Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ακόμη πως συμφωνεί με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος την Δευτέρα σε ομιλία του στο Βερολίνο επέκρινε το Μνημόνιο, γιατί συντάχθηκε πρόχειρα και έχει πρόβλεψη για συνάρτηση των στόχων με τις πραγματικές εξελίξεις.

«Η διαπραγμάτευση έγινε πολύ οριζόντια και έκανε αισιόδοξη και απλοϊκή πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με έναν τρόπο. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θες εσύ. Τα αλλεπάλληλα μέτρα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση, γιατί μείωναν τη ρευστότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Άκουσα προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι τα κάναμε όλα καλά, πικράναμε το λαό αλλά σώσαμε τη χώρα, εγώ δεν το λέω αυτό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην κριτική που έχει ασκήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «δεν παίρνω πίσω τις δηλώσεις για τον Παπανδρέου, όσο και εάν κάποιους τους ενοχλεί ο τόνος μου, δεν είναι θέμα αισθητικής, έχει να κάνει με τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι».

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει για το έλλειμμα του 2009, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «πολύ κακώς εισαγγελείς ασχολούνται με ζητήματα που ακουμπάνε με εθνικά θέματα. Οι χθεσινοί εισαγγελείς δεν ασχολήθηκαν με ό,τι έκανε ο Αλογοσκούφης το 2004 [την απογραφή], τα στοιχεία είναι επικυρωμένα από την Eurostat. Είναι απαράδεκτο, άσκοπο και άτοπο αυτό που συνέβη».

Σκληρή ανακοίνωση ΝΔ

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το Μνημόνιο, μιλώντας για «θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις».

«Η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, γιατί… «είχε άλλες υποχρεώσεις» και «δεν ήταν δουλειά του να το μελετήσει», αποκαλύπτει θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις. Και προφανώς δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση», τόνισε ο κ.Μιχελάκης.

Και συνέχισε: «Επιβεβαιώνει έτσι ότι πήραν μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα χωρίς να διαπραγματευτούν με την Τρόικα, αλλά και χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενέκριναν στο Υπουργικό Συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή.

»Και, αφού προκάλεσαν αξεπέραστα αδιέξοδα στην οικονομία, αλλά και αβάσταχτες συνέπειες στην κοινωνία, έρχονται τώρα να πουν πως είχαν άλλες…σοβαρότερες δουλειές!!!».

Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του δήλωσε: «Προτιμούμε την κυνική αλήθεια του κ.Χρυσοχοΐδη από την υποκρισία κάποιων άλλων».

Σφοδρότατη επίθεση κατά του κ.Χρυσοχοΐδη εξαπέλυσε και ο ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντάς τον «αδιάβαστο και τραγικά ανεύθυνο».

«Το μόνο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη είναι η ειλικρίνειά του. Και όμως, ο «αδιάβαστος» και τραγικά ανεύθυνος υπουργός με την ψήφο του υπέρ του Μνημονίου και τη μετέπειτα στήριξή του, οδήγησε σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία στην απελπισία και την ισοπέδωση. Αν κατά ανάλογο τρόπο με τον όψιμα «αντιμνημονιακό» κ. Χρυσοχοΐδη και διεκδικητή της αρχηγίας του κυβερνώντος κόμματος, λειτούργησαν και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται ο καθένας ποιοι μας κυβερνούν», ανέφερε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ακόμα τα εξής:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου. Ναι, επαναλαμβάνω ότι το Μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης.

»Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου.

»Ίσα-ίσα το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής.

»Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας.

»Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε.

»Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.

»Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το Μνημόνιο.

»Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική.

»Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα.

»Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν. Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ’ αυτό».