Απόψε ανοίγουν οι πύλες του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον. Είναι το 49ο. Και αυτή η σχεδόν πεντηκονταετία – που φέτος συμπίπτει και με τα 50 έτη από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου – το καθιέρωσε ως το κορυφαίο φεστιβάλ στην Ελλάδα. Φεστιβάλ βαθιά πολιτικό, πολιτιστικό, με τα χρόνια πιο απενοχοποιημένο, αλλά και έναν σταθμό για τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πάντα εδώ οργανώνουν ένα μείζον άνοιγμα στην ελληνική κοινωνία με τις θέσεις τους για την επικαιρότητα.

Εχει σημασία να πούμε πως η «κόκκινη πολιτεία» που στήνεται στο Πάρκο για τρεις ημέρες είναι το αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας των νέων και των παλιών μελών του ιστορικού κόμματος. Εδώ φέτος θα βρεθούν πάνω από 300 καλλιτέχνες, θα γίνουν εκθέσεις, θα υπάρξουν ομιλίες και συζητήσεις και υπάρχει πάντα μια πολύμορφη διάσταση με βιβλία – εκδόσεις και χώρους θεματικών εκδηλώσεων και βέβαια την περίφημη Διεθνούπολη με αντιπροσωπείες πολλών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από όλο τον κόσμο. Κορυφώνεται δε το φεστιβάλ το Σάββατο με την κεντρική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Θοδωρής Κωτσαντής, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» – αυτοδιοικητικές εκλογές γαρ.

Το στοίχημα

Σε συγχρονισμό με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, το φεστιβάλ θα γίνει φέτος και χώρος υποδοχής – αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης για τους πληγέντες. Είναι στοίχημα για το ΚΚΕ η μαζική προσέλευση κόσμου, αν και κάθε χρόνο τα ρεκόρ σπάνε, τόσο που πέρυσι έγινε συζήτηση για άλλον χώρο, μεγαλύτερο του Πάρκου.

Σε περίοδο δε οικονομικής δυσπραγίας για τον λαό, λένε στον Περισσό, είναι μια πρόταση πολιτισμού για τρεις ημέρες. Φέτος θα υπάρχουν πολλά ειδικά αφιερώματα. Μια μικρή μόνο γεύση: όπως αυτό απόψε με τον τίτλο «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος…» («Καπνισμένο τσουκάλι», του Γιάννη Ρίτσου). Ενα  αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι με τους Μυρτώ Βασιλείου, Γιάννη Διονυσίου, Ελένη Καρτελιά, Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Σκουλά και τη Μαρία Φαραντούρη. Αύριο θα γίνει μια συναυλία, ανάμεσα σε άλλα, αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε επιμέλεια του Διονύση Τσακνή, ενώ το Σάββατο έχει οργανωθεί ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του στιχουργού Οδυσσέα Ιωάννου.

Μαζί με αυτά και πολλά πάνελ για τα θέματα Κράτους, Οικονομίας, Μεταναστών, Αθλητισμού, Πολιτισμού. Γενιές και γενιές έχουν μνήμες από τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Και όχι τυχαία ο θεσμός παραμένει ανθεκτικός για τόσες δεκαετίες αφού αναγνωρίζεται πια και από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΚΚΕ ως μια συνολική σοβαρή παρέμβαση με σταθερότητα και πολιτικά χαρακτηριστικά.