Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια να αντιμετωπίσει περισσότερες έκτακτες συνθήκες απ΄ όσες συνήθως χειρίζονταν οι προκάτοχοί της σε μία θητεία. Εβρος, πανδημία, ελληνοτουρκικά, λοκντάουν, μεγαπυρκαγιές, ενεργειακά, πληθωρισμός, παρακολουθήσεις ήταν οι μεγαλύτερες κρίσεις που διαχειρίστηκε, αλλά υπήρξαν και πολλές άλλες.

Εξαιτίας της συχνότητας των ικανών να θολώσουν την εικόνα των γεγονότων αναγκάστηκε να αναπτύξει ένα δικό της μοντέλο διαχείρισης κρίσεων.

Οι βασικές του κατευθύνσεις, λένε προσεκτικοί παρατηρητές της επικαιρότητας, ακολουθούνται και στη δεύτερη τετραετία της. Με κάποιες διαφοροποιήσεις, όμως.

Από το 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2023 έγιναν φυσικές καταστροφές οι οποίες επηρέασαν μεμονωμένες εκλογικές περιφέρειες. Ξέσπασαν, ωστόσο, και διαφορετικών ειδών οικονομικές κρίσεις, που άγγιξαν πολυπληθείς επαγγελματικές κατηγορίες ή και το σύνολο των πολιτών.

Κάποιες από τις απροσδόκητες καταστάσεις ήταν κατά τους κυβερνητικούς εισαγόμενες, ενώ άλλες χτύπησαν τον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού γραφείου. Μερικές απασχόλησαν και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ενώ ορισμένες ήταν ελληνικά προβλήματα, τα οποία επιχείρησε να διευθετήσει η κυβέρνηση καθιστώντας τα ευρωπαϊκά.

Οι αντιδράσεις της σε καθεμία από τις παραπάνω γενικές περιπτώσεις είχαν κοινά στοιχεία. Ειδικά στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνήθηκαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Διαγγέλματα

Πολλές φορές ο Πρωθυπουργός πήρε πάνω του το συγκεκριμένο βάρος. Τα αλλεπάλληλα διαγγέλματα της πανδημίας, εκείνο για το «Ορούτς Ρέις» το καλοκαίρι του 2020 και τα τηλεοπτικά μηνύματα ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές σε Βόρεια Εύβοια, Αττική και Ηλεία είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στις φωτιές του 2021 καθιερώθηκε και η πρακτική της ρητής συγγνώμης για τα λάθη και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Τότε, έσπασε για πρώτη φορά η επικοινωνιολογική παράδοση που ήθελε τον επικεφαλής της κυβέρνησης να μένει εκτός του κάδρου των ευθυνών.

Και ξεκίνησε η τακτική της ενσάρκωσης της λογοδοσίας, η οποία επιλέγεται μέχρι και σήμερα σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα. Το ίδιο συνέβη και τον περασμένο Αύγουστο, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στο προτιμώμενο από την κυβέρνηση υπόδειγμα διαχείρισης, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση ενός σχεδίου για τη μεθεπόμενη ημέρα. Η έμφαση δίνεται στις νομοθετικές ή πολιτικές πρωτοβουλίες τις οποίες μελετά – και προτίθεται να αναλάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα – προκειμένου να μην επαναληφθούν οι αστοχίες που οδήγησαν στην εκάστοτε κρίση.

Απόδοση ευθύνης

Από την 26η Ιουνίου, Μαξίμου και υπουργεία κλήθηκαν να αξιοποιήσουν ήδη δύο φορές το υπό συζήτηση know-how. Μία με αφορμή τις φωτιές του Ιουλίου – ειδικά δε εκείνη που έφτασε μέχρι την αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο – και μία με τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, η οποία έβαλε κάτω από το μικροσκόπιο τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης κρίσης – η οποία είχε μάλιστα χαρακτηριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν «πόλεμος» – έθεσε εαυτόν εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, επειδή έφυγε για διακοπές την ώρα που η κρατική υπηρεσία της οποίας προΐστατο συντόνιζε επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, η απομάκρυνσή του αποδείκνυε ότι πλέον θα γίνονται ταχύτατα διορθωτικές κινήσεις όπου παρατηρούνται δυσλειτουργίες. Στο μοντέλο της δεύτερης θητείας, δηλαδή, προστέθηκε και η καρατόμηση υπουργών ως κίνηση έμπρακτης ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Οπου, βέβαια, αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Διενέργεια ΕΔΕ

Στον διάδοχο του Μηταράκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ζητήθηκε η παραίτησή του για το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση των κροατών χούλιγκαν.

Ο Γιάννης Οικονόμου χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, ενώ το Μαξίμου δεν αναμείχθηκε δημοσίως στο damage control της υπόθεσης που η αντιπολίτευση επιμένει ότι αγγίζει και κυβερνώντες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση με τη διενέργεια ΕΔΕ στην Αστυνομία και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΠροΠο για απόδοση ευθυνών σε κάθε επίπεδο του Σώματος – καθώς και με ένα τηλεφώνημα του Γιάννη Οικονόμου στον πατέρα του θύματος προκειμένου να του υποσχεθεί ότι οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ανοίξει ξανά η κουβέντα για επιπλέον νομοθετικές παρεμβάσεις όσον αφορά την οπαδική βία – παρότι το θεσμικό πλαίσιο είχε αυστηροποιηθεί ενάμιση χρόνο πριν, μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού.