Στο Δρόμο του Μεταξιού βαδίζει για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ Sani Gourmet, ξεδιπλώνοντας τη γαστρονομία των χωρών της Άπω και Εγγύς Ανατολής, καθώς και της Μεσογείου, σ’ ένα ταξίδι με μυρωδιές και χρώματα που ξυπνούν μνήμες πολιτισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 8-17 Μαϊου 2015, στη Σάνη της Χαλκιδικής.

Διανύοντας φέτος τη δέκατη χρονιά του, το φεστιβάλ Sani Gourmet έχει καταφέρει να γίνει κάτι περισσότερο από μια ετήσια επιτυχημένη εκδήλωση γαστρονομίας. Είναι πλέον ένας θεσμός, που ξεδιπλώνει μέσα από τις θεματικές του ενότητες ένα μωσαϊκό γεύσεων και πολιτιστικών «ενώσεων», προάγοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σ’ έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού, τη γαστρονομία. Το φαγητό προσδιόριζε ανέκαθεν τις κοινωνίες και ήταν απόλυτα συναρτώμενο με τις παραγόμενες σε κάθε περιοχή πρώτες ύλες, ανάλογα δε με την εξέλιξη του κάθε πολιτισμού εξέφραζε πιο γλαφυρά απ’ οτιδήποτε άλλο την καθημερινότητα των ανθρώπων στο στενό περιβάλλον του σπιτιού αλλά και στο ευρύτερο της κοινότητας. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις και τις εορτές που τις συνόδευαν, το φαγητό ήταν πάντα ο συνδετικός κρίκος.

Πέρσι το Sani Gourmet ξεκίνησε τη μακριά διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού, η οποία συνεχίζεται και φέτος, με τη φιλοδοξία να τερματιστεί έχοντας αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη συζήτηση περί γαστρονομίας, πέραν του ότι το φαγητό δένει πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο διευρύνει τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν, με προσκεκλημένους σεφ όχι μόνο από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και από την Περσία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους, ενδιαφέρουσα διάσταση στη θεματική αυτή ενότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον δικό μας Τάσο Μαντή, σεφ στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο «Hytra», τον Anar V. Gasimov από το Αζερμπαϊτζάν, γνωστό για τις καινοτομίες που έχει εισάγει στην γαστρονομία του τόπου του, τον Alfred Prasad -υπήρξε ο νεαρότερος chef που πήρε αστέρι Michelin από την Ινδία-, τον Hamid Salimian από την Περσία και την Tekuna Gachechiladze από τη Γεωργία, διάσημη δημιουργό του Supra Nova – του κόνσεπτ της Νέας, Γεωργιανής Κουζίνας (Georgian Nouvelle Cuisine).

To συνολικό πρόγραμμα της διοργάνωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.