Τον νέο τρόπο επιλογής των μαθητών στα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία της χώρας που περιλαμβάνει τεστ δεξιοτήτων στο Γυμνάσιο και Λύκειο, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της διοικούσας επιτροπής των Προτύπων-Πειραματικών, η επιλογή των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Νηπιαγωγεία θα γίνει με κλήρωση ενώ στα υφιστάμενα Πρότυπα Πειραματικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Νηπιαγωγείου θα εγγραφούν στο συνδεδεμένο Δημοτικό Σχολείο.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες για την εγγραφή των μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο ή στο Δημοτικό οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο που επιθυμούν κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 21 Μαΐου 2013. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο σε ένα Σχολείο για κάθε σχολικό έτος.

Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών στην Α΄ Γυμνασίου στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια θα γίνει με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 στις 10 π.μ. Με την ανωτέρω διαδικασία οι μαθητές/τριες αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας, τα Μαθηματικά και τα Φυσικά. Η δοκιμασία θα είναι δίωρη.

Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών σε κάθε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο γίνεται ύστερα από δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 στις 10 π.μ.

Με τη δοκιμασία εισαγωγής μαθητών/τριών στα Πρότυπα-Πειραματικά Λύκεια αξιολογούνται γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο, σχετικές με την Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά. Η δοκιμασία θα είναι τρίωρη.

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που ενδιαφέρονται για την συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο ή Λύκειο, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση από 18 έως 29 Μαρτίου 2013.

Ολη η εγκύκλιος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας