Η πυρηνική οικογένεια από τη μία γωνιά του πλανήτη στην άλλη αλλάζει μορφές, προσαρμοσμένες στις νέες κοινωνικές συνθήκες. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με έρευνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 15% των οικογενειών αποτελούνται από μόνους γονείς με παιδιά. Μάλιστα, στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Δανία 3 στις 10 οικογένειες είναι μονογονεϊκές.  

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αμερικανικό Γραφείο Απογραφής έδωσε στοιχεία που δείχνουν τη μεταστροφή της «παραδοσιακής» οικογένειας αλλά και την αποδοχή νέων μορφών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία καταγράφηκαν περίπου 83,9 εκατομμύρια οικογένειες, με τη μέση οικογένεια να αριθμεί 3,13 άτομα το 2021, όταν τη δεκαετία του 1960 ήταν 3,7.

Ζευγάρια του ίδιου φύλου

Την ίδια στιγμή, τα ετερόφυλα ζευγάρια τα οποία ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας ή ενώθηκαν με πολιτικό γάμο αποτελούσαν, βάσει της αμερικανικής απογραφής, το 46% των νοικοκυριών, ενώ οι άγαμοι σύντροφοι αντίθετου φύλου το 7%. Βάσει των στοιχείων, περίπου το 28% των νοικοκυριών κατοικείται από κάποιον ο οποίος ζει μόνος του. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των ετερόφυλων παντρεμένων ζευγαριών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά δύο 2 ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με το 2010. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα παντρεμένα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα καταγράφηκαν περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά ζευγαριών του ίδιου φύλου το 2021, εκ των οποίων το 60% ήταν παντρεμένα.