ΤΟ «ΦΑΝΕΡΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ... ΞΕΣΗΚΩΜΟ

Μύθοι και σκληρές αλήθειες για την Επανάσταση του 1821

Του Μανώλη Πιμπλή   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2010 07:00 |
 Μύθοι και σκληρές αλήθειες  για την Επανάσταση του 1821
Χάρη στον πασίγνωστο πίνακα του Νικολάου Γύζη, που φιλοτεχνήθηκε το 1886, πέρασε στη συλλογική συνείδηση ο όρος «Κρυφό σχολειό». Στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα κατασκευάστηκαν, λένε σήμερα οι ιστορικοί, οι «μύθοι» για την ικανότητα των Ελλήνων να αντιστέκονται στους Οθωμανούς και να βρίσκουν διαύλους διάσωσης της ελληνικής ταυτότητας. Τότε διαδόθηκε και εδραιώθηκε η άποψη ότι η Εκκλησία λειτούργησε κρυφά ελληνικά σχολειά κάτω από τη μύτη των Τούρκων. Μύθος που συντηρείται και σήμερα με «Κρυφά σχολειά»-μουσεία σε όλη την Ελλάδα: στην Πεντέλη, στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και, επάνω, σε κρύπτη της Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού, στην Κορινθία

Το ελληνικό σχολειό επί Τουρκοκρατίας όχι μόνο δεν ήταν κρυφό αλλά και οδήγησε, μέσω του εκσυγχρονισμού του, στην Επανάσταση του ΄21, υποστηρίζουν ιστορικοί που αναλύουν στα «ΝΕΑ» παρανοήσεις και πραγματικότητες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας
«Τα ελληνικά διδάσκονταν ελεύθερα επί Τουρκοκρατίας ήδη από τον 14ο αιώνα, οπότε οι Τούρκοι άρχισαν να ελέγχουν περιοχές με χριστιανικούς πληθυσμούς», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αλέξης Πολίτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Άρα δεν υπήρχε «κρυφό σχολειό», αλλά... φανερό.

«Οι Τούρκοι, έχοντας οι ίδιοι ένα γραπτό ιερό κείμενο, το Κοράνι, ήξεραν καλά ότι χωρίς ιερά βιβλία δεν υπάρχει χριστιανική εκκλησία. Και γνωρίζουμε ότι αναγνώριζαν τον χριστιανισμό, όπως και τον εβραϊσμό ως θρησκεία κατώτερη μεν της μουσουλμανικής, αλλά νόμιμη. Άδεια απαιτείτο μόνο για την ανέγερση καινούργιων ναών και αυτό, μάλλον, για λόγους φορολόγησης. Δεν ξέρουμε περίπτωση που να μη δόθηκε αυτή η άδεια. Αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι δεν υπήρχε χωριό από τα βάθη της Ασίας έως τα Βαλκάνια, στο οποίο να μη βρίσκεται έστω ένας εγγράμματος άνθρωπος, ο παπάς, που να μπορεί να διαβάσει το Ευαγγέλιο και τα βιβλία της θείας λειτουργίας», υποστηρίζει ο Αλέξης Πολίτης.

Ως προς τη διδασκαλία των ελληνικών, «δεν υπάρχει ούτε μία μαρτυρία που να λέει ότι εμποδιζόταν. Για την πρώιμη οθωμανική περίοδο ξέρουμε ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που γνώριζαν γράμματα. Αυτοί κάπου θα τα είχαν διδαχθεί. Και το ότι δεν διασώζονται πολλές πρώιμες πηγές οφείλεται στον τρόπο που οι άνθρωποι σημείωναν στα λεγόμενα παράφυλλα, δηλαδή στα άγραφα λευκά φύλλα των βιβλίων και σε οποιοδήποτε σημείο τους υπήρχε ελεύθερος χώρος όσα ήθελαν να διατηρήσουν στη μνήμη τους. Μπλοκάκι δεν υπήρχε. Τα παλιά βιβλία (κυρίως ευαγγέλια και λειτουργικά κείμενα) όμως φθείρονταν και αντικαθίσταντο. Και έτσι χάνονταν πολλές πληροφορίες για τη ζωή τους».

Από μια εποχή και πέρα υπάρχουν, συνεχίζει ο Αλέξης Πολίτης, «ατελείωτες μαρτυρίες για σχολεία και πληρωμές δασκάλων από την κοινότητα. Και καμία ότι κάποιος εμποδίστηκε να μάθει ελληνικά. Ειδικά από τα μέσα του 18ου αιώνα έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των σχολείων. Είναι πολλά τα σχολεία που μνημονεύονται. Αντίθετα, πουθενά δεν μνημονεύεται ότι ένας παπάς διδάσκει κρυφά στο σπίτι του.

Στο Λεξικό του Γεώργιου Κωνσταντίνου (α΄ έκδοση 1757, αναφέρεται η ύπαρξη 35 ανώτερων σχολείων σε 29 πόλεις, κάτι ανάλογο των σημερινών γυμνασίων, όπου δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι του ενός δάσκαλοι. Για το Αϊβαλί ή Κυδωνίες έχουμε και τα σχέδια του σχολείου (1817) με αίθουσα διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, δωμάτια για τους οικοτρόφους και παρεκκλήσι. Γιατί, βέβαια, η εκ παίδευση ήταν στενά συνδεδεμένη με τη θρησκευτική ζωή. Μετά το 1800 στα Γιάννενα αναφέρονται τρία σχολεία. Σε Αϊβαλί, Χίο και Σμύρνη τα σχολεία, πάλι, δεν ελέγχονταν από την Εκκλησία. Οι πλουσιότεροι του τόπου έφτιαχναν νέα σχολεία προκειμένου να εισαχθεί η νέα μόρφωση, κυρίως η πειραματική φυσική και τα μαθηματικά. Το 1820, πριν από την Επανάσταση, το Πατριαρχείο κατάφερε να τα διαλύσει (με διάφορους τρόπους: μετακαλούσε, ας πούμε, τους καθηγητές στην Κωνσταντινούπολη) γιατί διαφωνούσε με τους νεωτερισμούς των εκπαιδευτικών».

Με άλλα λόγια υπήρχαν σχολεία και δεν ήταν καθόλου κρυφά. «Ήταν στη μέση της Σμύρνης, στη μέση της Πόλης. Το 1758 χτίστηκε ένα τεράστιο κτίριο στον Άθω. Στο περίφημο στις μέρες μας Βατοπέδι. Ο Κ. Θ. Δημαράς πρόλαβε και φωτογράφισε τα ελάχιστα ερείπια που είχαν απομείνει το 1930. Λέγεται μάλιστα ότι ταξίδεψε στο Άγιον Όρος ως θεοσεβούμενος και επέστρεψε άθεος!».

«Κρίμας τα μαύρα τα παιδιά»
«Υπήρχαν πολλοί μορφωμένοι παπάδες. Οι περισσότεροι όμως, οι παπάδες στα χωριά δηλαδή, ήταν ανίκανοι να διδάξουν κάτι περισσότερο από γραφή και ανάγνωση. Γι΄ αυτό και ο Διαφωτισμός φτιάχνει δικά του σχολεία, στέλνοντας εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό με υποτροφία. Μέχρι το 1780, χονδρικά, η μόρφωση ήταν μια ανακύκλωση, σταθερά επαναλαμβανόμενη στον χρόνο. Οι μαθητές μάθαιναν να διαβάζουν, δεν έπαιρναν γνώσεις. Όπως τώρα μαθαίνει κάποιος αγγλικά, να ξέρουν απλώς τον κώδικα (γραπτής) επικοινωνίας».

Προς το τέλος του 18ου αιώνα, ένας πολύ σημαντικός εκπρόσωπος του Διαφωτισμού, ο Δημη τράκης Καταρτζής, έκανε τη θλιβερή διαπίστωση: «Άρα είναι πάλε για δάσκαλος, ότ΄ αυτό έμαθε κι άλλο δεν ξέρει, γιατί δεν έμαθε τίποτες στον κόσμο και στον τόπο που βρίσκεται, στον αιώνα και στον καιρό που ζει. Κρίμας τα μαύρα τα παιδιά». «Ο Κοραής πάλι, στα σύντομα απομνημονεύματά του, γράφει για τη μαθητεία του στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης τα ίδια περίπου χρόνια ότι "περισσότερο ξύλο έφαγε εκεί παρά γράμματα έμαθε"», παρατηρεί ο Αλέξης Πολίτης. «Με λίγα λόγια, για να παραφράσουμε και το γνωστό ποιηματάκι "Φεγγαράκι μου λαμπρό", γράμματα μαθαίνανε, όχι όμως πράγματα. Αυτό άλλαξε μετά το 1780 γιατί οι έμποροι χρειάζονταν και άλλες γνώσεις. Έπρεπε να ξέρουν λ.χ. τι παράγει η Γαλλία και ποια προϊόντα είναι φτηνά στη Βιέννη. Το αίτημα είχε ωφελιμιστική βάση. Ταυτόχρονα όμως, επειδή κάθε έμπορος είχε έναν ανταποκριτή- συνήθως συγγενή του- στην Ευρώπη, προκειμένου να οργανώνει τη διακίνηση των προϊόντων, μαζί διακινούνταν και οι καινούργιες ιδέες. Και διαμορφώνονταν νέες απαιτήσεις: είτε πολιτικές (για δημιουργία δικού τους κράτους) είτε καθαρά κοινωνικές.

Κάπου εκεί, 1791, εκδίδεται και το "Σχολείον των ντελικάτων εραστών" του Ρήγα Βελεστινλή, μετάφραση (και παράφραση) γαλλικών διηγημάτων, που εισάγει το θέμα της ατομικής διασκέδασης. Έως τότε η διασκέδαση ήταν ομαδική υπόθεση, στα πανηγύρια. Από εκείνη την περίοδο και μετά, ένας γραμματικός - σήμερα θα λέγαμε κατώτερος υπάλληλοςμπορούσε πλέον να διαβάσει και τα λεγόμενα ερωτικά μυθιστορήματα. Αναζητούσε δηλαδή και τη διασκέδαση μέσα από τη μόρφωση. Η τεχνολογία των γραμμάτων τού έδινε πρόσβαση σε μια ζωή που δεν μπορούσε να ζήσει και που τη ζούσε μέσω της φαντασίας», εξηγεί ο καθηγητής.


«Η δημόσια ιστορία βρίσκεται σε καθυστέρηση»

«Η απόκλιση ανάμεσα στην επιστημονική και τη δημόσια ιστορία αποτελεί σοβαρό πολιτιστικό πρόβλημα για την Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. «Η δημόσια ιστορία κυριαρχείται από μύθους και αφηγήσεις φορτισμένες συναισθηματικά. Και την ώρα που η επιστημονική ιστορία γίνεται όλο και πιο σοβαρή, λύνει προβλήματα της εθνικής συγκρότησης, η δημόσια ιστορία- σχολικά εγχειρίδια, τηλεόραση, εκλαϊκευτικά βιβλία- αναπαράγει στερεότυπα, συνήθως μέσω ερασιτεχνών λογίων».

Οι ιστορικοί αισθάνονται πικρία γιατί ενώ παράγουν υπεύθυνο έργο, η γενική εικόνα που αναπαράγει η δημόσια ιστορία βρίσκεται σε καθυστέρηση. «Υπάρχουν δράσεις που βελτιώνουν την κατάσταση» λέει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος. «Παράδειγμα η έκδοση βιβλίων υψηλής εκλαΐκευσης που επιχειρείται στα «ΝΕΑ» (Ιστορική Βιβλιοθήκη). Ενώ έριξε στην αγορά έργα δύσκολα, γραμμένα επιστημονικά και κάπως βαριά, που δεν υπηρετούν τη λαϊκή μυθολογία, το εγχείρημα πέρασε με επιτυχία στο ευρύ κοινό».


Οι ιστορικοί επιμένουν:

● «Κρυφό σχολειό» δεν υπήρξε ποτέ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της οθωμανικής περιόδου δίδασκαν, πράγματι, παπάδες. Από τα τέλη του 18ου αιώνα αρχίζουν και διδάσκουν και μη ιερωμένοι- κάποιοι έμπαιναν στην τάξη με κοστούμι, άλλοι πετούσαν τα ράσα. Από το 1818 εφαρμόζεται η αλληλοδιδακτική μέθοδος- ο καλός μαθητής δίδασκε τους νεώτερους.

● Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν βρισκόταν στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου και δεν ευλόγησε λάβαρο. Βρισκόταν στην Πάτρα όπου, στην πλ.

Αγίου Γεωργίου (λέει ο Σπυρίδων Τρικούπης), «διέταξε και έστησαν σταυρόν».

● Ο ορισμός ως αφετηρία της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μέρος μιας αφήγησης που ενέχει από τη μεριά της Εκκλησίας τον συμβολισμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στην πραγματικότητα, όλο τον Μάρτιο οι ελληνοτουρκικές συγκρούσεις στην Πελοπόννησο ήταν καθημερινές.

● Στρατιωτικά, η Ελλάδα ηττήθηκε κατά κράτος. Στα τέλη του 1827 ο Ιμπραήμ ήλεγχε την Πελοπόννησο και ο Κιουταχής τη Στερεά. Ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν έδιωξε από την Πελοπόννησο τον Ιμπραήμ.
«Η Ελλάδα ήταν το Βιετνάμ των Ευρωπαίων»

«Η καλύτερη ζωή ζητάει και ελευθερίες», υπογραμμίζει ο Αλέξης Πολίτης. «Και πολιτικές ελευθερίες. Που αναζητήθηκαν, φυσιολογικά, στο ήδη υπάρχον κεφάλαιο του τόπου, δηλαδή τις αρχαιοελληνικές ρίζες. Όμως, στα χρόνια του Διαφωτισμού, και ιδίως τη Γαλλικής Επανάστασης, η αρχαία Ελλάδα ταυτιζόταν με την αρχαία Αθήνα, με τη Δημοκρατία (το ζήτημα των δούλων, βέβαια, ξεχνιόταν και τότε εύκολα). Η στροφή λοιπόν των Νεοελλήνων από το 1780, ακόμη περισσότερο από το 1800 προς την αρχαιότητα εμπεριείχε και μια δημοκρατική συνδήλωση. Από την άλλη, η σύνδεση των Νεοελλήνων με τους αρχαίους επέτρεπε πιο εύκολα στους Ευρωπαίους να θεωρήσουν τους Έλληνες ισότιμο με αυτούς έθνος. Και η ύπαρξη μιας μεσαίας ελληνόφωνης τάξης- κυρίως έμποροι- έκανε την ευρωπαϊκή αστική τάξη που τότε συγκρουόταν με τους ευγενείς να αισθάνεται αλληλέγγυη με τους επαναστατημένους χριστιανούς».

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς τον ελληνικό αγώνα, θα πρέπει να δούμε τη στάση εκείνης της γενιάς Ευρωπαίων αστών κάπως σαν τη στάση της δικής μου γενιάς απέναντι στο Βιετνάμ. Το 1965 το Βιετνάμ ήταν το αδύνατο σημείο των Αμερικανών. Για τους Ευρωπαίους αστούς, η στάση των βασιλιάδων της Ιεράς Συμμαχίας (με τους οποίους συγκρούονταν οι αστοί) που το 1814 ενίσχυσαν τον αλλόθρησκο σουλτάνο, ήταν ένα ανάλογο αδύνατο σημείο. Ως αστούς εκείνη την εποχή εννοούμε ανθρώπους που εργάζονται με το μυαλό τους χωρίς να λερώνουν τα χέρια τους. Σε αντίθεση με τους χειρώνακτες και με τους ευγενείς που δεν δουλεύουν καθόλου. Οι αστοί είδαν ότι υπήρχαν Έλληνες όμοιοί τους και τους στήριξαν».

163
Νίκος Μ.
26/02/2011 04:39
http://www.youtube.com/watch?v=ZGqey99OrNQ xaxaxaxa
panos k.
10/04/2010 15:25
η απάντηση του κ. Χρ. Κορώνη είναι και ακριβής και αυθεντική και καίρια. απο εκεί και πέρα, το άρθρο σαν άθρο φυσικά και δεν εξυπηρετεί καμία ιστορική αντικειμενικότητα, απλα τονίζει για μια ακόμη φορά πως το προβλημα είναι τα πρόσωπα, η ύπαρξη ιδεολογιών και η απουσία αξιών.
WWW.HERETICAFILOSOFIA.GR
27/03/2010 12:16
Βιβλία, για άλλη ματιά της ιστορίας: 1) τα ψιλά γράμματα της ιστορίας, του Θ.Δ. Παναγόπουλου, εκδόσεις ενάλιος. 2) ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974, του Β. Ραφαηλίδη, εκδόσεις 21ου.
http://www.facebook.com/pages/Airetik-philosophia/335108360928
Κώστας
26/03/2010 14:27
@κώστας Στεφάνου: "Δεν υπήρχαν οι (πάντα) καλοί Έλληνες και οι κακοί Βάρβαροι..." Σωστά, να αλλάξουμε τους δικούς μας μύθους με τον αντικειμενικό μύθο ότι η "Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν μιά ανεκτική πολυεθνική αυτοκρατορία πού προσέφερε πολλά στόν παγκόσμιο πολιτισμό καί οι αγωνιστές του 21 αθεράπευτοι εθνικιστές καί ρατσιστές." Θα σε ευχαριστούσε αυτό; " Όπως συμβαίνει και σήμερα άλλωστε αυτοί που είχαν εξουσία και τότε (και γενικά πάντοτε, ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα) εξυπηρετούσαν και προσωπικά συμφέροντα... Πολλές αποφάσεις που πάρθηκαν και πολλά γεγονότα που εξελίχθησαν έγιναν όχι με γνώμονα το καλό του (ελληνικού) λαού - και της Ελλάδας γενικότερα- αλλά για την ικανοποίηση ιδίων συμφερόντων." Καί ποιός το αρνείται; Είναι γνωστός ο προδοτικός ρόλος των Μαυροκορδάτου-Κωλλέτη. Οι οποίοι δεν ήταν εκκλησία. " Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε; Να ωραιοποιούμε την ιστορία μας (όπως και κάνουμε σε τραγελαφικό βαθμό) ή να διδασκόμαστε τι ακριβώς συνέβη ώστε επιτέλους να αρχισουμε να μαθαίνουμε από τα (τεράστια δυστυχώς) λάθη μας μπας και σταματήσουμε κάποια στιγμή να τα επαναλαμβάνουμε... " Τι ακριβώς ωραιοποιούμε με το κρυφό σχολειό η τον Π.Π Γερμανό; Ο Πιμπλής προσπαθεί να ωραιοποιήσει τη ζωή επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κρίμα πού δεν μπορούμε να τον στείλουμε να δεί τη γλύκα!
Koσμάς
26/03/2010 14:21
@Νίκος"Πόσο πιο θεοκρατούμενη πια μπορεί να γίνει αυτή η χώρα; " Πάρα πολύ. Πρός το παρόν θεοκρατούμενη είναι σε ορισμένες περιοχές της Θρακης πού ισχύεει σαρία. Αλλά γιατί βιάζεσαι; Δίνε υπηκοότητα στούς ισλαμοφασίστες καί θα τη γευτείς κι εσύ αν προλάβεις η οι απόγονοί σου αν δεν προλαβεις!
Χρήστος Στεφάνου
26/03/2010 13:13
Όταν μελετάς ιστορία οφείλεις να είσαι αντικειμενικός. Κανείς δεν γνωρίζει δυστυχώς τα γεγονότα ακριβώς διότι η ιστορία στην πλειονότητά της, είτε γράφεται από τους νικητές, είτε διαμορφώνεται διαφορετικά ανάλογα με το τι συμφέρει τον καθένα. Έχετε βγάλει χολή όλοι στον κο Πιμπλή ότι είναι ανθέλληνας... Αντικειμενικός προσπαθεί να είναι ο άνθρωπος, όπως και πρέπει να είναι. Τι από αυτά που γράφει δεν ισχύει; Και μεταξύ μας και λίγα λέει... Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ιδεατή όσο παρουσιάζεται στα σχολεία... Δεν υπήρχαν οι (πάντα) καλοί Έλληνες και οι κακοί Βάρβαροι... Όπως συμβαίνει και σήμερα άλλωστε αυτοί που είχαν εξουσία και τότε (και γενικά πάντοτε, ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα) εξυπηρετούσαν και προσωπικά συμφέροντα... Πολλές αποφάσεις που πάρθηκαν και πολλά γεγονότα που εξελίχθησαν έγιναν όχι με γνώμονα το καλό του (ελληνικού) λαού - και της Ελλάδας γενικότερα- αλλά για την ικανοποίηση ιδίων συμφερόντων. Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε; Να ωραιοποιούμε την ιστορία μας (όπως και κάνουμε σε τραγελαφικό βαθμό) ή να διδασκόμαστε τι ακριβώς συνέβη ώστε επιτέλους να αρχισουμε να μαθαίνουμε από τα (τεράστια δυστυχώς) λάθη μας μπας και σταματήσουμε κάποια στιγμή να τα επαναλαμβάνουμε...
Κωνσταντίνος Καρκανιάς
26/03/2010 12:51
Διάβασα το άρθρο του Μανώλη Πιμπλή της 22/3/2010 με τίτλο Μύθοι και σκληρές αλήθειες για την Επανάσταση του 1821 και πραγματικά στενοχωρήθηκα.
Μεθαύριο γιορτάζουμε την Έναρξη της Επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωσή μας από έναν βάρβαρο και αλλόθρησκο δυνάστη.
Μεθαύριο γιορτάζουμε την ίδρυση ενός κράτους με ένα Σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο όλοι οι άνθρωποι στο έδαφός του ήταν ελεύθεροι πολίτες.
Μεθαύριο γιορτάζουμε και τιμούμε όλους εκείνους τους χιλιάδες Έλληνες που πολέμησαν, σκοτώθηκαν (μερικοί σουβλισμένοι), αιχμαλωτίστηκαν και πουλήθηκαν σαν δούλοι.
Το αν η έναρξη της Επανάστασης έγινε ακριβώς την 25η Μαρτίου του 1821 και εάν επιτρεπόταν ή όχι από τους Οθωμανούς η λειτουργία σχολείων στις υπόδουλες περιοχές δεν είναι ασφαλώς το κύριο θέμα της Ιστορίας της Επανάστασης.
Ο τρόπος λοιπόν που παρουσιάζετε το θέμα είναι άνισος, γιατί αποσιωπάτε το μεγαλείο της επανάστασης και το θαύμα της απελευθέρωσης και τονίζετε δύο ή τρία πιθανώς λανθασμένα στοιχεία που περιέχονται στις ιστορίες για τα όσα συνέβαιναν πριν ή κατά την επανάσταση.
Τυχαίνει και γεννήθηκα στο Μεσολόγγι, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι καταγόμαστε από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και θέλω να σας πω, ότι το άρθρο σας είναι άδικο για τους 7.500 νεκρούς μας και τους 6.000 αιχμαλώτους που πουλήθηκαν σαν δούλοι μετά την Έξοδο. Και αυτά δεν είναι μύθοι αλλά καταγράφονται από αυτόπτες μάρτυρες και Έλληνες αλλά και ξένους (ακολουθεί μια σύντομη σχετική βιβλιογραφία).
Εμείς στο Μεσολόγγι γιορτάζουμε μετά από 4 ημέρες (την 27η Μαρτίου) την Έξοδό μας από την πόλη και πιστεύουμε, ότι με τους χιλιάδες νεκρούς μας συμβάλαμε στην απελευθέρωση της πατρίδας και επειδή αποδεκατίσαμε τις δυνάμεις των Κιουταχή και Ιμπραήμ και επειδή εμψυχώσαμε τους άλλους Έλληνες και επειδή διεγείραμε τους πολίτες και τις κυβερνήσεις πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να ενδιαφερθούν εμπράκτως για την Ελλάδα.
Για αυτούς τους λόγους το άρθρο σας μας στεναχώρησε βαθύτατα.
Ίσως θα ήταν καλό να γράψετε κάτι για την ουσία και όχι τις λεπτομέρειες της Επανάστασης σε κάποιο φύλλο σας των επόμενων ημερών, θα αρκούσε να αντιγράψετε κάποιες σελίδες από την εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ που εκδιδόταν στο Μεσολόγγι κατά την πολιορκία ή από το ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ του Σπύρο Μήλιου.

Υ.Γ.1 Αντί για μνημόσυνο για τους δικούς μας πραγματικούς νεκρούς και όσους πουλήθηκαν σαν δούλοι σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα http://messolonghi.elea.gr/exodites.html
Υ.Γ.2 Ως γνωστόν την ιστορία των Πολιορκιών και της Εξόδου την έχουν γράψει ή την έχουν διηγηθεί πολλοί αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά των Ελλήνων (που ήταν οι νικημένοι εκείνης της στιγμής) αλλά και δύο τουλάχιστον ξένοι από την πλευρά των νικητών και συγκεκριμένα:
1. Οι συντάκτες της εφημερίδας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ από την 1-1-1824 έως την 20-2-1826
2. Ο Νικόλαος Κασομούλης από Σιάτιστα Κοζάνης, ο οποίος ήταν Γραμματέας του Στουρνάρη και ήλθε στο Μεσολόγγι τον Ιούνιο του 1825
3. Ο Σπύρο Μήλιος σπουδαίος οπλαρχηγός από την Χειμάρα, ο οποίος ήταν μέσα στην πόλη έως την 17/1/1826 όταν έφυγε για το Ναύπλιο, από όπου επέστρεψε αλλά δεν μπόρεσε να εισέλθει πάλι στην Πόλη.
4. Ο Αρτέμιος Μίχος – Γιαννιώτης, που πολέμησε υπό τον Γ. Κίτσο.
5. Ο Αναστάσιος Παπαλουκάς,
Φρούραρχος Προκοπανίστου και Βασιλαδίου, ο οποίος σώθηκε και από την κατάληψη του Βασιλαδίου και από την Έξοδο. Ο Παπαλουκάς διηγήθηκε στον Σπύρο Μήλιο τα συμβάντα στην Πόλη από την 17/1/1826 έως την Έξοδο.
6. Ο Σπύρος Τρικούπης που έφυγε από το Μεσολόγγι μετά την Α’ πολιορκία και ήταν στο Ναύπλιο Βουλευτής.
7. Από την πλευρά των Τούρκο-Αιγυπτίων ο Ιταλός Alfonso Nuzzo Mauro, γιατρός στην υπηρεσία του Ιμπραήμ και ο Philip Green, φιλότουρκος πρόξενος της Αγγλίας στην Πάτρα.
8. Αρχηγοί και άλλοι που βρίσκονταν στο Μεσολόγγι και αλληλογραφούσαν με τους έξω. Πολλές από αυτές τις επιστολές βρίσκονται στον Τόμο Αλληλογραφία της Φρουράς του Μεσολογγίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
9. Ξένοι όπως ο Αββάς Μικαρέλι πρόξενος της Αυστρίας στην Πάτρα και ο ανωτέρω Philip Green, που αλληλογραφούσαν με τον έξω κόσμο.
10. Οι ίδιοι οι διασωθέντες αγωνιστές, που άφησαν τις ιστορίες τους σαν ιερή παρακαταθήκη στους απογόνους τους, που τις θυμούνται έως και σήμερα.
Νίκος
26/03/2010 12:38
Γιατί σχολιάζουν έτσι όλοι οι θρησκόληπτοι; Είναι μήπως ενστικτώδης αντίδραση της ακροδεξιάς όταν νομίζουν ότι θίγεται η εκκλησία; Πόσο πιο θεοκρατούμενη πια μπορεί να γίνει αυτή η χώρα;
Kωστας
26/03/2010 08:40
Βλακώδες άρθρο. Ακόμα καί αν δεχτούμε οσα ατεκμηρίωτα γράφει περί μη ύπαρξης κρυφού σχολειού καί περί μη έναρξης την Επανάστασης την 25/3 καί μη συμμετοχής του Π.Π.Γερμανού, τι αλλάζει αυτό; Βγαίνει το συμπέρασμα ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία ηταν μιά πολυεθνική, πολυπολιτισμική ανεκτική αυτοκρατορία καί ο Κολοκοτρώνης καί οι υπόλοιποι αθεράπευτοι εθνικιστές πού αναίτια επαναστάτησαν γιά προσωπικές φιλοδοξίες;;;
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΕΝΕΓΑΚΗΣ
25/03/2010 22:12
Συμφωνώ με την απάντηση του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΡΩΝΗ. Η προσέγγιση του άρθρου έχει ξεκάθαρη ιδεολογική στόχευση. Φανερώνει την αντιεθνική κουλτούρα που διακατέχει μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Καλή είναι η απομυθοποίηση αλλά δεν μπορεί να θεωρείται ως τέτοια η εθνομηδενιστική προσπάθεια ερμηνείας της ιστορίας.
Μαρία
25/03/2010 20:54
"Τα έθνη πρέπει να θυμούνται για να διδάσκονται". Θουκυδίδης Όποιος δεν θυμάται την ιστορία του είναι αναγκασμένος να την ξαναζήσει". Ινδιάνικη Παροιμία Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει, το πώς και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, στης αμάθειας το σκοτάδι μένει και ζει μονάχα απ’ τη μια στην άλλη μέρα. Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο. Ιπποκράτης Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον. Μιγκέλ Ντε Θερβάντες Η ελληνική ιστορία είναι ένα ποίημα, η λατινική μια εικόνα, η σύγχρονη είναι ένα χρονογράφημα. Φρανσουά Σατομπριάν
βλάξ
25/03/2010 13:57
Η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου γιατι σκοπεύω να την γράψω. Τσόρτσιλ. Η μυθολογία είναι πρωτότοκη αδελφή της ιστορίας Βολταίρος Οι λαοί έχουν την ιστορία που τους αξίζει Ντε Γκωλ Σαρλ Τον τροχό της ιστορίας περιστρέφουν οι ανόητοι και οι απατεώνες. Αυτοί κυβερνάνε τον κόσμο. Αυτοί είναι ο κόσμος Χάλιφαξ
Mythomanis
25/03/2010 09:19
O ΠΑΠΑΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ exei apolyto dikio. Gia na po tin alitheia oli h Elliniki Istoria einai enas mythos. O Sokratis mythos, to idio o Platonas kai Aristotelis. H gennisi tis dimokratias stin arxaia Ellada mythos. O de Parthenonas xtistike epi Othoma, peidh ton ksegelasan oi papades oti ekei kapote htan enas arxaios naos ton opio katestrepan oi varvaroi. Gia na to kano pio liana to Elliniko alphavtio exei ilikia gyro sta 500 xronia. Pali kala pou yparxoun tetoia atoma kai sas anoigoun ta matia....
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΩΝΗΣ
24/03/2010 23:35
Πρώτη παρατήρηση: Το μισό άρθρο αφιερώνεται για να αποδείξει την μη ύπαρξη του "κρυφού σχολειού". Όμως ουσιαστικά "παραβιάζει ανοιχτές θύρες". Μπορούν να μας υποδείξουν οι "ιστορικοί", έστω και ένα βιβλίο "ερασιτέχνη λόγιου" που δεν αναφέρεται στο σχολείο των αδερφών Ζωσιμάδων στα Ιωάννινα η στην "Ευαγγελική Σχολή" στην Σμύρνη; Γιατί εγώ δεν ξέρω. Υπάρχει βιβλίο που δεν περιλαμβάνει την εκκλησιαστική δραστηριότητα των Πατριαρχών Κύριλλου Λούκαρι και Γρηγορίου Ε΄υπέρ της ανέγερσης σχολείων; αμφισβητεί κανείς την δραστηριότητα του Κοσμά του Αιτωλού για την ίδρυση σχολείων; προφανώς όχι. Ο ζυγός όμως της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρξε φωτοσβέστης και καταστροφέας της Ελληνικής εκπαίδευσης (και όχι μόνο) εμμέσως. Γιατί δύσκολα μπορώ να φανταστώ μια κοινότητα ανθρώπων που φορολογείται εξοντωτικά με τρεις διαφορετικούς φόρους (ανάμεσα τους και ο "κεφαλικός" που εξαγόραζε το δικαίωμα ζωής για τον χριστιανό "άπιστο" για ένα χρόνο) και παλεύει για την επιβίωση της, να μπορεί εξ ιδίων να αναλάβει και την εκπαίδευση των παιδιών της. Όσο για τα ειρωνικά σχόλια για την ελλιπή μόρφωση του κατώτατου κλήρου τότε, ναι αληθεύει αυτό. αλλά εγώ προσωπικά είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος για τα κολλυβογράμματα αυτά. Αυτά μπορούσαν, αυτά πρόλαβαν, αυτά έκαναν (και πολλά ήταν, αν αναλογιστούμε τις δυσκολίες της εποχής. Αυτοί που ειρωνεύονται βέβαια, είναι σίγουρο πως θα τα κατάφερναν πολύ καλύτερα). Δεύτερη παρατήρηση: "Ο ορισμός ως αφετηρία της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μέρος μιας αφήγησης που ενέχει από τη μεριά της Εκκλησίας τον συμβολισμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στην πραγματικότητα, όλο τον Μάρτιο οι ελληνοτουρκικές συγκρούσεις στην Πελοπόννησο ήταν καθημερινές". Δεν γνωρίζω κανένα βιβλίο ιστορίας που να μην αναφέρει ότι η Επανάσταση ξεκίνησε στην Μολδοβλαχία στις 22 Φεβρουαρίου 1821, με την διάβαση του Προύθου από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου θεσπίστηκε επί Όθωνα και στον πρώτο εορτασμό συμμετείχαν όλοι όσοι είχαν κάνει την Επανάσταση και ήταν εν ζωή (Κολοκοτρώνης, Κουντουριώτης, Νικηταράς , Μακρυγιάννης κτλ). Επίσης το αρχικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας προέβλεπε την κήρυξη της Επανάστασης την 25η Μαρτίου, ακριβώς για να συνδυαστεί με την θρησκευτική εορτή στην συνείδηση των Ελλήνων, κάτι που βέβαια σήμερα όπως βλέπουμε ξεσηκώνει πολλές αντιδράσεις. Τρίτη παρατήρηση: Στρατιωτικά, η Ελλάδα ηττήθηκε κατά κράτος. Στα τέλη του 1827 ο Ιμπραήμ έλεγχε την Πελοπόννησο και ο Κιουταχής τη Στερεά. Ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν έδιωξε από την Πελοπόννησο τον Ιμπραήμ. Ενδιαφέρουσα άποψη. Η Ελληνική επανάσταση επί 6 χρόνια νικούσε, έλεγχε το Ναύπλιο και την Ύδρα, είχε ακόμη ικανές δυνάμεις για αντίσταση στην Πελοπόννησο και στα νησιά, όπως και την "Καρτερία" του Άστιγγος, ενώ περίμεναν και νέα πολεμικά πλοία από το Λονδίνο που παραλήφθηκαν αργότερα. Πως ακριβώς οι "ιστορικοί" αυτοί είναι τόσο σίγουροι ότι η Επανάσταση θα έσβηνε; Ποια "κρυστάλλινη σφαίρα" κοίταξαν; Γιατί το 1824 φαινόταν ότι οι Έλληνες θα επικρατούσαν πλήρως και εύκολα, αφού δεν υπήρχαν Τουρκικές δυνάμεις για να τους αντιμετωπίσουν.΄Αρα η αρχική δήλωση των "ιστορικών" για την Ελληνική ήττα ως τελικό αποτέλεσμα δεν ισχύει, εκτός αν ισχυριστούμε ότι απρόοπτα γεγονότα δεν συμβαίνουν στην Ιστορία. Ίσως ερμηνεύει τους πόθους και τα όνειρα τους, αλλά το κατηγορηματικό ύφος της δήλωσης δεν αιτιολογείται από τα γεγονότα, καθώς οι Έλληνες ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον Αγώνα. Τέταρτη παρατήρηση: Ακόμη και αν δεχθούμε όλες τα στοιχεία του άρθρου ως ακριβή, προφανώς τίθεται θέμα για το ποιες προτεραιότητες θέτει η Ιστορική έρευνα. Μας απασχολεί δηλαδή αν η 25η Μαρτίου ήταν 23η η 27η μην μας κλέψουν στο...ζύγι, μας ενδιαφέρει αν ο Π. Π. Γερμανός βρισκόταν σε μια ασήμαντη τοπική συνάντηση οπλαρχηγών, όταν την ίδια στιγμή μπορεί να είχε παραβρεθεί σε εκατό άλλες αντίστοιχες, μας απασχολεί αν το σχολείο ήταν φανερό η κρυφό κτλ. Υπάρχει άραγε κάποια συστηματική μελέτη για το το σκάνδαλο της Αγγλίας; για τους ξένους κατασκόπους και αρχαιοκάπηλους που κατέκλυζαν την Ελλάδα; Για τα οικονομικά του Αγώνα και τον τρόπο πολέμου των Ελλήνων; Για τον οργανισμό και την επιμελητεία και τον τακτικό Ελληνικό στρατό; για την τύχη και τα βασανιστήρια των Ελλήνων αιχμαλώτων; για τους Φιλέλληνες τα κίνητρα τους και την προσφορά τους αληθινή η μη; για τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά των ελληνικών συνταγμάτων και την οικονομική συνεισφορά των προεστών; Αλήθεια οι αναγνώστες των "ΝΕΩΝ" είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλα αυτά, ώστε να χρειάζεται να ενημερωθούν και για όλες αυτές τις ιστορικές λεπτομέρειες που ολοφάνερα έχουν μια ιδεολογική στόχευση;
Μάρκος
24/03/2010 20:37
Τώρα κ. Πιμπλή, μπορείτε επάξια να μετονομαστείτε σε κ. Ρεπούση. Άξιος ο μισθός σας..
Μαρία
24/03/2010 15:32
Ο πρωτοετής φοιτητής του ιστορικού τμήματος το πρώτο που μαθαίνει είναι ότι μια ιστορική έρευνα και τα συμπεράσματά της συνοδεύονται πάντα από ιστορικές πηγές και αποδείξεις! Δεν είδα πουθενά στο κείμενο καμμία τεκμηρίωση παρά μόνο προσωπικές απόψεις! Η διάκριση σοβαρής και συναισθηματικής ιστορίας ήταν αυτή μου άρεσε περισσότερο απ'' όλα! Σωστά!Η σοβαρή ιστορία μιλά για συνωστισμό στην προκυμαία της Σμύρνης! Η συναισθηματική ιστορία μιλά για σφαγές αμάχων! Ευτυχώς που ζουν ακόμα στις μέρες μας άνθρωποι που τα έζησαν γιατί η σοβαρή ιστορία της κυρίας Ρεπούση και των ομοίων της θα μας έβγαζαν τον Κεμάλ αγγελούδι!!! Και η Τουρκία νικήθηκε κατά κράτος στη Σμύρνη!Ο σουλτάνος της Κωνσταντινούπολης είχε ήδη υπογράψει τους όρους των Ελλήνων! Οι Γάλλοι ήταν εκείνοι που προμήθευσαν με όπλα τους αντάρτες του Κεμάλ και τους εκπαίδευσαν - γιατί αυτό ήταν ο Κεμάλ για την Υψηλή Πύλη τότε ένας αντάρτης, όπως είναι στις μέρες μας ο Οτσαλάν γι''αυτούς - που αρνήθηκε να σταματήσει τον πόλεμο! Χωρίς τις "γαλλικές πλάτες"... ...δεν θα είχαν καταφέρει τίποτα οι Τούρκοι!!! Τώρα αν ο Π.Π.Γερμανός ήταν στην Πάτρα ή στην Αγία Λαύρα στις 25 του Μάρτη, λίγο με νοιάζει! Το λάβαρο πάντως υψώθηκε!!!
Ε όχι και επιστημονική
24/03/2010 14:12
Επιστημονική?????????????? Δεν βρήκαν καμμία μαρτυρία που να δείχνει ότι εμποδίστηκε η διδασκαλία των Ελληνικών;;;;;; Απίστευτο. Υπάρχουν χιλιάδες (και δεν είμαι καν ιστορικός..). Έχω και μία σύντομη θεώρηση της γερμανικής κατοχής για να ολοκληρώσω το έργο των επιστημονικών ιστορικών "Η γερμανική κατοχή υπήρξε άκρως εποικοδομητική για τον Ελληνικό λαό (..εντάξει δεν υπάρχουν Έλληνες, πρόκειται για μία μείξη σλάβων, τούρκων, αλβανών, μακεδόνων, θρακών κοζάκων, ινδιάνων, αιγυπτίων, σομαλών, μασάι, ζουλού, γερμανών, λατίνων κτλ αλλά επιτέψτε μου μία υπέρβαση για λόγους ευκολίας) . Παντού υπήρχαν σχολεία άρα διδασκαλία της Ελληνικής, παντού υπήρχαν εκκλησίες άρα καμμία θρησκευτική καταπίεση, το εμπόριο ήταν ελεύθερο κάτι το οποίο δείχνει ευημερία και οικονομική ανάπτυξη, μάλιστα πολλοί επιχειρηματίες αναδείχθηκαν επι των ημερών (οι λεγόμενοι τιμητικά και ... μαυραγορίτες), ενώ αναπτύχθηκαν σημαντικά οι υποδομές, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι κτλ. Μόνο κάποιοι συντηρητικοί καταπιεστές δεν αποδέχτηκαν την "κατοχή" και άρα πέθαναν είτε της πείνας είτε εκτελέστηκαν (...μάλλον ...δεν έχουμε στοιχεία...) κατ''εντολή του εκάστοτε πολυχρονεμένου και οραματιστή Γερμανού διοικητή" Υπογράφω ως "Καθηγητής" "Επιστημονικής" και όχι Δημόσιας Ιστορίας
Ρέππας Γιάννης
24/03/2010 11:17
Ελπίζω ο κ.Παπαιωάννου Κώστας να γράφει ότι γράφει με σαρκαστική διάθεση.
Μητσος
24/03/2010 09:58
@Κωστας Παπαιώνου: "ΚΑΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΩΣΕΙΣ " Εγω δεν είδα καμμία τεκμηρίωση. Η μόνη τεκμηρίωση είναι "ταδε έφη ο μέγας καθηγητής" "ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΤΥΠΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ." Τι εννοεί εδώ ο ποιητής; Τις ξεφτύλες των Σκοπιανών πού μαστουρώνουν μαζικά καί πιστεύουν ότι είναι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου; @Σωστός "Ο ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΟ ΡΟΥΠΕΛ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, κλπ. όπου η αλήθεια είναι εντελώς αντιθετη με αυτα που εντεχνα και προπαγανδιστικα μας μαθαιναν τόσα χρόνια στα σχολεια" Σοβαρά; Καί ποιά είναι η αλήθεια; Γιατί στην οικογένειά μου έχουμε και νεκρούς από την κατοχή καί αντάρτες με αρκετή δράση. Οσο γιά την Κύπρο, συγγενείς από κεί εχουν να λένε γιά το τι παλληκάρια ήταν οι ΕΛΔΥΚΑριοι πού σταμάτησαν τα τουρκικά τάνκσ καί τα κυνηγούσαν με τα μπαζούκας, μέχρι πού πήραν εντολή να γυρίσουν πίσω καί να περιμένουν ναρθουν τα αεροπλάνα να τους κάψουνε. Αλλά ξέχασα, ο κος Πολίτης ήταν εκεί καί ξέρει καλύτερα....
ΠΑΠΑΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
24/03/2010 08:54
ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΓΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ.
ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ.
<ΑΝΘΙΜΟΙ> ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ.
Η ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ < Ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ> ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΩΚΕΤΑΙ, ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΕΘΝΙΚΑ.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΝΩ ΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Ι ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΕΣ ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣ.
ΓΕΛΟΥΝ , ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ (ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΥΜΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΦΤΙΣΜΕΝΑ ΛΑΒΑΡΑ ,ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ.
ΚΑΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΩΣΕΙΣ .Ι ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΜΟΝΟΠΩΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ <ΑΝΘΙΜΟΙ.
ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.
ΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΗΧΗΣΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΤΥΠΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ.
ΣΩΣΤΟς
24/03/2010 08:24
Ειναι γεγονος πως ο Νεο-Ελλην εχει ανατραφει εν μέσω ΜΥΘΩΝ τους οποίους αρεσκεται να συντηρεί και να εμπλουτίζει απο γενια σε γενιά. Ετσι εκτος απο τσιτάτα μεγάλων ανδρών της παγκοσμιας ιστορίας που ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκαν για το μεγαλειο και την ανδρεία των Νεο-Ελλήνων (π.χ.Τσώρτσιλ) εχουν δημιουργηθει και μια σειρα απο μυθους όπως ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΟ ΡΟΥΠΕΛ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, κλπ. όπου η αλήθεια είναι εντελώς αντιθετη με αυτα που εντεχνα και προπαγανδιστικα μας μαθαιναν τόσα χρόνια στα σχολεια. Καί είναι τέτοια η οργη και το μενος των υπερασπιστων του σκοταδισμου και της εθνικης αποβλακωσης που κάθε φορα που μια ελευθερη φωνη υψώνεται για να φωνάξει την αλήθεια και να φωτίσει το σκοταδι του μεσαίωνα που σκεπάζει τη χώρα, αυτοι οι αυτόκλητοι θεματοφύλακες της Εθνικής υπόστασης σεληνιάζονται ωρυόμενοι απαιτώντας την κεφαλην επι πίνακι οποιου ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
ΕΝΑΣ
24/03/2010 08:17
κύριοι του ΔΟΛ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΑΨΑΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΕ ΣΤΑ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΑ? ΜΗΠΩΣ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΟΙΞΑΤΕ? ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ? ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ?

----------Από ΤΑ ΝΕΑ Αdministrator----------

Αγαπητέ αναγνώστη, αν είσασταν λίγο πιο προσεχτικός θα βλέπατε ότι τα πιο διαβασμένα και τα πιο σχολιασμένα θέματα που παραθέτουμε είναι αυτά που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες 48 ώρες. Το συγκεκριμένο θέμα δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, σήμερα είναι Τετάρτη. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα θέματα.
Φιλιππινεζος Παρατηρητης
24/03/2010 06:58
THE GREEK UPRISING OF MARCH 25 1821 @ To the youngsters and the Old ones . ................................................................................................................................................ After four hundred years of darkness under the Ottoman Empire the sun rose again over Greece {Hellas} on March 25, 1821 at the declaration of uprising for liberation. ................................................................................................................................................ A new Greek sun full of glorifying and divine light shone in reminiscent of the Hellenic miracle of ancient Greece and its spiritual leadership and cultural immortality of Western World. ................................................................................................................................................ A new sun of faith and courage which led the heroes of liberation to their path of honor and triumph. ................................................................................................................................................ The existing valleys and foundations of the Western World and the fundamental principles of behavior and thought originated in ancient Greece. ................................................................................................................................................ It was 2500 years ago during the Hellenistic era that "Kleisthenis" and the Athenians that established the freedom of speech and the human Bill of Rights" . ................................................................................................................................................ It was 2500 years ago in Greece where the first idea of the union of Countries / Cities {Amphiktionies} was established in Delphi and pioneered the way to the formation of the "United Nations" of today. ................................................................................................................................................ It was "Protagoras" who first inspired and spread the theory of Social Council . ................................................................................................................................................ It was in Olympia on July 11, 776 BC that the first Olympic torch was set alight at the Beginning of the first Olympic games who came to be honored by the World Community today. ................................................................................................................................................ The first prize a "Kotinos" of olive tree branch , as symbol of honor since there were no monetary and other commercial benefits to the participants . ................................................................................................................................................ In Greece {Hellas} firstly "Demokritos" spoke of atomic mass of the matter and "Aristarchos" taught he theory of Solar System . ................................................................................................................................................ "Hippocrates" is the father of medicine and the founder of doctors’ oath. ................................................................................................................................................ In Greece {Hellas} were born and lived the greatest philosopher, poets, writers, Historians, public spokesmen of all times, like {Socrates, Plato, Aristoteles, Pythagoras, Thalis, Solon, Homer, Xenophon, Epicure, Plutarch and Demosthenes". Just to mention but few of them. ................................................................................................................................................ And above all in Greece was born "Alexander the Great", the general and King who led its Greek troops to the largest expedition in the countries of Asia , and spread the Greek civilization in those parts of the world . ................................................................................................................................................ Finally it is the sacred temple of "Parthenon" in the Acropolis of the Athens which Its beauty and statues inspired the World Community of the values of freedom and humanity. ................................................................................................................................................ Greek language was used by the Apostles while preaching Christianity and in which the "New Testament" was written . ................................................................................................................................................ Coming to the later years, it was Greece who stood against the Nazi - fascist AXIS in 1940, accomplished first victory of the allies which in turn assisted in the collapse of AXIS ; while the Nazi friendly Turkey joined the war against the AXIS only on February 1945 when the war has ended . ................................................................................................................................................ Today Greece {Hellas} is celebrating its 189 th anniversary of war for our liberation , but still gazing coolly the Turkish provocations of today. ................................................................................................................................................ With brotherly regards and the love of Jesus F.P.
Γεώργιος Ι Κρατερος
24/03/2010 05:32
@ Αλεξανδρος Αθ. 22/3/2010, δεν θα ασχοληθώ με τους διαλογικούς σου διαξιφισμούς με τον SPYROS,ούτε θα κάνω κτιτική στο σκεπτικό σου. Απλώς θα αποδεχτώ την τοποθέτησή σου με μία προσωπική μου σκέψη σε τύπου ερώτησης, με την άδειά σου βέβαια. "ΑΦΟΥ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΟΥΛΤΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΗΝΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟ (αμερικανοεβραίο) ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ (χωρίς βίζα!!!!), ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ;;;;;;;;;;;;;;
sakis moussageas
24/03/2010 03:52
Να μην παραξενεύεστε καθόλου για την περιοδεία της Τουρκικης φρεγάτας στο Αιγαίο. Διάβασαν αυτά που έγραψε ο καθηγητής Αλέξης Πολίτης γύρω από τους μύθους του 1821 και ήλθαν να τον συγχαρούν!
FERTE KE ALOUS...
24/03/2010 00:33
foreigner 22/3/2010 12:27
NA TOUS MAZEPSOUME OLOUS TOUS MOUSOULMANOUS TOU KOZMOU STO ELLINISTAN...
O DIAS..
24/03/2010 00:29
O DIAS NA VALI TO HERI TOU...
HANOMASTE I LIGI POU MINAME....
TA AGORAKIA KE TA KORITSAKIA ETHELONDES PIGENAN STON PASA?????
Totos
24/03/2010 00:18
KOUNIA POU TOUS KOUNAGE TETIOUS KATHIGITES....
KALA POSO ILITHII IMASTE EMIS I ELLINES,I MALON EMIS I ELLINISTANI??????
Φιλιππινεζος Παρατηρητης
24/03/2010 00:06
@ αντωνης 23-3-2010/18:34 Αγαπητέ Αντώνη, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Επιπροσθέτως αναφέρω τα εξής : Οπως σωστά ανέφερες για το μύθο του "Μαρμαρωμένου Βασιλιά" για τους Ελληνες , έτσι και οι άλλοι λαοί έχουν τους δικούς τους μύθους που τους οδηγούν. Στο γερμανικό βουνό "Kyffhauserbund" κοιμόταν μαγεμένος ο Φρειδερίκος ο Κοκκινογένης , ώσπου να ξυπνήσει για να οδηγήσει στο θρίαμβο την Πανγερμανική ιδέα , καθώς αναφέρει η γερμανική παράδοση . ................................................................................................................................................ Δηλαδή, αν και εφ’ όσον ο θρύλος , είτε αντιπροσωπεύει την αλήθεια , είτε έχει μετατραπεί σε γεγονός , βαδίζουμε σύμφωνα με το θρύλο. Ετσι δημιουργήθησαν τα κράτη, με θρύλους και παραδόσεις . Οι άγραφοι νόμοι που ισχύουν εκεί βασίζονται . Για το κρυφό σχολείο έχω εκφρασθεί , ότι πιστεύω στην ύπαρξή του . ................................................................................................................................................ Δυστυχώς αυτή η γραμμή της υποβάθμισης του 1821, είναι κι’ αυτή αμερικανικής προέλευσης για να βελτιωθεί το ίματζ των Τούρκων γενοκτόνων , ώστε να τους παραδώσουν το Αιγαίο, γιατί χωρίς αυτό δεν δύναται η Τουρκία να καταστεί περιφερειακή δύναμη , σύμφωνα με το σχέδιο των Η.Π.Α. !... ................................................................................................................................................ Ας πούμε λοιπόν όλοι οι Ελληνες μαζί , ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης , ένα μεγάλο "Ζήτω η Ελλάδα", να τραγουδήσουμε παρέα τον Εθνικό μας Υμνο, και να ευχηθούμε να γλυτώσουμε από τον προγραμματισμένο από τις ΗΠΑ διαμελισμό της πατρίδας μας ! 23-3-2010 Φ.Π.
Φιλιππινεζος Παρατηρητης
23/03/2010 23:29
ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ {Δημοσιεύτηκε 25-3-2009}. ................................................................................................................................................ Η αναζωπύρωση της συζήτησης για την ανυπαρξία ή την ύπαρξη του Κρυφού Σχολείου, στα σκοτεινά χρόνια της μακραίωνης τουρκοκρατίας έλαβε μεγάλες διαστάσεις , μετά από την καταχώρηση της αρνητικής άποψης στην "Ιστορία του Ελληνικού Εθνους". {Εκδοτικής Αθηνών ΑΕ} και εν συνεχεία σε σχολικό εγχειρίδιο μέσης εκπαίδευσης . ................................................................................................................................................ Το πρωταρχικό και κύριο αίτιο της ίδρυσης και της ύπαρξης του Κρυφού Σχολείου, απεικονίζεται παραστατικά στον επίλογο του συγγράμματος του "Νικηφόρου Βρυέννιου", που αναφέρει τα εξής : "Και Κωνσταντίνος μεν έπεσεν επί της μάχης ο Παλαιολόγος μετά των περί αυτών αγωνιζόμενος , τον δε λαμπρότατι γένους διαφερόντων μονονουχί πάντες οι μεν ανήρηνται , οι δε ζωγρηθέντες διεπράθησαν, οι δε δουλείαν υπήχθησαν και υπελείφθη κατάλυμα, οι μεν αλλοτρίας διεσπάσθησαν χώρας φυγή χρησάμενοι , οι δε τήδε κακείς περιήχθησαν δοριάλωτοι . ................................................................................................................................................ Πάσα δε κτήσις και περιουσία πάσα , υπό Τούρκοις δεσπόταις μετέπεσε . Και ναοί μεν ιεροί προστέθησαν εις διαρπαγήν, οίκοι δε λαμπροί και περιφανείς υπέστησαν γύμνωσιν και η Πόλις ηρήμωται και σχεδόν ηφάνισται . Καίτοι δε θρησκεύειν τα πάτρια Γραικοίς επετράπη, αλλ’ η του διδάσκειν τον λαόν ελευθερία αυτοίς κεκόλασται.... ................................................................................................................................................ Αρα όσα επικαλούνται σαν επιχειρήματα ανυπαρξίας του Κρυφού Σχολείου, λόγω της λειτουργίας σε πόλεις και κωμοπόλεις ονομαστών σχολών, ή αγνοούν τις πληροφορίες του Βρυέννιου και άλλων, ή υποτιμούν την απληστία των κατά τόπους Καϊμακάμηδων {διοικητών περιφερειών εκπροσώπων του Σουλτάνου}, οι οποίοι είχαν αναγάγει σε θεσμό το μπαξίσι {δωροδοκία} για να προβούν οι Γραικοί σε οτιδήποτε . Επίσης στις αγροτικές περιφέρειες δεν υπήρχαν σχολεία . ................................................................................................................................................ Οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες από το Μπλάτσι {Βλάστη} της Εορδαίας αδελφοί Δούμπα , και ο Μπέλλιος , αναφέρουν με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη τον Πάπα - Κύρο που τους μάθαινε τα Ευαγγέλια στο νάρθηκα του Αϊ Νικόλα !... 25-3-2009 Φ.Π.
Γ. Κεκαυμένος
23/03/2010 22:58
Έχω γράψει για την 25η Μαρτίου και το Κρυφό Σχολειό τρία μακροσκελέστατα μελετήματα στο Αντίβαρο, όποτε δεν μένουν και πολλά να πω εδώ. Όμως, επειδή λέγονται, για μια ακόμη φορά, απίστευτες ανακρίβειες, πρέπει να βάλουμε και πάλι λίγα πράγματα στην θέση τους. Λέγει ο καθηγητής Πολίτης πως "Τα ελληνικά διδάσκονταν ελεύθερα επί Τουρκοκρατίας ήδη από τον 14ο αιώνα". Καταρχήν, να σημειώσουμε πως η τουρκοκρατία συμβατικά αρχίζει από τα μέσα του 15ου αιώνα, με την άλωση της Πόλης. Γιατί αν οριοθετήσουμε την τουρκοκρατία από την στιγμή που “οι Τούρκοι άρχισαν να ελέγχουν περιοχές με χριστιανικούς πληθυσμού”, τότε πρέπει να πάμε πίσω στον 11ο αιώνα, οπότε οι Σελτζούκοι Τούρκοι καταλαμβάνουν την μισή Μικρά Ασία. Λίγο μας τα μπερδεύει ο κύριος καθηγητής... Τέλος πάντων. Τώρα: Ο σεβαστός καθηγητής όχι μόνον μας λέγει, με το από καθέδρας κύρος του, πως “τα ελληνικά διδάσκονταν ελεύθερα επί Τουρκοκρατίας”, αλλά μας διαβεβαιώνει πως “δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ μαρτυρία που να λέει ότι εμποδιζόταν” η διδασκαλία των ελληνικών. Δεν υπάρχει λοιπόν “καμία [μαρτυρία] ότι κάποιος εμποδίστηκε να μάθει ελληνικά”. Μάλιστα. Στην μελέτη μου για το κρυφό σχολειό έχω πολλές σχετικές μαρτυρίες, αλλά εδώ θα αναφέρω μόνον μία, πραγματικά συνταρακτική, που κι εγώ την ανακάλυψα αργότερα, αλλά ο κ. καθηγητής θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να την γνωρίζει. Η μαρτυρία αυτή μας έρχεται από το τέλος του 16ου αιώνα, και βρίσκεται σε μια επιστολή του Μελέτιου Πηγά, πατριάρχη Αλεξανδρείας, την οποία έστειλε το 1597 στους χριστιανούς της Πολωνίας. Εκεί λοιπόν ο πατριάρχης λέει πως κάποτε οι Τούρκοι έκοψαν, στην Αίγυπτο, τριάντα χιλιάδες γλώσσες ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ! Και ο λόγος; Επειδή οι άνθρωποι αυτοί μιλούσαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!! (Μητροπολίτου Αξώμης Μεθοδίου (Φούγια), Μελετίου Πηγά, Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Επιστολαί, Αθήναι 1976, σσ. 240-241, επιστολή Σ΄). Η πληροφορία για αυτήν την συγκεκριμένη τουρκική θηριωδία υπάρχει και στο πασίγνωστο έργο-πηγή του Αθανασίου Κομνηνού Υψηλάντου, Τα μετά την Άλωσιν (1453-1789), σ. 117. Ο Υψηλάντης τοποθετεί μάλιστα την τέλεση αυτής της θηριωδίας στην εποχή του πατριάρχη Αλεξανδρείας Σίλβεστρου, περίπου το 1565, οπότε, όπως λέγει, "εκινήθη κατά των χριστιανών ΔΙΩΓΜΟΣ ΧΑΛΕΠΩΤΑΤΟΣ": όπ. παρ. σ. 100. Τόσο ελεύθερα διδάσκονταν λοιπόν τα ελληνικά επί τουρκοκρατίας!!!! (Το βιβλίο του Υψηλάντη υπάρχει, για όποιον θέλει να το μελετήσει, και στην Ανέμη, στην δημιουργία της οποίας τόσο έχει συμβάλει ο καθηγητής Πολίτης). Φυσικά, ο Μελέτιος Πηγάς δεν παραλείπει να μας πληροφορήσει πως από τότε που επικράτησε η "πάνδημος λύμη και φθορά" των Τούρκων πρόσταξε, η τουρκική χολέρα, "τας βίβλους της ελληνικής σοφίας κατακαήναι"... (Μελετίου Φούγια, όπ. παρ.) Ναι, ΤΟΣΟ ελεύθερη άφηναν οι Τούρκοι την παιδεία και τα σχολεία, που δεν άφησαν βιβλίο για βιβλίο που να μην το κάψουν!!! Μας λέει ακόμη ο καθηγητής Πολίτης, με την ΑΠΟΛΥΤΗ βεβαιότητα του ειδικού πάντα, πως οι Τούρκοι “αναγνώριζαν τον χριστιανισμό, όπως και τον εβραϊσμό, ως θρησκεία κατώτερη μεν της μουσουλμανικής, αλλά νόμιμη”. Νόμιμη λοιπόν η χριστιανική πίστη. Αλλά, πάντοτε; Όχι, βέβαια! Και θα το γνώριζε αυτό ο καθηγητής, αν είχε κάνει ποτέ τον κόπο να διαβάσει το θεμελιώδες για την ειδικότητά του έργο του Ράνσιμαν, Η Μεγάλη Εκκλησία εν Αιχμαλωσία. Εκεί ο Ράνσιμαν αναφέρεται στο βιβλίο του Άγγλου διπλωμάτη Sir Paul Rycaut, The Present State of the Greek and Armenian Churches. A.D. 1678. Το βιβλίο αυτό ο Άγγλος αξιωματούχος το έγραψε με εντολή του βασιλιά Καρόλου του Β΄, και αποτελεί ουσιαστικά την επίσημη αναφορά του προς εκείνον από το ταξίδι του στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Εκεί, ο Άγγλος ευγενής αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: “Είναι τραγική η μετατροπή των ιερών της θρησκείας, η αποπομπή του βασιλικού ιερατείου και η μετατροπή των ναών σε τζαμιά. Τα μυστήρια του θυσιαστηρίου τελούνται κρυφά σε μυστικές και σκοτεινές τοποθεσίες. Τέτοιες είδα στις πόλεις και τα χωριά που ταξίδεψα και μοιάζουν μάλλον με κρύπτες ή τάφους παρά με εκκλησίες. [...] Είναι [λοιπόν] θαύμα που η εκκλησία εξακολουθεί να διατηρείται μέσα σε τόσο μεγάλη καταπίεση, και παρά την τυραννία και τα τεχνάσματα που στρέφονται εναντίον της ”. (S. Runciman, The Great Church in Captivity, Cambridge 2003 [1968], σ. 204. Ελλ. μετάφραση: Σ. Ράνσιμαν, Η Μεγάλη Εκκλησία εν Αιχμαλωσία, τ. Β΄, Αθήνα 1979, σσ. 390-391). Δηλαδή, τι μας λέει το 1678 ο Sir Paul Rycaut; Ότι υπήρχε ΑΓΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ σε κάποια μέρη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, πράγμα που ανάγκαζε τους πιστούς να τελούν την λειτουργία ΚΡΥΦΑ, ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ!!! Κατά τα άλλα, όλα ήταν ιδανικά και τέλεια στην τουρκοκρατία... Απόλυτη ελευθερία, λέμε! Και ένα τελευταίο. Μας λέει ο καθηγητής Πολίτης ότι “Άδεια απαιτείτο μόνο για την ανέγερση καινούργιων ναών”. Πράγμα που σημαίνει ότι οι παλιοί ναοί μπορούσαν να υπάρχουν και να ανακαινίζονται ελεύθερα! Τέτοια προκλητική άγνοια των πηγών από έναν ειδικό καιρό είχα να δω... Ας μάθουμε λοιπόν πως άδεια απαιτούνταν ακόμη και για την ελάχιστη δυνατή ανακαίνιση που θα ήθελαν να κάνουν οι χριστιανοί σε όσους ναούς τους είχαν απομείνει... Τα έχω εξηγήσει όλα αυτά αναλυτικά στην μελέτη μου, στο Αντίβαρο, για το κρυφό σχολειό. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως κυρίως απαιτούνταν άδεια για την λειτουργία των σχολείων, όπως τόσο γλαφυρά αλλά και τόσο δραματικά μας πληροφορεί ο Σπ. Τρικούπης στην Ιστορία του, όταν μας λέει πώς οι Τούρκοι έκλεισαν στην Κρήτη δύο αλληλοδιδακτικά σχολεία, κρεμώντας τους δασκάλους τους και τον επίσκοπο Κισάμου Μελχισεδέκ. (Σ. Τρικούπη, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ. 1, Β΄ έκδοσις, εν Λονδίνω 1860, σ. 194? Γ΄ έκδοσις, εν Αθήναις 1888, σ. 153). Μετά από τα λίγα που αναφέραμε, μπορούμε τώρα να καταλάβουμε και το πόσο σοβαρά μπορούμε να πάρουμε την δήλωση του Βασίλη Παναγιωτόπουλου ότι “η επιστημονική ιστορία γίνεται όλο και πιο σοβαρή [και ότι] λύνει προβλήματα της εθνικής συγκρότησης”. Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια ιστορία που αγνοεί πηγές, ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, αλλά και βιβλιογραφία, που ΟΦΕΙΛΕ να γνωρίζει, ας το κρίνει ο αναγνώστης... Τέλος πάντων, ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει. Το μόνο στενάχωρο με τον κ. Παναγιωτόπουλο είναι ότι είναι ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ωραία επιστήμη, στ'' αλήθεια...
Δημήτρης
23/03/2010 22:41
Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα από το μικρό αριθμό των φωταδιστών που δήλωσαν τη χαρά τους για την κατάρριψη των εθνικών μας μύθων. Περίμενα πως και πως να διαβάσω τα τεκμήρια της ανοιχτομυαλιάς τους... Κρίμα, θα περιμένω την 28η Οκτωβρίου. Αν δεν έχετε διαβάσει το σχόλιο: ΚΕΛΟΓΛΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 22/3/2010 23:25, διαβάστε το! Αυτό το "Στρατιωτικά η Ελλάδα ηττήθηκε κατά κράτος κλπ" γιατί μας το τονίζει ο κος Πιμπλής; Υπάρχουν ιστορικοί που δηλώνουν το αντίθετο; Ή η ναυμαχία του Ναυαρίνου δεν διδάσκεται στο σχολείο; Κατά τα άλλα, ενδιαφέρον άρθρο.
fuser
23/03/2010 21:18
@TZΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 23/3/2010 14:34 "Aυτος ο πατριαρχης, εκανε οτι του ελεγε ο σουλτανος........." βρες φιλε μου ποιος το ειπε.....:)
Savvas Karagiannidis
23/03/2010 20:24
. . .Ragiades echeis mana gi, skyphtous gia to charatsi. kouphioi kai oknoi kataphronoun ti theia trachia sou glossa, ton europaion perigela kai ton archaion paliatsoi. K. Palamas
βασω χατζη
23/03/2010 20:09
@Μήτσος,Δ.Υ.,ΑΙΒΑΤΖΙΔΗΣ κ.ά : 1
Δυστυχώς ο γραικυλισμός μας έχει αποβλακώσει και ως έθνος και ως άτομα.
Αρνούμαι την ιστορία μου=απαρνούμαι τον εαυτό μου, αυτομηδενίζομαι.

Αυτο το λόγο θα σας πω
δεν έχω άλλο κανένα
μεθύστε με τ''αθάνατο κρασί του "21. Διον.Σολωμός
tasos k.
23/03/2010 19:59
ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΜΟΥ ΜΗΝ ΖΟΡΙΖΕΣΤΕ ΑΛΛΟ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Κ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΜΕ Κ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ.ΠΗΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ. ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΦΟΒΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ. ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΟΙ ΚΩΛΕΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ Κ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΟ 1827, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΑΣ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟ.ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ(ΦΥΛΕΣ Κ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ) ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΑΝΟΥΣ(ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ)ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑΕΙΜΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΤΟΣΚΗΣ Κ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΩΝΤΑΝ ΗΤΑΝ ΕΜΦΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΣΚ ΚΑΙ ΛΙΑΠΗΔΩΝ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΚΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ ΕΜΕ ΦΥΣΙΚΟ. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΧΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΔΟΞΑ Κ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΜΟΤΗΤΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΓΑΜΟ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΙΠΕΚΤΣΗΔΕΣ ΓΙΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΕΩΝ. ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΔΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΑΓΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΡΙΠΕΙΑ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΤΩΝ ΣΤΕΠΩΝ Κ ΤΩΝ ΤΣΑΝΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΤΖΑΡΕΣ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑ ΦΟΒΕΡΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ. Κ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ Ο ΚΕΜΑΛ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΦΑΓΕΑΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.ΜΕ ΤΙΣ ΤΓΕΙΕΣ ΜΑΣ
Eleos
23/03/2010 19:05
Αν αυτοί που έχουμε στα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι καθηγητές, τότε τί να πώ, απλά θα είχαμε και πανεπιστήμια. Ένα μονάχα να αναφέρω, ούτε στις μέρες μας δεν επιτρέπεται η διδασκαλία της κουρδικής και όχι μόνο γλώσσας (αύτο επετράπει μόλις προσφάτως) στην Τουρκία, όπως επίσης έχουν απαγορευτεί δεκάδες αν όχι εκατοντάδες πολιτικά κόμματα. Όσο για τους χριστιανικούς ναούς, βλέπουμε την αντιμετώπιση που έχουν πάλι στη σημερινή δημοκρατική Τουρκία. χαχαχα, μιλάμε είναι για γέλια η κατάσταση. Απ'' όλους αυτούς τους καθηγητές που έχουμε, ε, ναι, προτιμώ τους παπάδες, τουλάχιστον αυτοί το έκαναν αφιλοκερδώς
αντωνης
23/03/2010 18:34
πρωτον οι ελληνες ειχαν αρχησει να νικουν τον ιμπραημ πολυ πριν το ναυαρινο το 1825{μαχη των μυλων} η αντισταση αυτη εδωσε στους ευρωπαιους τις αφορμες για την επεμβαση του 1927..το κρυφο σχολιο υπηρξε για μικρη μεν περιοδο αλλα υπηρξε...ολοι οι δηθεν προοδευτικοι τα βαζουν με τους "εθνικους μυθους" ερωτω ειναι κακο να υπαρχουν μυθοι που να εμψυχωνουν το λαο και να δινουν οραμα και προοπτικη? ο εθνικος μυθος του "μαρμαρωμενου βασιλια" δεν ηταν ο ιδεολογικος μοχλος του 1912-13? αν δεν υπηρχαν οι μυθοι που θα ημασταν τωρα ε? και η ελλαδα εχει τους λιγοτερους μυθους..οι τουρκοι βαφτυζουν τουρκο τον ομηρο οι σκοπιανοι σλαβο τον αλεξανδρο οι αλβνοι αλβανο τον πυρρο αλλα καποιους στην ελλαδα τους πειραζει το κρυφο σχολιο..ελεος!!
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.
23/03/2010 17:46
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ! ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟ. ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ" , ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ, ΑΛΛΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ
π. χ. ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΡΟΥΣΦΕΤΙ, ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ ΚΛΠ!
ΑΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ!
Κώστας Διδ.
23/03/2010 17:16
Στην περίοδο της επτάχρονης χούντας, ή αλλιώς της "επαναστάσεως της 21ης Απριλίου", σε κάθε εκδήλωση οι ομιλητές έπρεπε να αναφέρονται και στα επιτεύγματα της "επαναστάσεως".
Σε κάποιο ναό λοιπόν επαρχιακής πόλης, ο ομιλητής της ημέρας, πανηγυρικός 25ης Μαρτίου, δικηγόρος, πολιτευτής πριν από τη χούντα, κοντά σ'' όλα τα άλλα είπε και τούτο το αμίμητο : " Οι έλληνες αξιωματικοί, μπροστά στον κίνδυνο της καταστροφής της Ελλάδας δεν δίστασαν. Όπως ο Μεγαλέξανδρος, που κρατώντας στο ένα χέρι το σπαθί και στ'' άλλο το Ευαγγέλιο . . . . ."
Τί σχέση είχε ο Μεγαλέξανδρος με το Ευαγγέλιο ; Καμία.
Αν όμως υπάρξει ένας πίνακας με τον Μεγαλέξανδρο καβάλα στο άλογο , να κρατάει σπαθί και Ευαγγέλιο, και ο πίνακας αυτός περάσει στα βιβλία της ιστορίας μας, τότε πολλοί θα το θεωρούν ως πραγματικότητα και αρκετοί θα επαίρονται γι'' αυτό.
Δεν αποκλείεται οι γείτονές μας "Μακεδόνες" να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο. Τί δηλαδή, μόνον εμείς θα πρωτοτυπούμε ;
Poseidon
23/03/2010 16:17
Lipame gia polla pregmata, alla pio polu pou apo tote pou goname monotheistes ( 396 A.D. ) arxisan kai ta problimata tis paideias ( morfosis ) blepo pos thriskeia kai poloteia sinergazonte pos kai pos me diafora pseftika texnasmata na upobibazoun tin paideia kai o aplos laos na to thexete. Arage posoi lipon eimaste pragmatikoi ELLINES ? kairos na ginome ELLINES me kafalaio EPSILON kai oxi me mikro , opos poli einai tora.Av den kamoume tipota aftoi oi legomenoi kibernites mas tha aliosoun glossa, paideia kai Istoria as kanoume kati ........
george
23/03/2010 16:01
@Ρηγας και για πες μας ρε φίλε εσύ απο που ξέρεις εσύ όλα αυτά τα "πραγματικά" γεγονότα???πως μπορείς να λες οτι δεν υπήρχε αντίσταση στην κατοχή, πως τολμάς και διαστρεβλώνεις την ιστορία ενός λαού?βασιζόμενος σε τί? σίγουρα είναι καθολικά αποδεκτό οτι ο νικητής γράφει την ιστορία και αυτό μπορεί να σημαίνει οτι θα υπάρχουν υπερβολές αλλά τα κόκκαλα του παππού μου τρίζουν απο εσάς τους ανθέλληνες. ξέχνα τους ιστρικούς, όλοι αυτοι οι άνθρωποι που αντισταθήκαν και πολέμησαν γιατί να πουνε ψέμματα?ποιός ο λόγος? πολλοί λαοί(δυστυχώς και μερικοί ανθελληνες έλληνες) χτυπούν αδιάκοπα την ελληνική ιστορία με στόχο να την διαγράψουν, όπως την θρησκεία και την γλώσσα μας.και αντί να εναντιωθείς σε αυτό βγαίνεις και λες 5 μπούρδες που σου έιπε κάποιος για να το παίξεις έξυπνος.
Π.Κ.
23/03/2010 15:52
@ ΡΗΓΑΣ 23/3/2010 13:16

Σωστά! Ως γνωστόν η Σμύρνη ουδέποτε κατεστράφη και οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοί της απλά συνωστίζονταν στο λιμάνι της για να πάρουν πρώτοι τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού που μοίραζε το κεμαλικό καθεστώς!!!!

Άλλοι καιροί, άλλοι τρόποι!
Θωμάς
23/03/2010 14:59
@Θύμιος:"ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ. ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ 21 ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΑΝ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ. " Ρε μουσουλμαναρά Θύμιο, πές μας τί ναρκωτικά παίρνεις; Επιασαν οι Ευρωπαίοι φιλέλληνες καί ξεσήκωσαν τον Κολοκοτρώνη καί τον Νικηταρά; Ο φιλλεληνισμός θράφηκε με τον ηρωισμό των αγωνιστών καί τις θηριωδίες των Τούρκων. Οσο γιά τους Αρβανίτες, η επιλογή ενός Χριστιανού "να συνταχθεί με τους επαναστατημένους Χριστιανούς η με τους Τουρκαλβανούς ήταν σαφής" Αλλά αμάν πιά με αυτή την βλακεία: Αν όλοι (η η πλειοψηφία όπως λένε οι μαστουρωμένοι μουσουλμαναράδες)ήταν αρβανίτες γιατί θεωρούσαν τον εαυτό τους Ελληνες; @Ρήγας: Κι ε΄συ φίλε κόφτα τα σκληρά ναρκωτικά. Τα περί ηρωισμού στην κατοχή τα ξέρω από πρώτο χέρι, τα υπόλοιπα από πού τα βγάζεις; Από την αντικειμενική τουρκική ιστορία "δεν υπήρξε καταστροφή της Σμύρνης, αλλά απλα ενα περισταρικό σαν την θύρα 7" Οσο γιά το αν μας απελευθέρωσαν οι 3 στόλοι: Ναί, καί λοιπόν; Σε τί μειώνει αυτό την αξία του αγώνα; Θα μπορούσαν να είχαν καταθέσει τα όπλα από την πρώτη δυσκολία καί όχι να πολεμούν έναν τρομερά άνισο αγώνα γιά 8 χρόνια, πολεμώντας ταυτόχρονα καί την εσωτερική προδοσία(βλ. φυλάκιση Κολοκοτρώνη)
TZΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ
23/03/2010 14:34
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΒΗ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΚΡΕΜΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.
Αλεξανδρος Αθ.
23/03/2010 14:24
@ SPYROS 23/3/2010 11:27, ξεχασα να σε διορθωσω σε καποια λαθη... Οι τουρκοι που ηρθαν στην Μικρα Ασια τον 11ο αιωνα ηταν το πολυ 500.000, με εναν ελληνικο πληθυσμο 10-12 εκατομμυριων. Με τα κυμματα των μογγολων εως τον 15ο αιωνα, το πολυ να ηρθαν αλλοι τοσοι...
Οι τουρκοι ιστορικοι, οπαδοι του παντουρανισμου, μιλουν για μερικα εκατομμυρια που ηρθαν, αλλα μετακινησεις τοσο μεγαλου πληθους εγιναν δυνατες μονο στις μερες μας.
Το 1922 οι τουρκοι ηταν μολις 7 εκατομμυρια (και οι ελληνες αλλα τοσα), ενω ο συνολικος πληθυσμος της Τουρκιας ηταν συμφωνα με την απογραφη του 1924 11,5 εκατομμυρια...
Με τα στοιχεια αυτα, φαινεται πως η πλειοψηφια των σημερινων τουρκων ειναι ελληνικης καταγωγης, ειδικα καθως εχουν εξαφανιστει τα μογγολοειδη χαρακτηριστικα της αρχικης τουρκομογγολικης φυλης...
Οσο για την βαρια φορολογια των χριστιανων, εχεις απολυτο δικαιο... Για να αποφυγουν την φορολογια αυτη, οι χριστιανοι αναγκαζονταν να δωσουν τα κτηματα τους στα μοναστηρια, που δεν φορολογουνταν τοσο πολυ.... Και ακομα και σημερα τα μοναστηρια κατακρατουν την περιουσια του λαου, και τολμουν να δημιουργουν σκανδαλα οπως της μονης Βατοπεδιου...
Αυγερινός Κ.Χ.
23/03/2010 14:17
Μερικές Απαντήσεις στον κ.Μ.Π. 1. Δεν υπήρχε επίσημο κράτος για να έχουμε "επίσημη" κήρυξη πολέμου όπως το 1940! 2. Η έναρξη της επανάστασης στις 25 Μαρτίου, είχε αποφασισθεί ήδη από το 1820 από το Κολοκοτρώνη και τον Υψηλάντη. Ήταν ημερομηνία σημαδιακή, ήταν Άνοιξη (ιδανική για μάχες), και η συγκέντρωση ομάδων δε θα κινούσε υποψίες λόγω εορτής. (αλλά μάλλον οι νεο-Καθηγητές ξέρουν καλύτερα) 3. Δυστυχώς το 1821 δεν υπήρχαν τηλεπικοινωνίες και το νέο διαδόθηκε, από στόμα σε στόμα κι όπως είναι λογικό (δεν είχε εφευρεθεί η ENIGMA) υπήρχαν διαρροές που επίσπευσαν τα γεγονότα, συν τον αντιπερισπασμό του Υψηλάντου που σκοπό είχε να αποδεσμεύσει δυνάμεις του εχθρού από την Πελλοπόνησο. Εξού και το ότι περίπου ένα μήνα πριν από την έκρηξη της Επανάστασης, το Φεβρουάριο του 1821, η τουρκική διοίκηση αποφάσισε να προσκαλέσει στην Τριπολιτσά τους προύχοντες και αρχιερείς της Πελοποννήσου, υπό το πρόσχημα διαβουλεύσεων, οι οποίοι κρατήθηκα ως όμηροι! 4. Οι προύχοντες και αρχιερείς των Πατρών και Καλαβρύτων δεν προσήλθαν, εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση της Βοστίτζας (Ιανουάριο 1821), παρά τις επίμονες προσκλήσεις και τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων για την ασφάλειά τους !!! ΑΥΤΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΤΙ ΣΤΙΣ 25 κι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τέλεσε δοξολογία στην Αγία Λαύρα και όρκισε ορισμένους κοτζαμπάσηδες και επισκόπους του Μωριά! Αν τώρα τρώτε κόλλημα για μερικές μέρες να εορτάζουμε τη ύψωση της Αγία Λαύρας στις 17 ή την ορκωμοσία του Π.Π.Γερμανού αργότερα στη Πάτρα! 5. Όταν αποφασίστηκε ο εορτασμός της επαναστάσεως ήταν ζωντανοί όλοι οι συμμετέχοντες και από ότι ξέρουμε δεν έφερε κανένας αντίρρηση, αλλά πλειοδότησαν όλοι στην συμβολική ημέρα και στη συμμετοχή της εκκλησίας. Υπήρχε περίπτωση ο κλήρος να είχε πάει με τον εχθρό και να το άφηνε ατιμώρητο ο Τσεκούρι και φωτιά στους Προσκυνημένους Κολοκοτρώνης; η ο Μακρυγιάννης; Για μην αναφέρω άλλους. 6. Ένας πίνακας είναι καλλιτεχνικό έργο με συμβολισμούς κι όχι φωτογραφία. 7. Η καλύτερη απάντηση σε όσους μιλούν για μύθους περί κρυφού σχολιά ας μας πουν γιατί τον 21ο αιώνα στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ, τη στιγμή που δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη λειτουργία της Χάλκης, μετά από τόσες διεθνείς πιέσεις, να μη μπορεί να πάρει μια γραφειοκρατική άδεια η Σχολή! Μια σφραγίδα είναι στο κάτω-κάτω! Οι Τούρκοι δεν είπαν ότι δεν θέλουν την σχολή! Αλλά κόλλησαν στην ΑΔΕΙΑ!!! Στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία κι ανεξιθρησκεία κι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, και να μην πάει ούτε στη παρέλαση με τη νεολαίο, (να πάει να δει τους Πακιστανούς να μαστιγώνονται στο Πειραιά) αλλά αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να μη σέβεται αυτό που πιστεύουν οι άλλοι ή να λέει ψέματα και να διαστρεβλώνει την αλήθεια για να μας πείσει ότι αυτό που πιστεύει είναι "αληθές": Αν είναι τόσο καλό, το να μην πιστεύεις στην Θρησκεία να το συζητήσουμε και να μας πείσουν αλλά όχι προπαγάνδα ρε παιδιά. Να χαίρετε ο Γκαίμπελς...
Φιλιππινεζος Παρατηρητης
23/03/2010 14:13
Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ................................................................................................................................................ Το σχέδιο της υποβάθισης της Ελληνικής Παιδείας και της παραποίησης της Ελληνικής Ιστορίας , άρχισε επί Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίσθηκε από την κ. Ρεπούση και την ομάδα της , κατόπιν εντολής των ΗΠΑ για να βελτιωθεί η εικόνα των Τούρκων γενοκτόνων, με τη συμπαράσταση της κ. Γιαννάκου επί Ν.Δ. ................................................................................................................................................ Ετσι το νέο ΠΑΣΟΚ με τον Αμερικανό αρχηγό του, δεν ήταν δυνατό να μείνει έξω από το χορό ! Ούτω αναφέρω ότι ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, διάβασε στη Βουλή ανακοίνωση της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών, με φράσεις από το βιβλίο της κ. Θάλειας Δραγώνα , το οποίο αναφέρει και τα εξής : "Δεν είμαστε Ελληνες , μας έκαναν Ελληνες , η επανάσταση του 1821 ήταν επεκτατική πολιτική, οι Ελληνες είναι ρατσιστές , βασιζόμαστε στον τούρκικο πολιτισμό". Κατόπιν απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους είπε τα εξής : "Δεν ντρέπεστε για τη Δραγώνα κύριοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που την έχετε στο υπουργείο Παιδείας ;". ................................................................................................................................................ Αν λοιπόν αναλογισθούμε ότι το βιβλίο ιστορίας της 3ης δημοτικού, αναφέρει για το Αλβανικό Επος ότι : "Το 1940 το κράτος πήρε ον πατέρα του μικρού βοσκού και τον έστειλε να σκοτώνει ανθρώπους στην Αλβανία". Επίσης της 6ης δημοτικού πρόσφατα ανέφερε ότι η σφαγή των αμάχων Ελλήνων στη Σμύρνη, η πυρπόλησή της οι βιασμοί και το πλιάτσικο από τους αιμοσταγείς Τσέτες του Κεμάλ , ήταν απλώς "Συνωστισμός". Ούτω αναφέρω αυτό που είπε κάποτε ο Σπινόζα : "Ενα κράτος κινδυνεύει περισσότερο από τους πολίτες του , παρά από τους εχθρούς του !...". 23-3-2010 Φ.Π.
nikos dikos
23/03/2010 14:13
Οι πλουσιότεροι του τόπου έφτιαχναν νέα σχολεία προκειμένου να εισαχθεί η νέα μόρφωση, κυρίως η πειραματική φυσική και τα μαθηματικά. Το 1820, πριν από την Επανάσταση, το Πατριαρχείο κατάφερε να τα διαλύσει (με διάφορους τρόπους: μετακαλούσε, ας πούμε, τους καθηγητές στην Κωνσταντινούπολη) γιατί διαφωνούσε με τους νεωτερισμούς των εκπαιδευτικών.
Σ'''' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ:
Η πειραματική φυσική και τα μαθηματικά έκτοτε τελούν υπό διωγμό στην ελληνική "Παιδεία", ο οποίος διακριτικά επιβάλλεται δια της ασχετοσύνης των δασκάλων του Δημοτικού, των οποίων εν πολλοίς το έργο συμπυκνώνεται στη φράση "εγκεφαλικός ευνουχισμός δια ηρωικών αλαλαγμών".
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΟΧΙ Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΥΤΗΣ, ΑΛΛΑ Η ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΕΝΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗ "ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ" ΑΝ ΟΧΙ ΤΟ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ", ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟΣ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΛΑΟΥ".

ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΡΥΒΕΙ ΕΝΤΕΧΝΑ ΜΙΑ ΜΕΙΖΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΑ:
ΕΔΩ ΚΑΙ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ.
Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η (ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ) ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΝΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ!
Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΡΓΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΙ ΟΧΙ "ΘΕΙΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ" ΕΝΟΣ ΑΡΑΧΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ" ΚΑΙ "ΠΟΙΗΤΗ".
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΔΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΕΝΗΣΑΜΕ ΤΟΝ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ" ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΝΑ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

ΤΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΩΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΕΜΑΘΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
Αλεξανδρος Αθ.
23/03/2010 14:10
@ SPYROS 23/3/2010 11:27, δεν εχω κολλησει στους ιστορικους που ηταν συγχρονοι με την Αλωση. Αναφερω επισης τον Μανουηλ Γεδεων, τον τελευταιο ιστορικο του Φαναριου που εζησε μεχρι τον μεσοπολεμο, και μια ολοκληρη σειρα ιστορικων με κορυφαιους τον πρωτο ιστορικο της νεας Ελλαδας Σπυριδωνα Ζαμπελιο, τον Σαθα, τον πατερα της νεας ελληνικης ιστοριας Παπαρηγοπουλο... Τον Κοραη, τους διωκομενους απο την εκκλησια δασκαλους του Γενους... Ολοι αυτοι αναφερουν με λεπτομερειες τα σχολεια που υπηρχαν καθ ολη την διαρκεια της Τουρκοκρατιας, βασιζομενοι στα αρχεια του Πατριαρχειου και στα ημερολογια των σχολειων που λειτουργουσαν ακομα στις μερες τους.
(Και εγω ειδα στο μουσειο "κρυφου σχολειου" στην μονη Πανορμιτη στην Συμη το ημερολογιο του σχολειου, ανοιγμενο στην σελιδα του ετους 1770 περιπου, οπου ο υπευθυνος ηγουμενος εκλιπαρουσε τον πολυχρονεμενο πασα να τιμωρησει παραδειγματικα τον συλλογο γονεων και κηδεμονων του σχολειου, γιατι διαμαρτυρονταν καθως τα χρηματα που αυτοι εδωσαν για να αγορασουν βιβλια οι μοναχοι τα χρησιμοποιησαν για να αγορασουν μανουαλια!)Ακομα, δεκαδες Ελληνες επιστημονες που πηγαν στο εξωτερικο κατα τον πρωτο αιωνα μετα την Αλωση, με πρωτο τον Βησσαριωνα, και που ιδρυσαν και εκει σχολεια ελληνικα ή με ελληνικη παιδεια, και που τις σπουδες τους τις ειχαν ολοκληρωσει στην Ελλαδα.
Ειδικα κατα τους δυο τελευταιους αιωνες της τουρκοκρατιας, ιδρυθηκαν τα περισσοτερα σχολεια... Οχι μονο απο την Εκκλησια, αλλα και απο ιδιωτες πλουσιους, εμπορους, εθνικους ευεργετες... Αυτα τα σχολεια ηταν που οπως αναφερεται και στο αρθρο προσπαθουσε η εκκλησια, και οχι ο σουλτανος, να τα κλεισει, γιατι θεωρουσαν την θυραθεν παιδεια αμαρτια... Διαβασε το αρχειο με τους αφορισμους του Πατριαρχειου, να δεις πως ακομα και σημερα τα μαθηματικα και η φυσικη ειναι αναθεματισμενα...
Οσο για τους τουρκους, δεν θα ελεγα πως ειχαν "δανεικη" γνωση, αλλα μαλλον εκλεκτικη. Τα τειχη της Πολης δεν τα εριξαν οι Τουρκοι, αλλα το μηχανολογικο επιτευγμα του Ουγγρου που τους εφτιαξε τα κανονια. Στην εξωτερικη πολιτικη χρησιμοποιουσαν την ελληνικη γλωσσα, στην ποιηση την περσικη, στην θρησκεια την αραβικη, αρχιτεκτονικη ρωμαικη, ειχαν ναυτικο απο Ελληνες και ιππικο τουρκικο... Αυτο σημαινει πως ακομα και αν δεν ειχαν δικο τους πρωτοτυπο πολιτισμο, ειχαν την πρωτοτυπια να χρησιμοποιουν τους καλυτερους της αυτοκρατοριας τους για να την κανουν μεγαλη. Και καθε σουλτανος ή στελεχος της δημοσιας διοικησης επρεπε να ειναι καλλιεργημενος ωστε να γνωριζει ολες αυτες τις διαφορετικες γλωσσες και κουλτουρες. Και βεβαια, ναι, εσφαζαν... Οταν χρειαζοταν εσφαζαν, με τροπο που οι ευρωπαιοι τρομαζαν... Ετσι νικουσαν παντου, με τον τρομο... Και τελικα προσπαθησαν να διοικησουν και με τον τρομο, και για αυτο απετυχαν. Στην αρχη, η Οθωμανικη αυτοκρατορια ειχε την καλυτερη διοικηση σε ολη την Ευρωπη, και ακομα και οι μαζικοι εξισλαμισμοι δεν εγιναν με πιεση, αλλα με την βοηθεια των αιρετικων δερβισηδων και μπαμπαδων... Στο τελος, η αυτοκρατορια ξεπεσε και εγινε ο μεγαλος ασθενης, επικινδυνος πρωτα για τις ιδιες τις εθνοτητες που κυβερνουσε.
Θελω να κλεισω, τονιζοντας πως θεωρω τον εαυτο μου εθνικιστη, με την εννοια πως ειμαι περηφανος για το εθνος μου. Αυτο ομως δεν σημαινει πως πρεπει να αποδεχομαι τα ψεμματα που μας σερβιρουν οσοι θελουν να μας εκμεταλλευτουν. Για αυτο, προτρεπω ολους να διαβαζουν τις πηγες, και να τις διυλιζουν.. να τις διασταυρωνουν, για να κρινουν οι ιδιοι την αληθεια. Με προκαταληψεις και αφορισμους μενουμε δεσμιοι των εκμεταλλευτων μας, ενω μονο με την γνωση της ιστοριας μπορουμε να αντιμετωπισουμε το μελλον...
akis
23/03/2010 13:40
Για αλλη μια φορα η ιστορια γινεται πιστοποιητικο "εθνικοφροσυνης" στα χερια των γνωστων επαγγελματιων πατριωτων του φορουμ ,οι οποιοι αντιγραφουν σεντονια απο ιστοσελιδες η βιβλια και νομιζουν οτι επιτελουν επιστημονικο εργο,ενω το μονο που αναπαραγουν ειναι η βλακεια τους και η ασχετοσυνη τους.
Η συγχρονη Ελληνικη ιστορια διαπλαστηκε κατα τετοιο τροπο , ωστε να ενισχυθει η εθνικη συνειδηση του Νεοελληνικου κρατους ,πολλες φορες αυτο γινεται με την ενισχυση "Εθνικων Μυθων" ,αλλα αναρωτιεμαι αν αυτο ειναι η αληθινη ιστορια . Μια ιστορια που πουλιεται οσο ,οσο στις τηλεπωλησεις των πλασιεδων βιβλιων τυπου Βελοπουλου και Γεωργιαδη.
ΡΗΓΑΣ
23/03/2010 13:16
Ειναι γεγονος πως ο Νεο-Ελλην εχει ανατραφει εν μέσω ΜΥΘΩΝ τους οποίους αρεσκεται να συντηρεί και να εμπλουτίζει απο γενια σε γενιά. Ετσι εκτος απο τσιτάτα μεγάλων ανδρών της παγκοσμιας ιστορίας που ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκαν για το μεγαλειο και την ανδρεία των Νεο-Ελλήνων (π.χ.Τσώρτσιλ) εχουν δημιουργηθει και μια σειρα απο μυθους όπως ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΟ ΡΟΥΠΕΛ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, κλπ. όπου η αλήθεια είναι εντελώς αντιθετη με αυτα που εντεχνα και προπαγανδιστικα μας μαθαιναν τόσα χρόνια στα σχολεια. Καί είναι τέτοια η οργη και το μενος των υπερασπιστων του σκοταδισμου και της εθνικης αποβλακωσης που κάθε φορα που μια ελευθερη φωνη υψώνεται για να φωνάξει την αλήθεια και να φωτίσει το σκοταδι του μεσαίωνα που σκεπάζει τη χώρα, αυτοι οι αυτόκλητοι θεματοφύλακες της Εθνικής υπόστασης σεληνιάζονται ωρυόμενοι απαιτώντας την κεφαλην επι πίνακι οποιου ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
oi 3 stoloi mas apelefterwsan
23/03/2010 13:04
afu to grapsate xeka8ara h evrwph mas elefterwse to 1821
aliws 8a eixame turkus tulaxiston gia alla 100 xponia
o MAIZON HTAN O MONOS PU ANTISTEKWTAN KAI TO NAVARINO EDIWXE TON BRAHIMI
OI 3 ENWMENOI STOLOI ARGOTERA H RWSIA YPOXPEWSE TON SULTANO NA ANAGNWRISEI THN ELLADA ANEXARTITH
1831 SIMFWNIA KWNSTANTINUPOLHS PU STAL8HKE STHN PETRUPOLH RWSIAS OI 3 DYNAMEIS PROSTATEVAN THN NEARA ELLADA
Κωστας
23/03/2010 13:04
Θέλει κανείς να συγκρίνει τις υπερβολές στήν ιστορία πού μαθαίνουμε με αυτές των γειτόνων μας;;; Οσο γιά τα περί φυσικής καί μαθηματικών, καί παλιότερα, αλλά καί σήμερα διδάσκονται, μαζί με πολλά άλλα, οπως αρχαία, θεατρολογία, οικιακή οικονομία κλπ. Δεν είναι οτι κάποιος απαγόρευε η απαγορεύει την φυσική γνώση. Είναι ότι με τα μυαλά πού κουβαλάει η πολιτεία, προτιμάει να αγοράζει απέξω τα πάντα αντί να τα φτιάχνει. Γιατί αυτό πού μας λείπει δεν είναι η τεχνική γνώση, αλλά η λογική καί η προάσπιση του συμφέροντος της χώρας. Καί σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές βλέπουν ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες δοκιμάζοντας την τύχη τους στό χορο καί το τραγούδι, παρά στην επιστήμη. (Ενα διδακτορικό σε θετικές επιστημες, οπου σημειώνω δεν μπορείς να γράφεις ότι βλακεία θέλεις γιατί υπάρχει καί η πραγματικότητα-σε αντίθεση με τις δημοσιεύσεις των ιστορικών!) Οσο γιά την εκκλησία ναί, έιχε καί τους προσκυνημένους, είχε όμως καί τους Παπαφλέσσες. Πάντα έτσι είναι. Είτε μας αρέσει όμως είτε όχι έπαιξε τον ρόλο της στήν ιστορία μας καί υπήρξε συνεκτική δύναμη(ακόμα είναι γιά την διασπορά) καθώς καί δύναμη αφομοίωσης.
Φιλιππινεζος Παρατηρητης
23/03/2010 12:57
@ WWW.HERETICAFILOSOFIA.GR 23-3-2010/01:16 Αυτή η διεύθυνση ή άτομο έχει επανειλημένως αναφέρει ότι τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου είναι {85%}, καθώς δε και ότι το εύρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι 6 ναυτικά μίλια . Αυτό δεικνύει πλήρη άγνοια και συμπόρευση με τους Τούρκους ! Χωρίς λοιπόν να διαβάσω το σεντονοειδές διαφημιστικό αυτό κείμενο, συνιστώ στον εν λόγω φιλόσοφο, να μάθει πρώτα τη διαφορά μεταξύ χωρικών υδάτων και υφαλοκρηπίδας , καθώς και ποία είναι τα θαλάσσια όρια των χωρικών και των διεθνών υδάτων του Αιγαίου και κατόπιν να δημοσιεύει τις ανακρίβειές του, οι οποίες είναι εναντίον της πραγματικότητας , καθώς δε και των ελληνικών συμφερόντων. 23-3-2010 Φ.Π.
ΘΥΜΙΟΣ
23/03/2010 12:56
ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ. ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ 21 ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΑΝ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ.
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ
23/03/2010 12:55
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ? ΜΗΠΩΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΑΣΦΥΞΙΑ?
Sakis Moussageas
23/03/2010 12:54
Μακάρι και από την άλλη μεριά του Αιγαίου ,να έδειχναν και οι Τούρκοι τον ίδιο ζήλο και να προσπαθούσαν να εξαλείψουν από την ιστορία τούς κάτι "εθvικες" φανφάρες" ώστε να υπάρξει η δήθεν πολυπόθητη αρμονική συνύπαρξη μεταξύ μας. Από ότι φαίνεται τουλάχιστον οι δικοί μας δείχνουν υπέρμετρο ζήλο ώστε να μπούν "τα πράγματα στη θέση τους". Πάντως ένα είναι βέβαιο ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Τουρκια να πραγματοποιήσει τα σχέδια της!
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ
23/03/2010 12:49
Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΝΑΞΑΝ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ ΣΧΕΔΟΝ ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Ο ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΠΕΡΙ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΛΠ ΕΔΩ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ ΩΣ ΒΙΑΙΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ!! Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΣΠΑΘΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΦΑΣΙΑΣ.
Φιλιππινεζος Παρατηρητης
23/03/2010 12:42
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ................................................................................................................................................ Και ανέτειλε και πάλιν ο ήλιος στην Ελλάδα στις {25 Μαρτίου 1821}, ύστερα από τετρακόσια χρόνια σκοτάδι . Ενας ήλιος ελληνικός για να φωτίσει το αιώνιο ελληνικό θαύμα και την ελληνική αθανασία . Ενας ήλιος ελληνικής πίστεως ο οποίος οδήγησε τους ήρωες του έπους του 1821 στο δρόμο της τιμής και του θριάμβου. Και διηγούνται οι ουρανοί δόξαν εληνικήν. Και γέμισεν η ατμόσφαιρα από μύρα και αρώματα ελληνικά , που ανανεώνονται εδώ και τρείς χιλιάδες χρόνια , όταν για πρώτη φορά πολιτογραφήθηκε η μαγική λέξη "Ελλάς", ως ο πανάχραντος βωμός της οικουμένης. ................................................................................................................................................ Στην επικρατούσα σήμερα παγκόσμια κατάσταση, οι θεμελιώδεις αρχές είναι δομημένες σύμφωνα με την αντίληψη και τη σκέψη της αρχαίας Ελλάδος , η οποία έθεσε τις βάσεις του πολιτισμού σ’ολόκληρο τον κόσμο. Πριν από {2500} χρόνια ο Κλεισθένης και οι Αθηναίοι , κατοχύρωσαν την ελεύθερη έκφραση και τα δικαιώματα του πολίτη : "Human Rights and Bill of Rights". Πριν από {2500} χρόνια γεννήθηκε στην Ελλάδα η ιδέα για τη συνένωση και τη συννενόηση των λαών και εφαρμόσθηκε στην πράξη με τις "Αμφικτυονίες" στους Δελφούς . Οι Αμφικτυονίες ήσαν ο πρόδρομος της Κ.τ. Ε και η Κ.τ.Ε {Κοινωνία των Εθνών ήταν ο πρόδρομος του Ο.Η.Ε. {Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών}. Επίσης ο "Πρωταγόρας" εμπνεύστηκε και διέδωσε πρώτος τη θεωρία της καταγωγής του Δικαίου, την οποία γνωρίζουμε σήμερα ως το "Κοινωνικό Συμβόλαιο". ................................................................................................................................................ Στη Ελλάδα άναψε γιά πρώτη φορά στις {11 Ιουλίου του έτους {776} π.Χ., η φλόγα των "Ολυμπιακών Αγώνων" στην Ολυμπία , η οποία φωτίζει μέχρι σήμερα ολόκληρο τον κόσμο, που το έπαθλο της νίκης για τους Ολυμπιονίκες ήταν ένα κλαδί αγριελιάς που ονομαζόταν "Κότινος". Πριν δε από τη μάχη των Πλαταιών, ένας από τους στρατηγούς του είπε στον αρχιστράτηγο της εκστρατείας των Περσών Μαρδόνιο τα εξής : ................................................................................................................................................ "Μαρδόνιε, πως είναι δυνατό να νικήσουμε τους Ελληνες , αυτούς τους παράξενους ανθρώπους, που δεν αγωνίζονται για χρυσάφι , αλλά για ένα κλαδάκι αγριελιάς ;". Και τελικώς έχει δίκηο διότι ηττήθησαν στην αναφερομένη μάχη . ................................................................................................................................................ Στην Ελλάδα ο "Δημόκριτος" μίλησε πρώτος για τη μοριακή δομή της ύλης και ο "Αρίσταρχος" διατύπωσε τη θεωρία για το "Ηλιακό μας Σύστημα". Οσο για την "Ατομική θεωρία", αυτή αποδίδεται από κοινού στους "Δημόκριτο και Λεύκιππο", και η οποία έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη μέχρι τον {19ο αιώνα}. Ο δε "Ιπποκράτης" αποκαλείται -και είναι- ο Πατέρας της Ιατρικής και στο όνομά του ορκίζονται παγκοσμίως οι ιατροί . ................................................................................................................................................ Στην Ελλάδα γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι σοφοί , ποιητές , συγγραφείς , ιστορικοί , ρήτορες κ.λ.π. άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών όλων των εποχών. {Σωκράτης,Πλάτων , Αριστοτέλης , Πυθαγόρας , Θαλής , Σόλων , Θουκυδίδης , Ξενοφών, Ομηρος, Πλούταρχος , Δημοσθένης και τόσοι άλλοι . ................................................................................................................................................ Η δε συγκλονιστικώτερη μορφή της ανθρωπότητος γεννήθηκε κι’αυτή στην Ελλάδα . Ο εμπνευσμένος στρατηλάτης , που ένωσε όλους τους Ελληνες στην πιό μεγάλη εκστρατεία όλων των εποχών, για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων ελληνικών πόλεων, καθώς και για τον εκπολιτισμό της μακρινής Ανατολής . "Ο Μέγας Αλέξανδρος". ................................................................................................................................................ Τέλος από τον "Παρθενώνα", ο οποίος είναι το αιώνιο σύμβολο της ελευθερίας , της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, ξεχύθηκε το φως που διέλυσε τα σκοτάδια σ ’ ολόκληρο τον κόσμο, μεταφέροντάς του τις αξίες του πολιτισμού. Επίσης η διάδοση και η εξάπλωση του "Χριστιανισμού", έγινε και αυτή από τους Ελληνες . Χαρακτηριστικώς αναφέρω ότι : Η "Καινή Διαθήκη", γράφτηκε στη αξεπέραστη ελληνική γλώσσα , διότι μόνο με αυτήν θα διεδίδετο η νέα του "Χριστού θρησκεία", καθώς και η ανάπτυξη της φιλοσοφικής έννοιας και των διδαγμάτων του νέου θρησκεύματος στον ελληνομαθή τότε κόσμο. ................................................................................................................................................ Επίσης κατά τη διάρκεια το Β’ Παγκοσμίου πολέμου , η Ελλάδα ήταν εκείνη που πέτυχε την πρώτη νίκη εναντίον των μέχρι τότε αήττητων στρατιών του ΑΞΟΝΑ και αναπέρωσε το ηθικό κα την πίστη για την τελική νίκη των μαχητών του αντιναζιστικού μετώπου καταρρίπτοντας την τότε επικρατούσα αντίληψη περί του αήττητου των φασιστικών λογχών του Χίτλερ και του Μουσολίνι . Ολα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνούν οι μεγάλες δυνάμεις , οι οποίες ξεπέρασαν με μεγάλη ευκολία τη φιλοναζιστική στάση της Τουρκίας κατά την περίοδο αυτού του πολέμου. Πρέπει επί τέλους να αντιληφθούν ότι η Τουρκία παρά τις προσπάθειες να την εντάξουν στην Ε.Ε., δεν μπορεί αλλά και δεν επιθυμεί να αποβάλει τις ασιατικές καταβολές της , αλλά και το σύνδρομο της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Πρέπει επίσης να ευαισθητοποιηθεί κάποτε η Διεθνής Κοινή Γνώμη, για τις γενοκτονίες που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει η μουσουλμανική Τουρκία σε βάρος των χριστιανικών λαών. ................................................................................................................................................ Οι δε ΗΠΑ αλλά και η Ε.Ε. που δήθεν κόπτωνται για τη διεθνή νομιμότητα και τάξη , πρέπει να σταματήσουν αυτή την ασέλγεια σε βάρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου , που επί αιώνες παραβιάζει η Τουρκία , η οποία με η βοήθειά τους οραματίζεται τη δημιουργία της νέας αυτοκρατορίας της , βασιζόμενη στα όπλα που αφειδώς της παρέχουν, γεγονός που αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή και που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε γενική σύρραξη στα Βαλκάνια.!... ................................................................................................................................................ Η Ελλάδα παρά τις συνεχείς προκλήσεις σε βάρος της από την Τουρκία και σεβομένη τη διεθνή νομιμότητα , συγκρατεί την ψυχραιμία της και ουδέποτε στην υπερτρισχιλιετή ιστορία της , επέλεξε τον πόλεμο για τη λύση των προβλημάτων, αλλά και ποτέ δεν δείλιασε όταν της επετέθησαν αυτοκρατορίες !... ................................................................................................................................................ Επίσης η επιμονή των ηγετών του κράτους των Σκοπίων να μονοπωλήσουν τον γεωγραφικό όρο "Μακεδονία", είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα . Δυστυχώς όμως η επί σειρά ετών λανθασμένη άσκηση της εξωτερικής πολιτικής , από όλες ανεξαιρέτως τις μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις , δημιούργησε παρεξηγήσεις ως προς την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και η υποχωρητικότητά της θεωρήθηκε ως δειλία, με αποτέλεσμα να αποθρασυνθούν οι γείτονές της ! Η δε προδοτική στάση του ΚΚΕ έναντι του "Μακεδονικού Ζητήματος", η οποία αποδεικνύεται από τις επίσημες αποφάσεις του και τις αντεθνικες συμμαχίες του , συνετέλεσαν κατά πολύ στο να ανοίξει η όρεξη των γειτόνων της Ελλάδος σε εδαφικές διεκδικήσεις ! ................................................................................................................................................ Τεράστιο επίσης διπλωματικό ολίσθημα , ήταν και η ενδιάμεση συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου, περί Πρώην Μακεδονικής Δημοκρατίας , και κατά συνέπεια πρώην Μακεδόνες οι κάτοικοί της . Με αυτή δηλαδή την εξωφρενική συμφωνία , πρώην, νυν ή μετά , οι Σκοπιανοί ανεγνωρίσ- θησαν Μακεδόνες και ως ήταν επόμενο η εθνότητα και η γλώσσα τους μακεδονική ! ................................................................................................................................................ Ετσι η μοναδική πλέον ονομασία που προσδιορίζει ακριβώς τους Σκοπιανούς , χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα για μελλοντικές αλυτρωτικές διεκδικήσεις, είναι μία και μοναδική : "Slavomakedonija " {Σλαβομακεδονία} και καμία άλλη. Ολες οι άλλες διπλές ονομασίες μητσοτακικής έμπνευσης , όπως Νέα , Βόρεια , Ανω , Κάτω Μακεδονία κ.λ.π., είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετούν τους Σκοπιανούς . Επίσης και ο αποκλεισμός του όρου "Σλαβομακεδονία" από τον άλλο αστέρα της διπλωματίας κ. Α. Σαμαρά εξυπηρέτησε πολύ τους Σκοπιανούς !... ................................................................................................................................................ Ο σπουδάσας στη Μόσχα Κροάτης κομμουνιστής "Γιόζιπ Μπροζ" {Τιτο}, δημιούργησε αυτό το δήθεν κράτος , με απώτερο σκοπό την απόσπαση του ελληνικού κα βουλγαρικού τμήματος της ονομαζομένης ως Μακεδονίας βαλκανικής περιοχής . Αρχικώς με την πολιτική προσπάθεια και με την ενίσχυση της Κόμιντερν στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων στις { 7 Σεπτεμβρίου 1946} με την αγόρευση του αντιπροσώπου του "Μοσέ Πιγιάντε". Προηγουμένως είχε συνέλθει στην Πράγα τον {Οκτώβριο του 1945} το πρώτο μεταπολεμικό πανσλαβιστικό συνέδριο που είχε αποδεχθεί τις γιουγκοσλαβικές επεκτατικές βλέψεις με την επίσημη υποστήριξη της σοβιετικής αντιπροσωπείας .Στο σχετικό ανακοινωθέν αναφέρονται τα εξής : "Εδόθη μεγάλη προσοχή παρά του συνεδρίου εις την τελικήν απελευθέρωσιν των Σλάβων της Μακεδονίας . Οι Σλάβοι εις τας ακτάς του Αιγαίου υφίστανται ξενικόν ζυγόν. Απεφασίσθη ομοφώνως όπως εγερθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των Σλάβων της Μακεδονίας". ................................................................................................................................................ Τα κομμουνιστικά κόμματα Ελλάδος και Γιουγκοσλαβίας , είχαν ήδη προβεί από τις πριν από το συνέδριο των Παρισίων στη σύσταση του {ΝΟF} "Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου", που στελεχώθηκε με τα στελέχη και το μηχανισμό του S.N.O.F. Αφού δεν τα κατάφεραν κατέβουν νόμιμα στο Αιγαίο, δεδομένου ότι απερρίφθη και το σοβιετικό αίτημα για βάση στη Θεσσαλονίκη ή στην Αλεξανδρούπολη, εξαπέλυσαν το νέο ένοπλο γύρο, με σκοπό την ανεξαρτοποίηση της Μακεδονίας κατά πρώτο και της Θράκης εν συνεχεία και κατέστρεψαν την Ελλάδα . Και τώρα ζητάνε και τα ρέστα γιατί δυστυχώς οι Ελληνες πολιτικοί ενδιαφέρονται για το πως θα πλουτίσουν από την πολιτική και τίποτε άλλο !... Ομως αυτό που δεν κατόρθωσαν τότε , θα επιχειρήσει να το κατορθώσει ο Αμερικανός πρωθυπουργός της Ελλάδας ως νέος "Κερένσκι", που έστησαν το ανάλογο σκηνικό οι ΗΠΑ για να πραγματοποιήσουν την αλλαγή του χάρτη των Βαλκανίων. Ζήτω Η Ελλάδα 23-3-2010 Φ.Π.
Δανιηλιδης Αρης
23/03/2010 12:26
Καλοι οι λογιοι και τα εργα τους ....αλλα δεν μας ελευθερωσαν αυτα.Μας ελευθερωσε ο αγωνας ολων αυτων των αγνωστων παλικαριων που πιστεψανε στο υπερτατο αγαθο της ελευθεριας..καθοτι αυτοι αντιμετωπιζανε τους Τουρκους.Αν δεν κανω λαθος ολοι μα ολοι οι λογιοι της εποχης καταγοταν απο μεγαλα τζακια......
Σε οτι αφορα το τη καναμε στον Κολοκοτρωνη ντρεπομαι μονο και που το σκεφτομαι!!!!!!!
ΛΕΩΝ
23/03/2010 12:04
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ..ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΖΕΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΧΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ..
ta xristianopoula tha pane me xara na doune praktora 007
23/03/2010 12:03
Πρέπει επιτέλους να ειπωθεί η αλήθεια .Το με πόσοι αγάπη η εκκλησια μας ,αγκάλιασε τον Ρήγα φεραίο και τους άλλους "πrωτεργατες" της επαναστατικής ideas.Πως μπροστά από τους οπλαρχηγούς μπήκαν για να επιτυχή η επανάσταση οι ρασοφόροι πατέρες με κίνδυνο της ζωής τους. Με τι θυσίες μπόρεσαν να αποσπάσουν σιγά σιγά κομμάτια γης και να δημιουργήσουν τα τσιφλίκια των μοναστηριών ώστε να τα έχει ο λαός και όχι οι τούρκοι κατακτητές. Επίσης με πόση αγάπη η εκκλησια μας έχει αγκαλιάσει κάθε τι Ελληνικό από την εποχή του Βυζαντίου, και με posh επιμονη προσπάθησαν οι θρησκευτικοί πατέρες μας να κτίζουν από αιώνων ναούς στον ένα και μοναδικών Θεον χρησιμοποιώντας ότι υλικο μπορούσαν από τους "παρηκμαζοντας" αρχαίους Ελληνικούς ναούς. Με πόση επιμέλεια διέσωσαν κάθε έργον των "ελληνων" φιλοσόφων ,και υποστήριξαν πάντοτε όλες τις επιστήμες και διαφωτιστικές ιδέες .Ώστε το ποίμνιον τους να μην ξεχάσει ποτε την Ελληνικήν του καταγωγήν. Εγώ όπως καταλάβατε πήγα εις το σχολειον εpί χούντας και πάντοτε έπαιρνε 20 στα θρησκευτικά.
romylos
23/03/2010 11:52
Εθνικοί υπεργνώστες μαζευτείτε καμια μέρα και κάψτε κανένα βιβλίο να ζεσταθείτε. Έχετε ποτέ ερευνήσει εκτός από το να αναμασάτε σαν τα πρόβατα; Τελείωσαν οι μέρες σας, γελοίοι.
Ιωαννίδης Νικόλαος
23/03/2010 11:51
Οι πλουσιότεροι του τόπου έφτιαχναν νέα σχολεία προκειμένου να εισαχθεί η νέα μόρφωση, κυρίως η πειραματική φυσική και τα μαθηματικά. Το 1820, πριν από την Επανάσταση, το Πατριαρχείο κατάφερε να τα διαλύσει (με διάφορους τρόπους: μετακαλούσε, ας πούμε, τους καθηγητές στην Κωνσταντινούπολη) γιατί διαφωνούσε με τους νεωτερισμούς των εκπαιδευτικών.
Σ'' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ:
Η πειραματική φυσική και τα μαθηματικά έκτοτε τελούν υπό διωγμό στην ελληνική "Παιδεία", ο οποίος διακριτικά επιβάλλεται δια της ασχετοσύνης των δασκάλων του Δημοτικού, των οποίων εν πολλοίς το έργο συμπυκνώνεται στη φράση "εγκεφαλικός ευνουχισμός δια ηρωικών αλαλαγμών".
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΟΧΙ Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΥΤΗΣ, ΑΛΛΑ Η ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΕΝΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗ "ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ" ΑΝ ΟΧΙ ΤΟ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ", ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟΣ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΛΑΟΥ".

ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΡΥΒΕΙ ΕΝΤΕΧΝΑ ΜΙΑ ΜΕΙΖΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΑ:
ΕΔΩ ΚΑΙ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ.
Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η (ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ) ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΝΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ!
Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΡΓΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΙ ΟΧΙ "ΘΕΙΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ" ΕΝΟΣ ΑΡΑΧΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ" ΚΑΙ "ΠΟΙΗΤΗ".
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΔΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΕΝΗΣΑΜΕ ΤΟΝ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ" ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΝΑ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

ΤΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΩΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΕΜΑΘΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Στέργιος Α. Σαββίδης
23/03/2010 11:31
Eπιτέλους , ήρθε η ώρα να ξεστραβοθούμε !
Ηρθε η ώρα κάποιοι λαοπλάνοι πολιτικοί και
κάποιοι άλλοι ψευτοιστορικοί να μπουν στη θέση τους .
Αλλά και πολλοί αφελείς και εύπιστοι να αναβλέψουν .
Ήρθε η ώρα η ιστορία της επιστήμης και της τεκμηρίωσης να πάρει στο μυαλό μας τη θέση της .

Και κάτι ακόμη : Πρέπει οι διανοούμενοι να έχουν θέση στα καθημερινά και σπουδαία και να δοθεί ένα τέλος στην αντιεπιστημονική χειραγώγιση και στις ιστορικές στρεβλώσεις από τους κράχτες των καναλιών
SPYROS
23/03/2010 11:27
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘ.,

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ, ΕΧΕΙΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΟΥΚΑ ΤΟΝ ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΡΑΝΤΖΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ! ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΣΚΛΗΡΥΝΕΙ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ''ΡΑΓΙΑΔΩΝ''. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΧΑΝ ''ΔΑΝΕΙΚΗ'' ΜΟΡΦΩΣΗ! ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΥΤΕ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ, ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ. ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΛΒΑΒΗΤΟ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ ΤΟΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ). ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Π.Χ. ΛΕΕΙ ''ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΝΑ ΓΡΑΠΤΟ ΙΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ, ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΙΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ." ΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ''ΣΒΗΣΟΥΝ'' ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΕΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΞΕΡΟΥΜΕ ΗΔΗ (ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ) ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ (ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΘΗΚΑΝ ΒΙΑΙΑ) ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΒΑΡΥΤΑΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΕΡΟΥΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΓΗΣ, ΕΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΗΣΑΝΤΕΣ (ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ) ΔΙΝΟΤΑΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ! ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΔΕ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ 5-7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ! ΠΩΣ ΓΙΝΑΝ 80? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ!

ΠΡΟΣ WWW.HERETICALFILOSOFIA.GR,

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΟΓΚΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ 1/10 ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ). ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΩ ΚΑΤΆΡΧΑΣ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΦΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΗΤΗΣ Κας ΔΡΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ, ΤΕΛΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ''ΖΗΤΗΣΕ'' ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ!?
ΔΗΛΑΔΗ, ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΙΜΗΣΩ ΕΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ''ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ'' ΣΤΙΣ ''ΓΝΩΣΕΙΣ'' ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ? ΤΑ ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ.......
Αθανάσιος Βαρούτσος
23/03/2010 10:58
@WWW.HERETICAFILOSOFIA.GR Αντί να διαβάζεις "Ιστορικές" ντιρεκτίβες της Αυγής και της Κουλούρη διάβασε και κανένα πρωταγωνιστή. ...Κολοκοτρωνη, Μακρυγιάννη λέμε τώρα....Την Ιστορία την γράφουν οι ήρωες, όχι οι "μετά Χριστόν" αναλυτές....
Αθανάσιος Βαρούτσος
23/03/2010 10:50
@WWW.HERETICAFILOSOFIA.gr Εκ της ορθογραφία σας, να κρίνω και την Ιστορία σας;
Nefelim
23/03/2010 10:38
πω πω πω Αρτσι Μπουρτζι και Λουλας. Ας διαβασετε οι ομφαλοσκοπούντες το βιβλίο του Γ. Σκαριμπα "Το 1821 και η Αλήθεια". Δεν βλάφτει. Αν η ομφαλοσκόπηση σας ειναι ισχυρή δεν θα παθετε και τίποτα. Ισα-Ισα θα ξερετε και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Μετά, ορισμένοι μύθοι τύπου αγνου ηρωικού αγωνιστή θα πέσουν και θα αποκαλυφθούν οι ιδιοτέλειες τύπου Μιαούλη που δεν δίστασε να καταβυθίσει συμπαντα τον Ελληνικό Στόλο του απελευθερου κρατιδίου, γιατι η πολιτική δεν του έκανε τα χαΐρια του. Και για όποιον θέλει να δεί και μια λογοτεχνική άποψη του τι έτρεχε με την ανίερη συμμαχία του τριγώνου Παπαδαριό-Κοτσαμπασαίοι-Πασαδαριό να διαβασει την Τριλογία του Μ. Καραγάτση "Ο Κοτσάμπασης του Καστρόπυργου" - "Αίμα Χαμένο και Κερδισμένο" και τα "Στερνά του Μίχαλου" . Διαβαστε και την άλλη πλευρά! Δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!!
ορεστης σαρανταενας
23/03/2010 10:17
αληθειες για το 1821
kalantzis konstantinos
23/03/2010 09:57
Η ιστορία είναι γνωστό ότι θυσιάζεται στον βωμό του εθνικισμού και της εθνικής συνείδησης .Η αλήθεια όμως δεν έχει καμία συγγένεια με αυτά τα δυο. Η εκκλησία διεκδικεί και αυτή ένα μεγάλο ρόλο στην ελληνική επανάσταση. Όμως μην ξεχνάτε ότι η εκκλησία επιβίωσε της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας όλα τα χρόνια μέχρι την επανάσταση ξέρουμε καλά πως εκλέγονταν οι πατριάρχες από τους Οθωμανούς, η επιβίωση αυτή επομένως είχε και πολλές υποχωρήσεις προς την εξουσία , από αρχαιότατων χρόνων εξάλλου αυτό γινόταν . Η πραγματική ιστορία είναι άγνωστη στους περισσότερους . Πρέπει να την ψάξει κανείς έξω από τα επίσημα βιβλία και να γνωρίζει ουσιαστικά πράγματα για τον συγγραφέα .Και η αλήθεια είναι τόσο πεζή για να αρέσει στους περισσότερους και αν δεν εξυπηρετεί κάποιον σκοπό τους είναι αχρείαστη .Δεν είναι θέμα για τηλεόραση γιατί θα φτάσουμε σε κατάσταση μεσημεριανών και πάνελ ειδήσεων με πολιτικούς και άλλους γνωστούς γραφικούς που θα φωνάζουν ο ένας στον άλλον.
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ
23/03/2010 09:13
ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΦΑΝΕΡΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΑΛΟΥΚΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
akis
23/03/2010 08:49
Η ιστορια ειναι μια ,η αναγνωση της πολλαπλη.
Νομιζω οτι θα πρεπει ο συγχρονος Ελληνας να προσεγγιζει την ιστορια με πραγματικους ορους και οχι μεταφυσικους .

Τετοια θεματα θα πρεπει να αποτελουν συζητηση στην tv ,οπου ολες οι αποψεις θα πεφτουν στο τραπεζι και ο τηλεθεατης να αποφασιζει .
Η επιστημονικη προσεγιση της ιστοριας δεν αποτελει ασκηση πατριωτισμου .
Mητσος
23/03/2010 08:47
Το οτι η ιστορία πού μάθαμε στό σχολείο(τουλάχιστο επί χούντας καί πρώτα χρόνια μεταπολίτευσης) έχει λάθη, σίγουρα. Ενα πού θυμάμαι είναι ότι ο ΡΩμανός ο Διογένης(Μαντζικερτ) τυφλώθηκε από τους Τούρκους, ενώ στην πραγματικότητα από τους ίδιους τους βυζαντινούς. Σε σχέση όμως με τις παρανοικές θεωρίες Τούρκων(ο Ομηρος ήταν Τούρκος ) η Σκοπιανών( με τις γνωστές ανοησίες περί Μ.Αλέξανδρου καί αρχαίων Μακεδόνων) είναι ελάχιστα καί δεν αλλοιώνουν την εικόνα. Συνεπώς α) τα περί "πολυεθνικής ανεκτικής" Οθωμανικής αυτοκρατορίας μόνο σε διανοητικά καθυστερημένους πιάνουν. Καί κρίμα πού οι βλαμμένοι πού τα λένε αυτά δεν έχουν απέναντί τους τους αγνωιστές του 21 να τους απαντούσαν. Γιά τα δάκρυα τύπων σαν τον Βερέμη πού δεν του αρέσει πού δεν λέμε γιά τις σφαγές πού έκαναν οι αγωνιστές του 21, π.χ. Τριπολιτσά, καλά κάνανε. Γιά το κρυφό σχολειό και να μην υπήρχε δεν αλλάζει κάτι, αλλά δεν βλέπω κάποια σοβαρή απόδειξη. Γιά τον Παλαιών Πατρών Γερμανό καί πάλι είναι άσχετο το αν καί πότε σήκωσε το λάβαρο. Η εκκλησία είχε έναν ενωτικό ρόλο(η βασική διαφορά ήταν θρησκευτική,όχι εθνική-δεν κάναν τεστ DNA να δούν αν είσαι Βλάχος η Αρβανίτης- αρκεί να ησουν Χριστιανός) καί είχε ρόλο καί θετικό(βλ. Παπαφλέσσας) καί αρνητικό. Καί λοιπόν;
Αλεξανδρος Αθ.
23/03/2010 07:46
@ Σταυρίδης Φώτιος, πολυ σωστα οσα παραδειγματα σφαγων, βιαιων εξισλαμισμων και υποδουλωσης αναφερεις. Πραγματικα εγιναν ολα αυτα και πολλα περισσοτερα.
Βεβαια οι σφαγες που αναφερεις εδω ειναι σε περιπτωσεις καταληψης πολεων με την βια, συγκεκριμενα μετα απο πολυχρονους αγωνες για την καταληψη της Κυπρου και της Κρητης, και δεν διαφερουν απο αλλες αντιστοιχες σφαγες που σημειωθηκαν απο αλλους λαους, αλλες εποχες. Δεν διαφερουν απο την καταληψη της Κωνσταντινουπολης απο τους σταυροφορους, ή της Ιερουσαλημ οπου εσφαγησαν ολοι οι μουσουλμανοι. Δεν διαφερουν ουτε απο την κατακτηση της Τριπολης απο τους Ελληνες το 1821, οπου εσφαγησαν ολοι οι μουσουλμανοι... Ετσι ειναι ο πολεμος δυστυχως.
Βεβαια, πολλες πολεις παραδωθηκαν αυτοβουλως στους τουρκους, οπως τα Ιωαννινα, και δεν σφαγιαστηκε κανενας. Αλλες παλι, οπως η Κωνσταντινουπολη ή η Θεσσαλονικη παραδωθηκαν απο τους ιερωμενους στους τουρκους, οι οποιοι ανταμοιφθηκαν (ειναι γνωστο πως η μεγαλη περιουσια της Μονης Βλαταδων στην Θεσσαλονικη οφειλεται στην παραδοση της πολης στους Τουρκους απο τους μοναχους της)
Επισης, γραφεις απο πηγες για την ζωη των σκλαβων στις γαλερες... Γνωριζεις κανεναν σκλαβο σε οποιαδηποτε χωρα του κοσμου να περνουσε καλυτερα? Οι βενετσιανικες ή οι ισπανικες γαλερες ειχαν περισσοτερες ανεσεις? Στην ναυμαχια του Ναυαρινου και απο τους δυο στολους ελληνες σκλαβοι ηταν αυτοι που κινουσαν τα κουπια...
Οσο για τους γενιτσαρους, πραγματικα ηταν μια τραγωδια για την Ελλαδα και τους αλλους χριστιανους της βαλκανικης, καθως οι καλυτεροι νεοι γινοταν τουρκοι... Αλλα απο την στιγμη που γινοταν γενιτσαροι, οι πιο εξυπνοι επιλεγονταν και μορφωνονταν και επαιρναν τις καλυτερες θεσεις του κρατικου μηχανισμου, προκαλωντας την ζηλεια των μουσουλμανων. Αυτη η ζηλεια ηταν που οδηγησε τελικα στην καταργηση του παιδομαζωματος, και στην σχεδον δημοσιουπαλληλικη σχεση των γενιτσαρων που τελικα κατεστρεψε το τουρκικο κρατος.
Ολα αυτα δειχνουν τους λογους για τους οποιους επαναστατησαν οι Ελληνες, δεν δειχνουν ομως τον τροπο λειτουργιας του κρατους και την ζωη των ελληνων σε αυτο επι 500 χρονια. Δεν αναιρουν την προσπαθεια των σουλτανων για την παιδεια των λαων του, που την ανεθετε στην Εκκλησια... Το αν η εκπαιδευση λοιπον δεν γινοταν σωστα οφειλεται στην Εκκλησια, και ο μυθος περι κρυφων σχολειων προεκυψε απο την αναγκη της Εκκλησιας να κρυψει τις ευθυνες της για τον σκοταδισμο που επεφερε στο εθνος. Αν διαβασεις Κοραη (επισης επισημα αναθεματισμενος) θα δεις...
Marvin
23/03/2010 05:43
@TAKIS I haven''t heared this before. If he said it, just too bad for him. All these people at the top of the hierarchy are mostly politicians. We have numerous problems in Australia with the Archbishop he appointed years ago and he does nothing about it. In other words I''m not happy with him. However, if Orthodoxy and Greece separate there will be no Greeks left anywhere in the diaspora. My relies in Oklahoma are a proof of that. The third generation don''t know if Greece is in Europe or in Asia.
Δημήτρης Κ.
23/03/2010 01:48
Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι σκλαβωμένοι Έλληνες περνούσαν πολύ καλά κάτω από τον τουρκικό ζυγό.
Σαν δεν ντρέπεστε.Ουυυυ
Spyros Sofos
23/03/2010 01:27
Εντυπωσιαζομαι με το ζηλο του κυριου Σταυριδη, ο οποιος παραθετοντας το γραμμα του ναξιωτη ''σκλαβου'' κανει σαφες πως καποιοι Ρωμιοι ήξεραν να γραφουν και μπορουσαν να στειλουν τα γραμματα τους στους αγαπημενους τους. Δεν νομιζω πως κανεις υποστηριζει πως οι χριστιανοι της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας ζουσαν ολοι σε ιδανικες συνθηκες. Καταναγκαστικα εργα, βαρια φορολογια και το παιδομαζωμα αποτελουσαν σημαντικες διαστασεις της καθημερινης τους ζωης. Τα δυο πρωτα δεν ελειπαν ουτε απο την καθημερινοτητα του Βυζαντιου, της Αυστροουγγρικης, της Ρωσικης, της Βρετανικης Αυτοκρατορίας. Ειναι καιρος να δουμε την ιστορια μας απελευθερωμενοι απο το συμπλεγμα του αιωνιου και μοναδικου θυματος (το οποιο κινητοποιουμε ξανα μπροστα στα σημερινα μας οικονομικα χαλια).
WWW.HERETICAFILOSOFIA.GR
23/03/2010 01:16
ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΤΕ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠ'' ΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΕΡΓΑ, ΔΟΚΙΜΙΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ:
Αλέξης Πολίτης
Καθηγητής
Τομέας Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τμήμα Φιλολογίας
Ειδικά Ενδιαφέροντα:
Ιστορία των ιδεών και των νοοτροπιών και της λογοτεχνίας (18ος-19ος αι.)
Ιστορία του βιβλίου, των βιβλιοθηκών και της ανάγνωσης (18ος-19ος αι.)
Δημοτικό τραγούδι
Σπουδές:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Institut Neohellenique του Πανεπιστημίου Παρίσι IV, Sorbonne
Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:
Η ανακάλυψη των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών. Προϋποθέσεις, προσπάθειες και η δημιουργία της πρώτης συλλογής, Αθήνα (Θεμέλιο) 1984, 423 σελ. 16 πιν.
Δημοσιεύσεις:

Α''. Αυτοτελή δημοσιεύματα
Το δημοτικό τραγούδι. Κλέφτικα, Αθήνα (Ερμής, Ν.Ε.Β.) 1973, 31985, ξδ΄ 160 σελ.
Κατάλοιπα Fauriel και Brunet de Presle. Αναλυτικός κατάλογος, Αθήνα (Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε.) 1980, λβ΄ 109 σελ.
"Νέα Ιστορία Αθέσθη Κυθηραίου". Επανέκδοση της πρώτης βενετικής έκδοσης του 1749, εισαγωγή και επιμέλεια, νς΄ 56 48 πιν.
Η ανακάλυψη των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών. Προϋποθέσεις, προσπάθειες και η δημιουργία της πρώτης συλλογής, Αθήνα (Θεμέλιο) 1984, 423 σελ. 16 πιν.
Η βιβλιοθήκη του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου στην Ανδρίτσαινα, εισαγωγή και επιμέλεια, Αθήνα (Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε.) 1987, 728 σελ.
Ρομαντικά χρόνια Ιδεολογίες και νοοτροπίες στη Ελλάδα του1830-1880, Αθήνα (Ε.Μ.Ν.Ε.-Μνήμων) 1993, 146 σελ., 21998, 160 σελ.
Υποσημειώσεις και παραπομπές, Ηράκλειο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) 1998, 32 σελ., 21999.
Claude Fauriel, Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια, Α΄, Η έκδοση του 1824-1825, Β΄, Ανέκδοτα κείμενα, Αναλυτικά κριτικά υπομνήματα, Παράρτημα, Επίμετρα, Ηράκλειο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) 1999, 386 346 σελ. 21999.
Η δεύτερη ζωή των δημοτικών τραγουδιών, Ηράκλειο (Π.Ε.Κ.) 1999, 19 σελ. [και Ο πολίτης, τχ. 64 (Μάιος 1999) 45-50]
Κ. Θ. Δημαράς, Σύμμικτα Α΄. Από την παιδεία στην Λογοτεχνία, ανθολόγηση και φιλολογική επιμέλεια, Αθήνα (Σπουδαστήριο του Νέου Ελληνισμού) 2000, 385 σελ.
Το μυθολογικό κενό. Δοκίμια και σχόλια για την ιστορία, τη φιλολογία, την Ανθρωπολογία, και άλλα, Αθήνα (Πόλις) 2000, 223 σελ.
Εγχειρίδιο του Νεοελληνιστή, Ηράκλειο (Π.Ε.Κ.) 2002, 280 σελ.
Αποτυπώματα του χρόνου. Ιστορικά δοκίμια για μια μη θεωρητική θεωρία, Αθήνα (Πόλις) 2006, 230 σελ.
Β''. Επιλογή άρθρων
"Η προσγραφόμενη στον Ρήγα πρώτη έκδοση του Αγαθαγγέλου", Ο Ερανιστής, 7 (1969) 173-192
"Το δημοτικό τραγούδι", Ιστορία του ελληνικού έθνους, ΙΑ΄, Αθήνα (Εκδοτική Αθηνών) 1975, 284-299
"Κοραής και Φοριέλ", Ο Ερανιστής, 11 (1974=1980) 264-295
"Προσπάθειες και σχέδια του Φοριέλ για μια δεύτερη έκδοση της συλλογής των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών", Μνήμων, 7 (1978) 60-83
"Η ενσωμάτωση των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών στη γραπτή νεοελληνική παράδοση", Σύγχρονα θέματα, 5 (Καλοκαίρι 1979) 101-108
"Μια κρίση του Α. Μουστοξύδη (1825) για τον Ύμνο του Σολωμού", Αφιέρωμα στον καθηγητή Λίνο Πολίτη, Θεσσαλονίκη 1979, 89-97.
"Ν. Σ. Πίκκολος και Φοριέλ, και ένα αυτόγραφο του Στέφανου Κανέλου", Ο Ερανιστής, 16 (1980) 1-27 και 301-305
"Βιβλιογραφικά τεκμήρια", Ο Ερανιστής, 17 (1981) 274-277
"Το βιβλίο μέσο παραγωγής της προφορικής γνώσης. Δυσκολίες και προβληματισμοί γύρω από το θέμα", Το βιβλίο στις προβιομηχανικές κοινωνίες. Πρακτικά Α΄διεθνούς συμποσίου του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., Αθήνα 1982, 271-282? και μεταφρασμένο, "Le livre comme producteur de connaissanse orale", Gutemberg-Jahrbuch, 1985, 252-257
"Ανθολογία δημοτικών τραγουδιών. Η αντίφαση και οι αναγκαιότητες", Τα Ιστορικά, 1, τχ. 1 (Σεπτ. 1983) 200-203
"Ο πεζός λόγος. Δύο μαρτυρίες του 1945", Μνήμων, 9 (1984) 255-266
"Η διαφοροποίηση της ελληνικής στάσης απέναντι στους Βουλγάρους", Η Αριστερά σήμερα, τχ. 8 (1984) 58-62
"Το λέει και το τραγούδι", Τα Ιστορικά, 2, τχ. 3 (Μάιος 1985) 200-203
"Η γένεση του ενδιαφέροντος για τα δημοτικά τραγούδια. Όψεις και χρήσεις του φαινομένου", Πρακτικά Δ΄πανελλήνιου συμποσίου ποίησης, Αθήνα 1984,379-396
"Μυθιστορήματα, αγορά και παραγωγή του βιβλίου. Σκέψεις γύρω από μία πληροφορία των μέσων του 19ου αιώνα", Μνήμων, 10 (1985) 293-294
"Ηλικίες, χρόνος, ώρα στον κώδικα του προφορικού πολιτισμού", Ιστορικότητα της παιδικής ηλικίας και της νεότητας, Αθήνα 1986, 193-199? και μεταφρασμένο Historicitθ de l''enfance et de la jeunesse, Αθήνα 1986
"Brigandage-excedents economiques-elevage", Actes du IIeme Colloque Internationale d''Histoire. "Economies Mediterraneenes: Equilibres et Intercommunications", II, Αθήνα (Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε.) 1985, 155-170
"Η μορφή του καπετάν Μπασδέκη", Μνήμων, 11(1986) 1-31
"Τέσσερις ιδιωτικές βιβλιοθήκες μέσου τύπου", Τετράδια Εργασίας Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε., 9 (1987) 131-234
"Ένας αρματολός στο Πήλιο, παραμονές της Επανάστασης", Γιώργος Χουρμουζιάδης, κ.ά, "Μια μέρα ...". Δεκαπέντε ιστορίες καθημερινότητας από τα αρχαία χρόνια ως την εποχή-μας, Αθήνα (Εταιρεία Σπουδών) 1988, 227-257
"La diffusion des chants revolutionaires", Actes du IIIeme ColloqueInternationale d'' Histoire. "La Revolution francaise et l''Hellenisme moderne", Αθήνα (Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε.)1989, 421-429. [Και ελληνικά, "Η διάδοση των επαναστατικών θουρίων", Διαβάζω, τχ. 235 (21.3.1990) 66-70. Αναδημοσίευση: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Τρίτο πρόγραμμα. Φεστιβάλ Αθηνών. Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Παρασκευή 29 Μαϊου, ώρα 21.00, Ρήγας. Σολωμός. Εις μνήμην, Αθήνα 1998, 62-69.
"''Αγνωστα νεανικά ποιήματα του Τερτσέτη", Πρακτικά Ε΄διεθνούς Πανιονίου συνεδρίου, 4, Αργοστόλι 1991, 213-235
"Καταγραφές προφορικής ιστορίας, 1824 (Κλέφτες και αρματολοί)", Η Επανάσταση του 1821. Μελέτες στη μνήμη της Δέσποινας Κατηφόρη, Αθήνα 1994, 43-61
"Πατρίς - Αλήθεια. Ένα αξίωμα του Π. Κοδρικά, και κάποιες παραλλαγές-του στον δέκατο ένατο αιώνα", Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών, Α. Π. Θ., Θεσσαλονίκη (Παρατηρητής) 1994, 265-271
"Για μια ιστορία της νοθείας των δημοτικών τραγουδιών", Όψεις της λαϊκής και της λόγιας νεοελληνικής λογοτεχνίας, Θεσσαλονίκη 1994, 93-109
"Ο κόσμος του δημοτικού τραγουδιού", Πρακτικά όγδοου διήμερου εκπαιδευτικού προβληματισμού. Ο λαϊκός πολιτισμός και το σχολείο, παράρτημα 8 του περ. Απόψεις, Αθήνα 1994, 31-38.
"Οι ρίμες. Έμμετρες αφηγήσεις περιστατικών", Τετράδια Εργασίας Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε., 15 (Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε.1995) 79-90
"Ο Μανουήλ Βερνάρδος και η συμβολή-του στη συλλογή του Φοριέλ" Πεπραγμένα του Ζ΄ διεθνούς Κρητολογικού συνεδρίου, Γ1, Ρέθυμνο 1995, 429-447
"Το παραμύθι των αστών. Σκέψεις για τις απαρχές του νεοελληνικού μυθιστορήματος", Ο.Μ.Ε.Δ.., Νεοελληνική παιδεία και κοινωνία, Αθήνα 1995, 97-105
"1821-1831. Η νεοελληνική ποίηση σε επαναστατική περίοδο", Τα Ιστορικά, 13, τχ.24-25, (Δεκ. 1996) 129-138
"Της Αγιάς Σοφιάς το τραγούδι", Το Γιοφύρι, 14 (Σίδνεϊ, 1994-96) 107-111.
"Παράδοση και ιστορία. Η Αριστερά και το εθνικό παρελθόν", Επιστημονικό Συμπόσιο: Επιθεώρηση Τέχνης. Μια κρίσιμη δωδεκαετία, Αθήνα (Εταιρεία Σπουδών) 1997, 243-254
"Η μετάφραση της Κορίννας στα 1835. Η ώρα της πεζογραφίας", Από τον ''Λέανδρο'' στον ''Λουκή Λάρα''. Μελέτες για την πεζογραφία της περιόδου 1830-1880, επιμ. Νάσος Βαγενάς, Ηράκλειο 1997, 205-225
"From Christian Roman emperors to the glorius Greek ancestors", στο Byzantium and the Modern Greek Identity, επιμ. David Ricks και Paul Magdalino, Λονδίνο 1998, 1-14. [Και ελληνικά, επεξεργασμένο, "Από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες στους ένδοξους αρχαίους προγόνους", Ο πολίτης. Δεκαπενθήμερος, τχ. 32 (21.2.1997) 12-20
"Μα αφού έτσι υπέγραφε ο ίδιος!", Μολυβδοκονδυλοπελεκητής, 6 (1998-99) 172-173
"Βιβλιογραφικά για τη δεύτερη έκδοση του Παπαρρηγόπουλου και κάποιες σχετικές αγγελίες", Μολυβδοκονδυλοπελεκητής, 6 (1998-99) 174-177
"Ποιητικές Ανθολογίες 1830-1930. Ανιχνεύοντας τη γραπτή παράδοση", Μνήμη Ελένης Τσαντσάνογλου. Εκδοτικά και ερμηνευτικά ζητήματα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Πρακτικά Ζ΄ Επιστημονικής Συνάντησης, Χ. Λ. Καράογλου (επιμ.), Θεσσαλονίκη 1998, 405-429
"Αναζητώντας την πεζογραφία και τους πεζογράφους. 1830-1880", Αστέριος Αργυρίου κ.ά. (επιμ.), Ο ελληνικός κόσμος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση 1453-1981, Α΄, Αθήνα (Ελληνικά γράμματα) 1999, 85-96
"Για τη γένεση της εθνικής συνείδησης, άλλη μια φορά. Κοραής και Βολταίρος", Ο πολίτης, τχ.60 (Ιαν.1999) 47-50
"Από την περιγραφή στη δραματική συμπύκνωση. Σκέψεις για την τυπολογία της σταδιακής εξέλιξης ενός κλέφτικου τραγουδιού", Μανδραγόρας, τχ. 22-23 (Δεκ. 1999) 135-137
"Τεχνητές διαχρονίες και αναγκαστικά ζεύγη. Σημειώσεις για τις στρατηγικές της επανακυκλοφορίας βιβλίων κατά τον Μεσοπόλεμο", Μολυβδοκονδυλοπελεκητής, 7 (2000) 169-179.
"Ίχνη της γραπτής λογοτεχνίας στην προφορική παράδοση. ''''Ο Νικολάκης εις τον Νάδη'''', Jeannarakis και Ελπίς Μέλαινα", Πεπραγμένα Η΄ διεθνούς Κρητολογικού συνεδρίου, Γ1, Ηράκλειο 2000, 369-377
"Αθησαύριστη βιογραφία του Πάνου Δ. Ηλιόπουλου", Μικροφιλολογικά, 10 (φθιν. 2001) 15-19 και 11 (άνοιξη 2002) 14-17
"Greek Folk-Songs", στο Greece. Books and Writers, Αθήνα (National Book Center of Greece, Ministry o Culture) 2001, 82-85
"Εθνοκεντρισμός και ευρωπαϊσμός. Ζητήματα ιδεολογίας στο έργο του Αλ. Ρ. Ραγκαβή", Επιστημονικό συμπόσιο. Ο Ρομαντισμός στην Ελλάδα.(12 και 13 Νοεμβρίου 1999), Αθήνα (Εταιρεία Σπουδών) 2001, 221-238
"Στα Γιάννινα του Αλή Πασά, περί το 1815, αναζητώντας το ελιξίριο της ζωής. Η ρίμα του Σέργιου του Σαλονικιού", Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Μ.Ν.Ε.Σ., Α.Π.Θ., Πρακτικά Η΄ επιστημονικής συνάντησης. Μνήμη Γ. Π. Σαββίδη. Θέματα νεοελληνικής φιλολογίας, Αθήνα (Ερμής) 2001, 53-63
"Φύσα θάλασσα πλατιά. Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η γενιά-του", Νέα Εστία, 151 (2002) 461-471, [πρώτη δημοσίευση σε πρωιμότερη μορφή, Η Αυγή, 15.7.2001]
"Κυκλοφορίες βιβλίων, τεχνητοί εκσυγχρονισμοί, κατά λογοι θεατρικών έργων και ο Χαρίλαος Δημόπουλος", Κονδυλοφόρος, 1 (2002)
"Κορίννα, ή περί πεζογραφίας λόγος. Αθήνα, 1835. Σχολιάζοντας στις εφημερίδες τη μετάφραση του Ε. Α. Σίμου", Μνήμων, 23 (2001= Νοε.2002) 113-152
"Η τελευταία επεξεργασμένη από τον συγγραφέα έκδοση; Αντιρρήσεις, αντιπροτάσεις και άλλα", Εκδοτικά προβλήματα και απορίες. Πρακτικά συνεδρίου στη μνήμη του Γ. Π. Σαββίδη, Αθήνα (Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού) 2002, 187-197
"Πρόλογοι και επίλογοι", Νέα Εστία, 151 (2002) 261-266
"Για ένα corpus των δημοτικών τραγουδιών. Έρανος συλλογών του 19ου αιώνα", Αριάδνη, 9 (2003) 181-188
"Η ξενιτιά στη μακρά και στη μέση διάρκεια. Σκόρπιες σκέψεις και προσπάθειες τυπολογίας", Κανίσκι Φιλίας. Τιμητικός τόμος για τον Guy-Michel Saunier, Αθήνα 2003, 123-132
"Υπήρχε λοιπόν πεζογραφική παράδοση στα Επτάνησα;", Νέα Εστία, 154 (Ιούλ.-Αύγ. 2003) 70-78 [πβ. απάντηση Νάσου Βαγενά, 79-116]
"Φιλολογία και Ιστορία. Οι διαφορές των αντικειμένων και οι μεταλλαγές στις προσεγγίσεις", Κονδυλοφόρος, 2 (2003) 231-235
"Δύο ποιήματα του Δημητρίου Μουρούζη που αποδόθηκαν κατά λάθος στον Κωνσταντίνο Αριστία", Μικροφιλολογικά, τχ. 14 (φθιν.2003) 4-5
"Από τη λειτουργική στην αισθητική χρήση του δημοτικού τραγουδιού", Νέα Εστία, 154 (Δεκ. 2003) 779-798
"Ποίηση και πεζογραφία στα χρόνια της ανεξαρτησίας", Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, επιμ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γ΄, Αθήνα (Ελληνικά Γράμματα) 2003, 327-344
"Λογοτεχνία και διανόηση", Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, επιμ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ε΄, Αθήνα (Ελληνικά Γράμματα) 2004, 230-238
"Αναζητώντας τις διαστρωματώσεις του αναγνωστικού κοινού. Η μαρτυρία του βιβλιοπώλη εκδότη Εμμ. Γεωργίου", Το έντυπο ελληνικό βιβλίο, 15ος-19ος αιώνας. Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου, Δελφοί, 16-20 Μαΐου 2001, Αθήνα 2004, 529-560
"Τέσσερις αθησαύριστες μεταφράσεις πεζών ποιημάτων του Salomon Gessner, 1820", Ο Ερανιστής, 24 (2003[=2004]) 206-214
"Η απουσία της πεζογραφίας στα χρόνια του Αγώνα (1821-1831) ", Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών, Μνήμη ''Αλκη Αγγέλου. Τα άφθονα σχήματα του παρελθόντος. Ζητήσεις της πολιτισμικής ιστορίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Πρακτικά Ι΄ επιστημονικής συνάντησης, Θεσσαλονίκη (University Studio Press) 2004, 199-214
"La conquista di Costantinopoli. Un cazo particolare della ricezione di Bizanzio nell''ideologia neogreca", Niccolo Tommaseo: Popolo e Nazioni italiani, corsi, greci, illirici. Atti del Convegno internazionale, Ρώμη και Πάδοβα (Antenore) 2004, 415-433
"Οι Ανθολογίες, ο Σεφέρης, και η ποίηση της δεκαετίας 1930-1940. Κάποιες επισημάνσεις", Γιώργος Σεφέρης. Το ζύγιασμα της καλοσύνης, επιμ. Μιχ. Πιερής, Αθήνα (Μεσόγειος) 2004, 183-196
"Η πνευματική ζωή", Η Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί αγώνες, επιμ. Αλίκη Σολωμού-Προκοπίου και Ιφιγένεια Βογιατζή, Αθήνα (Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία) 2004, 249-271 [και αγγλική έκδοση, Athens in the late Nineteenth Century. The first International Olympic Games, Αθήνα 2004, 249-271]
"Παράδοση και παραδοσιακός πολιτισμός", Τα Ιστορικά, Αφιέρωμα στον Φίλιππο Ηλιού, 21, τχ. 41 (Δεκ. 2004) 308-316
"Τα Απόκρυφα της Ιεράς Εξετάσεως, υπό Μ. Β. Φερεάλου, Αθήνα 1849", Φιλόπατρις. Αφιέρωμα στον Αλέξη-Eudal Sola, Γρανάδα 2004, 473-480
"Γραμματολογικές απογραφές και συνθετικές θεωρήσεις της λογοτεχνίας. Η σταδιακή πορεία, Α΄, 1821-1871", Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών Ε.Ι.Ε., Δ΄ διεθνές συνέδριο Ιστορίας. Ιστοριογραφία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας. Πρακτικά, επιμ. Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης και Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Α΄, Αθήνα 2004, 321-342 προδημοσίευση, χωρίς παραπομπές, Σύγχρονα Θέματα, τχ. 82 (Ιούνιος 2003) 77-84
"Αναζητώντας ορισμένους σταθμούς στην εξέλιξη της πεζογραφίας του 19ου αιώνα", Νέα Εστία, 157 (2005) 557-568
"Πρόλογος" στο: Βολταίρος, Καντίντ ή η αισιοδοξία, Αθήνα (Πόλις) 2005, 7-13
"Αρχαιόθεμα μυθιστορήματα, 1790-1900. Και πάλι το βάρος της αρχαίας κληρονομιάς;", Η πρόσληψη της αρχαιότητας στο βυζαντινό και νεοελληνικό μυθιστόρημα, επιμ. Στέφανος Κακλαμάνης και Μιχάλης Πασχάλης, Αθήνα 2005, 125-167
"Ποίηση και εθνική ιδεολογία 1830-1880. Το παράδειγμα της Ερμούπολης", προδημοσίευση Η Αυγή, 4.9.2005
"Χειρόγραφες και έντυπες συλλογές δημοτικών τραγουδιών τον 19ο αι. Οι μεταξύ-τους διαπλοκές", Κωδικογράφοι, συλλέκτες, διασκευαστές και εκδότες, επιμ. D. Holton, Τ. Λεντάρη, U. Moennig, P. Veileskov, Ηράκλειο (Π.Ε.Κ.) 2005, 365-373
"Ειρηναίος Ασώπιος. ''Τα διπλά του γείτονος''", Αμάλθεια, 37 τχ. 142-143, (Ιαν.-Ιουν. 2005) 7-14
"Οι δυσκολίες της κατανοητής ποίησης" [Για τον Γιώργη Μανουσάκη], Θαλλώ, 16 (καλοκαίρι 2005) 171-177
"Σημείωμα στην ελληνική έκδοση", Βικτόρ Ουγκό, Η Παναγία των Παρισίων, μτφρ. Ανδρέας Παππάς, Βάνα Χατζάκη, Αθήνα (Σμίλη) 2005, 659-668
"Πρώιμες βυρωνικές τύχες, 1816-1820", Ο λόγος της παρουσίας. Τιμητικός τόμος για τον Παν. Μουλλά, επιμ. Μαίρη Μικέ κ.ά., Αθήνα (Σοκόλης) 2005, 271-283
"Ο ''χορός του Ζαλόγγου''. Πληροφοριακοί πομποί, πομποί αναμετάδοσης, δέκτες πρόσληψης", Μύθοι και ιδεολογήματα στη σύγχρονη Ελλάδα, Αθήνα (Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, Σχολή Μωραΐτη) 2007, 267-298 προδημοσίευση, Ο Πολίτης, τχ. 139 (Δεκ. 2005) 35-43
"Ένα πορτρέτο ή μάλλον σκίτσο γιατι τα χρώματα λείπουν" [Για τον Μανόλη Αναγνωστάκη], Θέματα Λογοτεχνίας, τχ. 30 (2005) 12-17, μερική προδημοσίευση Η Αυγή, 26.6.2005
"Οι Θούριοι του Ρήγα και ο Ύμνος του Σολωμού. Εθνικοί και κοινωνικοί τόποι", Κονδυλοφόρος, 4 (2005) 19-29
"Κοιτάζοντας τον καθρέφτη του μύθου", Εμβόλιμον, 53-54 (’σπρα Σπίτια, Καλοκαίρι 2006) 9-18
"Με της ποίησης τα άλογα λυμένα. Η απορρόφηση της θρησκευτικής πίστης στην ποιητική έκφραση του Σολωμού", Ο Ερανιστής, 25 (2005=2006) 245-260
"Ερωτόκριτος και προφορική παράδοση", Ζητήματα ποιητικής στον ''''Ερωτόκριτο'''', επιμ. Στέφανος Κακλαμάνης, Ηράκλειο (Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη) 2006, 395-411
"Αθησαύριστα δημοτικοφανή ποιητικά κείμενα του Γ. Τερτσέτη, ή συνθεμένα κατά μίμηση του ύφους-του", Αριάδνη, 12 (2007) 131-154
"Η ενασχόληση με την πρώιμη νεοελληνική φιλολογία στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιο πολέμου", Κοινωνικοί αγώνες και Διαφωτισμός. Μελέτες αφιερωμένες στον Φίλιππο Ηλιού, επιμ. Χρήστος Λούκος, Ηράκλειο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) 2007, 115-133
"Γλώσσα, Διαφωτισμός και εθνική συνείδηση. Αντίπαλες ιδεολογίες στις αρχές του 19ου αιώνα", Ο ελληνικός κόσμος ανάμεσα στην εποχή του Διαφωτισμού και στον εικοστό αιώνα. Πρακτικά του Γ΄ Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών, Α΄, Αθήνα (Ελληνικά Γράμματα) 2007, 463-474
Μια έμμετρη σάτιρα του Σουλτάνου γραμμένη στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, Κονδυλοφόρος, 6 (2007) 135-139
Ποίηση στην Ερμούπολη, 1830-1880. Από την ισχνή έξαρση στη σταδιακή εξαφάνιση, Σύρος και Ερμούπολη. Συμβολές στην ιστορία του νησιού, 15ος-20ός αι., επιμ. Χριστίνα Αγριαντώνη και Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αθήνα (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών Ε.Ι.Ε.) 2008, 201-250
Γ΄. Μικρές μελέτες, άρθρα και σχόλια στον τύπο (επιλογή)
"Γλώσσα και γλωσσικό", Η Αυγή, 22.2.1975
"Λαϊκός πολιτισμός", Αντί, τχ. 43 (17.4.1976) 44-45
"Αν ήρχιζε μετά είκοσι χρόνους. Η στάση του Αδαμάντιου Κοραή απέναντι στην ελληνική επανάσταση", Η Αυγή, 25.3.1979
"Για μια χρονολογία αδειανή", Η Αυγή, 25.12.1982
"Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας. Φιλολογικό μνημόσυνο", Σύγχρονα θέματα, τχ. 43-44 (Δεκ, 1990) 6-8
"Τα ανέκδοτα. Αναζητώντας τους κώδικες του προφορικού πολιτισμού", Το Βήμα, 24.7.1993
"Οι Νεοελληνικές σπουδές στην Ευρώπη", Το Βήμα, 14.5.1995, και Μαντατοφόρος, τχ.39-40 (1995) 231-234. [Αναδημοσίευση: περ. Αέρηδες, (Γενέβη, Ιούνιος 1997) 6-9]
"Δίγλωσσες εκδόσεις νεοελληνικών κειμένων. Πρόταση για μια εκδοτική σειρά", Οι Νεοελληνικές σπουδές στην Ευρώπη. Πρακτικά Συνάντησης των ευρωπαίων νεοελληνιστών, Αθήνα 1996, 338-341
"Πανεπιστήμια, μισθοί, Αριστερά και ανεργία", Αυγή, 22.6.1997
"Το βιβλίο είναι άραγε είδος προς ανάγνωσιν; ", Αυγή, 9.11.1997
"Για τις προσωπικές βιβλιοθήκες των λογίων", Αυγή, 7.12.1997
"... πού να βρίσκεται κρυμμένο το κοινό; ", Αυγή, 11.1.1998
"Οι βιβλιοθήκες και η πνευματική ζωή", Αντί, τχ. 655 (27.2.1998) 60-62
"Βιβλιοπαραγωγή και κοινωνία στις αρχές του 19ου αιώνα", Αυγή, 15.3.1998
"Ιδεολογία και αισθητική", Αυγή, 1.11.1998
"Διπλάσιοι φοιτητές, δεκαπλάσιοι μεταπτυχιακοί. Μια πρόταση για την αγορά εργασίας και το πανεπιστήμιο", Αυγή, 6.12 1998
"Το κλέφτικο τραγούδι. Μια περιγραφή των συνθηκών γέννησης και των μορφολογικών-του κανόνων", Η Καθημερινή, Επτά ημέρες, 21.3.1999, 17-19
"Προς τη λογοτεχνική κριτική: ''''Λόγιος Ερμής'''' 1819-1820. Η απόπειρα και η αποτυχία-της", Αυγή. 10 Οκτ. 1999 [με τον τίτλο: Ερμής ο Λόγιος 1811-1821].
"Λογοτεχνία και Ιστορία. Οι διαφορές των αντικειμένων και οι διαπλοκές των προσεγγίσεων", Αυγή, 28.11.1999
"Το βιβλίο ή κάποιες αξίες;", Αυγή, 9.1.2000
"Η προσοποποίηση της Μητέρας Ελλάδας. Εικονογραφία και εικονοποιία έως τα χρόνια της Επανάστασης", Η Αυγή 15.10.2000
"Η ''''Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη''''. Κάποιες σκέψεις για την πορεία-της από την ίδρυσή-της έως σήμερα, Νέα Εστία, 149 (Ιαν.2001)160-163
"Ένα τζαμί για τους μουσουλμάνους. Μήπως είναι η ώρα να το ζητήσουμε;" Η Αυγή, 30.9.2001
"Πρόλογοι και επίλογοι", Νέα Εστία, 151 (2002) 261-266
"Ο γιατρός Ινεότης παίρνει, λέει, δασεία", Αυγή, 3 .3. 2002
"Από νάιλον υψώνουμε σημαία", περ. Κράμα, τχ. 8 (Νοεμ. 2003) 48-49
"1823, 1824: Ο Κοραής και τα δικαιώματα των Τούρκων και των Εβραίων", Η Αυγή, 28.3.2004
"Μια κοινωνία που τραγουδάει διαρκώς", Η Αυγή, 10.4.2004
"Μετά είκοσι έτη" [20 χρόνια Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας], Μνήμων, 25 (2003) 308-314
"... Δραξασθε παιδείας...", Βιβλιοθήκη Ελευθεροτυπίας, αφιέρωμα στον Κ. Θ. Δημαρά, 7.1.2005, 8-10
"Ανεπίδοτο. Μνήμη Ζήσιμου Λορεντζάτου", Νέα Εστία, 159, τχ. 1786 (Φεβρ. 2006) 309-310
"Δύο μικρές προσθήκες στο Χρονολόγιο του Ζήσιμου Λορεντζάτου", Νέα Εστία, 159, τχ. 1789 (Μάιος 2006) 974
"Το ψηφιακό ξετύλιγμα της ''''Ανέμης''''. Ο κόμβος του Πανεπιστημίου Κρήτης φωτίζει υποδειγματικά τη νεοελληνική ιστορία", Η Καθημερινή, 3 Δεκεμβρίου 2006
"Αχ, αυτοί οι μύθοι!", Η Καθημερινή, 24.3.2007
επιμ. του "Σάμουες Ταίυλορ Κόλεριτζ. Ο Κούμπλα Χαν. Μετάφραση Γ. Ν. Πολίτης", Νέα Εστία, 181 τχ.1798, (Μάρτ. 2007) 501-508
Χαρτοπόντικες και βιβλιοπόντικες, Η Καθημερινή, 6.9.2008
Ενιαία εισαγωγή φοιτητών στις Φιλοσοφικές σχολές, Η Αυγή, 11.1.2009
Δ''. Βιβλιοκρισίες (επιλογή)
St. Kyriakides, Two Studies on Modern Greek Folklore, Θεσσαλονίκη 1968, Balkan Studies, 9 (1969) 514-517
Γ. Χ. Παπαχαραλάμπους, Κυπριακά ήθη και έθιμα, Λευκωσία 1965, Ελληνικά, 22 (1969) 502-504
Στεφ. Δ. Ήμελλος, Η περί πειρατών λαϊκή παράδοσις, Αθήνα 1968, Ελληνικά, 24 (1971) 463-464
Το δημοτικό τραγούδι. Παραλογές, επιμ. Γ. Ιωάννου, Αθήνα 1970, Ελληνικά, 25 (1972) 251-256
E. J. Hobsbawm, Οι ληστές, και Επαναστάτες, Διαβάζω, τχ. 1 (1976) 41-42
Ν. Γ. Σβορώνος, Επισκόπηση της νεοελληνικής ιστορίας, Αθήνα 1976, Διαβάζω, τχ. 3-4 (1976) 111-114
Ιστορία του ελληνικού έθνους, ΙΑ΄, Αθήνα (Εκδοτική Αθηνών) 1975, εφημ. Η Αυγή, 8.2.1976 (με την υπογραφή: Πολ. Αλεξίου)
Σταμάτη Πέτρου, Γράμματα από το ''Αμστερνταμ, επιμ. Φιλ. Ηλιού, Αθήνα (Ερμής) 1976, εφημ. Η Αυγή, 31.3.1976
Κρις Γούντχάουζ, Το μήλο της Έριδας, και, Έντυ Μάιερς, Η ελληνική περιπλοκή, εφημ. Η Αυγή, 28.11.1976
Ιστορία του ελληνικού έθνους, ΙΒ΄, Αθήνα (Εκδοτική Αθηνών) 1976, εφημ. Η Αυγή, 14.7.1977
Bertrand Bouvier, Le Mirologue de la Vierge, Γενέβη 1976, εφημ. Η Καθημερινή, 30.10.1977
Αικ. Κουμαριανού, κ.ά., Ο πολιτικός στοχασμός των Νεοελλήνων συγγραφέων, Αθήνα 1977, Διαβάζω, τχ. 10 (1978) 68-70
''Αλκη Κυριακίδου-Νέστορος, Η θεωρία της ελληνικής λαογραφίας, Αθήνα 1978, Ο Ερανιστής, 15 (1978-79) 340-341
Φ. Γλύτσης, κ.ά, Επιτομαί εγγράφων του βρετανικού Υπουγείου εξωτερικών, Αθήνα 1980, Αντί, τχ. 154 (20.6.1980) 55
Hlne Cotta, Traductions en vers de l''Odyssιe en Grce, Ο Ερανιστής, 17 (1981) 287-288
Δημ. Γληνός, ''Απαντα, Α΄-Β΄, επιμ. Φιλ. Ηλιού, Αθήνα 1983, Αντί, τχ. 237 (22.7.1983) 46
Richard Clogg, A Concise History of Modern Greece, Κέμπριτζ 1986, Annales, E.S.C., 416 (Νοε.-Δεκ. 1987) 1358-1359? αναδημοσίευση στα ελληνικά, εφημ. Η Αυγή, 29.5.1988
Χριστίνα Αγριαντώνη, Οι απαρχές της εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα, Αθήνα 1986, Μνήμων, 12 (1989) 374-375
Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Πληθυσμός και οικισμοί της Πελοποννήσου 13ος-18ος αιώνας, Αθήνα 1986, Μνήμων, 12 (1989) 371-374
Βιβλιοθήκη Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Κατάλογος, Θεσσαλονίκη 198?, Μνήμων, 12 (1989) 296-298
Ντόρη Παπαστράτου, Χάρτινες εικόνες. Ορθόδοξα θρησκευτικά χαρακτικά, Αθήνα 1986, Σύγχρονα θέματα, τχ. 36-37 (Δεκ. 1988) 280-281
Κωνσταντίνος Οικονόμος, Αλληλογραφία, Α, Αθήνα 1989, Μνήμων, 13 (1991) 367-371
Στεφ. Α. Κουμανούδης, Ημερολόγιον, Αθήνα 1991, Μνήμων, 13 (1991) 367-372-375
Χριστίνα Κουλούρη, Ιστορία και γεωγραφία στα ελληνικά σχολεία 1834-1914, Αθήνα 1988, Μνήμων, 13 (1991) 375-378
Πόπη Πολέμη, Η βιβλιοθήκη του Ε.Λ.Ι.Α. Ελληνικά βιβλία 1864-1900, Αθήνα 1990, Τα Ιστορικά, τχ.11-12 (Ιουν.-Δεκ. 1990)
Christina Koulouri, Dimensions ideologiques de l''historicite en Grece (1834-1914), Φραγκφουρτη (Peter Lang) 1991, Μαντατοφόρος, τχ. 37-38 (1993-94) 138-140
Ιακ. Γ. Πιτζιπίος, Η ορφανή της Χίου ή ο θρίαμβος της αρετής. Ο πίθηκος Ξουθ ή τα ήθη του αιώνος, επιμ. Δημ. Τζιόβας, Αθήνα 1995, Τα Ιστορικά, τχ. 22 (Ιουν. 1995) 236-240
Δήμητρα Ανδριτσάκη-Φωτιάδη, Κατάλογος της ιστορικής βιβλιοθήκης Μηλεών Πηλίου, Αθήνα 1993 και Νίκος Ανδριώτης και Ρέννος Οιχαλιώτης, Οι βιβλιοθήκες της Σίφνου, Αθήνα 1994, Μνήμων, 17 (1995) 219-223
Ερευνητική ομάδα. Εποπτεία Χ. Λ. Καράογλου, Περιοδικά Λόγου και Τέχνης (1901-1940). Α΄. Αθηναϊκά περιοδικά (1901-1925), Θεσσαλονίκη 1996: Μνήμων, 19 (1997) 266-268
Χριστίνα Κουλούρη και Χρήστος Λούκος, Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας και η νεοελληνική ιδεολογία (1831-1996), Αθήνα 1996, 287 σελ.: "Τα πρόσωπα του Καποδίστρια", Αυγή, 3.4.1997 και Τα Ιστορικά, 14 τχ. 27 (Δεκ. 1997) 454-457
Δημοτικό τραγούδι. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου [Τρίπτυχο. Σχολιασμένη βιβλιογραφία]
Αλέξης Σεβαστάκης, Το κίνημα των Καρμανιόλων στη Σάμο. 1805-1812. Με ανέκδοτα έγγραφα, Αθήνα 1996, 298 σελ.: "Από την κοινωνική στην εθνική επανάσταση", Μανδραγόρας, τχ. 20-21 (1999) 36
''Αλκης Αγγέλου, Των Φώτων, Β΄, Αθήνα 1999, Νέα Εστία, 147 (Απρ. 2000) 682-685
G. Saunier, Ελληνικά δημοτικά τραγούδα. Συναγωγή μελετών (1968-2000), Κονδυλοφόρος, 1 (2002)
Δημ. Ι. Κυρτάτας, Κατακτώντας την αρχαιότητα, Αθήνα 2003, εφημ. Η Αυγή, 4.5.2003
Γιάννης Κόκκωνας, Ο πολίτης Πέτρος Σκυλίτσης Ομηρίδης, Αθήνα 2003, Τα Ιστορικά, 21, τχ. 40 (Ιουν.2004) 204-208? προδημοσίευση εφημ. Η Αυγή, 25.4.2004
Αλέξανδρος Ελλάδιος ο Λαρισαίος. Διεθνής Διημερίδα. Λάρισα, 4-5 Σεπτεμβρίου 1999. Πρακτικά, επιμ. Βασίλειος Ν.Μακρίδης, Λάρισα (Λαογραφικός Ιστορικό Μουσείο Λάρισας) 2003, Κονδυλοφόρος, 3 (2004) 171-182
Θόδωρος Χατζηπανταζής, Από του Νείλου μέχρι του Δουνάβεως ... Το χρονικό της ανάπτυξης του ελληνικού επαγγελματικού θεάτρου στο ευρύτερο πλαίσιο της ανατολικής Μεσογείου από την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους ώς τη Μικρασιατική Καταστροφή, 4ο, Α΄1 Ως φοίνιξ εκ της τέφρας-του ... 1828-1875 - Α΄2 Παράρτημα, Ηράκλειο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) 2002, Κονδυλοφόρος, 3 (2004) 183-192
Π. Σ. Δέλτα. Σύγχρονες προσεγγίσεις στο έργο-της, επιμ. Αλ. Π. Ζάννας, Αθήνα (Εστία) 2006, Σύγχρονα θέματα, 93 (Απρ.-Ιουν. 2006) 85-87
Ε΄ Μεταφράσεις-επιμέλειες
Γ. Ευλάμπιος, Ο Αμάραντος ήτοι τα ρόδα της αναγεννηθείσης Ελλάδος, Πετρούπολη 1843, ανατύπωση Ν. Καραβία, Αθήνα 1973 (επιμέλεια της μετάφρασης και της έκδοσης)
Ν. Γ. Σβορώνος, Για την επανάσταση του 1821, Ανάλεκτα νεοελληνικής ιστορίας και ιστοριογραφίας, Αθήνα (Θεμέλιο) 1982, 219-236 (σε συνεργασία με την Ιωάννα Πετροπούλου)
E.J. Hobsbawm, Η συμβολή του Κάρολου Μαρξ στην επιστήμη της ιστορίας, Αθήνα 1981, 31 σελ.
Βιβλιοθήκες του ελληνισμού. Τεκμήρια από την Αδριανούπολη και τη Βάρνα, Αθήνα (Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία) 2004, 104 σελ. (επιμέλεια)

Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα:
Κίνηση ιδεών και Νεοελληνική σκέψη. Σχέσεις με τη Δύση και την Ανατολή. (1976-1981, Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε.)
Νεοελληνικές βιβλιοθήκες (1982-1989, Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε.)
Ταξινόμηση Δημοτικού Αρχείου Ερμούπολης (1977-1983, Ε.Μ.Ν.Ε.-Μνήμων)
Ταξινόμηση Ιστορικού Αρχείου Ιθάκης (Υπεύθυνος, 1987-1989, Κ.Ν.Ε.-Ε.Ι.Ε.)
Καταλογογράφηση βιβλιοθήκης Παπακώστα (Υπεύθυνος, 1991-1993, Ι.Μ.Σ.-Ι.Τ.Ε.)
Απογραφή και αποδελτίωση ιστοριών νεοελληνικής λογοτεχνίας (Υπεύθυνος, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 1991-1992)
Μηχανογράφηση Αρχείου Παντελή Πρεβελάκη (Συνυπεύθυνος με Χρήστο Λούκο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 1993-1995)
Λόγιος Ερμής. Διεθνής κόμβος στο Διαδίκτυο πληροφοριών, βιβλιογραφίας για τις νεοελληνικές σπουδές και συνολικής επαφής των νεοελληνιστών ανά τον κόσμο (Υπεύθυνος, Πανεπιστήμιο Κρήτης 1997- 1999) http://logiosermis.phl.uoc.gr
Νεοελληνική Προσωπογραφία. (Επιστημονικός Υπεύθυνος. Χρηματοδοτήθηκε από τη Γ.Γ.Ε.Τ. Συμμετείχε το Ι.Τ.Ε. 1999-2000) http://argo.ekt.gr
ΑΝΕΜΗ. Ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον νεότερο ελληνισμό, Πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρηματοδότηση Κοινωνία της Πληροφορίας (Υπεύθυνος, 2005-2007) http://anemi.lib.uoc.gr
Παρουσιολόγιο ποίησης 1800-1850, Χρηματοδότηση Ι.Μ.Σ.-Ι.Τ.Ε, (Υπεύθυνος, 1.3.2005-2007
Αγγελίες ελληνικών εντύπων. Αυτοτελείς και στον τύπο (19ος αι.) Πυθαγόρας ΙΙ, (Υπεύθυνος, 1.1.2005-2007
Ανταίος, Ενισχυτικό Πρόγραμμα της ΑΝΕΜΗΣ, Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρηματοδότηση Κοινωνία της Πληροφορίας (Υπεύθυνος, 2008-)
Δέγλερης Αθανάσιος
23/03/2010 01:04
Κύριοι καθηγηταί, οι απόψεις σας συμπίπτουν ενοχλητικά με το άκρως ... φιλελληνικόν site

http://www.bulgarmak.org/massacre.htm

στην κεντρική σελίδα του οποίου φιγουράρει το ... απίθανο:

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !!Ερώτηση: Αφού περνάγαμε σαν ... πασάδες επί Τουρκοκρατίας τι ενέπνευσε τον Ουγκώ για να γράψει το γνωστό ποίημά του το "Ελληνόπουλο"?

Μήπως ο Βίκτορας ήταν (Θεός φυλάξοι!) Καρατζαφερικός?

Ρε σεις ακραίος και ο λόρδος Βύρωνας με τον Σέλλεϊ?

Τι θα μας πείτε για τον ζωγράφο Ντελακρουά που με ένα πράγματι συγκλονιστικό πίνακα μεγάλωσε το ενδιαφέρον για τον ελληνικό αγώνα?
Ναι, για την Σφαγή Της Χιου μιλάω.
Υπάρχει,λένε, ήδη μία μυστική προφορική συμφωνία προκειμένου να καθαιρεθεί ο πίνακας, ως ένδειξη απάλειψης του ιστορικού χάσματος που χωρίζει τους δύο λαούς. Για την Ιστορία πάντως, η Τουρκία, επεδίωξε τη μεν πρώτη φορά, να αφαιρεθούν οι ταμπέλες από τις οστεοθήκες των θυμάτων της Σφαγής, στη Μονή του Αγίου Μηνά, που έφεραν την επιγραφή: “ΕΡΓΑ ΟΘΩΜΑΝΩΝ” καθώς και την καθαίρεση της αντίστοιχης επιγραφής στη Νέα Μονή Χίου

Λοιπόν?
Ψηφοφόρος του Άδωνι και ο Ευγένιος?

Οι άλλοι ευρωπαίοι ζωγράφοι, όπως ο Raverant, o Vinchon, Hersent, και ο Garneray?
Τους παρέσυρε ο Άνθιμος με τα κυρήγματά του?

Οι δικοί μας?
Ο Παναγιώτης Ζωγράφος, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Νικόλαος Γύζης, ο Διονύσιος Τσόκος και ο Θόδωρος Βρυζάκης?

Να ρίξουμε τα έργα τους στην πυρά?

WWW.HERETICAFILOSOFIA.GR
23/03/2010 00:58
Συγχαρητήρια γεια το άρθρο σας Κε Μανώλη Πιμπλή.
Και διπλά μπράβο στον Κο Αλέξη Πολίτη.
Επιτέλους επώνυμες φωνές, με ιστορικά -ευρωπαικά στοιχεία- να πνίξουν, τη πλέμπα, των ανώνυμων, που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και απειλούν.
Σταυρίδης Φώτιος
23/03/2010 00:57
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σέ Πανεπιστήμιο Κρήτης επί Οθωμανοκρατίας.

1646. Ο αυτόπτης μάρτυρας Ρεθυμνιώτης ποιητής Μαρίνος Τζάνε Μπουνιαλής μάς περιγράφει τά τραγικά γεγονότα κατά τήν είσοδο των βαρβάρων στήν αγαπημένη πόλη του:

"Τσή Ρωμνιούς εσφάζασι τότες κ''εκόφτασίν τση,
κ''εις τόν πασάν ταίς κεφαλαίς εμπρός εφέρνασί τση.
Ταίς εκκλησίαις τσ''αγίαις ξεστολίσαν
ταίς εύμορφαις εικόναις ετζακίσαν,
εσπούσανε τούς τάφους κι''όλους τσ''ανοίξαν
τά λείψανα όλα εύγαλαν καί τά ρίξαν
κ''ήτον τά περιγιάλια στολισμένα
κορμιά των Ρεθεμνιωτών σαπημένα.
Ολόγυμνα κοράσια εκεί καήκαν
εις τό καστέλλι κάτω καί χαθήκαν.
Θανατικόν καί πόλεμος ήτον ομάδι,
πτωχοί καί πλούσιοι επηαίνασι στόν άδη."

http://www.agiasofia.com/turco/turco3.html
Σταυρίδης Φώτιος
23/03/2010 00:54
Οι Μανιάτες απέστειλαν επιστολή στόν πάπα (αφπβ'',1582) η οποία διασώζεται στά αρχεία του Βατικανού καί τήν οποία τήν παραθέτω γιά δύο λόγους.

α) γιά νά φανεί ότι αυτοί οι υπερήφανοι άνθρωποι ουδέποτε σταμάτησαν νά μάχονται τόν κατακτητή

β) γιά νά φανεί η αγραμματοσύνη που επικρατούσε στήν περίοδο της τουρκοκρατίας, αφού σέ επιστολή συνταγμένη από τούς άρχοντες της περιοχής επικρατεί ανορθογραφία, καθόλου τονισμός καί ασυνταξία. Εύκολα έτσι εξάγουμε συμπέρασμα γιά τό άθλιο πνευματικό επίπεδο των απλών υπηκόοων του οθωμανικού κράτους:

"τιμιοτατον και αξηώτατον κν'' κόν πάπαν της ρομάς, αρχηερεα τον χριστιανο πολα σε προσκυνούμε εμης η μανιατες ολη μικρη καί μεγαλη ασιμαζοχτηκαν ολος ο λαος και παρακαλούμε την βασιλεια σου να γραξης του ρηγος δια τι τορα ηπορουμε να επαρομε τον μωρεα, να καταδικάσομε τον μεγάλο αγαρηνο....
εγο παπάς χρησοσπαθης μαρτιρο τό άνοθε γεγραμενο
εγο θοδωρης κοτοσταβλος στεργομε τό άνοθε γεγραμενο
εγο δημιτρης κλιροδετις τό άνοθε γεγραμενο..."

http://www.agiasofia.com/turco/turco2.html

Η επιστολή αυτή είναι προϊόν της παιδείας πού παρείχαν οι φίλοι των "Νεων", οθωμανοί στούς ρωμιούς ραγιάδες.

Αχ, οι δοσίλογοι της κατοχής έγιναν δοσίλογοι της Νέας Τάξης. .
Σταυρίδης Φώτιος
23/03/2010 00:49
Mετά από τίς σπουδές καί τό διδακτορικό πού έκαναν οι Ρωμιοί στά παγκοσμίου επιπέδου οθωμανικά πανεπιστήμια οι Οθωμανοί τούς αντάμοιβαν ως εξής:


Xρονικό του (1788), αρχιμανδρίτης Κυπριανός:

"... ο εχθρός δέν άφηνε ζωντανόν μήτε άνδρας μήτε γυναίκας μήτε βρέφος, τέλος πάντων ότι ηπάντει ηφάνιζε μέ τήν μάχαιραν, εις τούς δρόμους έτρεχε τό αίμα, καί κοκκίνιζε τό έδαφος, καί εις ολίγον διάστημα βουνά από θανατωμένους. Ποίων αι κεφαλαί, ποίων τά χέρια, ποίων ποδάρια διαχωρισμένα, ποίωνο εμυαλός έξω..... Επιάσθη ο τοποτηρητής Δάνδολος, καί ο πασάς επρόσταξε καί του έκοψαν τήν κεφαλήν, καί τήν έστειλεν εις τόν καπετάνον της Κυρήνιας, όστις ιδών αυτήν επαρεδόθη....έμπροσθεν της καθεδρικής εκκλησίας των Ρωμαίων εθανατώθησαν πολλοί μοναχοί καί ιερείς αυτού του γένους καί δύο επίσκοποι Ρωμαίων....Αυτή η φοβερά σφαγή καί αρπαγή εβάσταξε σχεδόν τρείς ημέρας. Εγδυσαν τάς εκκλησίας, τάς ιεράς τράπεζας εκατατσάκισαν, έκαμαν ένα πλούσιον λεηλατισμόν, όπου οι ίδιοι έλεγον, πως υπερέβαινεν εκείνον της Κωνσταντινουπόλεως.... Παρελθούσης της ημέρας, όπου επάρθη η χώρα, έγινε παζάρι, καί πρώτον επωλούντο τά ωραία παιδία καί αι ωραίαι παιδίσκαι. Τούς σκλαβωμένους επώλουν εις αχρείαν τιμήν, τούς δέ δυνατούς διά τήν γαλέραν μέ περισσότεραν... Εφονεύθησαν δέ εις αυτήν τήν αποφράδα ημέραν περισσότερον από είκοσι χιλιάδες ψυχών."

http://www.agiasofia.com/turco/turco2.html

Αφιερωμένο στούς πάμπλουτους εκδότες-εργολάβους-προμηθευτές μεγιστάνες ιδιοκτήτες των ΜΜΕ πού έμειναν όμως χωρίς ψυχή καί χωρίς ιδανικά.
Σταυρίδης Φώτιος
23/03/2010 00:42
Οταν τούς μάθαιναν γράμματα οι Τούρκοι στά δεκάδες πανεπιστήμια πού είχαν ιδρύσει, τούς έδιναν καί εργασία. Ακολουθεί περιγραφή ...πτυχιούχου φοιτητή γιά τούς εργαζόμενους στά ...κάτεργα.

"Ο σκλάβος είναι δεμένος μέ αλυσίδες από τό ένα πόδι κάτω από τόν πάγκο καί τόν αφήνουν ελεύθερο μόνο γιά νά τραβάει κουπί. Από τή μεγάλη ζέστη είναι αδύνατο νά κωπηλατήσει παρά μόνο γυμνός καί τό δέρμα του καίγεται σάν του καψαλισμένου γουρουνιού, η τροφή είναι δύο κομμάτια γαλέτα, είμαστε γεμάτοι ψείρες καί κοριούς, η ζωή μας είναι σκέτη κόλαση. Οποιος προσπαθήσει νά δραπετεύσει τιμωρείται μέ φάλαγγα καί μένει δεμένος μέ αλυσίδες δέκα μήνες..."
Σταυρίδης Φώτιος
23/03/2010 00:35
Σώζεται επιστολή σκλάβου Ναξιώτη πρός τή γυναίκα του (17ος αιώνας), πού δείχνει τίς ιδανικές συνθήκες των ρωμιών κατοίκων της πολυπολιτισμικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας::

"... εκάμαμε τριανταπέντε μέρες μές στή γαλιότα. Καθημερινώς κλωτσιές, ξυλιές, πεινασμένοι καί δέν μας ήδωνε παρά ένα κομμάτι παξιμάδι τό ταχύ, μουχλιασμένο πού δέν τό έτρωγε ο χοίρος καί μιά τάσα νερό βρωμισμένο καί άλλο τόσο τό βράδυ. Καί νύχτα μέρα κουβαριασμένοι από κάτω στή φιργάδα πού μάγκου δέ μπορούσαμε νά ξαπλώσουμε τό ποδάρι μιά πιθαμή καί από κάτω λάμες τά σίδερα καί κουπιά καί οι ψείρες πού μέ φάγασι ζωντανό... Ωχου καί αλίμονο αγάπη μου, ώχου μωρουδάκια μου, ώχου γλυκύτατά μου, ω φώς των εματιών μου καί πως σας αποχωρίστηκα...."

http://www.agiasofia.com/turco/turco.php

Αφιερωμένο στόν προσκυνημένο συντάκτη του άρθρου.
Stavridis Fotis
23/03/2010 00:31
Ημείς οι πτωχοί οι δούλι σας οι χριστιανοί οι ένπρεπει άνθρωποι, όπου ήκεβαν εις τήν Τουρκίαν, έχωμεν αγανάκτηση από τόν Τούρκον, καί πέρνουν τά παιδία μας, καί κάμνουν τα μουσουλμάνους, καί διά τούτο παρακαλούμε τήν αυθεντία σας νά βάλεται βουλήν, καί στείλει ο αγιώτατος ο πάπας τά κάτεργά του, νά μας σικόσεται απεδώ μέ τάς γυναίκας μας καί τά παιδιά μας, ότι έχομεν μεγάλη αγανάκτησιν από τόν Τούρκον, ότι νά μήν χάσομεν τά παιδιά μας, νά έλθομεν εις τόν τόπον σας, νά ζήσομεν καί νά αποθάνομεν ως υποτακτικοί τής αυθεντίας σας..."

Επιστολή Ρωμιών κατοίκων της Ρόδου πρός τούς Βενετούς, 1456.

http://www.agiasofia.com/turco/turco.php


Αφιερωμένο στόν τουρκόδουλο συντάκτη του άρθρου
Σταυρίδης Φώτιος
23/03/2010 00:28
"Ανάθεμά σε, βασιλιά καί τρίς ανάθεμά σε, μέ τό κακό οπόκαμες, καί τό κακό πού κάνεις. Στέλνεις, δένεις τούς γέροντες, τούς πρώτους τούς παπάδες νά μάσης παιδομάζωμα, νά κάμης γενιτσάρους. Κλαίν'' οι γοναίοι τά παιδιά, κ'' οι αδελφές τ'' αδέλφια, κλαίγω κ''εγώ καί καίγομαι καί όσο ζώ θά κλαίγω. Πέρσι πήραν τόν γιόκα μου, φέτο τόν αδελφό μου."

http://www.agiasofia.com/turco/turco.php

Τραγούδι ρωμέϊκο της εποχής, που δείχνει πόσο ωραία περνούσαν οι ραγιάδες. Αφιερωμένο στόν εξομώτη συντάκτη του άρθρου
Σταυρίδης Φώτιος
23/03/2010 00:26
Φιρμάνι του 1666

"Αμα τη αφίξει του παρόντος αυτοκρατορικού φιρμανίου Μου έστω γνωστόν ότι κατά τάς ισχύουσας παλαιάς διατάξεις επιβάλλεται η στρατολογία των εν ταις αυτοκρατορικαίς χώραις Μου κατοικούντων ραγιάδων διά τάς ανάγκας της αυτοκρατορικής Μου φρουράς. Δέον νά στρατολογήσετε έν τέκνον εκάστου πολυτέκνου απίστου ραγιά, άγον ηλικίαν από δεκαπέντε μέχρις είκοσι ετών καί ικανόν δι''υπηρεσίαν. Από έκαστον στρατολογούμενον χωρίον νά λάβητε όσα χρήματα απαιτούνται διά τόν ιματισμόν των στρατολογηθέντων μέ ερυθρά τσόχαν καί διά τό ξύρισμα αυτών..... Νά προσέχης νά μή διαφύγουν ούτοι καθ''οδόν ή εις τούς σταθμούς. Επειδή η υπόθεσις του παιδομαζώματος είναι εκ των σπουδαιοτέρων του κράτους, επιθυμώ νά στρατολογοσήσης ρωμαλέους καί άξιους νέους.... Σύ δέ, απεσταλμένε, εάν περιέλθη εις γνώσιν Μου ότι έλαβες από τούς ραγιάδες ή μή πλείονα των αναγκαίων, θέλεις τιμωρηθή ανοικτιρμόνως πρός παραδειγματισμό καί των λοιπών."
http://www.agiasofia.com/turco/turco.php

Αφιερωμένο στό νεογενίτσαρο συντάκτη του άρθρου.
Stavrides Photios
23/03/2010 00:21
Ο στόχος των ΜΜΕ είναι να επανέλθουμε σέ αυτήν τήν λαμπρή πολυπολιτισμική περίοδο. Θά τό καταφέρουν γιατί η Τουρκία πληρώνει αδρά καί δεν θά βρεθεί ούτε Διάκος να σουβλιστεί ούτε Παπαφλέσσας να αποκεφαλιστεί γιά να παραμείνουμε αφεντικά στόν τόπο μας καί μονοεθνικοί.
ΚΕΛΟΓΛΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
22/03/2010 23:25
ΒΛΕΠΩ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.ΜΟΝΟ ΕΜΜΙΣΘΟΙ ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΩΡΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΑΧΑ ΙΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ.ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΟΥΝΑ ΟΜΩΣ ΑΝ ΕΙΧΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΝΕΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ,ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.ΤΟΛΜΗΣΕ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ.ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟΤΕ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΡΟΥΦΟΓΑΛΗ ,ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΔΗΛΑΔΗ.ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟΠΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΑΛΙΣΤΑ 150 ΧΡΟΝΩΝ.
ILIAS L
22/03/2010 23:18
ΒΡΕ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙς ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΚΙΖΗ (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ Ο ΧΑΤΖΗΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΛΛΩ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΜΕ ΡΑΣΑ ΑΠΟΜΥΖΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΕΕΕΕ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ .... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΦΙΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩΧΥΡΩΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΕΝΤΟΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ........ ΠΑΤΗΣΙΑ ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΤΑ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΧΤΙΣΑΝΕ ΗΤΟ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ......... ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΙΒΛΟ ΔΙΔΑΣΚΑΝΕ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΣΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΕΙΣ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΟΥ ΤΑΛΑΝΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΑΝΕ ...................................... ΤΗΝ ΔΕΚΑΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ ΠΙΑΣΑΡΙΚΟ ΥΠΗΡΧΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΡΑΒΔΟ ........... ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ .......................................
Σωτήρης
22/03/2010 23:15
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική επανάσταση του 21 ήταν αστικής και κοσμικής προέλευσης και ότι στην πλειοψηφία της η ιεραρχία της η εκκλησία αν δεν τηρούσε ουδέτερη θέση ,ήταν συχνά και απροκάλυπτα με το μέρος των Τούρκων (με φωτεινές φυσικά εξαιρέσεις κάποιων λαϊκών ιερέων οι οποίοι όντος είχαν ταύτιση με την επανάσταση ή κάποιων ιδιαίτερων προσωπικοτήτων όπως ο Παπαφλέσσας).

