Είναι γεγονός η μη αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον αυστηρό οίκο Moody’s και το επόμενο ραντεβού μας για τον Σεπτέμβριο και το επόμενο κρας τεστ με το αξιόχρεο και το σύνολο της ανθεκτικότητάς μας. Ομως, ας μην ξεχνούμε, και αυτό το μήνυμα εστάλη σε αγορές και εγχώριο πολιτικό σύστημα, πως έχουμε διανύσει τον πιο ακανθώδη δρόμο. Εχουμε λάβει αναβάθμιση από όλους τους υπόλοιπους οίκους. Και άρα αυτό το τελευταίο σκαλί πρέπει να το ανέβουμε με αυτοσυγκράτηση, προσήλωση στους στόχους και συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ορμής.

Βεβαίως το δημόσιο χρέος είναι εδώ και παρά το άλμα που έχουμε επιτύχει σε αναλογία του ΑΕΠ μας. Βεβαίως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διατηρείται και παρά την ανάπτυξη. Εδώ όμως οφείλουμε να επικεντρώσουμε. Εξαγωγές και περιβάλλον επενδύσεων που ως πολλαπλασιαστές θα μπορούν να μας οδηγήσουν στον στόχο. Βεβαίως ας λάβουμε υπόψη – και η έκθεση το λέει σαφώς – πως οι επενδύσεις και η ανάπτυξη είναι πέρα από οικονομικά μεγέθη και σχέσεις και συναρτώμενα από το μεταρρυθμιστικό περιβάλλον. Η φορολογία εγγράφεται εδώ αλλά και ένα ακόμη πιο σύγχρονο δικαστικό σύστημα και μια χώρα με εμπεδωμένους θεσμούς.

Ας μην ξεχνούμε επίσης πως οι πολιτικές περιδινήσεις και μια είδους γεωπολιτική αστάθεια δεν θα συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και στη στερέωση της οικονομίας μας. Ας δούμε το στοίχημα ακύρωσης των βαριδιών συλλογικά και με αποφασιστικότητα.