«Η ζωή μου είναι καλύτερη χωρίς ΤV»

Έβγαλαν από τα σπίτια τους τούς τηλεοπτικούς δέκτες και δηλώνουν πως δεν το έχουν μετανιώσει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2010 07:00 |
 «Η ζωή μου είναι καλύτερη χωρίς ΤV»
«Δεν έχω ανάγκη την τηλεόραση. Μαθαίνω τα νέα από τις εφημερίδες, το Ίντερνετ ή τους γύρω μου», λέει η 53χρονη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Μαρία Μανέτα

«Μέχρι πριν από τρία χρόνια είχα τηλεόραση στο σπίτι μου. Έκτοτε, αποφάσισα να την απομακρύνω. Φίλοι μου που ήδη την είχαν κλείσει οριστικά με έπεισαν πως στην ουσία δεν επιλέγεις εσύ τι θα δεις στη μικρή οθόνη, αλλά ό,τι οι άλλοι θέλουν να σου σερβίρουν. Είπα, λοιπόν, να δω και εγώ στην πράξη πώς θα είναι η ζωή μου από τη στιγμή που θα αποχωριστώ τελείως το κουτί...».

Δεν το πολυσκέφτηκε πριν επιχειρήσει να ενταχθεί οικειοθελώς στο μόλις 0,5% του ελληνικού πληθυσμού που δεν θέλει- ή και δεν μπορεί- να έχει τηλεόραση κατ΄ οίκον. Στη Θεσσαλονίκη, ο 30χρονος αρχιτέκτονας κ. Κυριάκος Φαλελάκης είναι πια ιδεολογικά αντίθετος με το να βλέπει κάποιος τηλεόραση. «Διαπίστωσα πως δεν ήταν και η πιο δύσκολη απόφαση να κάνω πιο... ευρύχωρο το δωμάτιό μου, να το αδειάσω από ένα περιττό έπιπλο. Μου έφτανε να συνειδητοποιήσω κάποια στιγμή πως μπροστά στο γυαλί έχανα την ευκαιρία για άλλα πράγματα, τα οποία ήθελα αλλά δεν προλάβαινα να κάνω. Με το που σταμάτησα όμως να παρακολουθώ, ένιωσα τον χρόνο μου να αυξάνεται: είχα πλέον περισσότερες ελεύθερες ώρες για επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, αλλά και για να σκεφτώ. Άρχισα να διαβάζω περισσότερα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, να ακούω ραδιόφωνο, να πηγαίνω βόλτες ή και επισκέψεις. Αν θελήσω να δω ένα DVD, χρησιμοποιώ το laptop μου...», λέει στα «ΝΕΑ».

Το κερδισμένο καθημερινό δίωρο που παλαιότερα ξόδευε ως τηλεθεατής είναι το λιγότερο. Το κυριότερο όφελος είναι ψυχικό, όπως εξηγεί. «Εξασφάλισα μεγαλύτερη ηρεμία στη ζωή μου! Όταν δεν έχεις τηλεόραση, βλέπεις πιο νηφάλια τα πράγματα. Στα δελτία ειδήσεων δεν υπάρχει πια ψύχραιμη ενημέρωση. Με τη γρίπη, για παράδειγμα, έβλεπα κόσμο να πανικοβάλλεται και δεν καταλάβαινα γιατί, ενώ ε γώ είχα ενημερωθεί σωστά από άλλες πηγές. Κατάλαβα πως τα κανάλια δεν σου μεταδίδουν απλώς ειδήσεις, αλλά τις κατασκευάζουν για να στις πουλήσουν ως εμπορικό είδος. Βλέπεις ένα δελτίο με 250 εικόνες, μουσικές και ένα σωρό παραστάσεις που περισσότερο σε μπερδεύουν...», υποστηρίζει. «Προφανώς και υπάρχουν αξιόλογα προγράμματα. Αλλά, όταν αποφάσισα να σταματήσω να βλέπω, η ελληνική τηλεόραση ήταν ήδη γεμάτη ξενόφερτα ριάλιτι που μάλλον αποβλακώνουν παρά προσφέρουν κάτι. Καταλαβαίνω, βέβαια, πως για μοναχικούς ανθρώπους ή ηλικιωμένους ένα σίριαλ είναι ίσως και λύση ανάγκης. Για τους υπόλοιπους, ωστόσο, που βλέπουν πολλές ώρες καθημερινά, μπορεί να γίνει και εθισμός, ψυχολογική εξάρτηση...», επισημαίνει.

Κακή γλώσσα
«Με την τηλεόραση έχουμε τσακωθεί. Δεν έχουμε καθόλου καλή σχέση!», λέει η 53χρονη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας κ. Μαρία Μανέτα, κάτοικος Πατρών. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της τηλεόρασης δεν πείστηκε πως άξιζε τον κόπο να τη βάλει στο σπίτι της. «Όσες φορές έτυχε να δω, ήταν σε σπίτια συγγενικών προσώπων. Στην αρχή πειραματίστηκα. Ήθελα και εγώ να δω τι είναι αυτό το νέο προϊόν- τότε μόνο κρατική τηλεόραση υπήρχε. Στα μάτια, ωστόσο, και στα αυτιά μου το αποτέλεσμα με έκανε να μην τη βάλω ποτέ στο σαλόνι μου. Αντιλήφθηκα πως δεν χρησιμοποιείται σωστά η ελληνική γλώσσα. Κι αυτή η κακή έκφραση σε ένα πρόγραμμα που το παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση...», λέει. «Και στην ιδιωτική τηλεόραση με ενοχλεί που δεν αφήνουν ο ένας τον άλλον να διατυπώσει ολοκληρωμένα την άποψή του. Ο τρόπος διαχείρισης μιας συζήτησης είναι τέτοιος, που τελικά μόνο νόημα δεν βγάζεις. Δεν μπορώ να καταλάβω, πάλι, γιατί τα πολύ καλά σίριαλ- μεταφορές μυθιστορημάτων- τα προβάλλουν πολύ αργά. Προφανώς γιατί δεν είναι εμπορικά. Με άλλα λόγια, βάζουμε όλο τον κόσμο σε ένα σακί, στον βωμό της τηλεθέασης...», τονίζει.

Η ΟΘΟΝΗ... ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ
«Υπάρχει και ζωή χωρίς τηλεόραση, μπορούμε καλύτερα χωρίς αυτήν», λέει ο 30χρονος Κυριάκος Φαλελάκης

«Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δε μπορούμε...»

«ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ χωροταξικούς-λειτουργικούς λόγους, έχουμε τρεις οθόνες στο, εκατό τετραγωνικών, σπίτι μας, στην Ελευσίνα. Για να μη μετακινούμε, δηλαδή, κάθε φορά την τηλεόραση από δωμάτιο σε δωμάτιο, έχουμε από μία στην κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο και στο σαλόνι...», λέει ο 29χρονος δημοτικός υπάλληλος κ. Αντώνης Ρουμελιώτης.

«Είναι θέμα γούστου, πού επιθυμεί να καθήσει ο καθένας μας, όχι τι θα προτιμήσει να δει. Η μητέρα μου βλέπει περισσότερο, μετά τη δουλειά της, γύρω στις τρεις ώρες την ημέρα, κατά βάση σίριαλ και ταινίες. Εγώ κι ο αδελφός μου, αντίθετα, είμαστε πιο πολύ του υπολογιστή, αράζουμε εκεί περισσότερο για καμιά ταινία, παρά μπροστά στη μικρή οθόνη. Στις διακοπές μου θα ανοίξω την τηλεόραση ασυναίσθητα, όχι για να δω κάτι συγκεκριμένο, αλλά γιατί είμαι εθισμένος στα multimedia, μόνο και μόνο για να κοιτάζω σε μια οθόνη. Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δε μπορούμε, κάπως έτσι είναι η σχέση μου μαζί της!».


Με τρεις οθόνες σταμάτησαν οι... τηλε-μαχίες

ΟΥΤΕ έναν, ούτε δύο, αλλά περισσότερους τηλεοπτικούς δέκτες έχουν εγκαταστήσει ελληνικές οικογένειες στα σπίτια τους, στην προσπάθειά τους να λύσουν... ειρηνικά το θέμα της τηλεθέασης ή και για να βολευτούν και σε διαφορετική οθόνη-δωμάτιο ανάλογα με τη διάθεσή τους.

«Αφού ο καθένας μας θέλει να βλέπει την εκπομπή της αρεσκείας του την ώρα που το επιθυμεί, βάλαμε τρεις διαφορετικές επίπεδες τηλεοράσεις: μία μεγάλη 32 ιντσών στο σαλόνι μας και δύο μικρότερες στα υπνοδωμάτια, το δικό μας και των δύο γιων μας, ηλικίας 13 και 16 ετών. Μπορεί να συμβεί να παίζουν και οι τρεις ταυτόχρονα...», λέει στα «ΝΕΑ» η 50χρονη ιδιωτική υπάλληλος κ. Μίρκα Αρβανιτάκη, που κατοικεί με την οικογένειά της σε διαμέρισμα 104 τετραγωνικών, στο Παλαιό Φάληρο. Μέρα που να μείνει κλειστή έστω μία απ΄ όλες τις οθόνες δεν υπάρχει, εξηγεί.

Αντιθέτως, τα Σαββατοκύριακα είναι ανοιχτές από το πρωί.

«Συντροφιά και διασκέδαση»
«Το τηλεκοντρόλ στη μεγάλη το έχει ο άντρας μου, ο Δημήτρης.

Αυτός είναι κι ο πιο φανατικός ΄τηλεορασάκιας΄ του σπιτιού, αυτός αποφασίζει τι θα δούμε, όταν καθήσουμε όλοι μαζί- κατά 90% επιλέγει ειδήσεις ή ενημερωτικές εκπομπές. Εγώ από την πλευρά μου έχω τον πρώτο λόγο στην κρεβατοκάμαρα: κάθε βράδυ, η οθόνη αυτή ανοίγει λίγες ώρες πριν κοιμηθώ, μεταξύ 10.30-12.30. Ελληνικές σειρές και δελτία ειδήσεων είναι το απαραίτητο μυοχαλαρωτικό μου, η συντροφιά και διασκέδασή μου.

Και νωρίτερα, μετά τη δουλειά μου, ένα σίριαλ είναι επίσης ό,τι πρέπει για τη μεσημβρινή σιέστα μου. Όσο για τα παιδιά, στο δικό τους δωμάτιο συνήθως τα βρίσκουν μεταξύ τους, τους αρέσουν φανατικά τα ντοκιμαντέρ...», λέει. «Από ένα σημείο και μετά, η τηλεόραση έχει γίνει και ανάγκη μου, συνήθεια, μου ΄χει χαρίσει ατέλειωτες ώρες εύκολης και δωρεάν ευχαρίστησης! Το καλοκαίρι, που δεν έχω διαθέσιμη στο υπνοδωμάτιό μου, νιώθω να ΄χω στερητικό σύνδρομο!», λέει.

