«ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ»

Τα ομόφυλα ζευγάρια βλέπουν θετικά στις εξαγγελίες Καστανίδη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση, Εύη Σαλτού   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2010 07:00 |
 «Δεν αρκεί το σύμφωνο  ελεύθερης συμβίωσης»
«Το ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια είναι προς τιμήν της», δήλωσε ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλος ενός από τα δύο ζευγάρια που παντρεύτηκαν στην Τήλο

«Δεν νοείται μια δημοκρατία στην Ευρώπη- και μάλιστα σε μια χώρα που θεωρείται πηγή της δημοκρατίας- να μην αναγνωρίζει ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα: το δικαίωμα στην ευτυχία και το δικαίωμα να ολοκληρωθεί αυτή μέσα από μια οικογένεια».

Περισσότερο από υπέρμαχος της καθιέρωσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Αντρεα Γκίλμπερτ, από την οργανωτική επιτροπή του Αthens Ρride και μέλος της Επιτροπής του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Ελσίνκι.

Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη- όπως για παράδειγμα και η Ιρλανδία- που δεν έχουν υιοθετήσει το σύμφωνο και για ομόφυλους εκτός από ετερόφυλους συντρόφους, όταν άλλα κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στην καθιέρωση και πολιτικού ή θρησκευτικού γάμου.

Το πάγιο αίτημα των ομόφυλων ζευγαριών ήρθε στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη πως θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επεκτείνεται και γι΄ αυτά το δικαίωμα υπογραφής συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης- διότι αποτελεί μια δέσμευση παλαιότερη και προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚσε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας έχει ήδη προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα κάνει τις σχετικές προτάσεις» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης την περασμένη Παρασκευή (στον Βήμα FΜ 99,5). «Κατ΄ αρχάς είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια είναι προς τιμήν της» σημειώνει και ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλος ενός από τα δύο ζευγάρια που παντρεύτηκαν το 2008 στην Τήλο. Για «δειλή, αλλά θετική εξέλιξη» κάνει λόγο και ο Νίκος Χατζητρύφων της Σύμπραξης κατά της Ομοφυλοφοβίας που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. «Αποτελεί ένα μόνο μέρος για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομόφυλων οικογενειών» προσθέτει.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι πως η καθιέρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων έχει ευρύτατη αποδοχή στους πολίτες, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, περισσότεροι από 6 στους 10 δηλώνουν υπέρ.

Απόλυτη ισότητα
Οι διεκδικήσεις ωστόσο των ομόφυλων ζευγαριών δεν σταματούν εδώ. «Διεκδικούμε απόλυτη ισότητα και αυτό σε θεσμικό επίπεδο επιτυγχάνεται με τον γάμο. Δεν θέλω να μηδενίσω ότι είναι θετικό η καθιέρωση του συμφώνου, αλλά όταν οι Πορτογάλοι θεσπίζουν τον πολιτικό γάμο, είναι πιο προοδευτικοί από εμάς;» αναρωτιέται ο κ. Τσαμπρούνης, ο οποίος εκτιμά ότι θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια για τον γάμο που τέλεσαν.

Πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων ζητά και ο κ. Χατζητρύφων. «Αναμένουμε την πλήρη εξίσωση όπως ορίζει και η ελληνική νομοθεσία που δεν διακρίνει φύλο για τη σύναψη γάμου, καθώς γίνεται αναφορά μόνον στον όρο μελλόνυμφοι» αναφέρει.

Ο γάμος στη Γερμανία
Πρόσφατο παράδειγμα, και μάλιστα δημόσιου αξιωματούχου, αποτελεί ο γάμος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και αρχηγού του Κόμματος των Ελέυθερων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε. Ο γερμανός πολιτικός ανέβηκε τα σκαλιά του... δημαρχείου στη Βόννη την περασμένη Παρασκευή με τον επί χρόνια αγαπημένο του Μίχαελ Μοντς. Είναι ο πρώτος γερμανός αξιωματούχος της κυβέρνησης ο οποίος δηλώνει επίσημα τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.


Ελλείψεις σε εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα

ΕΛΛΙΠΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ από τις διάφορες οργανώσεις ακόμη και το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που ισχύει εδώ και δύο χρόνια για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Οπως επισημαίνουν, η επιλογή αυτού του τρόπου επικύρωσης της ύπαρξης οικογένειας δεν παρέχει δικαιώματα σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα.

Αυτό προκύπτει και από πρόσφατη εγκύκλιο του ΙΚΑ, κατόπιν γνωμοδότησης και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. «Σχετικά με την ένταξη ή μη στα μέλη οικογένειας, όπως προσδιορίζονται από την ασφαλιστική νομοθεσία, κατ΄ εφαρμογήν του Αστικού Κώδικα, των προσώπων που συνάπτουν Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, προκύπτει ερμηνευτικά ότι τα πρόσωπα αυτά δεν εμπίπτουν στα μέλη οικογένειας» αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως εάν το ένα μέλος του ζευγαριού δεν εργάζεται, δεν δικαιούται να λαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΙΚΑ ως προστατευόμενο μέλος του συντρόφου του. Παράλληλα, στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου γίνεται αναφορά και σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΙΚΑ, με το οποίο «εκφράστηκε η άποψη ότι οι συμβαλλόμενοι σύντροφοι δεν μπορούν να θεωρηθούν σύζυγοι και να δικαιωθούν των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων».


Ψήφισμα για ίση μεταχείριση από το Ευρωκοινοβούλιο

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ Ευρωπαϊκής Ενωσης η πρώτη εμπεριστατωμένη αναφορά στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων περιλαμβάνεται σε έκθεση του 1994, που είναι γνωστή ως έκθεση Roth, από το όνομα της γερμανίδας ευρωβουλευτού Claudia Roth η οποία τη συνέταξε. Βάσει αυτής της έκθεσης εγκρίθηκε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ίση μεταχείριση ομοφυλόφιλων και λεσβιών στην Ε.Ε.

Ιδιαίτερη μνεία στα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών «για την καταπολέμηση των διακρίσεων που βασίζονται στο φύλο, τη φυλή ή εθνική καταγωγή, θρησκεία ή πίστη, ανικανότητα, ηλικία ή σεξουαλικό προσανατολισμό» γίνεται εξάλλου και στη Συνθήκη του Αμστερνταμ του 1999.

Στην Ελλάδα η πρώτη απόπειρα να θεσπιστεί σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια έγινε τον Σεπτέμβριο του 2009 με πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως τότε είχε απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

17
ZERO
21/09/2010 15:07
Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης.

Ναι στο γάμο.

Έχουν και οι ομοφυλόφιλοι δικαιώματα αρκεί να μην ενοχλούν τους γύρω τους.

Όχι επ'' ουδενί στην υιοθεσία!

Δεν είναι δίκαιο για τα παιδιά να μεγαλώνουν με γονείς που έχουν ένα τόσο κραυγαλέο κουσούρι - ανωμαλία!!!
Λεσβία μάνα
20/09/2010 22:21
Οι ομοφυλόφιλοι/λεσβίες δεν χρειάζονται την έγκριση κανενός για να αποκτήσουν παιδιά, όσο και αν εθελοτυφλεί η πολιτεία και αφήνει τους ομοφυλόφιλους και τις οικογένειές τους έκθετες θεσμικά, όσο και αν "φουντώνουν" κάποιοι ρατσιστές, ομοφοβικοί και "θρησκευόμενοι" όταν συνειδητοποιούν ότι στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο αυτά είναι δεδομένα. Η λεσβία και ο gay κολλητός της που κάνουν παιδί με σπερματέγχυση δεν είναι μόνο σενάριο στο Queer as Folk, συμβαίνει και στην Ελλάδα και όχι γιατί "έσπασε το προφυλακτικό" ή "μέθυσα και γκάστρωσα την γκόμενα", αλλά από συνειδητή επιλογή και αγάπη. Ας συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, δεν πειράζει, καιρός να την κάνουν από αυτή την χώρα όσοι μπορούν μπας και μείνουν εδώ τα ζώα που της αξίζουν.
Νίκος
20/09/2010 20:46
Να κοπεί το επίδομα γάμου από όσους δεν έχουν παιδιά!
Μηνάς Βασιάδης
20/09/2010 20:22
AZ αυτά που λες είναι αρλούμπες. Ο γάμος πρέπει να είναι προνόμοιο όλων - ετερόφυλων και ομόφυλων - μόνο τότε θα υπάρξει πραγματικά θεσμική ισότητα.
ΚΔ
20/09/2010 20:06
Όλοι εσείς που είστε κατα του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, αναγνωρίστε πως οι ομοφυλοφιλοι και ομοφυλόφιλες συμπολίτες μας έχουν υπαρκτά προβλήματα, τα οποία το κράτος αγνοεί για χρόνια με αποτέλεσμα να νιώθουν πολίτες 2 κατηγορίας μέσα στην ίδια τους τη χώρα, παρόλο που εργάζονται, πληρώνουν φόρους και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Είναι θέματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με κληρονομικά ζητήματα που εν τέλει μπορουν να διευθετηθούν με διαθήκες. Έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας, μεταθέσεων και μετατάξεων, κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης. Δεν νοείται καποιοι να απολαμβάνουν προνόμια και καποιοι άλλοι να μην έχουν αυτά τα προνόμια εξαιτίας του ότι τυχαίνει να ζουν μεσα σε μια ομοφυλόφιλη και όχι ετεροφυλόφιλη σχέση. Εν τέλει έτσι γεννήθηκαν. Και να ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Είναι άνδρες και αγαπούν άνδρες, είναι γυναίκες και αγαπούν γυναίκες. Τελεία. Οι ετεροφυλόφιλοι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που νιώθουν και αγαπούν? Και αν κάποιοι σας έλεγαν οτι πρέπει να το κάνετε, επειδή έτσι νιώθει και κάνει η πλειοψηφία, εσείς θα το δεχόσασταν? Ας είμαστε ρεαλιστές επιτελους. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας να περιμένει απο αυτους τους ανθρώπους να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, αλλά να τους αρνείται ουσιώδη δικαιόματα με μόνο κριτήριο τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Επιτέλους πρέπει να δούμε αυτή την αλήθεια κατάματα. Ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι. Εγώ θέλω να ζω σε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης. Εσείς?
ΓΓ
20/09/2010 19:59
δεν υπάρχει τίποτα αυταπόδεικτο και τίποτα "φυσιολογικό" και μη. ενα ζευγάρι μπορεί να αποτελείται από δύο άτομα οποιουδήποτε φύλου. να μην θεωρούμε de facto αλήθειες κάποιες αντιλήψεις που πλέον σε πολλές αναπτυγμένες κοινωνίες θεωρούνται ξεπερασμένες. οι κοινωνίες εξελίσσονται, οι συνήθειες και τα έθιμα μεταβάλλονται. όχι πριν πολλά χρόνια, οι Αφροαμερικανοί θεωρούνταν σκουπίδια στις ΗΠΑ,ήταν αποκλεισμένοι από πολλές δραστηριότητες της κοινωνίας. Τώρα Πρόεδρος είναι ένας Αφροαμεριικανός που κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από πολλούς προηγούμενους λευκούς προέδρους και δίνει νέα ώθηση στη χώρα του. έτσι και η Ελλάδα ειδικά σε αυτή την κατάσταση που έχει περιέλθει δεν έχει την πολυτέλεια να αποκλείει μέλη της κοινωνίας της. ο γάμος είναι μια ένωση ανθρώπων που αγαπιούνται μεταξύ τους και δεν έχουμε το δικαίωμα να τον στερούμε από κανέναν
DK
20/09/2010 19:50
βλακείες, ο γάμος είναι θρησκευτική οντότητα και η εκκλησία απαγορεύει δια ροπάλου την ομοφιλοφιλία. Άρα τι κουταμάρες είναι αυτές; Γιατί να θέλει ένας ομοφιλόφιλος να μπλέξει σ''όλα αυτά. Αν θελουν να συβιώσουν ποιος το απαγορεύει; Το σύμφωνο μια χαρά είναι.
Σπύρος Γιακουμάκης
20/09/2010 19:43
Ο γάμος είναι μία μεγαλειώδης μπαρούφα για τους πάντες! Το σύμφωνο συμβίωσης έχει κάποιο νόημα αν και μόνο αν λύνεται το ίδιο απλά όπως δημιουργείται. Για την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις. Οχι πως τα ετεροφυλόφιλα είναι πάντα κατάλληλα για κάτι τέτοιο, κάθε άλλο, αλλά να, τι προσλαμβάνουσες θα έχει ένα παιδί αν δεν βιώνει την (αρμονική) συνύπαρξη και των δύο φύλων; Αφού έτσι κι αλλιώς χρειάζονται και τα δύο φύλα για να γεννηθεί...νόμος της Φύσης...μέχρι να καταρριφθεί ισχύει!
AZ
20/09/2010 18:56
Ο γάμος έχει νόημα μόνο για την δημιουργία οικογενείας. Ολα τα άλλα είναι αρλούμπες. Γιατι, εμπόδισε κανείς τους ομοφυλόφιλους να συζούν και να προβαίνουν σε μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων??? Τώρα θα πεί κανείς θέλουν να αφήνουν και τη σύνταξή τους στο σύντροφό τους. Μα κύριοι η σύνταξη θεσπίστηκε για την μητέρα που έμενε πίσω (συνήθως) και λόγω της μητρότητος δεν ειργάζετο. Γι αυτό την έδιναν. Απ'' ''οτι ξέρω ο καθένας εκ του "ζεύγους" των ομοφυλοφίλων θα πρέπει να εργάζεται, οπότε θα έχει και σύνταξη. Αν πάλι του αρέσει το τεμπελίκι, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να τρέφεται εις βάρος της κοινωνίας. ΑΖ
Νίκος Φ.
20/09/2010 18:45
Αγαπητέ Μετανάστη, ο ΓΑΜΟΣ είναι ΥΨΙΣΤΟ αγαθό που ΔΕΝ έχει σχέση μόνο με την τεκνοποιία αλλά ΚΥΡΙΩΣ με την ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ και ΕΥΤΥΧΙΑ. Υπάρχουν περιτπωσεις ατόμων που δεν τους ενδιαφέρει να τεκνοποιήσουν αλλά να συζήσουν ευτυχισμένοι, πάμπολλες περιπτώσεις ατόμων 70 και 80 ετών που παντρεύονται χωρίς βέβαια να τους ενδιαφέρει η τεκνοποιία, και ακόμα περιπτώσεις ανθρωπων που βρίσκονται στη φυλακή ισόβια, και όμως έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν. Η Ελλάδα κοινώς έχει ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ πάνω στο θέμα και καλά θα κάνει η πολιτεία να αρχίσει να επιμορφώνει τους Ελληνάρες και τους λοιπούς πολίτες. Δεν νοείται το "λίκνο της Δημοκρατίας" να μην αναγνωρίζει βασικά ανθρώπινα δικαώματα. Οι ομόφιλοι συνάνθρωποί μας είναι ανάμεσά μας, στην οικογένειά μας, στους φίλους μας, στους γείτονές μας. Οι ομόφυλοι πρέπει να αναγνωριστούν ώς ισάξιοι πολίτες με τους ετερόφυλους. Κάθε μέρα που περνάει, κάθε λεπτό που φεύγει και οι ανάγκες αυτών των συνανθρώπων μας αγνοοούναται είναι ΝΤΡΟΠΗ για τη Δημοκρατία μας.
Gays, leave the children alone.
20/09/2010 18:41

Η αναφορά σε ζευγάρι (2 άτομα) προκύπτει από την αυταπόδεικτη ανάγκη η οικογένεια να αποτελείτε από ένα αρσενικό (πατέρα) και ένα θηλυκό (μητέρα) προκειμένου να προκύψουν βιολογικά οι γενετικοί απόγονοι.

Η υιοθεσία (νομική διαδικασία) παιδιού που δεν είναι βιολογικός απόγονος ενός ετερόφυλου ζευγαριού ενέχει τάσεις απόρριψης του παρόλο που υπάρχει η ανικανοποίητη βιολογική ανάγκη του ζευγαριού για απογόνους. Ειδικότερα όσο λιγότερο μοιάζει εξωτερικά το παιδί με τους κηδεμόνες τόσο μεγαλύτερες είναι η τάσεις απορρίψεις του.

Ακόμη και όταν ένας από τους δύο σε ένα ετερόφυλο ζευγάρι είναι βιολογικός γονέας ενώ ο άλλος όχι, οι τάσεις απόρριψης παραμένουν.

Το συμπέρασμα είναι ότι η υιοθεσία ακόμα και για ετερόφυλα ζευγάρια είναι δύσκολη διαδικασία.

Οι τάσεις απορρίψεις ενός παιδιού μεγιστοποιούντο όταν μιλάμε για ομοφυλόφιλο ζευγάρι για τους εξής λόγους:

Καταρχήν η σύνδεση μεταξύ ομόφυλων ανθρώπων είναι πολύ πιο ασταθής από αυτή των ετερόφυλων διότι δεν προκύπτει από βιολογικές ανάγκες αλλά από επίκτητες ψυχοσωματικές.

Το παιδί δεν θα είναι βιολογικός απόγονος τους.
Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει την τάση να έχει φυσιολογικές προτιμήσεις κάτι που θα άρχετε σε αντίθεση με τα πρότυπα των κηδεμόνων του.

Το πρότυπο της οικογένειας που θα βιώνει θα είναι εντελώς διαφορετικό από το καθιερωμένο πρότυπο οικογένειας που στηρίζεται στην βιολογία του ανθρώπου.

Από εκεί και πέρα είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και άλλα πρόσωπα είτε περιστασιακά είτε μόνιμα, πέρα των δύο αρχικών (του παιδιού συμπεριλαμβανομένου !).

Τέλος οι ομοφυλόφιλοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες που σχετίζονται με τις προτιμήσεις τους οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν στο παιδί που θα έχουν υπό την κηδεμονία τους.

Συμπερασματικά, όχι μόνο δεν πρέπει να επιτρέπετε να υιοθετούν παιδία οι ομοφυλόφιλοι αλλά ακόμα και αν έχουν βιολογικά παιδία πρέπει να τους αφαιρείτε η κηδεμονία τους.
A Commentator
20/09/2010 18:40
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, το Σύμφωνο δε θα καλύπτει καθόλου τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και θα περιορίζει τα κληρονομικά μόνο στο 1/3 (όταν δεν υπάρχουν παιδιά); Σιγά το όφελος, γίνεται τόσος ντόρος για αυτή την υπόθεση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει κάποιος με γνώσεις πάνω στο Σύμφωνο Συμβίωσης (έτσι όπως ισχύει τώρα για τα ετερόφυλα ζευγάρια) που να μπορεί να δώσει διευκρινήσεις για αυτό το θέμα;
ΚΔ
20/09/2010 18:37
metanasths

"με τι θα τα θηλασουν?" :-)

μαλλον αγνοείς πως υπάρχουν και ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν όχι μόνο θηλές, αλλά πλεόνασμα θηλών. :-)
ΓΓ
20/09/2010 17:20
Τα επιχειρήματα κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι αστεία. Για τον θηλασμό δεν θα το σχολιάσω καν. (υπάρχουν πάντα και οι παρένθετες μητέρες- τα έχουν σκεφτεί άλλες χώρες πολύ πριν από εμάς) όπως επίσης και για τα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, μπορούν πάντα να υιοθετήσουν αν το θέλουν, Ενα δικαίωμα που διεκδικούν και τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι περίεργο πως του Έλληνα του αρέσει να παινεύεται για τα κατορθώματα των προγόνων του όταν δεν θέλει να κάνει το παραμικρό για να αποδειχθεί έστω και λίγο αντάξιος της κληρονομιάς του. Στην αρχαία Ελλάδα δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία, αλλά η Ελλάδα του 21ου αιώνα έχει.
Γιώργος
20/09/2010 16:42
Πολύ σωστός ο τίτλος!
Πριν σχεδόν 3 δεκαετίες ο Ανδρέας Παπανδρέου αναθεώρησε ριζικά το Οικογενειακό Δίκαιο με την αναγνώριση της ισότητας του άνδρα και της γυναίκας μέσα στο γάμο και την θέσπιση του πολιτικού γάμου.
Αναγκαία βήματα για καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός πρέπει να κάνει ένα ακόμα αναγκαίο βήμα, αυτό για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό: να αναγνωρίσει τον δικαίωμα στον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια.
Οι σοσιαλιστές Πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το έκαναν ήδη.
Στεφανος
20/09/2010 16:09
Και τα παντρεμενα ζευγαρια που δεν μπορουν να τεκνοποιησουν; Ειναι δευτερης κατηγοριας; Αφου λοιπον δεν μπορουν να δημιουργησουν οικογενεια πρεπει να ακυρωθει ο γαμος τους; Οχι βεβαια. Αρα η δικαιολογια της τεκνοποιησης ειναι μια μπουρδα που επαναλαμβανει καθε ανεγκεφαλος.
Metanasths
20/09/2010 15:28
Σαχλαμαρες, ο γαμος εχει σχεση με την δημιουργια οικογενειας,δελ παιδιων. Δεν ειναι για τα ματια του κοσμου. με τι θα τα θηλασουν?.....