Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αθήνα αυτό το διήμερο για μια συζήτηση επικεντρωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπήρξε αναμφίβολα σημαντική. Δεν σηματοδότησε μόνο την επιστροφή της στα Βαλκάνια. Σηματοδότησε και μια επάνοδό της στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως η πρώτη χώρα της περιοχής της που εξασφάλισε την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια – αλλά και ως η μεγαλύτερη βαλκανική οικονομία -, η Ελλάδα κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι επιθυμεί και δύναται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεύρυνση της Ευρώπης σε μια εποχή που η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Παράλληλα, η Ελλάδα – η οποία πριν από 20 χρόνια είχε δείξει τόσο στους ευρωπαίους εταίρους της τον δρόμο προς τα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στις χώρες των τελευταίων την οδό που πρέπει να ακολουθήσουν για τις Βρυξέλλες – με κινήσεις αυτού του είδους εμφανίζεται ως περιφερειακή δύναμη ειλικρινά προσηλωμένη στη σταθερότητα και την πρόοδο των Βαλκανίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να κινείται έτσι πάνω στη διπλωματική σκακιέρα. Γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο να ενισχύσουν τη θέση της σε γεωπολιτικό, ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο μπορούν. Στην εξωτερική πολιτική, άλλωστε, ο τολμών με προσεκτικά καταρτισμένο σχέδιο έχει πιθανότητες να πρωταγωνιστήσει. Ο θιασώτης της ακινησίας, όχι.