56
Lara croft
10/08/2010 16:41
ρε παιδια θελω να βαλω τηλεοραση στο λαπτοπ μου πως?
Psychedelic Reflection
03/07/2010 13:41
6 χρόνια και σήμερα χωρίς τηλεόραση παίδες ! καλημέρα !
η κυρά...(μου ...σου...του...)
08/01/2010 12:30
Προς Οδυσσέα -ίσως ενδιαφερόμενο- και μεγαλώνοντα τέκνα...
δυο σοφά βιβλία:
1)Συναισθηματική νοημοσύνη
2)Καταστροφικά συναισθήματα
του Γκόλμαν
(και τα δυο από τις εκδόσεις <<Ελληνικά Γράμματα>>)
Όταν τα μελετήσεις αυτά, περί τυφλεόρασης θα τα ξαναπούμε...
φιλιααααααααα!
animaodyssey
07/01/2010 19:38
Κυρά ΜΑΜΑ, ευτυχώς (όπως φαίνεται!) είσαι πάνω από 18 άρα υποθέτω οτι η μαμά σου δε θα σου απαγορέψει να ξαναμπείς στο "διαβολικό", "διεφθαρμένο" και ..."αμαρτωλό" internet και άρα υποθέτω ότι θα έχεις την ευκαιρία να διαβάσεις την συνέχεια των σχολίων σε αυτή τη σελίδα και να κρίνεις, τελικά, τι είναι ωφέλιμο για σένα και τι όχι από τη τηλεόραση και το διαδίκτυο, σύμφωνα με την κριτική σου άποψη! Κι έτσι να διαβάσεις τη συνέχεια διαφόρων επίδοξων "αιρετικών" απόψεων που διαφθείρουν τη νεολαία, σαν τη δικιά μου!... Ομως, και η ολοκληρωμένη άποψη και η κριτική ικανότητα δε φαίνεται να είναι στις αδυναμίες σου. Αυτό που δε καταλαβαίνω είναι το γιατί εσύ πιστεύεις ότι οι άλλοι έχουν τέτοια αδυναμία!... Ισως, βέβαια, να ακολουθείς κι εσύ το δόγμα "ο φόβος φυλάει τα έρημα"... Στη τηλεόραση ούτε δουλεύω ούτε καν ασχολούμαι με αυτήν ακόμα και στο σπίτι μου, παρά μόνο για επιλεγμένες ενημερωτικές εκπομπές. Ναι είμαι αρκετά μεγάλος πια και η δικιά μου μαμά δεν έχει πια λόγο! Μάλιστα η δικιά μου μαμά πριν πολλά χρόνια που ζούσα σε ένα διαμέρισμα μόνο με τα βιβλία μου μου έκανε δώρο μια τηλεόραση για να περνάει η ώρα μου, παρότι είχα αντιρρήσεις!!!... Ευτυχώς, όμως, μετά από τόσα χρόνια θεωρώ οτι ούτε αποβλακώθηκα, ούτε μου έλειψε ο αθλητισμός, ούτε οι σπουδές. Σήμερα, στις δύο κόρες μου δεν αποτρέπω τίποτα αλλά φροντίζω να είμαι δίπλα τους να ρίξω "φως" σε κάθε απορία τους όταν βλέπουν τηλεόραση ...ή ακούν ραδιόφωνο. Δεν τους κλείνω τα μάτια ...ούτε τα αυτιά. Προτιμώ να τους ανοίγω το μυαλό!... Το να μεγαλώνεις παιδιά, ξέρεις και ξέρω οτι το ξέρεις, είναι μια Οδύσσεια τόσο μεγάλη όσο και η Οδύσσεια να μεγαλώνουμε κι εμείς μαζί τους και δίπλα τους. Στο ταξίδι αυτό, η πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει, να ήμαστε "Φάροι" και "Λιμάνια" κι όχι ..."λιμενοφύλακες"! Ισως, να έχεις διαφορετική αντίληψη και άποψη σε ότι είπα και είναι δικαίωμά σου όπως και κάθε ανθρώπου. Η εποχή που ζούμε, όμως, είναι ένα πέλαγος και ο ορίζοντας αχανής. Δεν πιστεύω οτι το να βάλω τα νεανικά μυαλά σε μια γυάλα αντί να τους δώσω ένα ναυτικό χάρτη θα βοηθήσει στο βέβαια αβέβαιο μέλλον... Καλό πλου, λοιπόν, στους ανοιχτούς ορίζοντες της νέας χρονιάς και καλά ραδιοφωνικά κουμάντα καπετάνισσα! ΥΓ: Τόσο το παρόν κείμενο όσο και το προηγούμενο είχαν σκωπτική διάθεση και όχι νευρική. Περαστικά λοιπόν και σε σένα!!!
Salo...
06/01/2010 18:16
@myst
Η τυφλεόραση είναι 99 τοις εκατό εικόνα και ένα τοις εκατό, κείμενο.
Με τον υπολογιστή μπορείς να έχεις μπροστά σου εκατό τοις εκατό κείμενο, μόνο που είναι ψηφιακό.
Ο λόγος είτε στο χαρτί είτε σε οθόνη το μυαλό το ακονίζει.
Η εικόνα είτε στο χαρτί είτε η ψηφιακή το μυαλό το αποχαυνώνει, όταν δεν αφήνει περιθώρια στον άνθρωπο να δραστηριοποιηθεί σωματικά...να λύσει προβλήματα...
Γι αυτό θεωρώ καταστροφή το τάισμα του παιδικού εγκεφάλου που είναι ακόμα αναπτυσσόμενος μόνο με εικόνες απο τυφλεόραση...ή και απο υπολογιστή...
Myst
06/01/2010 04:36
Δεν έχω τηλεόραση εδώ και είκοσι χρόνια, ( όσα δηλαδή είναι και τα χρόνια που έφυγα από το πατρικό μου σπίτι).
Ακόμα όμως και όταν έμενα εκεί, πάλι η μικρή οθόνη δεν με συγκινούσε, κυρίως γιατί προτιμώ πιο διαδραστικές καταστάσεις.
Η τηλεόραση δεν είναι έτσι. Στην τηλεόραση μόνο βλέπεις, δεν μπορείς να απαντήσεις, δεν μπορείς να μετέχεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να έχεις αντίρρηση για αυτό που προβάλλεται μπροστά σου.
Οι υπολογιστές από την άλλη δεν είναι έτσι, αν και η κατάχρηση της χρήσης τους πάλι στα ίδια αποτελέσματα απομόνωσης οδηγεί.
Το διαδίκτυο είναι τόσο μεγάλο και έχει τέτοιες δυνατότητες επιλογών που σαφώς υπερέχει από την τηλεόραση σαν μέσο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.
Όπως και να έχει και τα δύο μέσα δεν με έχουν κάνει φανατικό οπαδό τους. Ίσως γιατί είμαι ο τύπος ανθρώπου που δεν μπορεί να καθίσει για πολύ ώρα στη ίδια θέση.
Για να ασχοληθεί κάποιος και με τα δύο αυτά μέσα προϋποθέτει να είναι στατικός και αυτό είναι κάτι που στα αλήθεια δεν μπορώ να το αντέξω.
Σαλο...
05/01/2010 20:42
Απο αράπη και από σαλο... μαθαίνεις την αλήθεια...:-)
Η <<κυρά μου>>
05/01/2010 16:34
@animaodyssey
νευράκια;νευράκια;
Το μπλογκάκι πραγματικά, σκέφτομαι να το παρατήσω...επειδή έχω σκοπό να γράψω...μυθιστόρημα!
Για πες μου:δουλεύεις στην τυφλεόραση;
Και γω αυτόν τον καιρό κουμαντάρω ένα ραδιόφωνο...
Περαστικά και καλή χρονιά, πολυταξιδεμένο μου...
o arapis
05/01/2010 15:31
I Tileorasi aksizei gia osous ehoun playstation kai mono :) :)
animaodyssey
05/01/2010 13:03
Μα γιατί πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πάντα "άσπρο-μαύρο"; Γιατί πρέπει να δαιμονοποιούμε οτιδήποτε μας προκαλεί άγχος, φόβο και μας βγάζει έξω απ'' το "καβούκι" μας αντί να προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε, να το ερμηνεύσουμε με την κριτική μας ικανότητα και να κρατήσουμε μόνο ότι μας είναι χρήσιμο; Η τηλεόραση, η οθόνη (το μόνιτορ που λένε και κάποιοι λάτρεις της ...φιλολογίας!) του υπολογιστή, τα τηλέφωνα (σταθερά ή κινητά) είναι "παράθυρα"! Είναι ανοίγματα θέασης ενός εξωτερικού περιβάλλοντος, ενός κόσμου έξω απ'' τον εαυτό μας. Επειδή ο κόσμος είναι τρομακτικός και γεμάτος ψευδαισθήσεις δεν είναι και αιτία αυτό να κλείσεις τα μάτια σου σ'' αυτόν... Ούτε να τα βγάλεις! Αυτές οι αντιλήψεις ανήκουν στον σκοτεινό Μεσαίωνα. Οχι στην σύγχρονη εποχή μας που πρέπει περισσότερο παρά ποτέ να ήμαστε ενημερωμένοι και να έχουμε την δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής και της κριτικής σκέψης. Και πραγματικά πόσο αντικειμενικοί και ανιδιοτελείς μπορούμε να ήμαστε όταν αποτρέπουμε ή απαγορεύουμε σε άλλους (τα παιδιά μας πχ!) την τηλεόραση ή τον υπολογιστή με πρόσχημα τον αθλητισμό ή το διάβασμα ενός βιβλίου και τη ίδια στιγμή να παραδεχόμαστε ότι "μας τρώει χρόνο τώρα το μπλογκάκι μας".........!!!!!!!!! Γιατί κυρά μου;;; Να το κλείσεις το "Μπλοκάκι" σου, να πετάξεις και το "μόνιτορ" και να πας να διαβάσεις, όχι εφημερίδα αλλά κανα μυθιστόρημα με τα παιδιά σου ΗΜΑΡΤΟΝ ΔΗΛΑΔΗ!!! ΤΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΙΑ!!! Μετά θα μας πείτε οτι αντί να κρίνουμε ένα βιβλίο αφού το διαβάσουμε, να το καίμε γιατί κάποιοι άλλοι αποφάσισαν οτι δεν είναι κατάλληλο για μας...
Μ.Κ
05/01/2010 11:41
@ Γιόχαν φον Βέγκεν 4/1/2010 12:04
"Σε 14 χρόνια χωρίς τηλεόραση, τελείωσα σπουδές και μεταπτυχιακά. Κάνω τώρα το διδακτορικό μου. Έμαθα 4 ξένες γλώσσες. Γύρισα την μισή Ευρώπη και έζησα σε Ιταλία, Γαλλία και ζω στην Γερμανία. Έμαθα κιθάρα και ηλ. μπάσο. Και τώρα φτιάχνω στούντιο σπίτι μου. Δείτε τηλεόραση. Καπνίστε. Πάρτε νακωτικά. Κομματικοποιηθείτε. Γίντε δημόσιοι υπάλληλοι."

Πω,πω...ολα αυτα τα εκανες επειδη δεν ειχες τηλεοραση?Δηλ.εαν ειχες ,τι ακριβως θα σε εμποδιζε απο το να τα κανεις?οσο για την τελευταια προταση,τί να πω....μια επισκεψη σε ψυχιατρο ,δεν θα εβλαπτε...


@ Μπάμπης Δερμιτζάκης 4/1/2010 13:05

Συμφωνω μαζι σου,μαλλον οσοι δεν εχουν τηλεοραση,το κανουν περισσοτερο απο τον φοβο οτι εαν ειχαν θα πεφταν με τα μουτρα"στα μεσημεριανα-πρωιναδικα και στην Πανια.Ειναι σαν τις μαμαδες που λενε στα παιδια να μην βγαινουν σε μπαρ, γιατι θα τους πεταξουν ναρκωτικα στο ποτο κρυφα και εκεινα θα εθιστουν.
Πολλοι απο μας,με τηλεοραση στο σπιτι επιλεγουν τι θα δουν και ποτε,τοσο απλα.....
MA
05/01/2010 10:58
@ Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ Δεν περίμενα να ακούσω τόσες ανοησίες μαζεμένες... Δηλαδή αν όλος ο κόσμος πάει να πηδήξει από την Ακρόπολη θα πας κι εσύ;;; Είσαι εθισμένος και δεν θέλεις να το παραδεχτείς... Επίσης το να μην βλέπεις τηλεόραση δεν σημαίνει ότι πας κόντρα στην εποχή σου. Το να είσαι σκεπτόμενος άνθρωπος και να μην κοιτάζεις σαν ροφός την κάθε παπαριά που σου σερβίρουν είναι ΕΠΙΛΟΓΗ. Το ότι δεν μπορείς ή δεν θέλεις να το κατανοήσεις είναι άλλο θέμα. Τέλος ποτέ δεν ξέρεις ΑΝ όντως συμβαίνουν τα γεγονότα που σου σερβίρουν. Ναι μεν όπως λες "Το να μην πληροφορείσαι κάτι που συμβαίνει, δέν σημαίνει κιόλας ότι δέν συμβαίνει!" αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που λέει "Το να πληροφορείσαι κάτι που συμβαίνει, δέν σημαίνει κιόλας ότι συμβαίνει..." Το ϊντερνετ είναι πολύ πιο αξιόπιστο ως πηγή ενημέρωσης. Χωρίς να σε τρομάζει με τις υστερίες του κάθε ανεγκέφαλου δημοσιογράφου και τα παράθυρα. Και πιο διαδραστικό. Εν κατακλείδι μην ακολουθείς τις μάζες, σκέψου λίγο περισσότερο...
Σαλογραία
05/01/2010 09:59
@ΜΙΑ ΜΑΜΑ
Καλημέρα, και πολύ καλή χρονιά και για σας! :-)
Δεν ξαναγύρισα σε αυτό το φόρουμ( επειδή μου τρώει χρόνο τώρα το μπλογκάκι μου)...απλά, με αφορμή το θάνατο του Κακαουνάκη για τον οποίο ήθελα να διαβάσω τα σχετικά, είδα ...φως και στο άλλο θέμα...και μπήκα!
Αν μπορέσετε να κρατήσετε τα παιδιά σας , χωρίς Τυφλεόραση και χωρίς υπολογιστή(μόνο με βιβλία, αθλητισμό, μουσική, μουσική και λοιπές υγιείς δραστηριότητες) μέχρι τα 18 τους τουλάχιστον και εφόσον επιθυμούν να ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές θα κάνετε άγια!
Το πολύ να έχετε ένα μόνιτορ για κάποιο καλό ντοκυμαντέρ(τα Σαββατοκύριακα) και πάλι όχι πάνω από δυο ώρες την εβδομάδα, όπως το εφαρμόζει και ο Άρχων των Κομπιουτερών, για την κορούλα του, στας Αμερικάς...
Να είστε πάντα καλά!
Φιλάκιααααα!
GERMANOS
04/01/2010 23:15
The revolution will not be televised ....KOUTORNITHIA
Α.Σ.
04/01/2010 22:29
Έχω μεν τηλεόραση, αλλά δεν την ανοίγω σχεδόν ποτέ. Η τηλεόραση βλάπτει σοβαρά την ηρεμία του ανθρώπου. Όταν χαλάσει (που δεν το βλέπω με την αχρησία που έχει περιπέσει) δεν θα πάρω άλλη. Ενημερώνομαι άλλωστε πολύ καλύτερα με το Διαδίκτυο.
Mia Mama
04/01/2010 21:38
@ Salograia

Agapete Kyria Salograia,

Kaln Xronia!!!

Poso xairomai pou ksanagyrise n "fwvn sas" se afto to forum...

Mou leipsate idiaitera kai sas efxaristw pou katathesate kai pali tis apopseis sas edw.

Epi tn efkairia, symfwvw kai epfasksanw se afta pou lete, kai epithymw na ta efarmosw.

Mia Mama
fuser
04/01/2010 21:29
PS επειδη ξεχαστηκα. Για το κυριο με την εξαμελη οικογενεια που προτρεπει να πεταξουμε τις τηλεορασεις και να εχουμε ν 1 laptops (οπου ν=αριθμος μελων οικογενειας) ειναι σαν να λεμε κοφτε τους μπαφους και ριχτε το στην παραμυθα:):):):)
fuser
04/01/2010 21:23
"Η τηλεοραση ειναι πολυ διδακτικη....οποτε ανοιγει παω στο αλλο δωματιο και διαβαζω ενα βιβλιο" ....Mark Twain... :):):) Kαλη χρονια σε ολους με υγεια και δυναμη.
K.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
04/01/2010 19:07
@loneri
Και ο Μπερλουσκόνι προφανώς δέν τις προλάβαινε τόσες 18άρες πού είχε. Τον ζήλεψες όμως έ; Μή μου πείς! Καλόν είναι νάχεις τα πάντα καί ας μήν προλαβαίνεις να τ''απολαύσεις.
Κώστας Θωμάς
04/01/2010 19:01
Ζω στην Αμερική και έχω επαγγελματικό λογαριασμό με καλωδιακές και δορυφορικές εταιρίες που έχω γύρω στα 1200 κανάλια από τα οποία κοιτάζω τα 6.
Το ποιο διδακτικό πρόγραμμα σε όλα αυτά τα κανάλια είναι αυτό του Jerry Springer το οποίο ποτέ δεν κοιτάζω, ο λόγος που ένα πρόγραμμα λευκών σκουπιδιών (white trash) είναι το ποιο διδακτικό είναι γιατί δείχνει ποια ακριβώς είναι η στάθμη μια κοινωνίας, που ο Jerry Springer τής λέει, μην κατηγορείτε εμένα για την ποιότητα των καλεσμένων αυτοί είσαστε εσάς δείχνω, μπράβο Jerry.
εμμάνουελ
04/01/2010 17:46
και ένα αγαπημένο μου τραγούδι (διαβάστε στίχους) http://www.youtube.com/watch?v=FevrfoiNkeE
εμμάνουελ
04/01/2010 17:45
Η καλύτερη τηλεόραση είναι αυτή της ΕΤ3. Αυτή σώζει την κατάσταση.
Stavros
04/01/2010 17:34
ειδήσεις, διαφημίσεις, σκουπίδια ... ναι ολα αυτά υπάρχουν και προβάλονται στην τηλεόραση αλλά είναι στο δικό μας χέρι να επιλέξουμε και απλά να πατήσουμε και το off... η λύση του δεν έχω τηλεόραση για να μη βλέπω τα σκουπίδια είναι περίεργη γενικά ...

Στην τηλεόραση μπορούμε να συνδέσουμε ένα dvd player, μια παιχνιδομηχανή, μια βιντεοκάμερα, μια φωτογραφική μηχανή ...
καθώς επίσης να εγκαταστήσουμε μια δορυφορική κεραία και να ξεφύγουμε από τα "εξαιρετικά" ελληνικά κανάλια, τα οποία γίνονται και ψηφιακά για να θαυμάζουμε σε καθαρότερη εικόνα τα "εκπληκτικά" ελληνικά προγράμματα

προσωπικά μου άρεσε το πρώτο σχόλιο :
"πουλάει σκουπίδια γιατί είμαστε πρόθυμοι να αγοράσουμε σκουπίδια"
και θα συμπληρώσω απλά ότι η ελληνική τηλεόραση είναι ο καθρέπτης της νοοτροπίας και της παιδείας μας.

ΕΜΕΙΣ είμαστε υπεύθυνοι πρώτοι γι'' αυτό που μας σερβίρουν!

Διψάμε για κουτσομπολιά, για κατινιές, για τσακωμούς, για διαφήμιση και επίδειξη, για μόδιστρους, για την κατάντια των άλλων (για να πούμε ότι είμαστε καλύτεροι), για reality και ανερχόμενους άχρηστους αστέρες, για τηλεοπτικές "δίκες", για ΑΧΡΗΣΤΕΣ πληροφορίες ....

