Οι δημοσκοπήσεις δεν έπεσαν έξω. Η ΝΔ έκανε την Κυριακή το πρώτο βήμα για να βάψει και πάλι τον χάρτη στα γαλάζια. Οι πανηγυρισμοί των στελεχών της έχουν αιτία: μόνο σε μία περιφέρεια, στην ιδιότυπη Περιφέρεια Θεσσαλίας, το γαλάζιο χρίσμα απειλείται από υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προβληματίζονται, βλέποντας το κόμμα παρά την αλλαγή αρχηγού να μην κερδίζει δυναμική και τις εκροές του να αυξάνονται, τόσο προς το Κέντρο όσο και προς ένα δυναμικό ΚΚΕ. Στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν αυτές τις ώρες πως το κόμμα μπορεί να μπει σε τροχιά επανόδου, αλλάζοντας αργά αλλά σταθερά τους συσχετισμούς στον προοδευτικό χώρο.

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές επιβεβαίωσαν μια παγιωμένη πολιτική συνθήκη, που ξεκίνησε να αποτυπώνεται στις ευρωεκλογές του 2019 και καθιερώνεται ως κανονικότητα τέσσερα χρόνια μετά. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει, καθώς, με το βλέμμα στραμμένο και στο καλοκαίρι του 2024, νικητές και ηττημένοι έχουν άλλη μια Κυριακή για να μετρήσουν τα κέρδη και τις ζημίες τους. Τα γκριζαρισμένα σημεία στον χάρτη ενδεχομένως παραμείνουν γκρίζα, δείχνοντας μια νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα δεξιά της Δεξιάς, την ώρα που στην Κεντροαριστερά, πέρα από τα όρια της μεταξύ τους μάχης, οφείλουν να αναγνωρίσουν την απόσταση που τους χωρίζει από τη ΝΔ.

Στην πραγματικότητα, όσο προβλέψιμες και αν αποδεικνύονται, οι κάλπες βγάζουν πάντα συμπεράσματα. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο πώς αξιοποιούνται.