Από κει και πέρα οι πρωτεργάτες της επανάστασης είχαν μεγάλα οράματα για ένα διαβαλκανικό κράτος δημοκρατικό και προοδευτικό (με σαφή όμως την κυριαρχία του ελληνικού στοιχείου και ακόμα περισσότερο του αρχαιοελληνικού πνεύματος). Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι πολλοί αλλοεθνείς Βαλκάνιοι αλλά και ορισμένοι από τους φιλέλληνες ταυτίστηκαν μέχρι τέλους με αυτό το όραμα και πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων (ακόμα και Τούρκοι!).

Η επανάσταση όμως στην ουσία απέτυχε! Αντί να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κράτος -πρότυπο όπως ήθελαν οι περισσότεροι από τους πρωτεργάτες της επανάστασης, δημιουργήθηκε ένα μικρό, φτωχό και συντηρητικό (χάρη και στη παρέμβαση της ιεράς συμμαχίας) κράτος και μας φύτεψαν και έναν αδύναμο βασιλιά. Η εκκλησιά φυσικά έσπευσε να προσεταιριστεί την καινούργια εξουσία και για να αποφύγει το να απολέσει την περιουσία της, αλλά και την έχθρα του λαού εφήυρε τα κρυφά σχολεία και την συμμετοχή της και την βοήθεια της στην επανάσταση. Άλλωστε οι περισσότεροι πρωτεργάτες ήταν ή νεκροί ή αδύναμοι ή εκτοπισμένοι από τους ιερείς και τους Βαυαρούς.

Το ζητούμενο όμως είναι ότι ενώ η ελληνική επανάσταση ήταν ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ (βάσει αλλοδαπών συγγραφέων π.χ. Rodney Castleden – Σημ. Διότι προκάλεσε την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Λύγισε την Ιερά συμμαχία, διατήρησε το πνεύμα της γαλλικής επανάστασης και φυσικά δημιούργησε μια σειρά από νέα κράτη ) Οι ίδιοι συντηρητικοί ελληνορθόδοξοι εθνικιστές – απόγονοι των οποίων ωρύονται εδώ πέρα – ΥΠΟΒΙΒΑΣΑΝ την επανάσταση του 21 σε μια απλή εθνική επανάσταση τοπικού χαρακτήρα που την έκαναν κάποιοι απλοί χωριάτες κρατώντας το ευαγγέλιο και παραλίγο μάλιστα οι ίδιοι οι εθνικιστές να εκτελούσαν και τους πραγματικούς μας εθνάρχες (βλέπε Κολοκοτρώνη κλπ).

Σε λίγο θα ακούσουμε και ότι οι Φιλικοί ΔΕΝ ήταν Μασόνοι αλλά ιεράρχες !

Φτάνει πια με τον σκοταδισμό και τον συντηρητισμό! Ας κοιτάξουμε και λίγο μπροστά πια, όχι τίποτα άλλο, αλλά για να τιμήσουμε έστω και τώρα, έστω και λίγο αυτούς τους ανθρώπους που αν και δεν μπορούσαν, αν και δεν έπρεπε, ονειρεύτηκαν και τόλμησαν να κάνουν κάτι το παραπάνω για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον τόπο - τους το χρωστάμε.

Τιμή και Δόξα.

Και μια σημείωση όντως ο Αλή Πασάς ήταν – άθελα του- από τα μεγαλύτερα σχολία των ελλήνων αρματολών επίσης ήταν και ο πρώτος που κατάλαβε ότι η επανάσταση προετοιμαζόταν όταν αντιλήφτηκε ότι οι Έλληνες απεμπολούσαν μαζικά τα Χριστιανικά ονόματα και υιοθετούσαν αρχαιοελληνικά!
Αλεξανδρος Αθ.
22/03/2010 20:22
@ SPYROS 22/3/2010 17:46, αντιστρεφεις πληρως οσα λεω. Εγω αναφερω πηγες, συγκεκριμενες, που αναφερονται στην λειτουργια σχολειων σε ολη την διαρκεια της Τουρκοκρατιας απο την ιδρυση του Οθωμανικου κρατους, ή ακομα και απο την εποχη των Σελτζουκων, καθως και στην νομοθεσια που επιτρεπει την ιδρυση τους. Υπαρχουν ακομα και φιρμανια για την ιδρυση συγκεκριμενων σχολων, αλλα επισης περιγραφεται και η ωθηση που εδινε το Οθωμανικο κρατος για την ιδρυση σχολων ολων των θρησκειων. Αντιθετα, δεν υπαρχει καμμια πηγη που να αναφερει την υπαρξη "κρυφων σχολειων", ουτε και την αναγκη να δημιουργηθουν αυτα.
Οι πολεις που ανεφερα πως ειχαν σχολες, οπως και πολλες αλλες μικρες ή μεγαλες (Μοσχοπολη, Αμπελακια, Θεσσαλονικη, Ανδριανουπολη, Συμη κλπ) ειναι πολεις συνηθως με πλειοψηφια ελληνικη, που σε ορισμενες περιπτωσεις περιβαλλονται απο πλειοψηφια διαφορετικης εθνικοτητας.
Η εκπαιδευση ειδικευμενου προσωπικου για την γραφειοκρατια της αυτοκρατοριας ηταν απο τα βασικα μεληματα ειδικα των πρωτων σουλτανων. Σχολες καθε επιπεδου, που διδασκαν απο απλα κολυβογραμματα εως ανωτατες σπουδες επιπεδου πανεπιστημιου ιδρυθηκαν με την φροντιδα των σουλτανων. Οι πρωτοι σουλτανοι ηταν ιδιαιτερα καλλιεργημενοι, οπως ο Μωαμεθ ο Πορθητης, που μιλουσε και εγραφε τουρκικα και ελληνικα με την ιδια ανεση (καθως βεβαια ηταν κατα μεγαλο μερος Ελληνας και ο ιδιος, και στο χαρεμι υπηρχαν πολλες Ελληνιδες). Αργοτερα βεβαια ανεβηκαν στον θρονο σουλτανοι χωρις καλλιεργεια, και απο τοτε αρχισε η πτωση της αυτοκρατοριας...
Αν διαβασεις τον Δουκα, ή ακομα και τον Φραντζη ή τον Χαλκοκονδυλη, τους τρεις ιστορικους που εγραψαν για την αλωση της πολης, θα δεις πως η αυλη του σουλτανου ηταν η πιο προοδευμενη της εποχης εκεινης, η πιο φιλελευθερη και πιο αξιοκρατικη σε ολη την Ευρωπη. Τουρκοι, Ελληνες, Σερβοι και Βουλγαροι επαιρναν τις θεσεις που αξιζαν χωρις καμμια διακριση. Μην ξεχνας πως την Ελλαδα την κατελαβε για τους τουρκους ο ελληνικης καταγωγης στρατηγος Εβρενος, μην ξεχνας τον επισης ελληνικης καταγωγης αρχιτεκτονα Σιναν που εκτισε αριστουργηματα σε ολη την Μικρα Ασια και Βαλκανια... Αυτοι σπουδασαν στις σχολες των οθωμανων και δεν υπηρετησαν απο φοβο, αλλα επειδη αισθανοταν πληρη μελη της αυτοκρατοριας... Αυτο εξ αλλου τους ελεγε και η εκκλησια της Ελλαδας, πως τους τουρκους μας τους εστειλε ο Θεος για να μας καταλαβουν...
Αυτα που λεω φυσικα δεν σημαινουν πως δεν υπηρχε σκληρη καταπιεση απο τους κυριαρχους, που τελικα οδηγησε και στην επανασταση. Αλλα στα πρωτα χρονια της εξαπλωσης οι Τουρκοι εγιναν δεκτοι απο τους ελληνες με ανακουφιση, καθως προσφεραν ασφαλεια και κοινωνικη βελτιωση σε σχεση με το αλληλοσπαρασσομενο απο εμφυλιους Ρωμαικο κρατος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΕΤΤΟΣ
22/03/2010 20:13
τελικα δεν καταλαβα τι σκοπο εχουν ορισμενα μμε .αλλα δεν θα τουσ περασει η αποδομηση τησ ιστοριασ μασ δεν θα περασει
Ανδρέας
22/03/2010 19:56
Η ιστορική αλήθεια ότι ουδέποτε υπήρξε Κρυφό Σχολειό δεν αναιρεί ότι οι Τούρκοι ήταν κατακτητές και οι Έλληνες σκλαβωμένοι. Ούτε φυσικά και αναιρεί ότι η Εκκλησία έπαιξε κάποιο ρόλο, όχι πρωταγωνιστικό, στην επανάσταση του ''21. Η επιστήμη της Ιστορίας έχει ως στόχο την καταγραφή των γεγονότων αλλά και την αποκατάσταση ιστορικών ανακριβειών. Εάν δηλαδή εμείς θέλουμε να ισχυριζόμαστε, γιατί έτσι το είχαμε ψευδώς διδαχτεί, ότι υπήρχε Κρυφό Σχολειό δεν σημαίνει ότι και στην πραγματικότητα υπήρξε, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν γραπτές πηγές που το διαψεύδουν.
Ούτε είναι κανείς ανθέλληνας, ούτε ξεπουλημένος επειδή γράφει τα γεγονότα ωε έχουν. Δεν είναι θέμα ούτε εκσυγχρονισμού, ούτε κάποιας παγκόσμιας συνωμοσίας σε βάρος της μεγάλης (τρομάρα μας) Ελλάδας, είναι απλώς θέμα αλήθειας. Είτε μας αρέσει, είτε όχι.
Καλά που δεν διαβάσαμε και κανά σχόλιο για το Μαρμαρωμένο Βασιλιά και την αδελφή του Μεγαλέξανδρου...
ΠΝΚ
22/03/2010 19:42
Οταν καταλαβουμε οτι Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ που πολλοι χλευαζουν ειναι ΕΚΚΛΗΣΙΑ (κοινωνια με το Ετερον) και οχι ψυχασθένεια οπως η Θρησκεια τοτε θα καταλαβουμε ποσα πολλα στερεοτυπα μαθαινουμε λαθος οχι μονο στα σχολεια αλλα και στα Πανεπιστημια....Αυτο για τους παντελως ασχετους με τα εκκλησιαστικα για τα οποια εκφερουν ευκόλως γνωμη....
Στα του 21 τωρα....
Φυσικα οι εμποροι ειναι κοινωνοι νεων ιδεων....μονο που τα συμφεροντα τους εξυπηρετουν καλυτερα ισχυρες αυτοκρατοριες παρα ανοιχτες κοινωνιες οποτε ειναι οξυμωρο να θελουν να επαναστατησουν και να διωξουν αυτους που φυλαγαν τα συμφερονττα τους, παρολα αυτα ο σπορος της Ελευθεριας σε μικροεμπορους βρηκε το πιο προσφορο εδαφος ....Κρυφο σχολειο δεν υπηρχε αλλα φυσικα το 90% των εγγραμματων Ρωμηων εμαθε γραμματα στις Εκκλησιαστικες σχολες.... Φυσικα ο Παλαιων Πατρων Γερμανος δεν ηταν στην Αγια Λαυρα στις 25 Μαρτη αλλα στον Αγιο Γιωργη στην Πατρα , παντως επαναστατες ορκισε οποτε απο που βγαινει οτι ηταν εναντια στην επανασταση;;; Ο Καραισκακης μπηκε στην Επανασταση σαν πλιατσικολογος αλλα βγηκε πιο αγνος απο ολους ... Ο Μαυροκορδατος οπως και ο Καποδιστριας απεχθανονταν τον λαο που ελευθερωναν μια και ενοιωθαν Ρωμηοι και οχι Ελληνες αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν ηθελαν να φτιαξουν μια αστικη δημοκρατια στη πατριδα ΤΟΥΣ.....Ο Γερος του Μορηα μπορει να μην εριξε μια σφαιρα στην επανασταση αλλα σιγουρα κρατησε το βαρος της στις πλατες του....
Οπως εγραψε και ο Καβαφης :Θαυμαζω τους μεγαλους για τις
παρατηρησεις και οχι για τα συμπερασματα.....
Οι σεβαστοι καθηγητες ας το θυμουνται καθε φορα που διδασκουν τα συμπερασματα τους...
Τελος ας αποφασισουμε τι εκπαιδευση θελουμε σε καθε βαθμιδα.....Σιγουρα επιστημονες με θεσφατα δεν γινονται αλλα δεν κτιζονται και συνειδησεις με απαξιωση των παντων...
Σ.Χ.
22/03/2010 19:39
Ζεύς, ευτυχώς που σύντομα θα ξαναγίνεις σκλάβος...
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ
22/03/2010 19:26
ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ CARL IILKEN (ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ) ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ; ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΚΥΖΗ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (1885/6); ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ (ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ - ΦΩΚΙΔΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ, ΚΛΠ); ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΛΑΙΚΗ (ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ/ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΟΑΥΤΟΝΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΩΝ)!; ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟ; ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΙΔΩΜΑΖΩΜΑΤΑ; ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ Ο ΑΔΑΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ! ΔΗΛΑΔΗ Κε ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΝ 14ο ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ; ΛΙΓΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ Η ΠΟΛΗ ΕΠΕΣΕ ΤΟ 1453! ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ; ΤΙ ΜΕΓΑΛΟΘΥΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑΧ ΜΟΥ! ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΦΟΥ Η ΡΕΠΟΥΣΗ ΣΥΝΤΑΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΠΟΝΤΙΩΝ, ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΓΩ; ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΑΟΥΡΤΩΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΤΟ 2% ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.....
Τάσος Δράκος
22/03/2010 19:17
Καλησπέρα σας Ελληνες καί καλώς σας βρήκα .... Να ενημερωθώ πρώτα καί θά σχολιάσω μέ τήν σειρά μου. Ευχαριστώ
Κόλαφος
22/03/2010 19:06
Στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις χώρες του κόσμου, η Ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία μόνο ως αντικειμενική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση...

Αντί να αφορίζουμε τις όποιες απόψεις ιστορικών δεν συνάδουν με όσα μας επέβαλαν να μάθουμε στα σχολειά μας, καλό είναι να μελετάμε όσο περισσότερο γίνεται την Ιστορία, από όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές. Η Ιστορία διδάσκει μόνον όταν δεν είναι ωραιοποιημένη. Μην ξεχνάμε ότι στορία δεν ''γράφουν'' μόνον οι ήρωες, αλλά και τα καθάρματα! Και δε νομίζω να ισχυρίζεται κανείς πως υπάρχει λαός ή έθνος που γεννάει αποκλειστικά και μόνον ήρωες...
Ηλίας Μαυρέας
22/03/2010 18:55
Κύριοι καθηγητές και κύριοι αποδομητές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, ξεχνάτε να αναφέρετε πώς το δικαίωμα να έχουν οι κατεκτημένοι Χριστιανοί σχολείο κατάφερε και το πήρε ο ίδιος ο τελευταίος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γεννάδιος Σχολάριος μέσω των χρυσόβουλων που πήρε από τον τούρκο πασά ώς Εθνάρχης του γένους των Χριστιανών; Ξεχνάτε πώς η εκκλησία έστελνε με δική της προτωβουλία τα τέκνα των Ελλήνων να σπουδάσουν έξω και να εντρυφήσουν στα του Αγγλικού Διαφωτισμού από τον οποίον προήλθαν πολλοί ιερείς και αρκετοί αργότερα δάσκαλοι του Γένους;
Αθανάσιος Βαρούτσος
22/03/2010 18:42
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στον νοσταλγό της Τουρκοκρατίας κ.Μ.Πίμπλη, <<...[...]...Καί χορό τριγύρω σου θα στήσουν Με βιολιά καί με ζουρνάδες γύφτοι, Εβραίοι, αράπηδες, πασάδες καί τα γόνατά τους θα λυγίσουν οι τρανοί σου καί θα γίνουν των ραγιάδων οι ραγιάδες...[...]...>> ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ "Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου"
Ακρίτας
22/03/2010 18:36
Αλήθεια σχολεία στο Μοριά υπήρχαν;
Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης , Καραισκάκης και οι λοιποί ,τελικά σε ποιο σχολείο πήγαν ;
Ττο μεταπτυχιακό τους στην Ισμίρ ή στην Ιστανμπoύλ το έκαναν;

Τελικά περνάγαμε καλά επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και όπως αφήνει να εννοηθεί Κος Πολίτης τελικά η επανάσταση μάλλον έγινε για μία καλύτερη ζωή.
akaz
22/03/2010 18:06
Το γεγονός είναι ένα:
Στις δύσκολες εποχές που ζούμε εκτός από τους εξωτερικούς καπιταλιστές που μας απομυζούν με τα δάνειά τους έχουμε και τους εσωτερικούς "αριστερούς" διανοούμενους που έχουν βαλθεί να διαλύσουν κάθε ιστορική ανάμνηση αυτού του φουκαριάκου λαού που τον κάνει περήφανο για τους αγώνες του.
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στα ΝΕΑ για την αντεθνική και αντιλαϊκή τους στάση.
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
22/03/2010 17:57
Ο ΚΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ μας λεει ο Ελυτης.
Δημήτρης Σοφοκλέους
22/03/2010 17:49
Που είναι ο ζουρλομανδύας, να τον μαζέψετε τον παραπάνω. Άκου εκεί δεν υπήρχε κρυφό σχολειό.....!!! Οι δικός μου ο πρόπαππους είχε εκδιωχθεί από τους Τούρκους (Αδριανούπολη) και όταν ήρθε Ελλάδα ήξερε τα τούρκικα επείδη απαγορευόταν η διδασκαλία των Ελληνικών αλλά και η ομιλία. Επίσης οι Τούρκοι είχαν δώσει στους Έλληνες της Μικράς Ασίας την εξής επιλογή: Είτε αλλάζεις θρησκεία είτε την γλώσσα. Η γιαγιά μου που είναι σήμερα 85 ετών ακόμη μιλάει τούρκικα αλλά δεν ξέρει να διαβάζει και να γράφει τα τούρκικα. Μήπως ήταν επιλογή της; Άντε βρε επιστήμονα ιστορικέ της πουρδής και της κλανιάς. Ο παραπάνω επιστήμων της καρπαζιάς τα έχει ρομαντικοποιήσει τελείως. Φέρτε τον ζουρλομανδύα. Μαζέψτε τον. Είπαμε ότι υπάρχει ελευθερία λόγου αλλά μην τον διαλύσουμε τελείως . Φτάνει η προπαγάνδα κάποιων ψευδαριστερών.
SPYROS
22/03/2010 17:46
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘ.,

''ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ..''? ΕΣΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΑΦΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ. ΕΚΕΙ ΟΝΤΩΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΧΟΛΕΙΑ! Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΗ ΗΤΑΝ Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥΣ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ) ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΗΞΕΡΑΝ! ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ! ΕΞΕΔΙΔΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ! ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
ΣΤΑ ΚΑΘ''ΗΜΑΣ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΙΩΣ. ΟΙ ''ΡΑΓΙΑΔΕΣ'' ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ (ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ) ΚΑΙ ΩΣ ΕΚΤΟΥΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΚΑΘΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!
ΕΣΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ''ΕΡΕΥΝΕΣ'' ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ? ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ''ΠΟΙΗΤΕΣ'' (ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΒΕΒΑΙΩΣ)! ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ(!?) ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΡΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ? ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ!
ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΟΡΜΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ! ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ! ΟΜΩΣ Ο ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ''ΡΑΓΙΑΔΕΣ'' ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΞΕΧΝΑΝΕ ΝΑ ΑΝΕΦΕΡΟΥΝ!
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.
ΖΕΥΣ
22/03/2010 17:43
ΤΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΛΕΤΕ ΡΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ. ΜΙΛΑΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ . ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ . ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ , ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ. Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ , Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΜΑΧΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ , ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ , ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΥΘΟΣ ΡΕ? Η΄ ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΕΠΕΚΤΑΤΗΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ. Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ , Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ , Ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ , Ο ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΡΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ , ΔΕΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΗΡΩΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΨΑΚΙΔΕΣ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ . ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΡΕ ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ? ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ , ΑΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΙΟ ΜΑΣ. ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ? ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ , ΑΛΛΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ , ΟΤΙ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ , ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ . ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΤΕ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΟΙ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 2,4 ΔΙΣ ΣΕ 15 ΔΙΣ ΑΜΕΣΩΣ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΟΣΟΙ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ. ΕΔΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ , ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟΤΕ? ΟΡΓΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΓΙΑ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙΤΑΙ. ΝΤΟΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΡΕΠΟΥΣΗ. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ ΑΛΛΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΣΤΡΗΜΩΞΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ , ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ , ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ . ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ , ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ , ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ. ΤΑ ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ , ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΧΟΥΝΤΑ ΌΤΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΧΟΥΝΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΟΛΑ. ΑΦΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ 300 ΜΙΝΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΛΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ . ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΔΕΞΙΟΥΣ - ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΩ ΒΓΑΖΩ ΣΠΥΡΙΑ . ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ , ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ , ΟΜΑΔΕΣ , ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΔΟΠΑΤΟΥΝ , ΠΟΝΤΑΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΜΑΣ . ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΦΘΟΝΟΥΝ , ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΟΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΕΜΝΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ . ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ , ΟΛΑ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ . ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΙΑΖΕΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ.
ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΕΤΑΧΤΕ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟΤΑΜΠΕΛΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ. ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ , ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΖΩΑ, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΕ ΑΛΕΙΩΣΕΙ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΥ , ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ "" ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ , ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΣ΄΄ , ΄΄ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΄΄ ΚΛΠ. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΝΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ . ΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η΄ ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ?

ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΤΕΣΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ , ΠΟΥ ΚΑΚΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ , ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝΤΕ ΕΠΙΜΕΛΩΣ. ΕΑΝ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΕΙΜΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΤΙ ΝΑ ΠΩ. ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΙΣΤΗ , ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΤΕ , ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΑΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ .
B-210
22/03/2010 17:30
"Εκει που κρεμουσαν οι κλεφτες τα αρματα (1821).
Σημερα κρεμανε οι γυφτοι τα νταουλια (2010)
TAKIS
22/03/2010 17:23
@ MARVIN. DEN EINAI BRISIA PROS TIN THREISKIA O DIAXIRISMOS KRATOYS EKKLHSIAS......THA HTHELA OMOS KAI TIN GNOMH SOY GIAYTA POY EGRAPSA GIA TON PATRIARXH...TELOS NA SOY PO OTI EIME MONIMOS KATOIKOS EKSOTERIKOY KAI EKLHSIAZOME SE MIA OIKIA POY EXEI METATREPSI SE EKKLHSIA ENAS PRAGMATIKOS PAPAS .....SYGNOMH APO OLOYS GIA TA LATINIKA KAI TIN ORTHOGRAFIA MOY..
makiskokos
22/03/2010 17:13
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΠΛΗΡΟΜΕΝΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ. ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΕ ΡΕ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ.ΣΕ ΕΣΑΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΦΙΔΙΑ.
@SPYROS
22/03/2010 17:07
Η οθωμανική προέλαση στη χερσόνησο του Αίμου εφόρευσε και τη Θεσσαλονίκη το 1432 στο Βασίλειο των Οσμανλιδών,

Η κατάληψη της Καστοριάς από τους Τούρκους τοποθετείται περίπου το 1385.

Από τη Wikipedia
ST
22/03/2010 16:54
AUTH THN EKPAIDEUSH SUNTHREI TO KRATOS THS PLAKAS....

ME TOUS ANARXOKOMMOUNES NA PARISTANOUN TOUS "PEFOTISMENOUS" KATHIGHTES...

KAI NA MAS EKSISTOROUN POSO KALA PERNAGANE OI ATIMOI OI ELLHNES H MHPOS OI SLABOI...UPO TOUS K__TOURKOUS...

TOSO KALA POU AUTO APOTUPONETAI KAI SHMERA STO SHMERINO TOURKIKO "FILELEUTHERO" KRATOS... OPOU UPARXEI APOLUTH THRHSKEUTIKH KAI EKPAIDEUTIKH ELEUTHERIA...

ROTHSTE KAI TON BARTHOLOMAIO STHN "ISTANBUL" NA SAS TO EPIBEBAIOSEI POSO KALA PERNAEI ME TOUS AGATHOUS KAI FILEUSPLAXNOUS TOURKOUS....

OS SUNHTHOS H AKROARISTERH ALHTEIA KAI PROPAGANDA DEN EXEI ORIA KAI H KSEUTILA TOUS TELEIOMO...

SIGA MHN ASXOLHTHOUME SOBARA ME AUTA TA LAMOGIA....OUST!!!!!!!!!!!!!!!!

Αντώνης Α.
22/03/2010 16:54
"Μητσος 22/3/2010 15:11 Το γνωστό συνάφι ξαναχτυπά. Μα αν είχαμε μαρτυρίες, θα τα λέγαμε κρυφά; " Μ'' αρέσει η συλλογιστική.... Δεν έχουμε μαρτυρίες... αν είχαμε μαρτυρίες, θα ήταν φανερά... αφού λοιπόν δεν έχουμε, ήταν κρυφά... Το λογικά ανακόλουθο είναι βέβαια ότι την ύπαρξη του κρυφού σχολείου την λαμβάνουμε ως αξίωμα... έλεος... Να μην αναφερθώ ότι έχουμε μαρτυρίες ότι υπήρχαν φανερά σχολεία... αλλά αν αυτά τα διδάξουμε στα σχολεία είμαστε προδότες και ανθέλληνες, που εφαρμόζουμε αλλοδαπά σκοτεινά σχέδια αφελληνισμού... Η λογική φωνάζει... από τον τρόμο της...
Αλεξανδρος Αθ.
22/03/2010 16:49
@ SPYROS 22/3/2010 15:02, δεν καταλαβαινω γιατι αρνεισαι να πιστεψεις τις επιστημονικες ερευνες. Αυτα που αναφερεις εσυ ως πηγες απο τις οποιες αποδεικνυεται η υπαρξη "κρυφων σχολειων" δεν στεκουν.
Ο Γερμανος λογιος Carl Ilken που εγραψε το βιβλιο Leucothea στο οποιο αναφερεσαι το εγραψε το 1825, βασιζομενος σε ελληνικες πηγες. Φυσικα θα ρωτησε γιατι ειστε αγραμματοι, και θα του απαντησαν πως φταιει ο Σουλτανος... Οι αλλες πηγες ειναι ειτε μυθευματα (οπως αυτοι οι μυθοι που λενε οι Μονες) ειτε χωρις ιστορικη αξια καλλιτεχνηματα, δυο γενιες μετα την Επανασταση.
Πραγματικες ιστορικες πηγες ομως δεν διαβασες... Και πραγματικες πηγες υπαρχουν εκατονταδες, απο το ιστορικο εργο του Δουκα, συγχρονου της Αλωσης, που παρουσιαζει την ζωη των Ελληνων στο Οθωμανικο κρατος και τις προσπαθειες των Σουλτανων να εκπαιδευσουν τους υπηκοους τους, με χαρακτηριστικο παραδειγμα την Μεγαλη του Γενους Σχολη που ιδρυθηκε μολις το 1454 απο τον Γεναδιο, ως τον Μανουηλ Γεδεων που εγραψε την Εκκλησιαστικη Ιστορια στα τελη του 19ου και αρχες του 20ου αιωνα. Ολοι οι ιστορικοι αυτοι αναφερουν τις σχολες που ιδρυονταν σε ολη την Οθωμανικη αυτοκρατορια με την αδεια και τις ευλογιες των αρχων, οπως εγινε στην Κωνσταντινουπολη, την Τραπεζουντα, τα Ιωαννινα, την Φιλιππουπολη και σε δεκαδες αλλες πολεις... Πολλες απο αυτες τις σχολες καταστραφηκαν απο τους κληρικους, οπως εγινε στην Σμυρνη. Και τα υτοχρονα υπηρχε συνεχης μαχη για την υλη που θα διδασκονταν, αν θα ηταν αποκλειστικα θρησκευτικου περιεχομενου ή και κοσμικου. Τις μαχες κερδιζε η Εκκλησια, ετσι ολοι σχεδον οι μεγαλοι Δασκαλοι του Γενους αφοριστηκαν, οχι απο τουρκους αλλα απο το Πατριαρχειο...
Giorgos
22/03/2010 16:44
Αν η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν πολυεθνική, σίγουρα δεν υπήρξε ποτέ ανεκτική. Μπορείτε κύριοι ιστορικοί να πείτε στον κόσμο τι ίσχυε στο οθωμανικό δίκαιο? Γνωρίζετε ότι στα δικαστήρια θεωρούνταν ανυπόστατη(!) μαρτυρία χριστιανού (άρα και Έλληνα την εποχή εκείνη) απέναντι σε οποιονδήποτε μουσουλμάνο? Είναι καλή η ιστορική αλήθεια, αλλά σίγουρα όχι η μονόπλευρη....Η οθωμανική αυτοκρατορία δεν υπήρξε ποτέ ο παράδεισος της ανεκτικότητας και ανεξιθρησκείας...Και ναι ητηθήκαμε το 1827 αλλά ματώσαμε και απέναντι σε αυτό το αίμα που δεν χύθηκε για συνθήματα του τύπου ψωμί-παιδεία-ελευθερία αλλά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και μόνο, απαιτείται σεβασμός...κάποιοι ανατινάχθηκαν, κάηκαν, έδωσαν την περιουσία τους...ΕΛΕΟΣ
Χρήστος Κ
22/03/2010 16:41
Μισές αλήθειες πάλι: 1.Ναι, μπορεί να μην υπήρχε ΚΡΥΦΟ σχολείο, αλλά πως θα μπορούσε να έχει σχολεία ένας πάμπτωχος σκλαβωμένος λαός; τα χρηματοδοτούσε η Οθωκανική Αυτοκρατορί, όπως κάνει τώρα με τα ...κουρδικά σχολεία;;;; Προφανώς οι δύο εορτές 22/3 και 25/3 ενώθηκαν σε μία !! 3.Εμείς οι Έλληνες ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ τις ήττες μας! Το ''40 δεν ηττηθήκαμε από τους ΓερμανοΙταλούς;; ΑΛΛΑ, κανείς δεν λέει πως μία κουκκίδα στον χάρτη κατάφερε να μείνει ελεύθερη για έξι χρόνια, έχοντας απέναντί της μία τεράστια Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αλήθεια, τα υπόλοιπα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, τι αγώνα έδωσαν;;;;
ΝΤΕΜΗΣ
22/03/2010 16:40
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΝΕ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΒΑΛΗ.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΙΔΟΙΜΑΖΩΜΑ, ΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑΙΟΙ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΙ.
ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΣ ΗΘΕΛΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 1480 Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1821, ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ!!!
ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΩΡΑΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΤΕ ΛΥΠΑΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΜΕΛΑΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ
Φίλιππος Χατζηαναγνώστου
22/03/2010 16:39
Spyros, από όσα γράφεις είναι φανερό ότι άμα γίνει πόλεμος με τους απέναντι θα είσαι ο πρώτος που θα λακήσει έντρομος και θα τρέξει να κρυφτεί. Όλοι οι Ελληνάρες διακρίνεστε μόνο για την ταχύτητα που αδειάζετε τα σουπερμάρκετ, σε περιόδους κρίσης...
Αλεξανδρος Αθ.
22/03/2010 16:11
@ ΑΙΒΑΖΙΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 22/3/2010 14:49, εχεις δικιο που απαιτεις την αναγνωριση της Γενοκτονιας, αλλα αδικο οταν την περιοριζεις στον Ποντο, αντι να ζητας την συνολικη αναγνωριση των σφαγων σε ολη την Μικρα Ασια.
Δεν ξερω γιατι πεφτετε στην παγιδα των ανιστορητων εθνικιστων, που απαιτουν την διεθνη αναγνωριση μιας γενοκτονιας περιοριζοντας την σε ενα μονο σημειο της Μικρας Ασιας, και παραθετοντας αριθμους που δεν αντιστοιχουν στην πραγματικοτητα οταν μιλανε για 350.000 νεκρους στο Ποντο.
Εγω θελω να μαθευτει ολη η αληθεια, για τον Ελληνικοτατο Ποντο μεχρι τον 18ο αιωνα που ειχε ελληνικο πληθυσμο 95% (ενω ακομα και η Πελοποννησος ειχε ποσοστο Ελληνων μονο 85%), για την ανταλλαγη των πληθυσμων με εγκατασταση μουσουλμανων στον Ποντο και Ελληνων στις χωρες που κατακτουσε η Ρωσσια που οδηγησε στην συρρικνωση του Ελληνισμου σε ενα ποσοστο 25% μονο το 1912, και με συνολικο Ελληνικο πληθυσμο στον Ποντο μολις 500.000 συμφωνα με την απογραφη του Πατριαρχειου.
Ετσι, ενω πραγματικα εγινε γενοκτονια στον δυτικο Ποντο, προσθετουμε χωρις αποδειξεις ιστορικες αλλες 200.000 "νεκρους" Ποντιους καθως υπολογιζουμε τον συνολικο αριθμο των Ποντιων συμφωνα με μεταγενεστερες εθνικιστικες πηγες στους 700.000 και αφαιρουμε απο αυτους τους 350.000 καταγεγραμμενους Ποντιους που σωθηκαν.
Ναι λοιπον στην προσπαθεια αναγνωρισης της γενοκτονιας των Ελληνων, οχι στην αναγνωριση της γενοκτονιας των Ποντιων... Αυτο το θελουν μονο οσοι διεκδικουν ψηφους απο τους Ποντιους, που ακομα και σημερα ειναι υπερηφανοι για την καταγωγη τους... και δυστυχως καποιοι θελουν να το εκμεταλλευτουν...
Ταυτοχρονα, θελω και απαιτω να ανιχνευθει η προσφορα των Ελληνων και ιδιαιτερα των Ποντιων στην δημιουργια της Ρωσσικης Αυτοκρατοριας, κατι που δυστυχως ξεχναμε...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
22/03/2010 15:32
@Ioannis Georgas 22/3/2010 12:55,
ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΧΕΤΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ. ΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΜΑΘΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΣΕ ΑΡΧΕΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ) ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ.

