Το συμβούλιο των ενόρκων αποφάσισε να μην παραπέμψει σε δίκη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον που κατηγορείτο για τον θάνατο του 18χρονου άοπλου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Οπως δήλωσε ο εισαγγελέας Μπομπ ΜακΚάλοχ, δεν θα ασκηθούν διώξεις κατά του λευκού αστυνομικού για τον πυροβολισμό του Μπράουν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων, που ισχυρίζονταν ότι ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του ψηλά πριν από τον πυροβολισμό, απορρίφθηκαν επειδή ανατράπηκαν από τα φυσικά στοιχεία της υπόθεσης.

Πρόσθεσε, δε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ομοσπονδιακή έρευνα, η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραβίασης των πολιτικών δικαιωμάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Μετά την ανακοίνωση πολλοί από αυτούς άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα οργής.

Ορισμένοι έσπασαν τα τζάμια ενός περιπολικού και κάποιοι άλλοι πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες χρησιμοποίησαν καπνογόνα και σπρέι πιπεριού για να τους απωθήσουν.

«Δεν είναι η ώρα να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε αξιωματούχος της πολιτείας.

Τα μέλη της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί.

Η οικογένεια σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους διαδηλωτές να αποφύγουν την εμπλοκή σε βίαια επεισόδια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διοχετεύσουν το αίσθημα απογοήτευσης σε μια εκστρατεία στόχος της οποίας θα είναι να επιβληθεί σε όλους τους αστυνομικούς των ΗΠΑ να φοράνε μία κάμερα.

Ομπάμα: Να αποδεχτούμε την ετυμηγορία

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε μετά την απόφαση των ενόρκων ότι συμφωνεί με την ανακοίνωση της οικογένειας, και συνέστησε οι όποιες διαμαρτυρίες να είναι ειρηνικές.

Το πρώτο και σπουδαιότερο, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, είναι η οικοδόμηση ενός κράτους που να στηρίζεται στους νόμους.

Και ζήτησε από όσους διαφωνούν ή είναι θυμωμένοι με την απόφαση να αποδεχθούν την ετυμηγορία των ενόρκων.

Ο νεαρός έπεσε νεκρός από πυρά του Ντάρεν Ουίλσον στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις στις 9 Αυγούστου.

Κατά την εκδοχή της αστυνομίας, είχε προηγηθεί πάλη μεταξύ του 18χρονου και του αστυνομικού πριν ανοίξει πυρ ο Ντάρεν Ουίλσον.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Μπράουν ήταν άοπλος και δέχθηκε τα πυρά του αστυνομικού ενώ είχε τα χέρια του ψηλά.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν ανέφεραν ότι ο νεαρός προσπαθούσε να παραδοθεί όταν πυροβολήθηκε, ενώ οι υποστηρικτές του αστυνομικού υποστηρίζουν ότι φοβόταν για τη ζωή του και άνοιξε πυρ όντας σε αυτοάμυνα.

Ο θανάσιμος πυροβολισμός του Μάικλ Μπράουν είχε πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων και βίαιων συγκρούσεων στο Φέργκιουσον, φέρνοντας στην επιφάνεια το φυλετικό ζήτημα και την αστυνομική βία.

Ακολούθησε χάος με συμπλοκές, δακρυγόνα, λεηλασίες, καταστροφές και συλλήψεις.