Η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι στα επόμενα 10 χρόνια η υπερθέρμανση θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τoν προηγούμενο αιώνα. Ενα όριο που θα σημάνει συναγερμό για ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στα φυσικά συστήματα. Φέτος, όμως, το όριο αυτό ίσως επιτευχθεί νωρίτερα, έστω για κάποιους μήνες, λόγω του εντονότατου φαινομένου Ελ Νίνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ακραία καιρικά φαινόμενα, καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές αλλά και πλημμύρες γίνονται πιο ακραία και πιο συχνά από ό,τι φανταζόμασταν πριν από μόλις λίγα χρόνια. Φαινόμενα που παλαιότερα εμφανίζονταν μία φορά κάθε 10 χρόνια, τώρα συμβαίνουν κάθε 3 χρόνια. Και τα μία-φορά-στα-100-χρόνια φαινόμενα, τώρα εμφανίζονται μία στα 10 ή και συχνότερα.

Οι ωκεανοί της Γης καταγράφουν φέτος θερμοκρασίες που είναι οι υψηλότερες τα τελευταία 40 χρόνια, με απροσδιόριστες ακόμα επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, την τροφή και την υγεία του πλανήτη. Πάγοι σε Αρκτική και Ανταρκτική λιώνουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Φωτιές κατακαίνε δασικές εκτάσεις, όχι μόνο στα τροπικά και υποτροπικά πλάτη όπως συνήθως, όχι μόνο στις παραμεσόγειες χώρες που ερημοποιούνται, αλλά και στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, στα δάση της Σιβηρίας και του Καναδά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Νέα Υόρκη κατέγραψε τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, πριν από λίγες μέρες, λόγω αερολυμάτων από τις πυρκαγιές στον Καναδά. Σε τι κόσμο ζούμε; Στον κόσμο της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Ζούμε την κλιματική κρίση. Δεν την προβλέπουμε ή την αναμένουμε απλώς. Τη βιώνουμε.

Οπότε ας αναρωτηθούμε μπροστά στις κάλπες της Κυριακής τι έκανε αυτή η κυβέρνηση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Πόσο ευχαριστημένοι πρέπει να είμαστε από την πολιτική στο κλίμα και τη φύση που άσκησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 4 χρόνια; Μια κυβέρνηση που μαζί με τους ομοϊδεάτες της στην Ευρώπη επέβαλαν τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Στα περιβαλλοντικά θα σταματούσαν; Ενδεικτικά και πιο πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – μαζί και η ΝΔ – απέρριψε την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των αγροτικών προϊόντων.

Στα εγχώρια, η ΝΔ ψήφισε ένα Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή χωρίς αναφορά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση των ακτών, την άναρχη δόμηση, την απειλή στη βιοποικιλότητα και τους υγρότοπους. Αφησε τις παραλίες βορά για τους επαγγελματίες καταπατητές. Την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων σε κύκλους που βρίθουν σκανδάλων και αναποτελεσματικότητας. Ποια ήταν η διαχείριση του περιβάλλοντος στην Εύβοια μετά τις πυρκαγιές; Πού είναι οι δασικοί χάρτες; Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι Αθηναίοι με την τραγελαφική ανάπλαση του ταλαίπωρου κέντρου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όμως, μόνο αυτός, στέκεται ακριβώς απέναντι σε αυτές τις πολιτικές με πραγματικό πρόγραμμα λύσεων και διακυβέρνησης. Οχι μόνο διαμαρτυρίες και καταγγελίες. Κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Εγγυάται την προστασία, διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη των περιοχών NATURA. Θα ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο. Προωθεί εμπεριστατωμένα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική κρίση ύστερα από διαβούλευση με επιστήμονες και τοπικούς φορείς. Σχεδιάζει την κυκλική οικονομία με διαφάνεια και κοινωνική συναίνεση.

Θέτει την ενεργειακή δημοκρατία και τη δίκαιη πράσινη μετάβαση ως τον κανόνα μετάβασης στη μεταλιγνιτική, μετεξορυκτική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Με την εμπειρία των στελεχών του στην κυβέρνηση 2015-2019 αλλά και τη μακρόχρονη συμμετοχή των μελών του στις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος είναι σε μοναδική θέση να προωθήσει τη γνήσια δημοκρατική εναλλακτική μορφή ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Η Νατάσσα Ρωμανού είναι ερευνήτρια στη ΝΑSΑ και συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia. Παράλληλα, είναι μέλος του think tank ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