Την περασμένη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο πρώην νομάρχης και δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης παραπέμπεται σε δίκη. Με το υπ’ αριθμόν 114 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας για απευθείας αναθέσεις εικονικών και ανεκτέλεστων έργων την περίοδο από 28 Αυγούστου έως 30 Δεκεμβρίου 2008. Το γεγονός, σύμφωνα με το βούλευμα, είχε ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιωθεί έως 41.000 ευρώ. Στην πόλη των Γρεβενών, που τον Κουπτσίδη τον φωνάζουν όλοι «ο Ντένης», λένε ότι πλην των συγκεκριμένων έργων υπάρχουν κι άλλα ανεκτέλεστα, μιλάνε για μακέτες που παρουσιάστηκαν, για μελέτες που χρυσοπληρώθηκαν κ.τ.λ. –όλα αυτά ελπίζω να μην ισχύουν. Στις μικρές επαρχιακές πόλεις άλλωστε οι κακές φήμες φουντώνουν εύκολα.

Τσιμπίδα

Ο κ. Κουπτσίδης δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος άρχοντας της Αυτοδιοίκησης, που πιάνεται στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ. Δεν θα μας ένοιαζε και ιδιαίτερα αν δεν ήταν και σύμβουλος της ΕΠΟ –και μάλιστα της νέας ΕΠΟ, αυτής που κέρδισε με τη σημαία της εξυγίανσης, έχοντας τελικά, από ό,τι αποδεικνύεται, στο συμβούλιό της υπόδικους. Μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα «για τον κ. Κουπτσίδη αποφασίστηκε να παραμείνουν περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα», που σημαίνει πως ο άνθρωπος τους κουβαλούσε πριν από την εκλογή του στο ΔΣ! Τώρα πώς άνθρωπος με περιοριστικούς όρους εκλέγεται σε ΔΣ ομοσπονδίας μη ρωτάτε εμένα: ρωτήστε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Αυτοί ξέρουν.

Τρεις

Αυτές τις μέρες συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη είκοσι δύο ποδοσφαιροπαραγόντων για την υπόθεση της Κάρτας Υγείας: μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται τρεις πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ. Αυτοί έφτασαν να είναι κατηγορούμενοι, ενώ άσκησαν διοίκηση: λογοδοτούν για πράξεις και παραλείψεις. Κάποιοι καινούργιοι, πολύ φοβάμαι πως κουβαλάνε τον μισό ποινικό κώδικα στην καμπούρα τους, άμα τη εμφανίσει.

Απορία

Λίγες μέρες πριν γίνει γνωστή η παραπομπή του κ. Κουπτσίδη, καταδικάστηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ με διετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο ένας άλλος πρόεδρος ΕΠΣ, υποστηρικτής κι αυτός της εξυγίανσης: ο πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Αττικής κ. Δημήτρης Γιαρένης, που είναι και μέλος της Επιτροπής Ιδιότητας Μεταγραφών της ΕΠΟ. Η Επιτροπή Δεοντολογίας δέχτηκε την καταγγελία του παλιού διαιτητή Γιώργου Σπανέα, που τον κατηγορεί ότι έκανε παρεμβάσεις στο έργο του. Ο Γιαρένης άσκησε έφεση και μακάρι να κερδίσει, γιατί το ποδόσφαιρό μας έχει ανάγκη από παράγοντες, που παρεμβαίνουν σε διαιτητές, αλλιώς κινδυνεύει να γίνει καλύτερο. Αλλά η απορία είναι άλλη: είναι δυνατόν μια νέα διοίκηση να μαζεύει στις τάξεις της υπόδικους και παράγοντες που έχουν κλήσεις έστω στην Επιτροπή Δεοντολογίας; Η απάντηση είναι δυστυχώς «ναι». Διότι με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου ισχύει ό,τι και με τα σουβλατζίδικα: όλοι ψάχνουν το «βρώμικο». Οχι τυχαία τη νίκη του υπόδικου Κουπτσίδη στην Ενωση Γρεβενών την χαιρέτισαν μεγαλομέτοχοι σημαντικών ΠΑΕ, που έστειλαν και επιστολές συγχαρητηρίων! Πάλι καλά που ο Ιβάν Σαββίδης δεν τον κάλεσε τον άνθρωπο να πάει και στο Ροστόφ: θα έχανε το ταξίδι άδικα έχοντας απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.\

Τα παιδιά

Ενα από τα ωραία παραμύθια που διακινήθηκαν πριν κάνα δυο χρόνια, όταν ήταν φανερό πως η διοίκηση Γκιρτζίκη στην ΕΠΟ έφτανε στο τέλος της, είναι ότι θα αναλάμβαναν την ομοσπονδία, με τις ευλογίες του υφυπουργείου Αθλητισμού και λοιπών αρχάγγελων της εξυγίανσης, «τα παιδιά του 2004». Γίνονταν τότε συγκεκριμένες αναφορές σε ποδοσφαιριστές με διοικητική πείρα, όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Ζήσης Βρύζας, αλλά και σε άλλους που είχαν και έχουν έντονη προσωπικότητα: κατά καιρούς ανακοινωνόταν ότι είναι έτοιμοι για το ΔΣ ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης κι ο Τσιάρτας π.χ. Τα άκουγα και γελούσα: η ιστορία ήταν ένα ωραίο δόλωμα για κορόιδα και τίποτα άλλο. Ολους αυτούς στο ΔΣ της ΕΠΟ δεν τους θέλει κανένας γιατί οι πιο πολλοί έχουν ένα πρόβλημα: δεν ακούνε κανένα.

Αλλαγή

Σήμερα στο ΔΣ της ΕΠΟ είναι κάποιος Κουπτσίδης με παραπομπές και απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα. Ο Νικολαΐδης ασχολείται με το real estate. Ο «Κάρα» δεν ψήνεται να μπει ούτε στην επιτροπή σωτηρίας του ΠΑΟ. Ο Βρύζας, που μια σχέση έχει με την Εθνική, αν και στην ΕΠΟ δεν έχει προσληφθεί, μαθαίνω ότι έχει ανοίξει τρία πρακτορεία ΟΠΑΠ στην Ξάνθη: αν είναι αλήθεια, εύχομαι καλές δουλειές. Κι ο Τσιάρτας κάνει αναρτήσεις στο facebook εναντίον του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου και καβγαδίζει με διάφορους υπερασπιστές του. «Ο Θεός έφτιαξε τον Αδάμ και την Εύα. Ολα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση» έγραψε τις προάλλες.

Λατρεία

Τον εκτιμώ τον Τσιάρτα, αλλά θα πω μια κακία: θέση στο ΔΣ ΕΠΟ, όπως χρόνια επιθυμούσε, δεν πρόκειται να πάρει, αν δεν παραπεμφθεί για δυο-τρία κακουργήματα. Αλλά με τέτοιες αναρτήσεις θα τον λατρέψουν στην Ιερά Σύνοδο…