Τα προηγούμενα χρόνια, τα βήματα που γίνονταν στην Ανατολική Μεσόγειο δημιούργησαν μια επίπλαστη αίσθηση σταθερότητας και στη Μέση Ανατολή. Πλέον, είναι παραπάνω από σαφές ότι κανείς δεν είναι ασφαλής: η αναζωπύρωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς φέρνει απρόβλεπτες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, που βλέπει άλλη μια πολεμική σύρραξη να συμβαίνει στη γειτονιά της.

Δεν είναι μόνο οι φρικτές εικόνες από τις σφαγές αμάχων, η κατάσταση στη Γάζα μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης, με την ανάμειξη του Ιράν και του Λιβάνου, που ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα. Οι εκκενώσεις των αεροδρομίων στη Γαλλία, που σε τέτοιον βαθμό έχουν να γίνουν από την 11η Σεπτεμβρίου, οι επιθέσεις σε συναγωγές στη Γερμανία και οι ευκαιρίες που βρίσκουν οι ακροδεξιές οργανώσεις να εκφράσουν αντισημιτικά αισθήματα δείχνουν πως μπαίνουμε σε μια νέα φάση κοινωνικών αντιδράσεων, που θυμίζουν σκοτεινές εποχές.

Οι εξελίξεις στη Γάζα και οι τελευταίοι βομβαρδισμοί δυσκολεύουν πολύ τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την παύση των πολεμικών συγκρούσεων. Αυτός είναι όμως ο μόνος δρόμος που υπάρχει, χωρίς κανείς να αναιρεί το αυτονόητο ισραηλινό δικαίωμα στην αυτοάμυνα και τη σημασία της απαιτούμενης ψυχραιμίας των πολιτικών ηγεσιών απέναντι στις τρομοκρατικές προκλήσεις. Οταν θα φτάσουμε στο τέλος, να μην έχουμε χάσει το νήμα της σταθερότητας.