Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχασε στο θρίλερ (και με παράταση) του ΟΑΚΑ με 86-81 από τη Μακάμπι αλλά τόσο το Τριφύλλι όσο και η χώρα μας ένιωσαν πως όλα πήγαν καλά σε ένα όντως απαιτητικό τριήμερο. Γεμάτο άγχος…

Καθώς εξίσου σημαντικό (ίσως και περισσότερο) με το αγωνιστικό ήταν η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, αλλά και το γεγονός ότι όλα κύλησαν ομάδα κατά την παραμονή της ομάδας του λαού στην Αθήνα για μιάμιση μέρα.

Η αποστολή της ισραηλινής ομάδας αναχώρησε με τσάρτερ για την Κύπρο (εκεί έχει τη βάση της μέχρι νεωτέρας) αμέσως μετά το τέλος του αγώνα στο ΟΑΚΑ και ένα αίσθημα ανακούφισης ήταν εμφανές τόσο στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού όσο και της Αστυνομίας που όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

Γενικά η επιστροφή της Μακάμπι στην Ευρωλίγκα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή με τις ενέργειες της Χαμάς και τα αντίποινα από το Ισραήλ, θύμιζε σκηνές από ταινίες δράσης το τελευταίο τριήμερο σε Βαλένθια και Αθήνα.

Κατ’ αρχάς όπως ο κόσμος προτίμησε να αποφύγει για τον φόβο των Ιουδαίων το συγκεκριμένο παιχνίδι στην Ισπανία (μόλις 2.500 φίλοι της Βαλένθια βρέθηκαν στο Λα Φοντέτα όπου συνήθως μαζεύει πάνω από 7.500) κάτι αντίστοιχο είδαμε και στο ΟΑΚΑ όπου μαζεύτηκαν γύρω στις 7.000 κόσμος όταν συνήθως στη νέα εποχή του Παναθηναϊκού το 10.000+ είναι ένα δεδομένο.

Ομως από την παραμονή, στο κέντρο της Αθήνας, σε ξενοδοχείο ισραηλινών συμφερόντων της Σταδίου όπου διανυκτέρευσε η Μακάμπι ήταν εμφανές ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό παιχνίδι.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη γύρω και μέσα στο ξενοδοχείο, εκεί όπου φυσικά υπήρχαν όπως και σε όλα τα παιχνίδια της στο εξωτερικό και μυστικοί αστυνομικοί από το Ισραήλ.

Τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) η οποία επιστρατεύτηκε για ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια – δείγμα του πόσο σημασία δόθηκε – βρίσκονταν σε άμεση συνεργασία και με τους ανθρώπους ασφαλείας της ισραηλινής ομάδας και γενικότερα ήταν στην… τσίτα το τελευταίο διήμερο.

Στον δρόμο προς το ΟΑΚΑ, με φυσιολογική κίνηση, το πούλμαν της Μακάμπι ήταν περιστοιχισμένο από περιπολικά και μηχανές της Αστυνομίας, ενώ από πάνω πετούσε και ελικόπτερο ελέγχοντας τα πάντα από αέρος και υπήρχε και ο ανάλογος συντονισμός.

Δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό, τόσο κατά τη διάρκεια της πορείας όσο και κατά την άφιξη της ομάδας στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Με την αποστολή να φτάνει εκεί μοιρασμένη σε δύο πούλμαν, το ένα που μετέφερε την ομάδα και το δεύτερο που συνόδευε ακολουθώντας, έχοντας μέσα τους φίλους και συγγενείς των μελών της αποστολής.

Ακριβώς για αυτό υπήρχε και ισχυρότατη αστυνομική δύναμη έξω από το ΟΑΚΑ, αρκετές ώρες πριν φτάσει η αποστολή της Μακάμπι εκεί και μάλιστα υπήρχαν πολλά σημεία ελέγχου (και με σκυλιά) και με περιπολίες σε όλους τους χώρους.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Για πρώτη φορά ο έλεγχος στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ήταν τόσο αυστηρός και οι Πράσινοι είχαν ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τους φίλους τους με σχετική ανακοίνωση.

Οι θύρες του ΟΑΚΑ άνοιξαν 2,5 ώρες πριν από την έναρξη της αναμέτρησης (18.45) δεδομένου ότι οι έλεγχοι θα ήταν αυστηροί και πιο χρονοβόροι σε σχέση με άλλα παιχνίδια. Μάλιστα υπήρχαν αυστηροί προέλεγχοι με κιγκλιδώματα (και μάλιστα αρκετά ψηλά) και τρεις ζώνες κάτι που και πάλι είδαμε για πρώτη φορά, ενώ υπήρχε πιο έντονη από ποτέ η ταυτοπροσωπία των φιλάθλων με τα εισιτήριά τους και τις ταυτότητές τους. Επίσης δεν επιτρεπόταν να φέρουν (και ήταν γνωστό από νωρίς μέσω ανακοίνωσης αλλά και μέσω των social media) οι φίλοι του Παναθηναϊκού μέσα στο γήπεδο κράνη μηχανής αλλά και σακίδια πλάτης.

Υπήρχε αυστηρή οδηγία για να μην υψωθεί κάποιο πανό με πολιτικό μήνυμα, ενώ οι παίκτες της Μακάμπι έφτασαν στο γήπεδο με τα κλασικά μαύρα μπλουζάκια που φορούσαν και στην Ισπανία και στην προθέρμανση του αγώνα τους για τη Βαλένθια και τα οποία έγραφαν: «Φέρτε τους πίσω στο σπίτι τώρα» και το μήνυμα ήταν φυσικά για τους ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς.

Με έδρα την Ελλάδα;

Ολα τελείωσαν ομαλά και είναι χαρακτηριστικό το πόσο ασφαλείς νιώθουν και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί στην Ελλάδα που σκέφτονται σοβαρά – σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ – να δηλώσουν την Αθήνα ως έδρα τους για τη συνέχεια!

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ (EuroLeague), η συμπολίτισσά της Χάποελ (EuroCup) και η Χάποελ Χολόν με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ (BCL)  όπως και η Μακάμπι Χάιφα στο Γιουρόπα Λιγκ στο ποδόσφαιρο (και στον όμιλο του Παναθηναϊκού) είναι σχεδόν αδύνατον να αγωνιστούν εντός συνόρων εκτός και αν δημιουργηθεί κάποιος αγωνιστικός χώρος κλειστός με ασφάλεια σε στυλ «φούσκας» που είχαμε στον κορωνοϊό π.χ. στο ΝΒΑ.

Μαζί με την Αθήνα, η Λευκωσία και το Βελιγράδι είναι υποψήφιες πόλεις για να τους φιλοξενήσουν στα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια.