ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του 37χρονου έλληνα ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα από Αλβανούς καταδίκασε ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. «Πρόκειται για πράξη ακραίου και τυφλού φανατισμού. Η σκόπιμη δολοφονία ενός ανθρώπου, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα απαίσιο και καταδικαστέο έγκλημα. Τα αίτια, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα όσα κυκλοφορούν, είναι ακόμα πιο απαίσια», ανέφερε ο αλβανός πρωθυπουργός. Η δήλωση του Σαλί Μπερίσα προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στη γειτονική χώρα, στην οποία η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα αποτελεί την κυρίαρχη είδηση. Μάλιστα, οι δράστες επικηρύχθηκαν με 20.000 δολάρια.

Οπως έγινε γνωστό από τις μέχρι τώρα αστυνομικές έρευνες, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα ζήτησαν από τον 37χρονο να μη μιλάει ελληνικά στο μαγαζί του, που βρίσκεται στη Χειμάρρα. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, μετά τη λογομαχία ακολούθησε ξυλοδαρμός και ο Γκούμας ζήτησε από τους Αλβανούς να φύγουν από το μαγαζί του και να λύσουν τις όποιες διαφορές τους σε άλλο μέρος.

Το έγκλημα

Λίγη ώρα αργότερα ο Γκούμας έφυγε από το μαγαζί με τη μηχανή του. Θαμώνες του καταστήματος αντιλήφθηκαν την παρέα των Αλβανών να αποχωρεί βιαστικά. Φίλοι του 37χρονου με μικρή καθυστέρηση προσπάθησαν να τον ακολουθήσουν, αντιλαμβανόμενοι πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την παρέα των Αλβανών που είχαν διαπληκτιστεί. Οπως κατέθεσαν στην αστυνομία, σε μικρή απόσταση από τη Χειμάρρα, κοντά σε μια γέφυρα στο Καμπί τον βρήκαν αιμόφυρτο στην άσφαλτο. Η μηχανή του είχε σημάδια από χτύπημα με άλλο όχημα.

Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ένα αυτοκίνητο μάρκας Αudi χτύπησε ηθελημένα τη μηχανή του Γκούμα. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες που μεταφέρθηκαν στην αστυνομία, οι δράστες προκειμένου να είναι σίγουροι πως το θύμα τους θα πέθαινε πέρασαν δύο φορές από πάνω του με το αυτοκίνητό τους.

Η αλβανική αστυνομία, η οποία δέχτηκε από την πρώτη στιγμή πως ήταν δολοφονική επίθεση και όχι τροχαίο ατύχημα, εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή και ύστερα από μερικές ώρες συνέλαβε ως ύποπτους 7 Αλβανούς ενώ αναζητεί έναν ακόμη. Η αλβανική αστυνομία μάλιστα στην ενημέρωσή της προς την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα έκανε λόγο για έγκλημα με εθνοτικά κίνητρα. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Χειμαρριωτών, η δολοφονία του 37χρονου Γκούμα ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς προκλητικών ενεργειών με δράστες Αλβανούς στην περιοχή της Χειμάρρας.