Καλή χρονιά σε όλους μας!
Κώστας Θωμάς
04/01/2010 17:06
Διάλογος μεταξύ εμένα και πελάτισσας όταν εξασκούσα το επάγγελμα του TV Repairman ή TV-Ιατρου αν προτιμάτε.
Π. Εσύ τι τηλεόραση έχεις
Κ. εγώ έχω πάντα μια συσκευή αλλά σχεδόν ποτέ δεν την ανοίγω
Π. Μπράβο, και με τον ελεύθερο χρόνο μιας είσαι τεχνικός θα μπορούσες να ερευνήσεις για μια καλύτερη συσκευή που να μη χαλάει.
Κ. είδη το έχω κάνει και είναι τελειοποιημένο το κύκλωμα αλλά δεν υπάρχει αγοραστής
Π. Ο! μπράβο, τι εφεύρεση έκανες και δεν έχει ζήτηση, κρίμα οι εφεύρεσις πρέπει να βγάζουν κέρδη, τι ακριβώς έφτιαξες ;
Κ. ένα διακόπτη που κλείνει την τηλεόραση.
Ξερή η πελάτισσα από τα γέλια
KK
04/01/2010 16:42
Εχω οικογένεια με δυο παιδιά και ζώ στο εξωτερικό. Την τηλεόραση την πέταξα προ δεκαπενταετίας, βρίσκω ανόητο να επιτρέπουμε να μεγαλώνει στην ουσία τα παιδιά μας ένας δικτάτορας (από το λατινικό dictare, που σημαίνει υπαγορεύω), ο οποίος μόνον μιλάει, χωρίς ποτέ να ακούει.
Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις που διατύπωσε ο Guenther Anders όταν πρωτοεμφανίστηκε το χαζοκούτι την δεκαετία του 1950. Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον όρο Matrix για να περιγράψει τους ρόλους και την δυναμική μεταξύ αυτών που είναι μέσα και έξω από το κουτί.
Dimitris DARAS
04/01/2010 16:14
Lhpoumai giati oi Ellines den ektimoun tis yperoxes ekpombes PROSKINIO kai ANATROPH, pou mou thimizoun the prpaganda GOEBELS tou 1935 - 1944. Oi apotiximenoi dhmosiographi kanoun kathimerina BRAINWASH stous HLITHIOUS theates !!! Syncharitiria sta KOUTORNITHIA !!!
George K.
04/01/2010 15:28
Λένε οι γκουρού της αγοράς και του εμπορίου, ότι για κάθε προϊόν που πουλιέται υπάρχουν κάποιοι που το αγοράζουν.
Έτσι και η τηλεόραση, πουλάει σκουπίδια γιατί είμαστε πρόθυμοι να αγοράσουμε σκουπίδια.
Ας μην κατηγορούμε την τηλεόραση για τον κατήφορο.
Αυτοί είμαστε. Τα πρωινάδικα, η Πάνια, τα μεσημεριανά, οι πάσης φύσεως ανισόρροποι που παίρνουν τα μικρόφωνα.
Αν δεν είχαν τηλεθέαση, θα τα είχαν κόψει.
Πόσοι βλέπουν τα κουτσομπολίστικα και πόσοι την εκπομπή του Σαββίδη στην ΕΤ3;
Τα καταναλωτικά μας πρότυπα, όχι μόνο τα υλικά, εκεί μας οδηγούν.
Είναι συνολικό ζήτημα πολιτισμού, αισθητικής και κουλτούρας.
Και στον τομέα αυτό πιάσαμε πάτο!
ΒΙΒΙΑΝ
04/01/2010 14:53
ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΠΛΑ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο, ΤΙ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η TV. ΑΛΛΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΜΟΥ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.
Σαλογραία
04/01/2010 14:48
Να αγιάσει το στοματάκι μερικών εδώ μέσα!
Απάνω της μωρέ , παιδια!
ΠΕΤΑΧΤΗ ΤΗ!
ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΜΕ ΚΕΡΑΤΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΙΙΙΙΙ!
(αυτό εννοούσε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)
Ακούτε ΜΟΝΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ή μουσική από το Ιντερνετ...αλλά ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΦΘΟΡΑ ΣΑΣ , ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΗΔΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΙΕΣ ΚΑΘΕ ΩΡΑ...
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΟΥΝΕ ΤΕΛΕΙΩΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΚΟΛΗ ΛΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ...
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΑΔΕΡΦΙΑΑΑΑΑ!q-)
Συγχαρητήρια. Απελευθερωθήκατε
04/01/2010 14:38
Συγχαρητήρια. Απελευθερωθήκατε από επιτήδειους δημοσιογράφους και εμετικές σειρές που χρόνια τώρα πριονίζουν θεσμούς, αξίες και την κοινωνία μας.
loneri
04/01/2010 14:32
προς κυριο μανωλιδη.

και ολα να τα χεις,χρονο δεν μπορεις να εχεις για να τα χαιρεσαι ολα και να τα προλαβεις..
ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
04/01/2010 14:26
ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ, ΑΚΟΥΩ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ. ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΗΛ. ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΑ ΕΦΕ.
ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ, ΒΛΕΠΩ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ή ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ- ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΨΗ, ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ- ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΠΙΣΗΣ (ΑΝ ΑΝΤΕΞΩ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ).
ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ, ΠΟΣΟΣ ΠΟΛΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ, ΟΤΑΝ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ.
ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΣΩΣΤΑ, ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΧΕΙΣ....
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
04/01/2010 13:36
@ΠΕΤΑ ΤΗΝ TV.....
Απελευθερωθήκατε από την TV καί υποδουλωθήκατε στά Λάπτοπ. Απλά αλλάξατε αφεντικά. Παραμένετε δούλοι ενός πιό αρεστού σε σας αφεντικού! Αυτό δέν είναι απελευθέρωση!
Το θέμα είναι, να τάχεις όλα καί να τα κάνεις κουμάντο εσύ. Αυτό είναι το δύσκολο!
mambo
04/01/2010 13:11
Οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά. Η τηλεοραση είναι μεταξύ άλλων επικοινωνία ή μορφή επικονωνίας.
H τηλεόραση είναι το μέσο.
Ο τρόπος που χρησιμοποιεί το μέσο ο δημιουργός του προγράμματος και τρόπος που το αναλώνει ο δέκτης είναι το θέμα.
Μετρον άριστο σε όλες τις περιπτώσεις. Η απόρριψη δεν λύνει κάνενα πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολιτισμός που φέρουμε δημιουργεί την φθηνιάρικη επικοινωνία.

