Η περίπτωση του εμπορίου της ντομάτας απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που προκαλούν οι κρατικές παρεμβάσεις στο εμπόριο. Το προϊόν είναι γνωστό ότι έχει μια εποχικότητα στην παραγωγή. Είναι πολύ νόστιμο και το παράγουμε σε άφθονες ποσότητες τους καλοκαιρινούς μήνες στις υπαίθριες φυτείες σε όλη τη χώρα. Τον χειμώνα αντικαθίσταται η υπαίθρια παραγωγή από τη θερμοκηπιακή. Βγαίνει σε ποσότητες που αναλογούν στη μικρότερη χειμερινή ζήτηση και όσο περνούν τα χρόνια οι ντομάτες γίνονται και νοστιμότερες. Στις ενδιάμεσες περιόδους, πριν βγει η καλοκαιρινή ντομάτα την άνοιξη και πριν μπει στην αγορά η χειμερινή ντομάτα των θερμοκηπίων, η αγορά εξυπηρετείται από τις εισαγωγές ντομάτας. Κάθε χρόνο εισάγουμε σε αυτές τις νεκρές περιόδους συνολικά 20.000 – 30.000 τόνους κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αλβανία. Οι εισαγωγές αυτές βοηθούν στο να έχουμε ντομάτες σε προσιτές τιμές και στα μεσοδιαστήματα. Το ελεύθερο διεθνές εμπόριο έχει βοηθήσει να έχει στην διάθεσή του ο έλληνας καταναλωτής ντομάτες όλο τον χρόνο.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