Την «έντονη απογοήτευσή» της εκφράζει, μέσω των «ΝΕΩΝ», η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) για τη μελέτη με θέμα την πολυχρωμία των παρθενώνιων γλυπτών που εκπόνησαν ερευνητές από το Βρετανικό Μουσείο, το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου. Τα μέλη της ιστορικής επιτροπής στρέφουν τα βέλη τους προς το λονδρέζικο μουσείο, υπογραμμίζοντας ότι η «νέα έρευνα», που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αρχαιολογική επιθεώρηση «Antiquity», αποτελεί αναμάσημα παλιότερης δημοσίευσης. Οπως σημειώνουν, το γεγονός ότι η επιφάνεια των έργων που σχεδίασε ο Φειδίας ήταν καλυμμένη με χρώματα έχει τεκμηριωθεί εδώ και πολλά χρόνια από έλληνες επιστήμονες.

«Αυτή η «νέα» έρευνα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2009. Δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι «νέα» για δεύτερη φορά! Τότε, επρόκειτο για προπαγάνδα, με στόχο να αποσπαστεί η προσοχή από τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Γιατί, όμως, την είδαμε πάλι να ανακυκλώνεται την περασμένη εβδομάδα;» διερωτήθηκε ο Πολ Κάρτλετζ, διακεκριμένος ελληνιστής του Κέιμπριτζ και αντιπρόεδρος της BCRPM, η οποία ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια.

«Η απογοήτευσή μας όταν είδαμε την κάλυψη που δόθηκε από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ήταν έκδηλη. Θα θέλαμε να είχε αναγνωριστεί η δουλειά που έχουν κάνει οι αρχαιολόγοι στην Ελλάδα», επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού και πρόεδρος της Hellenic Society του Λονδίνου, προσθέτοντας: «Στο Μουσείο Ακρόπολης είναι ήδη διαθέσιμο πλήθος τεκμηρίων που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε πλήρως πώς οι αρχαίοι Ελληνες χρησιμοποιούσαν το χρώμα. Το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο έχει διδαχθεί πολλά από όσους εργάζονται στην αποκατάσταση του Παρθενώνα και στο Μουσείο Ακρόπολης».

Αιγυπτιακό μπλε

Η επιστημονική ομάδα υπό τον ειδικό στη συντήρηση έργων τέχνης Τζιοβάνι Βέρι εντόπισε ίχνη αιγυπτιακού μπλε, λευκού και ιώδους χρώματος σε 11 αετωματικά γλυπτά και σε μια μορφή της ζωφόρου του Παρθενώνα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η BCRPM, η πολυχρωμία των Γλυπτών είχε ήδη αναδειχθεί από έλληνες ερευνητές. «Τι έκπληξη! Το ένδοξο Βρετανικό Μουσείο επιλέγει να αγνοήσει την προγενέστερη έρευνα που εκπόνησε το Μουσείο Ακρόπολης χρόνια πριν», σημείωσε δηκτικά η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν. «Το 2009 διαβάσαμε αρκετά για την πολυχρωμία των αγαλμάτων του Παρθενώνα. Η συμπληρωματική έρευνα είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά, ξέρετε, τα εύσημα πρέπει να αποδίδονται σε αυτόν που τα αξίζει», κατέληξε η διάσημη ηθοποιός.

«Θα μπορούσαν τουλάχιστον να πουν ότι αυτή η «συγκλονιστική ανακάλυψη» του Βρετανικού Μουσείου είχε ξαναγίνει, με παρόμοιο περιεχόμενο, το 2009», τόνισε ο Αντονι Σνόντγκρας, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Κέιμπριτζ και πρώην αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας. «Αλλά ακόμη και τότε, θα έπρεπε να είχε επισημανθεί ότι το ίδιο το Μουσείο Ακρόπολης κατέχει τουλάχιστον έναν λίθο από τη δυτική ζωφόρο όπου είναι ακόμη ορατά διά γυμνού οφθαλμού τα ίχνη χρωστικής ουσίας στο ιμάτιο μιας μορφής», πρόσθεσε ο επίτιμος πρόεδρος της BCRPM.

Η Επιτροπή επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι μετά την αποξήλωση της δυτικής ζωφόρου το 1992, και κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της από τις επικαθίσεις αιθάλης, εντοπίστηκαν ίχνη χρώματος στη χλαμύδα ενός ιππέα, γεγονός που ενίσχυσε το συμπέρασμα παλαιότερων ερευνών για την πολυχρωμία των Γλυπτών. Τόνισε, ακόμη, ότι παρόμοια ίχνη έχουν εντοπιστεί και σε άλλες μετόπες της δυτικής και της ανατολικής πλευράς του Παρθενώνα.

Επανήλθε η πρόταση για προσωρινό δανεισμό στην Ελλάδα

Την «πολυφορεμένη» πρόταση των Βρετανών για προσωρινό δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα επανέφερε χθες ο Τζορτζ Οσμπορν. Εμφανιζόμενος ενώπιον της επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είπε ότι τα Γλυπτά θα μπορούσαν να… «περνούν μέρος του χρόνου τους» στον γενέθλιο τόπο τους, με αντάλλαγμα αρχαιοελληνικά τεχνουργήματα που δεν έχουν εκτεθεί ξανά στη Βρετανία. «Πιστεύουμε ότι διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο Μουσείο. Νομίζω ότι αξίζει να διερευνήσουμε – και συνομιλώ απευθείας με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό – αν υπάρχει κάποιου είδους διευθέτηση που θα επέτρεπε σε κάποια από τα Γλυπτά να περνούν μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα» είπε ο 52χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών.

Κατόπιν, εξέφρασε την επιθυμία να αναπτυχθεί «μια σωστή συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας αντικείμενα από την Ελλάδα θα έρχονται εδώ – αντικείμενα που ενδεχομένως δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα και σίγουρα δεν έχουν εκτεθεί ποτέ εδώ -, και αντικείμενα από τη συλλογή του Παρθενώνα ενδεχομένως θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα». Πρόσθεσε όμως ότι αυτή η «αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών» έχει ως επίκεντρο «ένα πρόβλημα που δεν λύνεται εύκολα και μπορεί να μην τα καταφέρουμε. Ωστόσο, αξίζει να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια διέξοδο».