Η ΝASA συνεχίζει τις διαστημικές αποστολές και τον εξοπλισμό τους. Σε αυτό προσθέτει αυτή τη φορά και διαφορετικό στυλ. Για τον λόγο αυτό, ο ιταλικός οίκος μόδας πολυτελείας Prada συνεργάζεται με την εμπορική διαστημική εταιρεία Axiom Space για να σχεδιάσει τις νέες διαστημικές στολές της NASA για την αποστολή Artemis III το 2025. Στόχος είναι οι αστροναύτες να μπορούν να πετούν με στυλ, όπως από κοινού ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Η αποστολή Artemis III θα είναι η πρώτη προσσελήνωση με πλήρωμα μετά το Apollo 17 τον Δεκέμβριο του 1972 και θα δει μια γυναίκα (η αστροναύτης Κριστίνα Χάμοκ Κοχ) να πατά στο φεγγάρι για πρώτη φορά.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη διαστημική στολή Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU)» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Axiom Space Μίκαελ Σουφρεντίνι, που τόνισε ότι «η τεχνογνωσία της ιταλικής εταιρείας ένδυσης για τις πρώτες ύλες, τις τεχνικές κατασκευής και οι καινοτόμες ιδέες σχεδίασής της θα φέρουν τις προηγμένες τεχνολογίες καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση όχι μόνο της άνεσης των αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια, αλλά και των απαραίτητων ανθρώπινων παραγόντων που απουσιάζουν από τις παλαιού τύπου διαστημικές στολές».

Εξειδικευμένα εργαλεία

Οι νέες στολές AxEMU διαθέτουν εξειδικευμένα εργαλεία και σχεδιαστικά στοιχεία που θα δώσουν στους αστροναύτες μεγαλύτερες δυνατότητες για εξερεύνηση του Διαστήματος και επιστημονική έρευνα, προστατεύοντάς τους παράλληλα από το σκληρό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να ζουν και να εργάζονται πάνω και γύρω από το φεγγάρι.

Η NASA αποκάλυψε το 1974 ότι οι διαστημικές στολές της ήταν εξαιρετικά ακριβές και κόστιζαν μεταξύ 15 και 22 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές του Insider.

Η NASA προσέλαβε την Axiom Space τον Ιούνιο του 2022 για να κατασκευάσει τις τελευταίες διαστημικές στολές της, αφού αποκάλυψε ότι είχε ξοδέψει 420 εκατομμύρια δολάρια από το 2017 προσπαθώντας να αναπτύξει τις δικές της.

Παραδοσιακό λευκό

Ενα πρωτότυπο της AxEMU σε σκούρο γκρι και πορτοκαλί αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο, αλλά η τελική έκδοση θα είναι λευκή (για την ακρίβεια οι στολές θα είναι λευκές με μπλε ρίγες και κόκκινες πινελιές). Οι παραδόσεις προφανώς δεν σπάνε.

Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να περιμένει αστροναύτες με διαστημικές στολές paisley ή οποιαδήποτε φανταχτερά σχέδια σε αυτές. Η διατήρηση ενός καλού θερμικού περιβάλλοντος είναι πραγματικά το ζητούμενο.

Πολλές παραπάνω λεπτομέρειες δεν δόθηκαν για τα διαστημικά κοστούμια, αλλά είναι πιθανό ο ιταλικός οίκος μόδας να συνεχίσει να αναπτύσσει ένα πρωτότυπο που παρουσίασε η Axiom τον Μάρτιο.

Η τελευταία κέρδισε ένα συμβόλαιο 228 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι για να σχεδιάσει τις διαστημικές στολές της NASA ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή υποδομής για την αποστολή Artemis III το 2025.

Οι στολές θα παρέχουν στους αστροναύτες μεγαλύτερη ευελιξία από ό,τι παρείχαν εκείνες σε αυτούς που έκαναν τον τελευταίο περίπατο στο φεγγάρι στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Θα έχουν επίσης μια ενσωματωμένη κάμερα HD για να μεταδίδει το ταξίδι πίσω στη Γη. Στόχος είναι να επιτραπεί στους αστροναύτες να εξερευνήσουν καλύτερα την επιφάνεια του φεγγαριού και να πραγματοποιήσουν επιστημονικά πειράματα.

Η Prada δεν θα είναι η πρώτη εστιασμένη στη μόδα επωνυμία που σχεδιάζει κοστούμια για αστροναύτες. Στο περιοδικό Smithsonian έχει αποκαλυφθεί ότι η International Latex Corporation (ILC) στρατολογήθηκε για να κατασκευάσει κοστούμια – στολές όπως του Νιλ Αρμστρονγκ και του Μπαζ Ολντριν για την προσεδάφιση του Apollo 11 στο φεγγάρι το 1969.