«Ηρθα για την εγγραφή και προτού προλάβω να φτάσω στη γραµµατεία µε σταµάτησαν από µια παράταξη για να µου δώσουν πληροφορίες.


Η αλήθεια είναι ότι ενοχλήθηκα λίγο γιατί βιαζόµουν, όµως ξέρω από τον αδελφό µου που επίσης είναι φοιτητής ότι αυτό είναι µόνιµο φαινόµενο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Π.,

που πέρασε στο Τµήµα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Το σκηνικό που στήνεται τον Σεπτέµβριο είναι ίδιο κάθε χρόνο.

Το καλωσόρισµα των παρατάξεων στους πρωτοετείς φοιτητές του ΑΠΘ συνεπάγεται τραπεζάκια µε ενηµερωτικό υλικό για τη συνδικαλιστική τους δράση σε όλο το µήκος και πλάτος των χώρων που βρίσκονται δίπλα στις γραµµατείες και αφίσες που καλύπτουν όλη την επιφάνεια των τοίχων των σχολών. Μάλιστα, φέτος, το σύνηθες καλωσόρισµα των πρωτοετών συνοδεύτηκε και από το προχθεσινό βίαιο επεισόδιο µεταξύ µελών αντίπαλων φοιτητικών παρατάξεων στη Σχολή Θετικών Επιστηµών.

Επισήµως, τα µέλη των φοιτητικών παρατάξεων έχουν µοναδικό στόχο να βοηθήσουν τους νεώτερους να συµπληρώσουν τις αιτήσεις εγγραφής και να τους δώσουν πληροφορίες για το τµήµα και τα µαθήµατα. Ωστόσο, είναι κοινό µυστικό ότι απώτερος στόχος είναι ο προσηλυτισµός τους στην παράταξη, για τον οποίο µάλιστα συχνά χρησιµοποιούν ως δέλεαρ εκπτώσεις σε εκδροµές, δωρεάν προσκλήσεις σε πάρτι, ακόµα και έτοιµες σηµειώσεις για τα µαθήµατα.

«Ο καθένας βρίσκεται εδώ και τον δικό του λόγο. Ο δικός µας είναι ότι θέλουµε να βοηθήσουµε τους πρωτοετείς, όπως κάποιοι βοήθησαν κι εµάς στο παρελθόν. Παράλληλα, ενηµερώνουµε για ζητήµατα της σχολής και συνδικαλιστικά, καθώς και για τις δικές µας αρχές, χωρίς να πιέζουµε. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του επιλογές», είπε στα «ΝΕΑ» το µέλος της ΠΑΣΠ Φιλοσοφικής Χριστόφορος Φοραδάς.

Ελλιπής ενηµέρωση

Αναφερόµενη στο φαινόµενο της υποδοχής των πρωτοετών προτού καν εγγραφούν στα τµήµατά τους από τις φοιτητικές παρατάξεις, η γραµµατέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα δήλωσε στα «ΝΕΑ» πως «οι διοικήσεις των τµηµάτων πρέπει να φροντίζουν για την προσαρµογή και την ενσωµάτωση των πρωτοετών». Και πρόσθεσε: «Η ενηµέρωση των πρωτοετών φοιτητών γίνεται ελλιπώς έως σήµερα και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πρέπει ο φοιτητής να γίνει το κέντρο της φροντίδας των πανεπιστηµιακών τµηµάτων».

Παρόµοια άποψη διατυπώνει και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γεράσιµος Σπαθής λέγοντας πως αρκετά πανεπιστήµια και τµήµατα δεν προσφέρουν στους πρωτοετείς τόσο πλούσιο ενηµερωτικό υλικό. «Συνεπώς οι φοιτητικές παρατάξεις έρχονται να εκµεταλλευτούν αυτό το κενό».

Και… ηλεκτρονικά τραπεζάκια


«ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ2010… και το ταξίδι ξεκινά. Επειτα από µια δύσκολη χρονιά γεµάτη κούραση και ελπίδα, ξεκινάς το ταξίδι που θα σε οδηγήσει στην πραγµατοποίηση των ονείρων σου. (…). Η εισαγωγή σου στη σχολή µας (που τώρα είναι και σχολή σου) θα αποτελέσει την αφετηρία για ατέλειωτες διαδροµές προς ανακάλυψη της γνώσης, αλλά και της πανέµορφης πόλης που ακούει στο όνοµα Θεσσαλονίκη…».

Με αυτόν τον τρόπο υποδέχεται ηλεκτρονικά τους πρωτοετείς φοιτητές στο Πανεπιστήµιο η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νοµικής στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Το ψάρεµα µελλοντικών ψηφοφόρων, δηλαδή, δεν γίνεται πλέον µόνο στα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων που από τις αρχές Σεπτεµβρίου έχουν στηθεί στις εισόδους των πανεπιστηµιακών σχολών. Το Ιντερνετ αποτελεί για τις παρατάξεις ακόµη έναν χώρο για να ρίξουν τα «δολώµατά» τους στους πρωτοετείς. Στις ιστοσελίδες και τα γκρουπ που έχουν δηµιουργήσει στο facebook διαθέτουν ενηµερωτικό υλικό για τους νέους φοιτητές των σχολών.

Ακόµη και συµβουλές προς τους γονείς προσφέρουν οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας.

Οι φοιτητές συχνά έρχονται στα χέρια για το ποιος θα καταλάβει µε τραπεζάκι το πιο στρατηγικό σηµείο ή θα προσεγγίσει τους περισσότερους νεοεισερχόµενους. Πάντως, όλες οι παρατάξεις εκτιµούν ότι τα προχθεσινά επεισόδια µε έναν άγνωστο να βγάζει περίστροφο και να χτυπά µε τη λαβή του όπλου φοιτητή της ΔΑΠ ήταν ακραία. «Λογοµαχίες υπάρχουν πάντα. Οµως, το τελευταίο επεισόδιο ήταν πρωτοφανές», είπε στα «ΝΕΑ» ο φοιτητής του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, υπεύθυνος ΔΑΠ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γεωργιάδης.