι η εισαγωγή ενός

γονιδίου μέδουσας σε ένα βακτήριο «αχρήστευε» την αρχική λειτουργία αυτού του

τελευταίου, η οποία είναι ο έλεγχος των ασθενειών του εδάφους.