Ωραία πόλις το Ναύπλιο, έχει το Μπούρτζι του, το Παλαμήδι του, την Αρβανιτιά του, αλλά πάνω απ’ όλα έχει και δήμαρχο. Ο οποίος δήμαρχος τον τελευταίο καιρό, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, τι έκανε για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του στις επερχόμενες εκλογές; Μάζευε από τα σκουπίδια ό,τι πιο σιχαμερό, τα στόλιζε με δύο – τρία περιττώματα σκύλου, τα έχωνε σε μια σακούλα, καβάλαγε το αυτοκίνητο αποχέτευσης και ύδρευσης του Δήμου και πήγαινε και τα πέταγε στην αυλή του εχθρού εν ταις εκλογαίς υποψηφίου.

Δεν έφτασε βέβαια σ’ αυτό το απονενοημένο διάβημα με τη μία. Αρχισε μαλακά και πολιτισμένα στέλνοντας απειλητικά σημειώματα του τύπου «Σταμάτα για θα σε τινάξουμε στον αέρα», κατόπιν προχώρησε σε κάτι πιο εξτρεμιστικό, πιο χουλιγκάνικο και επαναστατικό συγχρόνως, πετώντας γκαζάκια συνοδευόμενα από μια φιάλη βενζίνης, και αφού είδε πως ο αντίπαλος δεν παραιτείται, ε δεν άντεξε πια και έβαλε τα μεγάλα μέσα.

Κάθισε και μάζεψε ένα-ένα με τα ίδια του τα χεράκια από τα απορρίμματα σάπια φρούτα, δύσοσμα αποφάγια, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, κουκούτσια από ελιές (Καλαμών φαντάζομαι, αν κι εγώ προτιμώ τις τσακιστές – αλλά γούστα είναι αυτά), δυο – τρία πλαστικά μπουκάλια αεριούχων ποτών, καμιά πατημένη κατσαρίδα, οπωσδήποτε αποτσίγαρα και λιωμένες μπανάνες, και ολοκλήρωσε το έργο του προσθέτοντας δύο – τρία κουραδάκια σκύλου. Σκέφτηκε, αφού δεν πιάνουν οι απειλές, αυτό πια δεν μπορεί, μόλις τα δει ο άλλος θα σηκώσει τα χέρια ψηλά και θα βροντοφωνάξει «Παραιτούμαι».

Ο παθών όμως δεν έκανε τίποτα τέτοιο. Αντ’ αυτού έβαλε κάμερες έξω από το σπίτι του, και τι ανακάλυψε κοιτώντας το βίντεο; Οτι το αυτοκίνητο που έριχνε τις ακαθαρσίες στην αυλή του ήταν του Δήμου. Το πρόσωπο του οδηγού δυστυχώς όμως δεν φαινότανε. Δεν το έβαλε κάτω ο άνθρωπος, πήγε και έβαλε κι άλλες κάμερες σε σημεία που να κεντράριζε στο παράθυρο του οχήματος και την άλλη μέρα είδε φάτσα κάρτα στο καντράν να φιγουράρει το ευγενές προφίλ του ίδιου του δημάρχου. Από κει και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, ο οποίος δρόμος έχει πολύ ενδιαφέρον. Γιατί ο δράστης δήμαρχος απάντησε. Το εξής: «Δυστυχώς όμως όλη αυτή η τοξική κατάσταση κάποια στιγμή ανθρώπινα με επηρέασε αρνητικά και με οδήγησε σε μία λανθασμένη ανταποδοτική πράξη με συμβολικό χαρακτήρα, να τοποθετήσω απορρίμματα στην πόρτα εξοχικής κατοικίας ιδιοκτησίας του κυρίου Ορφανού».

Εκτιμώ πολύ το «ανθρώπινα» και το «συμβολικό χαρακτήρα» του κειμένου. Οτι η πράξη του αυτή ήταν ανθρώπινη και είχε και συμβολικό χαρακτήρα. Αλήθεια, τι συμβόλιζε μια σακούλα σκουπιδιών διανθισμένη με κόπρανα σκύλων; Μάλλον τον χαρακτήρα του εγώ πιστεύω και το προσωπικό του όραμα για την πόλη. Ζήτησε κι ένα «συγγνώμη» εκεί χάμω να ‘χει να βρίσκεται και τελείωσε το πρόγραμμά του με τη μεγαλειώδη φράση: «Προχωρώ μπροστά, με τα λάθη και τις παραλείψεις μου, τώρα ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ». Δηλαδή πόσο ακόμα πιο δυνατά; Την επόμενη φορά σκοπεύει ν’ αδειάσει στην αυλή του ανθρώπου όλο το απορριμματοφόρο; Αυτά ο δημόσιος ανήρ. Kosturos το επώνυμο και τ’ όνομα Dimitris. Να τον χαιρόμαστε. Χαιρετώ.