ΜΑΪΚΛ ΜακΚΟΛ

«Το Κάιρο τους είχε προειδοποιήσει»

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός». Αυτό δήλωσε χθες στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚολ, επιβεβαιώνοντας έτσι το σχετικό δημοσίευμα (της περασμένης Δευτέρας) της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahronoth». Σύμφωνα με αυτό, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα. Η εξέλιξη αυτή, ειδικά καθώς προέρχεται από τις ΗΠΑ, έρχεται να εντείνει τα – έτσι κι αλλιώς επιτακτικά – ερωτήματα που υπάρχουν αναφορικά με την έλλειψη προετοιμασίας και την αντίδραση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά την εισβολή των Παλαιστινίων το περασμένο Σάββατο.

ΑΛΕΞΑΝΤΡΙΑ ΟΚΑΣΙΟ-ΚΟΡΤΕΖ

Αποστάσεις από τους «αριστερούς»

Αποστάσεις από συναδέλφους της οι οποίοι ανήκουν επίσης στην αποκαλούμενη «αριστερή πτέρυγα» του Δημοκρατικού Κόμματος αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά την καταδρομική επιχείρηση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ τηρεί ένα από τα πιο γνωστά και ισχυρά στελέχη της. Η βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, στο φόντο συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αμερικανική μεγαλούπολη υπέρ των Παλαιστινίων, έκανε λόγο για «φανατισμό και αναισθησία» απέναντι στα θύματα, για να προσθέσει: «Δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο να καταγγέλλουμε το μίσος και τον αντισημιτισμό όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν». Την ίδια στιγμή, διαφορετική άποψη εκφράζουν άλλοι βουλευτές και γνωστά στελέχη των Δημοκρατικών (που φαίνεται πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα), όπως η Κόρι Μπους, η Ιλχάν Ομάρ και η Ρασίντα Τλαΐμπ, που ζήτησαν μάλιστα τη διακοπή της βοήθειας των ΗΠΑ προς το κράτος του Ισραήλ.

ΖΕΡΑΛΝΤ ΝΤΑΡΜΑΝΕΝ

Θέλει να προλάβει έκρηξη βίας

Σκληρή γραμμή είναι αποφασισμένη να κρατήσει η κυβέρνηση της Γαλλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει ή, ακόμη προτιμότερο, να προλάβει έκρηξη βίας στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής χώρας στην οποία κατοικούν οι περισσότεροι άνθρωποι μουσουλμανικής και αραβικής προέλευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν προχώρησε ήδη στην απέλαση τριών αλλοδαπών για αντισημιτικές πράξεις και σχόλια, ενώ ανακοίνωσε ότι ανάλογη τύχη θα έχουν όσοι δρουν κατ’ ανάλογο τρόπο και δεν έχουν τη γαλλική εθνικότητα. Οπως είπε ο ίδιος, από το Σαββατοκύριακο μέχρι χθες είχαν καταγραφεί σε όλη τη Γαλλία περίπου 50 δράσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως αντισημιτικές, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 20 άτομα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η συγκέντρωση μπροστά από συναγωγές με απειλητικά συνθήματα, η εκτόξευση drones με κάμερες που πετούν ακόμη και πάνω από παιδικούς σταθμούς, τα γκραφίτι, φραστικές παρενοχλήσεις και απειλητικές επιστολές.