Υ.Γ.:ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
βαγγέλης
22/03/2010 15:30
Ωραίο άρθρο αλλά μήπως θα πρέπει να κοιτάξουμε και την πολιτική κατάσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας συνολικά για να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα των συνθηκών που οδήγησαν στην επανάσταση;
SOULIOTIS J
22/03/2010 15:27
EMEIS OI ELLHNES DEN MATHAME POTE THN PRAGMATIKH ISTORIA MAS.MATHAME OTI ITHELAN OI KRATOYNTES NA MATHOYME.EIMAI XRISTIANOS ALLA DEN EXW SE KAMIA YPOLHPSH TON ELLHNIKO KLHRO. PANTA HTAN O DOYRIOS IPPOS KAI H KERKOPORTA . POTE O KLHROS DEN ESTATHEI STO PLEYRO MAS.OI PATRIARXES HTAN EXTHROI KAI GENNOS DEN THEWROYSAN TOYS ELLHNES ALLA GENIKA TOYS XRISTIANOYS.
MEXRI KAI TO MANTEIO TWN DELFWN STA ARXAIA XRONIA AFORISE TOYS ATHINAIOYS GIATI TA EBALAN ME TON MEGALO BASILEA.TO IDIO EKANAN KAI OI DIKO MAS .AFORISAN OLOYS OSOYS TA EBALAN ME TON PATISAX.

MIA ERWTHSH EAN KAPIOS KSEREI, O AFORISMOS KATA TOY YPSHLANTH KAI TWN ALLWN APO TON (AGIO) GRHGORIO TON E'' EXEI ARTHEI H'' ISXYEI AKOMH. AN ISXYEI EDW EINAI TA DEINA MAS EIMASTE AFORISMENOI KATA PLEOPSHFIA KAI DEN THA DOYME ASPRH MERA.

AS MATHOYN TA PAIDIA MAS THN ALHTHINH ISTORIA MAS KAI TOTE HA BELTIWTHOYME.
NA DIABASOYME OLOI MAS KAI NA EXOYME SAN DEYTERO EYAGGELIO THN NOMARXIA. GRAFTIKE KAPOY STO 1806.
Φίλιππος Χατζηαναγνώστου
22/03/2010 15:14
Σαφώς δεν ήταν παράδεισος η Ελλάδα επί Τουρκοκρατίας, ούτε ο Αλήπασας φιλέλληνας, μη πάμε στο άλλο άκρο. Κι η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν στρατηγικό σφάλμα. Για το ελεεινό κρατίδιο του σήμερα δεν έχουν καμία ευθύνη οι Ήρωες της εποχής εκείνης. Είπαμε κάπως να ισορροπήσουμε τα πράγματα, όχι να τα ακυρώσουμε τελείως. Συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα, που έγραψε ότι ΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Η ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ. Και σε κάθε περίπτωση, δεν στρεφόμαστε κατά της θρησκείας, παρά μόνο εναντίον όσων την εκπροσωπούν λαθεμένα...
Μητσος
22/03/2010 15:11
Εγω ξέρω ότι όποιος πρόλαβε, απελευθερώθηκε. Σε αντίθεση με τους Κούρδους πού ακόμα προσπαθούν... Οσο γιά τα παραμύθια περι της πολυεθνικής, ανεκτικής οθωμανικής αυτοκρατορίας, της οποίας η διάλυση έφερε όλα τα δεινά στα Βαλκάνια, αντε να τα πείς σε αυτούς πού επαναστάτησαν καί κέρδισαν με τεράστιες θυσίες την ελευθερία.
Τάσος Σαλ
22/03/2010 15:05
Το γνωστό συνάφι ξαναχτυπά. Μα αν είχαμε μαρτυρίες, θα τα λέγαμε κρυφά;
SPYROS
22/03/2010 15:02
ΠΩ ΠΩ ΚΑΤΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ....!? ΤΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ? ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ''Η ΤΟΝ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ?
ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ CARL IILKEN (ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ) ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ? ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΚΥΖΗ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (1885/6)?
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ (ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ - ΦΩΚΙΔΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ, ΚΛΠ)?
ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ? ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ? ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΛΑΙΚΗ (ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ/ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΟΑΥΤΟΝΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΩΝ)!? ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟ? ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΙΔΩΜΑΖΩΜΑΤΑ? ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ Ο ΑΔΑΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ! ΔΗΛΑΔΗ Κε ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΝ 14ο ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ? ΛΙΓΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ Η ΠΟΛΗ ΕΠΕΣΕ ΤΟ 1453! ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ? ΤΙ ΜΕΓΑΛΟΘΥΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑΧ ΜΟΥ! ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΦΟΥ Η ΡΕΠΟΥΣΗ ΣΥΝΤΑΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΠΟΝΤΙΩΝ, ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΓΩ?
ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΑΟΥΡΤΩΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΤΟ 2% ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.....
Λητώ
22/03/2010 15:02
ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ; ΕΛΕΟΣ!!!
Marvin
22/03/2010 15:01
@TONIS @TAKIS ke loipoi... pou valeste enantion tis ekklisias. Nai... Symfono oti polloi papades ehoun kanei para polla lathi. Alla gia ena na eiste sigouroi. An i ekklisia horisi apo to kratos hamenos tha eine o ellinismos. Pantou sto eksoteriko USA, Kanadas , Australia... milane gia ellinoortodoksi ekklisia. An afto to hasei i Ellada tote olos o ellinismos tis diasporas tha paei spiti tou ke ohi mono. Pedia proseksete. Nai vrisete kapoious papades alla ohi tin Ellinoorthodoksi ekklisia giati ....tha hasei i Ellada...
Αλεξανδρος Αθ.
22/03/2010 14:54
Συγχαρητηρια για το αρθρο, οταν επιτελους τα ΜΜΕ αρχισουν να μεταδιδουν την ιστορικη γνωση θα μπορεσουμε επιτελους να απαιτησουμε και την διδασκαλια της αληθειας στα σχολεια μας, ξεφευγοντας απο "εθνικους μυθους" που μας σερβιρουν.
Το μονο που δεν αναφερεται στο αρθρο ειναι η τυχη των κοσμικων "δασκαλων του γενους" που οπως πολυ σωστα λεει ωθησαν τον Ελληνισμο στην Επανασταση... Η μεγιστη πλειοψηφια τους καταδικαστηκε απο την Εκκλησια, σχεδον ολοι διωχθηκαν και αναθεματιστηκαν επισημα... Το πρωτο Ελληνικο τυπιογραφειο που ιδρυθηκε στην περιοχη ευθυνης του Πατριαρχειου τον 16ο αιωνα καηκε απο τους κληρικους (οπως καηκαν και το πρωτο εβραϊκο και πρωτο μουσουλμανικο που ιδρυθηκαν εναν αιωνα πριν και εναν αιωνα μετα απο τους αντιστοιχους κληρικους της καθε θρησκειας), και ακομα και τον 19ο αιωνα το πατριαρχειο επισημως αναθεματισε τα μαθηματικα και την φυσικη...
Και να μην ξεχναμε πως ακομα και στις μερες μας ο Αρχιεπισκοπος Χριστοδουλος πρεσβευε πως η Γαλλικη Επανασταση μας εβλαψε, καθως μας απομακρυνε απο τον δρομο του Θεου, ενω στο πανεπιστημιο διδασκουν κληρικοι που θεωρουν πως η Ελλαδα σωθηκε το 1453 και υποδουλωθηκε το 1821... (Ναι, το ειπε αυτο καθηγητης πανεπιστημιου, σε εκδηλωση για την αλωση της Πολης πριν απο 5 χρονια και το εδειξε το εκκλησιαστικο τηλεοπτικο καναλι της Θεσσαλονικης 4Ε στην επετειο της Αλωσης...)
Axaxouxa
22/03/2010 14:52
@Marvin 22/3/2010 13:40

Παω πασο, εαν οντως δεν καταλαβαινεις τι γραφω. Αν καταλαβαινεις και παριστανεις παρα ταυτα το κοροιδο, εισαι αξιος της μοιρας σου...

Δεν ανεφερα πουθενα ελληνες της παροικιας και σημερινη ελλαδα. Αλλα μην ανησυχεις, νοσταλγε της Οθωμανοκρατιας, ετσι οπως πανε τα πραγματα, μαλλον δεν θα αργησει να μας ξαναερθει...

ΑΙΒΑΖΙΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
22/03/2010 14:49
Εδώ και πολυ καιρό παλεύουμε να αναγνωρίσουμε την
γεν/κτονια των Ελλήνων του Πόντου απο την θηριοδία
των Τούρκων ,πράγμα που κατάφεραν οι Αρμένιοι,
Δυστυχώς κάποιοι που θέλουν να παριστάνουν τους
Ιστορικούς για λόγους προβολής {δεν τους ξέρει ούτε η
μάννατους} λένε αυτές τις βλακείες.Εδώ υπάρχουν μαρτυρίες
για αυτά τα θέματα απο προπάπους και απο παπούδες
και οι ιστορικοί της κακιάς ώρας ψάχνουν θεωρίες για αγρίους.
Οσο και εαν πολεμούν την Πατρίδα δεν θε καταφέρουν τίποτα.
ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ
Δ.Υ.
22/03/2010 14:47
Ο Ιμπραήλ μπορεί να επικράτησε στο τέλος αλλά με ένα στρατό αποδεκατισμένο και πεινασμένο που δεν είχε ελπίδες να αντέξει για πολύ.

Σεβασμός στην μνήμη αυτών που αποδεκάτησαν τον στρατό του Ιμπραήμ.

Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.

Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Bas
22/03/2010 14:47
Καθε κράτος δημιουργεί την δικιά του Ιστορία όπως οι Αμερικάνοι την δικιά τους στο Χολυγουντ. Μετά κοροιδεύουμε τους Σκοπιανούς, το ίδιο με εμάς έκαναν, μόνο που στην προσπάθεια τους για δημιουργία Ιστορίας το παράκαναν λιγάκι. Και εμείς οταν παριστάνουμε οτι είμαστε απόγονοι του Περικλή, χωρίς να υπάρχει καμμία ομοιότητα στο DNA μας (αν υπήρχε θα το είχαμε κάνει σημαία μας) ξεπερνάμε τα όρια, γιαυτό και οι Ευρωπαίοι μας άρχισαν στις φάπες.
greg
22/03/2010 14:32
έται επιβεβαίωνεται το γεγονός ότι η επίσημη εκκλησία είχε αφορήσει αυτούς που πρωτοστάτησαν για την επανάσταση
gg
22/03/2010 14:31
Oi Tourkoi den xwrizan tin aftokratoria tous analoga me tin e9nikotita alla analoga me tin 9riskeia. Den upirxan Ellines, Slaboi, Guftoi ktl alla xristianoi, mousoulmanoi ktl. Epikafalis ka9e perioxis itan o 9riskeftikos arxontas tis perioxis. I ekklissia mia xara tin eixe bolepsei. Afto fainetai akoma k twra pou diekdikoun ektaseis epeidi tous tis eixan dwsei oi Tourkoi! Oso gia to krufo osxoleio den uparxei megaluteros mu9os..
rodanthos
22/03/2010 14:24
Pos ginetai kai opoios anthropos ginetai istorikos se autin tin xora na kataligei na anadiknyetai se prodoti tou ethnous? Telika diladi apo tin stigmi pou apofasizei kapoios na ginei epistimonas kai na ypstirizei tin alitheia kai mono tin alitheia prepei ypoxreotika na vrethei apenanti sto ethnikistiko toixos. Exo pei polles fores oti to megalytero problima stin xora mas einai o ypermetros ethnikismos. Ola ta deina tou laou mas aporreoun apo ton ypermetro ethnikismo. Akoma kai i katantia mas kai o exeftelismos tis xoras mas tous teleutaious mines exei tin riza tou ekei. Otan egrapsa prin apo ena xrono oti prosopika den pistevo oute ena noumero apo auta pou dinei to kratos stin dimosiotita, polloi etreksan na me xaraktirisoun prodoti giati i Ellada exei tin megalyteri anaptyxi ston kosmo. Merikous mines meta i xora vrisketai sta prothyra tis katarreysis. Poios itan loipon lathos? O Karamanlis, o prothypourgos tis xoras, i ego enas aplos politis? Omos eixa milisei kai pio palia gia tin apografi. Poios itan loipon lathos? O tsaros tis oikonomias i ego? Ego mias kai o tsaros apodexthike oti i apografi itan katastrofiki. To exo ksanapei. Oi Ellines zoun me mythous pou ftiaxnoun i idioi gia tin xora tous. Opoios prospathisei na peiraxei autous tous mythous einai amesos prodotis. Les kai den einai dynaton na yparxei Ellada an den ypirxe to kryfo sxoleio. Les kai o Ellinas den einai Ellinas an oloi oi ypoloipoi laoi tou kosmou den einai ypanthropoi. Mipos o Ellinas den einai pia Ellinas an oi Tourkoi itan ligo anektikoi sto thema tis ekpaideysis. Les kai i anakalypsi oti den ypirxe kryfo sxoleio anairei tis sfages, to paidomazema, tis ethnokatharseis pou ekanan oi Tourkoi. Ti na po. Tin idia stenomyalia dystyxos antimetopizei o kathe epistimonas stin Ellada. Eite prospathei na peisei oti to tsigaro einai thanatiforo, eite oti i Ellada den exei to kalytero klima ston kosmo, eite oti i oikonomia paei kata diaolou, eite oti to filotimo den yparxei se autin tin xora, eite oti i ekklisia prepei na plironei forous, eite oti oi omofyllofyloi genniountai etsi kai telos panton exoun dikaiomata, eite oti olos o kosmos den einai enantion mas, eite oti o Ellinas ginetai kai gennietai, eite, eite, eite. Xreiazetai agones agapitoi filoi epistimones gia na peisete tous Ellines gia tin alitheia, kai einai krima giati stin xora mas xekinise i epistimoniki skepsi pou anazita tin alitheia kai mono tin alitheia.
Μιχάλης.
22/03/2010 14:09
Ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν σκοτεινός την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Και επειδή τα πράγματα είχαν ξεφύγει από την επιρροή της, επινόησε την 25 και το κρυφό σχολειό και μερικά άλλα. Η Επανάσταση άρχισε από τον Υψηλάντη νωρίτερα, ώστε να δώσει χρόνο στους αγωνιστές στην Πελοπόννησο. Οι Φιλέλληνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο, όπως και οι συμπτώσεις.
marvin
22/03/2010 14:02
@Φίλιππος Χατζηαναγνώστου @MHALIS M O ALI PASAS DEN EKPEDEFSE KANENAN TIS EPANASTASIS. OI SOULIOTES POU EINE ALVANIKIS KATAGOGIS EIHAN POLLOUS POLEMOUS ME TON ALI PASA KE TELIKA PIGAN ME TO MEROS TIS EPANASTASIS GIA NA KSEFORTOTHOUN TON ALI PASA. PEDIA MATHETE TIN ISTORIA SAS. KE MIHALI MIN MAS TA LETE ETSI GIATI KE ESENA OI PROGONOI SOU MPOREI NA ITAN ALVANOI KE AKOMA TOURKOI KE AKOMA EGYPTIOI AN EISE APO TIN LAKEDEMONIA. DIAVASE LIGO...KALO THA SOU KANEI.
TONIS
22/03/2010 13:53
KSEXASA EROTISH PROST TON K ADONI TOU LAOS ME PION EINE ME TIN EKLISIA H ME TON LAO PION ENTIPROSOPEBI TON LAON H TIN EKLISHAN EPISI K ADONI ESIS POY TH ELLHNIKIN ISTORIA APO EKSO KSERETE GNORISETE KAI TIN ISTRIA TIS EKLISIA FISIKA KAI TOUS AGIOUSTIS KAI TON IDRITHTHS M KOSTANTINO TON XASAPI TON EONON ELLINAS DIABASTEE TIN ISTORIA TOY FLABIOU BALERIOY KOSTANTHNOU KAI TIS MITERAS AFTOY GIA TON M KOSTANTINO DEN IPARXOUN ELLINES KAI GIA TIN ROMEOKATOLIKH EKLISHA KAI TIN ORTOTOKSI H ITOLOLATRES ESFASAN 200 XRONIA H XRISTIANH 1500 kai BALE
Μ.Κ.
22/03/2010 13:43
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ! ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΕΕΙΝΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ...( ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ !!!). ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ, ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ! ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΡΕΜΑΝΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ... ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ...
tonis
22/03/2010 13:42
ΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Η ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ Η ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΙΣ ΦΥΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ. ΚΑΤΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣ ΟΤΑ ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΠΡΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑΝ ΧΩΡΑ ΑΝΙΚΑΝΗ . ΜΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΟΛΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΤΟΝΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ . ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΝ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΤΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ ΑΥΤΟΝ ΔΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΟΝ ΚΛΗΡΩΝ ΤΙΣ ΤΟΝ ΑΠΙΟΝ ΘΕΡΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΝΟΣ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΚΛΕΦΤΕΙΣ ΠΗΧΩΝ ΚΑΙ ΣΟΜΑΤΩΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΦΑΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΦΤΩΧΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΑΓΡΑΜΑΤΟΥΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΛΕΜΠΙΕΣ ΣΑΝ ΠΑΣΑΔΕΣ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ Η ΕΛΛΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΟΞΑ ΘΑ ΤΡΑΒΑ
Marvin
22/03/2010 13:40
@Axaxouxa Gia pia Ellada milas tora??? Tin mikri Ellada tou simera?? Eise adiavastos. An den eihame kanei tin epanastasi tou 1821, tha mporousame na klironomisoume olokliri tin othomaniki aftokratoria. Ke oi othomanoi na ksereis den enohlousane tous polites an ke efoson aftoi plirona tous forous tous. Gia afto to logo otan oi Ispanoi skotonane tous Evraious ton 15on aiona , oi Evraioi irthan ke egatestathisan stin othomaniki aftokratoria.Ke kati allo. o megalyteros trapezitis ton othomanon eitane o Georgios Zarifis. Episis na matheis esi ke oi alloi adiavastoi oti stin Bienni apo tis 120 trapezes oi 90 eitan ellinikon symferonton. Otan leme Ellines den enooume tous vounisious tiis pelloponisou ke stereas Elladas. Katalaves???
kostas
22/03/2010 13:33
ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΑΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ...
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
22/03/2010 13:32
ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΘΑΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΠΛΩΣ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΦΟΡΟ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;;;
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;;;;;;;;
Έ;;;;;;;;;;;;;;;;;
MHALIS M
22/03/2010 13:15
OLA MYTHOS ITANE... OI TOURKOI MAS IHAN STA OPA OPA!!! AUTES TIS AIDIES GRAFOUN KATI ρAGIADES SAN KAI SENA POU EHOUN PATHIASEI NA FORESOUN FESI KAI NA DOUN TIN ELLADA MIA FORA KAI PALI YPO TOURKIKH DIOIKISH.... FENETAI ALLOSTE POS YPOSTHRIZETE STIN EPOMENES EKLOGES NA EHOUNE TOURKOUS KAI ALVANOUS GIA DIMARHIES KAI ALLES DIOIKITIKES THESEI.... AH RE VOURDOULAS POU PAEI HAMENOS..!
Φίλιππος Χατζηαναγνώστου
22/03/2010 13:09
Το παιδωμάζωμα έληξε από το 1500 περίπου ή και λίγο μετά. Κρυφά σχολειά ουδέποτε υπήρξαν, ενώ θα πρέπει πολλοί να εξετάσουν καλύτερα το ρόλο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων: Έχριζε κατά κόρον χριστιανικές εκκλησίες, ενώ -άθελά του- εκπαίδευσε στρατιωτικά τους Έλληνες επαναστάτες. Είναι παράξενο, αλλά του χρωτάμε πολλά. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν περίπου χαλαρή στη δομή της, ενώ οι Τούρκοι και το κράτος τους καθαρά φασιστικό από τη γέννησή του και μέχρι σήμερα. Στη Σμύρνη έγινε σφαγή των Ελλήνων, οι Πόντιοι υπέστησαν γενοκτονία. Όσο για την Εκκλησία, είναι ο μόνος υπεύθυνος για το γεγονός ότι παραμείναμε σκλάβοι για 378 χρόνια: Το παραπάνω αναφέρει επί λέξη ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν υπήρχαν οι παπάδες η Πελοπόννησος ειδικά δε θα έμενε σκλαβωμένη για περισσότερο από ένα μήνα. Η εθνοπροδοτική στάση της Εκκλησίας είναι ιστορικά αποδειγμένη, όλες οι αποδείξεις της προδοσίας της βρίσκονται φυλαγμένες στο Άγιο Όρος, όποιος πιστεύει ότι το εκεί Άβατο υπάρχει για θρησκευτικούς λόγους είναι πολύ βαθειά νυχτωμένος. Να μη ξεχνάμε επίσης ότι ο Γέρος του Μοριά κρεμούσε όλους τους παπάδες από τα δέντρα για παραδειγματισμό, όσο ο Ιμπραήμ βρισκόταν στην Πελοπόννησο. Τέλος, υποθέτω ότι η φιλοπατρία του Κολοκοτρώνη δεν αμφισβητείται από τους απανταχού Ελληνάρες (τους πρώτους που θα λάκιζαν από μια μάχη υπέρ βωμών και εστιών, λόγω της έμφυτης δειλίας τους, την οποία καμουφλάρει ο φανατισμός τους). Αν αμφισβητείται, τότε κανείς από εμάς δεν είναι Έλληνας...
Υ.Γ. Τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη μπορείτε να τα αγοράσετε από όλα τα καλά βιβλιοπωλεία...
Axaxouxa
22/03/2010 13:05
@Γ.Χ.,

αυτο που εγω θελω να πω, ειναι οτι ισως δεν θα επρεπε να ωραιοποιουμε πραγματα και καταστασεις και να μην παμε απο την μια ακρη στην αλλη. Δεν αποκλειεται να μην υπηρχε το κρυφο σχολειο, αλλα το παιδομαζωμα υπηρξε τα πρωτα χρονια της Οθωμανοκρατιας.

Και τελος παντων, ε, δεν ηταν και παραδεισος η Ελλαδα μεταξυ 1453 και 1821! Γιατι καποιοι αυτην την εντυπωση προσπαθουν να δωσουν...

Marvin
22/03/2010 13:04
Adiavastoi Elladites, mathete oti oi Ellines epi Othomanikis aftokratorias zousane se megales polis opos Konsantinoupoli, Alexandria klp. Gia sas tous vounisious den eimaste ke poly sigouri apo pou erheste...Anoihte ta matia sas ...tha sa kanei kalo.
Marvin
22/03/2010 13:00
AFTA EINE GNOSTA. STIN POLI EPI OTHOMANIKIS AFTOKRATORIAS O PRO PRO PAPPOS MOU GEORGIOS ZARIFIS EIHE TIN ZARIFION SHOLI. OLA STA ELLINIKA. DIAVASTE KE PSAHTE LIGO TIN ISTORIA SAS GIATI OI PERISOTERI EISASTE AGRAMATOI.
Ioannis Georgas
22/03/2010 12:55
Kyrioi istorikoi,
mia kai prospatheite na mas peisete gia tin aleithia.
boreite na mas peite i na apodiksete an egine i ohi i sfagi tis Hiou?
efharisto Yiannis G.
TAKIS
22/03/2010 12:39
O ROLOS TIS KATHE EKLEISIAS EINAI GNOSTOS ANA TON KOSMO .(SKOTADISMOS). ALLA ME TOYS DIKOYS MAS TO PRAGMA EXEI KSEPERASI TA ORIA. GIA NA PEIS SE KAPOION OTI EINAI ANITHIKOS PREPI NA EISAI ESY HTHIKOS KAI PARADEIGMA.. NOMIZO OTI AYTH EINAI MIA KALH EYKAIRIA GIA TON XORISMO KRATOYS EKLEISIAS AFOY TO KRATOS EINAI OPOS MAS LENE EINAI ANHTHIKO....NA BRETHI EPITELOYS KAI ENAS ELLINAS POLITIKOS NA APAGOREYSI TIN EISODO STIN XORA TOY OIKOYMENIKOY PATREIARXH POY TOLMISE NA PEI GIA TOYS HROES MAS POY EKANAN TIN EPANASTASI TOY 1821 OTI EITAN KAPIOI LIGOI KSEBRAKOTI POY KSESIKOTHEIKAN KAI DIEKOPSAN TIN ARMONIKH MAS SYMBIOSH ME TOYS TOYRKOYS... AYTA TA EIPE STON LOGO POY EKFONISE LIGA LEPTA META TIN ENTHRONISH TOY PAROYSIA OLOY TOY POLITIKOY KOSMOY TIS ELLADAS KAI KANEIS TOYS DEN EBGALE AXNA...GIATI ARAGE?
foreigner
22/03/2010 12:27
Αυτά είναι γνωστά από δεκαετίες, αλλά στην Ελλάδα η ιστορία διώκεται από την άγνοια και τα συμφέροντα.
Τι σημασία έχει αν υπήρξε ή όχι κρυφό σχολειό αγαπητοί υπερπατριώτες;
Το σημαντικότερο είναι ότι σε κάποια δεδομένη στιγμή έγινε η εξέγερση που οδήγησε (χάρη στους φιλέλληνες και επειδή εξυπηρέτησε τη δεδομένη στιγμή και τα συμφέροντα των ξένων στην Ανατολή) στην απελευθέρωση.

Εννοείται ότι τώρα θα υπάρξει ο γνωστός καταιγισμός ανορθόγραφων, υβριστικών και σκοταδιστικών μηνυμάτων εναντίον του συντάκτη του άρθρου από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους Ελληνάρες...
Σταυρος
22/03/2010 12:24
Μυθος η Αγια Λαυρα, η επανασταση ξεκινησε απο την Μανη και μπηκανε στην Καλαματα στις 23 οπου και εστειλαν την διακυρηξη στην Ευρωπη. Λειτουργησαν στους αγιους αποστολους (το εκκλησακι που ηταν στο πεντοχιλιαρο, γι αυτο το λογο)
Σταυρος
22/03/2010 12:21
@Διαμαντης Η οθωμανικη αυτοκρατορια ηταν σκληρη, δεν χωρα αμφιβολια, οπως αναλογα σκληρη ηταν και η βυζντινη κλπ (βλεπε Πληθων και πως αναφερεται για την ελληνικη κληρονομια, ανθρωπισμο κλπ)) ομως αναγνωριζοντουσαν μεινοτητες με δικαιωματα κλπ(στην Οθωμ.). Με την επικρατηση των νεοτουρκων εγινε εξαρση του εθνικισμου τους και χειροτερεξαν τα πραγματα.
Γ.Χ.
22/03/2010 12:13
Αγαπητέ Διαμαντή και Αχαχούχα

Η σφαγή της Σμύρνης έγινε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σχολεία. Επειδή το τανκ μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν σημαίνει ότι επί χούντας δεν υπήρχαν Πανεπιστήμια...
Μπορείς να δεις την διαφορά;
Γ.Χ.
22/03/2010 12:10
Τα σκλαβοπάζαρα και το παιδομάζωμα είναι άσχετα με τα σχολεία. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή ιδρύθηκε στην Κ/πολη ένα χρόνο μετά την άλωση (1454) και επικεφαλής της τέθηκε ο Γεώργιος Σχολάριος. ο κύριος καθηγητής τα λέει μια χαρά..
Εμεί οι μεγαλύτεροι διδαχτήκαμε πολλά εθνικιστικά παραμύθια στα σχολεία της χούντας.
kostas
22/03/2010 12:09
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ... ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 1600 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ - ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ!
pikis
22/03/2010 11:02
Επιτέλους, ας βγει κάποιος σε μια τηλεόραση να πει για τα παραμύθια της εκκλησίας για κρυφά σχολειά και λοιπά κουραφέξαλα. Είδαμε τη συμμετοχή των παπάδων στην προσπάθεια για την οικονομική μας ανάκαμψη. Δεν θεωρούν "ηθική" την φορολόγηση της εκκλησίας. Εμάς μας ρώτησαν αν θεωρούμε ηθική των πληρωμή των αμόρφωτων παπάδων; Ας γίνει μια έρευνα για τα ποσά που δαπανώνται στους παπάδες. Σκεφτείτε την αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.;
Διαμαντής
22/03/2010 10:01
μήπως δεν υπήρχε και σφαγή στη Σμύρνη??? τι προσπαθούν να τα μπαλώσουν τελευταία στιγμή..οι Τούρκοι? το "Κρυφό Σχολειό" τότε τί ήταν? εδώ μόλις πρόσφατα, δεν έχει 1-2 μήνες, που επιτρέψανε να διδάσκουν ελληνικά στην Τουρκία..!!!?
Axaxouxa
22/03/2010 09:51
Το παιδομαζωμα και τα σκλαβοπαζαρα ειναι κι αυτα μυθος κυριοι καθηγηται;