Καλή σας χρονιά.Μπάμπης Δερμιτζάκης
04/01/2010 13:05
Μπα, οι φίλοι που την κατάργησαν φαίνεται ότι έχουν χαμηλές αντιστάσεις. Έχω δυο τηλεοράσεις, επιλέγω από τη ραδιοτηλεόραση τι προγράμματα θα δω, τα γράφω στο dvd recorder, και τα βλέπω όταν μπορώ. Γράφω κυρίως τριτοκοσμικές ταινίες που δεν θα τις βρω σε dvd club και ντοκιμαντέρ. Πάντως οι φίλοι καλά κάναν, αν δεν μπορούν να αντισταθούν να μη βλέπουν ειδήσεις, ριάλιτι, πρωινάδικα και τα παρόμοια σκουπίδια, τότε ας την πετάξουν από το σπίτι τους. Εγώ πάντως μπορώ να αντισταθώ.
ΠΕΤΑ ΤΗΝ ΤV ΖΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ
04/01/2010 12:55
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ 6ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ. ΕΚΤΟΤΕ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΔΩΡΟ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΕΧΟΥΝ ΧΡΙΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΟΘΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΕΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 7 ΛΑΠΤΟΠ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΧΑΟΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ!
Νοημων
04/01/2010 12:29
αντιθετα απο οτι πιστευεται, αντι για τηλεοραση μπορεις να παρεις ενα projector και να σου ερθει φθηνοτερα. (κοστος απο 400 ευρω μεχρι 800 για ενα σοβαρο μηχανημα) Ετσι αντι να χαζευεις στα πρωιναδικα και ολη την δηθεν ενημερωση, μπορεις να στησεις εσυ την ψυχαγωγια σπιτι σου με ενα φθηνο και σεβαστο home cinema. Οσο για την ενημερωση αυτη ειναι για τα σκουπιδια. Υπαρχει στο ιντερνετ αρκετη ψυχραιμη και σωστη ενημερωση. Τωρα βεβαια θα πει κανεις οτι στη τιβι η ενημερωση πρεπει να εχει και ενα δραματικο ρολο, τοτε ομως ειναι ζητημα αν αυτο ειναι ενημερωση η μια συνεχεια των πρωιναδικων.
sofia kalokerinou
04/01/2010 12:14
Καναμε μια μετακομηση και για 2 μηνες ημασταν χωρισ τηλεοραση στο σαλονι στην κρεββατολαμαρα ειχαμε ... που σημαινει οτι επειδη δεν ειναι στο σαλονι μασ στον καναπε μασ που κανουμε τισ περισσοτερες δραστηριοτητες μασ δεν την χρειαζομαστε γιατι και παρεα ημασταν οπωσ παντα και τρωγαμε ολοι μαζι θεματα συζητησησ δημιουργηθηκαν και μετα απο ενα μηνα διαπιστωσαμε οτι αυτο το πραγμα μασ κανει ακοινωνητους και παρτακιδεσ ειναι αυτη η οθονη και ταχα μου η τεχνολογια !! αυτα ειχα να πω σαν προσωπικη αποψη ευχαριστω!!!
3 δεκαετίες με μυαλό
04/01/2010 12:11
παν μέτρον άριστον. κρατάμε την τηλεόραση για ό,τι γουστάρουμε: DVD, αθλητικές αναμεταδόσεις, καμία ταινία που & που. αν σε συγκεκριμένες ώρες η συσκευή αυτή δείχνει πρωινάδικα, καρακιτσαριό, βλακώδη σήριαλ και τρομολαγνικά δελτία ειδήσεων, δεν μας ενοχλεί καθόλου - o καλός θεούλης μας έχει δώσει το "OFF".
Γιόχαν φον Βέγκεν
04/01/2010 12:04
Είμαι 31. Από τα 17 συνειδητά χωρίς χαζοκούτι.

Σε 14 χρόνια χωρίς τηλεόραση, τελείωσα σπουδές και μεταπτυχιακά. Κάνω τώρα το διδακτορικό μου. Έμαθα 4 ξένες γλώσσες. Γύρισα την μισή Ευρώπη και έζησα σε Ιταλία, Γαλλία και ζω στην Γερμανία. Έμαθα κιθάρα και ηλ. μπάσο. Και τώρα φτιάχνω στούντιο σπίτι μου.

Δείτε τηλεόραση. Καπνίστε. Πάρτε νακωτικά. Κομματικοποιηθείτε. Γίντε δημόσιοι υπάλληλοι.

Γενικότερα κάντε ότι σας λένε να κάνετε και πιστέψτε ότι σας λένε οι τηλεήρωές σας.

Εν τω μεταξύ η χρονιά θα έχει τελειώσει. Και κάποτε μαζί της και ολόκληρη η ζωή.

Άντε και του χρόνου Ελλαδάρα μου.
cthulhu
04/01/2010 12:01
Ο πολιτισμός τους καταρρέει όταν κοπεί το ρεύμα (και μαζί κλείσει και η τηλεόραση).
eleni
04/01/2010 11:53
To dokimasa mia epoxi, pou emeina tyxaia xoris tileorasi sto spiti, kai itan pragmatika apeleftherosi!!! Meta epesan oloi gnostoi kai syggeneis apo pano mou les kai imoun to kakomoiro pou den eixe tileorasi, kai telika mou piran "doro" mia . Telika diapistosa oti se theoroun kai paraxeno an den exeis tileorasi, antisymvatiko, kai antikoinoniko!!!????
ΑΡΤΕΜΗΣ
04/01/2010 11:47
Για 7 χρόνια δεν είχα τηλεόραση και δεν μου έλειψε καθόλου. Και ενημερωνόμουν, από τις εφημερίδες πολύ πιο σοβαρά και καλύτερα αξιοποιούσα τον ελεύθερο χρόνο μου.
Stella Petrides
04/01/2010 11:47
Η ζωή μου είναι καλύτερη χωρίς ΤV
Έβγαλαν από τα σπίτια τους τούς τηλεοπτικούς δέκτες και δηλώνουν πως δεν το έχουν μετανιώσει
ESWSA TA PAIDEIA MOU EPEIDH DEN AGORASA THLEORASH OTAN PANTREYTHKA KAI EMA8AN NA XRHSIMOPOIOUN TO MYALO TOUS PARA NA GINOUN PI8HKOI, MIMHTES LA8OS PRWTOTYPWN THS SHMERON KAINONIAS....................................
MPOREIS NA PETYXEIS XWRIS NA AKOLOU8EIS THN MODA KAI NA LES AYTA POU SOU EPIBALEI ME PLHSIMO TOU ENGEFALOXAZOKOUTIOU...............................................
TO BLEPEIS SYNEXEIA MERIKOUS POLHTIKOUS `H AAAAAAAALLOUS STHN O8ONH EPEIDH TA BASTANE `H EXOUN SEKSAPHL `H APANGELOUN SEKSESPHR, DEN SEIMAINEI OTI EINAI KAI OI KALHTEROI.............................
SWSTE TA PAIDEIA OSO EINAI MIKRA GIATI META PEIZEI TO MYALO ME LA8OS MAGIA..........................................
Σ.Π.
04/01/2010 11:43
Οι νέοι τότε στις πορείες επί Αρσένη φωνάζαν. Τρία δύο ένα, δάσκαλός είναι η Ρούλα και ο Αντένα. Η τηλεόραση έχει μεγάλη δύναμη και δυστυχώς κυριαρχείτε από αγραμμάτους. Όσες φορές ρίχνω μια πρόχειρη ματιά στις εκπομπές διαπιστώνω ότι σε πολλές από αυτές προβάλλεται ότι πιο οπισθοδρομικό και βλαπτικό, κατά την γνώμη μου, για την κοινωνία μας. Για παράδειγμα μιλούν σαν κορυφαίοι επιστήμονες οι αστρολόγοι για όλα τα θέματα, οι τραγουδιστές της κακιάς ώρας και τα μανεκιέν για ιατρικά θέματα (π.χ. εμβόλιο γρίπης) ακόμα και άσχετοι δημοσιογράφοι για οικονομικά θέματα, κλπ. Με το κλείσιμο της τηλεόρασης όμως δεν λύνουμε το πρόβλημα. Με το να μην βλέπω εγώ δεν εμποδίζω το έγκλημα που συντελείται στην γριά μητέρα μου, ή στον γείτονα που είχε λιγότερες ευκαιρίες μάθησης από μένα. Έχουμε την ευθύνη όσοι μπορούμε και ξέρουμε να παρέμβουμε για να φτιάξουμε μια τηλεόραση που θα προσθέτει στην κοινωνία και όχι να αφαιρεί.
asteia tupakia
04/01/2010 11:32
ma eleos ti na deis sthn thleorash shmera, ta meshmeriana h thn ekdikhsh ths xan8ias? k egw edw kai tria xronia den exw thleorash oxi gia na ksexwrisw alla giati den exei tipota na deis. dvd ston upologisth kai kamia ksenh seira sto internet. eleos exete apovlakw8ei oloi me ta skoupidia pou sas plasaroun
ΧΜΜΚ
04/01/2010 11:31
ΤΗΝ ΕΧΩ ΜΑΚΡΙΑ ΤΗΝ TV ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΘΛΙΟ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ 50 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟ...ΙΔΙΑΤΕΡΑ Η ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗ ΠΙΑ ΕΡΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ 10'' ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ...ΕΠΙΛΕΓΩ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ...ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ !
.NL
04/01/2010 11:17
Κάτω η τηλεόραση εγώ αποφασίζω για μένα ζήστε τη ζωή χωρίς πλύση εγκεφάλου.αποφασίστε μόνοι σας για σας.
MA
04/01/2010 11:16
Τηλεόραση έχω όμως ανοίγει μόνο για να παίζει το DVD... Αυτό συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι ίσως η καλύτερη κίνηση που έχω κάνει στη ζωή μου...
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
04/01/2010 10:01
Ανοησίες! Το θέμα δέν είναι τί κάνεις εσύ! Το θέμα είναι τι κάνει όλος ο κόσμος. Κάποτε δέν είχαμε τηλεόραση (10ετία του 60)! Όμως, δέν είχε τηλεόραση κανείς! Όλοι μαζί, προσαρμόζαμε την ζωή μας χωρίς τηλεόραση! Δεν μπορείς να το επαναφέρεις αυτό μόνος σου, ή μια ψειοψηφία τύπου 0,5%. Απλά, ξεχωρίζεις σαν την μύγα μες το γάλα. Κάνω τα πάντα με ανοιχτή την τηλεόραση. Δεν την παρακολουθώ απαραίτητα.
Μού αρκεί ο θόρυβός της. Κλειστή τηλεόραση θυμίζει νεκροταφείο! Και δέν με γοητεύει τόσο η σιγή του νεκροταφείου! Με το να πάς κόντρα στην εποχή σου, απλά ξεχωρίζεις από τους πολλούς. Πασχίζεις να πείσεις, τον εαυτό σου περισσότερο ότι είσαι καλλίτερα. Στο κάτω-κάτω τούς άλλους ούτε που τούς νοιάζει πως νοιώθης εσύ που δεν έχεις τηλεόραση. Κάποτε δέν είχαμε και ρεύμα. Το ότι τότε ζούσαμε μιά χαρά, δέν σημαίνει ότι μπορούμε να το κάνουμε καί τώρα. Μιά ώρα διακοπή ρεύματος καί μας τρελαίνει. Το να μην πληροφορείσαι κάτι που συμβαίνει, δέν σημαίνει κιόλας ότι δέν συμβαίνει!
Menelaos
04/01/2010 09:46
ΕΙΜΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΗΕΛΕΟΡΑΣΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΗΔΗ ΣΤΟ ΕΞΟΞΙΚΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΑ, ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΓΥΜΝΑ ΣΩΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΚΑΤΙΝΙΕΣ...ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ Η ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗ, Η ΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΑΥΤΟ ΜΕ ΔΙΔΑΣΚΕΙ, ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ, Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΙΖΕΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ... ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΧΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ....

ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, ΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!
Φεντουρης Σωστης
04/01/2010 09:40
τηλεοραση δραμα αλλα ουτε ραδιοφωνο δεν εχουμε οι αλητες της ΕΡΤ χαλασαν τα υπεροχα ερα ραδιοφωνα με διακοπες καθε ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ-ΠΑΤΡΑ
04/01/2010 09:40
Η Ζωη μεσα απο μια οθονη.Τηλεοραση,κινητο,υπολογιστης.Τρια χρονια χωρις τηλεοραση.Αδυνατον να βρεις κινητο το οποιο μονο να χρησιμοποιειται ως τηλεφωνο.Ελαχιστη χρηση υπολογιστη.
ΣΑΠΟΥΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
04/01/2010 09:22
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ
ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΜΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥ-ΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑ-
ΒΟΥΜΕ ΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ
vana
04/01/2010 08:28
Την τηλεόραση την διαμορφώνει το κοινό που την παρακολουθεί! Τα πρωϊνάδικα και τα μεσσημεριανά είναι τα τηλεσκουπίδια! Σε αυτές τις δύο ζώνες συσσωρεύεται όλη η υπερτιιμημένη χαζομάρα του νεοέλληνα! Οι παρουσιαστές άνθρωποι χωρίς προβληματισμούς, χωρίς παιδεία, άνθρωποι που έχουνε κλείσει τα μάτια και τα αυτιά στην πραγματικότητα και βιώνουν μια άλλη ξεχωριστή δική τους. όσες φορές τους έχω παρακολουθήσει έχω εκπλαγεί από τις υπερβολικές δόσεις χαμόγελου χωρίς λόγο χωρίς συγκεκριμένη αιτία! Υστερία θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις αυτήν την εικόνα που παρουσιάζουν! φτιάχνονται και στα μόνιτορ όταν ο φακός στρέφεται επάνω τους και πέρνουν διάφορες εκφράσεις την ώρα που υποτίθεται έχουν κάποιο καλεσμένο για να μιλήσει για ένα θέμα! Τα υπόλοιπα προγράμματα της τηλεόρασης τα αποδέχεσαι ως ένα βαθμό και φυσικά υπάρχουνε και αξιόλογα προγράμματα αλλά αυτά τα μεσσημεριανά είναι ότι χειρότερο.
7 χρόνια χωρίς τηλεόραση
04/01/2010 08:10
Ζήτω η ζωή χωρίς τηλεόραση! Ζήτω το φρέσκο οξυγόνο!!