Μέχρι τώρα ξέρουμε στα σίγουρα πως η δικογραφία έχει 3.000 σελίδες (και μια σύνοψη των 34). Από χθες στις 9 το πρωί οι βουλευτές μπορούν να τη διαβάσουν κι ο πρώτος που βρέθηκε στην αίθουσα 1.68 ήταν ο πράσινος εκπρόσωπος των Ιωαννίνων στην εθνική αντιπροσωπεία. Γνωρίζουμε επίσης ότι το κόμμα του θα ζητήσει προανακριτική επιτροπή. Αλλά και πως οι γαλάζιες διαρροές που ήθελαν τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να περιλαμβάνουν πολλά ονόματα πασόκων βουλευτών σταμάτησαν.

Πλέον, κυκλοφορούν διάφοροι γαργαλιστικοί διάλογοι νεοδημοκρατών εθνοπατέρων με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για γλυκά και κανονικά καλαμπόκια. Και το ερώτημα που απασχολεί τους ομοϊδεάτες συναδέλφους τους στη Βουλή είναι τι ακριβώς αποκάλυψαν οι νόμιμες επισυνδέσεις: παρεμβάσεις για ΑΦΜ που υπήρχαν ή για αμπελώνες στη Σαντορίνη που βαφτίστηκαν βοσκοτόπια; Τους απασχολεί, δηλαδή, το είδος των ρουσφετιών. Στους κόλπους της συμπολίτευσης, βέβαια, συζητούν και για τον νυν και τον πρώην υπουργό που οδήγησαν την υπόθεση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Λίγοι εκεί, άλλωστε, αμφιβάλλουν ότι μια ακόμα κοινοβουλευτική έρευνα εις βάρος νεοδημοκράτη (η τρίτη σε λίγους μήνες) θα κάνει ζημιά στη ΝΔ.

Εμπόδιο

Η αξιωματική αντιπολίτευση φωνάζει ότι το κυβερνών κόμμα «γεννάει πιο πολλά σκάνδαλα απ’ όσα αντέχει η δημόσια συζήτηση», ενώ οι αρχηγοί των κομματιδίων στα δεξιά της κραυγάζουν πιασάρικα συνθήματα τύπου «μπήκαν οι μπογιατζήδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και κάναν την Κρήτη μπλε». Για να το πούμε με λιγότερα λόγια, όπου κι αν καταλήξει η μελέτη αυτής της δικογραφίας, σε αίτημα για Προανακριτική που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες ή για Εξεταστική που θα αναζητήσει τις πολιτικές ευθύνες, η διαχείριση των αρνητικών για την κυβέρνηση συνεπειών της δεν θα είναι ένα τεστ πολιτικής επικοινωνίας που θα δώσει με το ένα μάτι κλειστό και το ένα χέρι δεμένο. Γιατί στα μέσα της δεύτερης θητείας της μετρά πολλές αμυχές, πληγές και σημάδια στο προφίλ εκείνης που θα εκσυγχρόνιζε τις βαλκανικές εκδοχές του κράτους – τόσο πολλές ώστε οι επιπτώσεις τους στον νεοδημοκρατικό οργανισμό να λειτουργούν σωρευτικά, όπως λένε κι οι επαγγελματίες των μετρήσεων στις αναλύσεις τους. Πλέον, η κυβέρνηση η οποία ευαγγελίστηκε την Ελλάδα 2.0 πρέπει να πείσει την κοινή γνώμη πως δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες που καταγγέλλει ως υπεύθυνες για τις παθογένειες του Δημοσίου. Αυτό δεν μοιάζει σαν εμπόδιο για καλό.