Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η χθεσινή εικόνα και στάση του Αλέξη Τσίπρα (Σκάι) έδειξε έναν πολιτικό αρχηγό που έχει λάβει τις αποφάσεις του για την επόμενη ημέρα του κόμματός του αλλά και του ίδιου και με στόχο να προκαλέσει διεργασίες μετά την κάλπη του Ιουνίου, με έναν τρόπο τις προανήγγειλε. Ειδικότερα ρωτήθηκε αν τίθεται ζήτημα ηγεσίας μετά την ήττα του Μαΐου. Εδώ άφησε ανοιχτό το ισχυρό ενδεχόμενο συλλογικών διαδικασιών (είναι ζωηρό εξάλλου το σενάριο ενός έκτακτου και ταυτοτικού συνεδρίου), ενώ είπε ότι «θα κάνουμε ταμείο στις 26 του Ιουνίου που θα αφορά όλους μας». Και επεσήμανε πως «θα κριθούμε όλοι μας, άρα κι εγώ».
Ο Τσίπρας έδωσε έμφαση στις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος ως τον βασικό οδικό χάρτη. Πέραν της ανακίνησης ενός σεναρίου διεργασιών που θα ανοίξει ο ίδιος, έχει ενδιαφέρον πως είπε για πρώτη φορά τόσο ευθαρσώς «mea culpa» για την απλή αναλογική: «Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν και αυτό νομίζω συνέτεινε καθοριστικά ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ΝΔ είχε μια σαφή θέση, την απέρριπτε και ήθελε αυτοδυναμία, εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασίας, άρα λοιπόν αυτή η στάση των υπόλοιπων κομμάτων ακύρωσε αυτή τη στρατηγική επιλογή. Μπορώ σήμερα να σας πω mea culpa».
Ανω - κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ
για τη Ροδόπη
Στο έτερο θέμα που έχει προκύψει με τη Ροδόπη και τον Νίκο Φίλη κράτησε μια πιο σύνθετη στάση (με αποστάσεις αλλά και με υπεράσπιση του πρώην υπουργού) μιλώντας για προσωπική άποψη Φίλη που πάντως δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαγραφής του. Επίσης είπε ότι το να ανοίγουμε ευαίσθητα θέματα είναι επικίνδυνο και δηλωτικό της αλαζονείας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μοναδική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην επικράτεια.
Το όλο θέμα της Ροδόπης ειδικότερα έχει κάνει άνω - κάτω την Κουμουνδούρου. Τι συνέβη όμως; Τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη βγήκε πρώτος - η μόνη περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα. Βουλευτής του κόμματος εξελέγη ο Οζγκιούρ Φερχάτ (12.208 ψήφοι). Δεν πέρασαν 48 ώρες και ήλθαν δύο καταγγελίες, και μάλιστα από τη συριζαϊκή όχθη. Πρώτα, από την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δήμου Κομοτηνής, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Λαφτσή που έκανε λόγο για «ωμή και αισχρή» παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην κάλπη. Μετά, από τον Θανάση Καλογιαντσίδη, πρώην μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ροδόπης. Και οι δύο φωτογράφιζαν παρέμβαση του τουρκικού προξενείου. Γρήγορα το όλο θέμα μετασχηματίστηκε σε αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
Εσωκομματικά
πυρά κατά Φίλη
Ο Νίκος Φίλης, εκ των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου, έσπευσε να υπερασπιστεί τον Φερχάτ αρχικά με δήλωση, ενώ σε πάνελ του καναλιού Attica ρωτήθηκε αν το κόμμα με το οποίο και ο ίδιος εκλέγεται μπορεί να έχει υποψήφιο κάποιον που μιλά για «τουρκική μειονότητα». Ο πρώην υπουργός απάντησε «βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;». Αποσαφήνισε πάντως, κατηγορηματικά, ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα. Η θέση Φίλη δεν συνάντησε μόνο την πολεμική απάντηση από μεριάς ΝΔ διά στόματος Παύλου Μαρινάκη. «Φαίνεται ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη γραμμή του κόμματός του. Και αυτή η γραμμή είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες και υπονομευτική της αρμονικής συνύπαρξης στη Θράκη», ανέφερε ο γραμματέας της ΝΔ.
Πυρά κατά του Νίκου Φίλη εξαπέλυσε και ο δικηγόρος και πρώην μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (πασοκογενής και ιστορικό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ το '90) Αγαμέμνων Τάτσης, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα, με δημόσια τοποθέτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, να θέσει τον Ν. Φίλη εκτός ψηφοδελτίων. Χθες δε σε «ειδική αποστολή» στην Κομοτηνή παρέστη ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος συμμετείχε και σε διευρυμένη σύσκεψη της νομαρχιακής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (παρέστησαν 60 άτομα) προφανώς και με αφορμή την όλη κρίση που έχει δημιουργηθεί.