Τον περασμένο Ιούνιο, ο Μαρκ Τόμσον χρίστηκε «σερ» από τον βασιλιά Κάρολο Γ’, «για την προσφορά του στα μίντια». Από χθες, 9 Οκτωβρίου, που ανέλαβε και επισήμως τα ηνία του αμερικανικού CNN, ο 66χρονος Τόμσον καλείται να αποδείξει για μια ακόμη φορά τι είναι σε θέση να κάνει. Ή, για την ακρίβεια, εάν μπορεί να βγάλει το ηλικίας 43 ετών δίκτυο από την πιο βαθιά κρίση της ιστορίας του, η οποία αποτυπώνεται γλαφυρά στις επιδόσεις του.

Μειωμένα κέρδη

Για του λόγου το αληθές, τα κέρδη του μειώθηκαν στα 750 εκατομμύρια δολάρια το 2022, έναντι ενός και πλέον δισ. δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ τα στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν πως τα ποσά που διαθέτουν οι διαφημιστές για προβολή μέσω αυτού έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ακόμη χειρότερα, το CNN μοιάζει να έχει χάσει πλέον τον προσανατολισμό του, ευρισκόμενο εδώ και αρκετό καιρό σε «βέρτιγκο», με αποτέλεσμα να χάνει διαρκώς συνδρομητές σε σύγκριση με τους μεγάλους ανταγωνιστές του, Fox και CNBC. Ετσι, οι περισσότεροι συμφωνούν πως αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός της συνολικής του ταυτότητας.

Αυτό είναι και το βασικό καθήκον που επωμίζεται ο Τόμσον, του οποίου το βιογραφικό είναι εντυπωσιακό και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα. Επί 8 χρόνια, άλλωστε, διετέλεσε γενικός διευθυντής του βρετανικού BBC, ενώ το 2012 βρέθηκε στο τιμόνι των «New York Times», αναλαμβάνοντας μια ειδική αποστολή: να τους σώσει από την επέλαση του Internet, την κρίση της έντυπης έκδοσης και τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων – κάτι που, σε γενικές γραμμές, κατάφερε, καθώς οι συνδρομητές της ψηφιακής έκδοσης δεκαπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 5,7 εκατομμύρια μέχρι να παραδώσει τα ηνία.

Προσωπικό στοίχημα

Αυτό και μόνο μοιάζει να αποτελεί εγγύηση επιτυχίας για πολλούς. Ανάμεσά τους και για τον Ντέιβιντ Ζάσλαβ, διευθύνοντα σύμβουλο της Warner Bros Discovery, στον όμιλο της οποίας ανήκει πλέον το CNN, ο οποίος με την επιλογή του παίζει και ένα προσωπικό στοίχημα: έχοντας αναγκαστεί ουσιαστικά να αποπέμψει από τη συγκεκριμένη θέση τον προηγούμενο εκλεκτό του, τον Κρις Λιχτ, ειδικά μετά τον καταιγισμό επικρίσεων που δέχθηκε για το ζωντανό σόου με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Μάιο.

«Δεν υπάρχει σήμερα στον χώρο των ειδησεογραφικών μίντια κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία και ικανότητες, που να απολαμβάνει παράλληλα τον σεβασμό που συνοδεύει τον Μαρκ. Είμαστε ενθουσιασμένοι που τον έχουμε στην ομάδα μας και που θα ηγηθεί του διεθνούς δικτύου του CNN μελλοντικά», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάσλαβ. Αλλά και ο ίδιος ο Τόμσον εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Εκεί που οι άλλοι βλέπουν αναστάτωση, εγώ βλέπω ευκαιρίες», διεμήνυσε σε μια από τις πρώτες του δηλώσεις.

Σχέδια και προθέσεις

Πώς, όμως, σκέφτεται να τα καταφέρει και αυτή τη φορά; Αν και το σχέδιό του δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως, το παρελθόν του αποκαλύπτει ήδη ορισμένα πράγματα αναφορικά με τις προθέσεις του. Οπως σημειώνει η «el Pais», για παράδειγμα, «δεν ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των CEO που θα καταστήσουν την περικοπή κόστους πρώτη τους προτεραιότητα». Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι θα επενδύσει στην ποιοτική δημοσιογραφία, επαναβεβαιώνοντας ότι το CNN παραμένει έγκυρο σε επίπεδο ειδησεογραφίας και αναλύσεων. Παράλληλα, όμως, θα επιδιώξει να διευρύνει τη θεματολογία του και προς άλλους ορίζοντες, που έχουν μερίδιο στην καθημερινότητα των πελατών, επιδιώκοντας να βρει την ιδανική «δοσολογία».

Η χρονιά που έρχεται, η οποία για τις ΗΠΑ θα σφραγιστεί από την πορεία προς τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, θα δείξει γρήγορα εάν ο Τόμσον βαδίζει στον σωστό δρόμο.