ΡΑΧΗΛ ΕΝΤΡΙ

Με ευγένεια και γενναιότητα

Οταν οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο σπίτι της Ραχήλ Εντρι στο Οφακίμ εν μέσω της βίαιης επίθεσης από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, εκείνη τους συμπεριφέρθηκε με τον πιο φυσικό τρόπο: με ευγένεια. Οι τρομοκράτες πέρασαν 15 ώρες μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής στο σπίτι της Εντρι και του συζύγου της Νταβίντ, ενός ζευγαριού γύρω στα εβδομήντα. Η Ραχήλ, η οποία γεννήθηκε στο σημερινό Ιράν, σέρβιρε τους τρομοκράτες τσάι, αστειεύτηκε μαζί τους στα στοιχειώδη αραβικά και μάλιστα τραγούδησε μαζί τους ένα εβραϊκό τραγούδι του Λιόρ Ναρκίς που γνώριζαν από το ραδιόφωνο. Αυτή η διάθεση φιλοξενίας φαίνεται ότι έσωσε τις ζωές του ζευγαριού, μαζί με την ιδέα που είχε η Ραχήλ να ανοίξει κρυφά το κινητό της, καλώντας την αστυνομία και να δείχνει εικόνες από το σπίτι της και τους τρομοκράτες. Ετσι σώθηκε. Τα ξημερώματα της Κυριακής, αστυνομική δύναμη εισέβαλε στο διαμέρισμα σκοτώνοντας και τους πέντε τρομοκράτες. Οπως λέει: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι ζωντανή».

ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ

Εστειλε αυστηρό μήνυμα

Εντονα αισθητή κάνει την παρουσία της η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, στην κρίση στο Ισραήλ. Χθες έστειλε αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Παλαιστινιακή Αρχή: «Στην παλαιστινιακή ηγεσία λέμε ξεκάθαρα: Αποστασιοποιηθείτε από αυτόν τον τρόμο. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ως Παλαιστινιακή Αρχή έχετε καθήκον, και απέναντι στους δικούς σας ανθρώπους». Νωρίτερα χθες η Μπέρμποκ είχε προειδοποιήσει ότι ο τερματισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη υπό το φως μιας πρόσφατης βίαιης κλιμάκωσης θα ήταν «εντελώς λάθος». Μιλώντας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το αν θα συνεχιστούν οι πληρωμές βοήθειας στους Παλαιστίνιους, η Μπέρμποκ είπε ότι «θα ήταν εντελώς λάθος τώρα να σταματήσουμε τη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό». Και πρόσθεσε: «Εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, στα παλαιστινιακά εδάφη, εξαρτώνται από εμάς για φαγητό, νερό και φάρμακα».

ΓΙΟΑΒ ΓΚΑΛΑΝΤ

Ετοιμος για επίθεση

Η μητέρα του ήταν επιζήσασα του Ολοκαυτώματος. Ο πατέρας του πολέμησε τους Ναζί ως παρτιζάνος στα δάση της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και αργότερα αφότου πήγε στο Ισραήλ υπηρέτησε σε επίλεκτες ομάδες, καθώς θεωρείτο ένας από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του ισραηλινού στρατού. Συμμετείχε στην Επιχείρηση Γιοάβ, μια στρατιωτική επιχείρηση για την πλήρη κατάληψη της ερήμου Νεγκέβ. Από εκεί έδωσε το όνομα στον για του. Ο Γιοάβ Γκαλάντ σήμερα είναι υπουργός Αμυνας και δηλώνει ότι ο ισραηλινός στρατός κινείται έτοιμος για «ολοκληρωτική επίθεση» κατά της Λωρίδας της Γάζας. «Ηρθησαν όλοι οι περιορισμοί, ανακτήσαμε τον έλεγχο της περιοχής και προχωράμε σε πλήρη επίθεση», είπε ο 65χρονος Γκαλάντ μιλώντας στα στρατεύματα στα σύνορα της Γάζας. «Θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Εχετε δει το τίμημα που πληρώσαμε και θα δείτε την αλλαγή. Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή στη Γάζα. Θα αλλάξει 180 μοίρες. Θα μετανιώσουν αυτή τη στιγμή, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν».