Μηνύματα, ανατροπές και κίτρινες κάρτες, είναι λίγες από τις λέξεις και τις φράσεις που ακούγονται από το βράδυ των εκλογών.

Οπως είπα και στο Mega, τρία  είναι τα βασικά συμπεράσματα των εκλογών:

n Η πρώτη ήττα – μικρή ή μεγάλη θα φανεί γρήγορα – της ΝΔ. Είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που η ΝΔ δεν δείχνει ανίκητη.

n  Το μήνυμα για την αλαζονεία της κυβέρνησης στις πέντε από τις έξι αναμετρήσεις για τον δεύτερο γύρο στις Περιφέρειες. Μήνυμα και προσωπικό για τον κ. Μητσοτάκη που πίστευε ότι με την παρουσία του και μόνο, στις διάφορες Περιφέρειες θα έδινε τη νίκη σε αυτούς που είχαν το χρίσμα της παράταξής του. Είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική πίεση προκάλεσε αντισυσπείρωση.

n Η ανάγκη για την ενότητα των λεγόμενων δημοκρατικών δυνάμεων. Και για να το πω πιο καθαρά: Οπου συνεργάστηκαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ νίκησαν.

Να δούμε πιο αναλυτικά τα συμπεράσματα των εκλογών: Κατ’ αρχάς το πολιτικό σκηνικό αποδεικνύεται πιο ρευστό από ό,τι πολλοί αναλυτές περίμεναν. Η μεγάλη νίκη του Χάρη Δούκα ο οποίος εκτοξεύτηκε από το 14% στο 56% το δείχνει ανάγλυφα. Ο πολίτης κινείται με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Η εκλογική αναμέτρηση δείχνει ότι κλείνει ο κύκλος όσων ψηφίζουν με ιδεολογικά κριτήρια. Μεγαλώνει αυτός όσων μετακινούνται με διαφορετικά κριτήρια και αυτό αφορά κυρίως τη νέα γενιά. Στο θέμα της συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων τίποτα δεν μπορεί να γίνει μηχανικά.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί με μεγάλα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπορεί με αυτά που είναι τοξικά ούτε με εκείνα που γέννησε η συνεργασία με ακροδεξιούς μηχανισμούς. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ιστορικά ότι μπορεί και συνεργάζεται.

Και το 2015 όταν συνεργάστηκε με μικρότερα αριστερά κόμματα και φτιάχτηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και αργότερα όταν με τη σύμπραξη προοδευτικών κομμάτων, δημιουργήθηκε το Κίνημα Αλλαγής.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται άριστα με την Ανανεωτική Αριστερά. Αυτό πρέπει σε πρώτο στάδιο να διευρυνθεί. Ομως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλά θα κριθούν για το ποιο από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε ρόλο οδηγού.

Ο Σταμάτης Μαλέλης είναι γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Mega