Οι πληροφορίες από τα μέτωπα του πολέμου, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, μπορεί να είναι αντιφατικές και συγκεχυμένες, συχνά χωρίς δυνατότητα επιβεβαίωσης ή διάψευσης από «τρίτους» παρατηρητές, φαίνεται όμως πως οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί σε πολλά σημεία, με τις ουκρανικές δυνάμεις, μάλιστα, να βρίσκονται σε ολοένα περισσότερες περιπτώσεις στη θέση του επιτιθέμενου, κάτι που αναγνωρίζει και το ρωσικό γενικό επιτελείο. Και αυτό, με τη σειρά του, συνάδει με τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις οποίες τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να εξαπολύσει την αναμενόμενη εδώ και καιρό αντεπίθεση – έστω κι αν το Κίεβο δεν ξεκαθαρίζει (για ευνόητους λόγους) εάν αυτή έχει ξεκινήσει σε όλη της την έκταση και ένταση – αλλά και την εκτίμηση που έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ότι η χώρα του διαθέτει πλέον επαρκή όπλα για να εξαπολύσει την αντεπίθεση.

«Συνεχίζουμε την άμυνα που ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Οι αμυντικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τα πάντα, μαζί και αντεπιθέσεις. Γι’ αυτό σε ορισμένες περιοχές προχωρούμε σε επιθετικές ενέργειες. Το επίκεντρο των συγκρούσεων παραμένει το Μπαχμούτ, όπου κινούμαστε σε ένα αρκετά ευρύ μέτωπο με επιτυχία. Ελέγχουμε τα κύρια υψώματα. Ο αντίπαλος είναι σε θέση αμυνόμενου» δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της μισθοφορικής Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν αναγνώριζε πως οι ουκρανικές μονάδες έχουν κερδίσει και άλλο έδαφος στην περιφέρεια του Μπαχμούτ, όπου έχουν διεξαχθεί οι πιο πολύνεκρες μάχες από την έναρξη του πολέμου, κάνοντας λόγο για «ντροπή».

Λίγο νωρίτερα, η Μόσχα ισχυριζόταν πως απέκρουσε μεγάλης έκτασης επίθεση στο Ντονέτσκ, τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας μάλιστα σοβαρές απώλειες και καταστροφές στους Ουκρανούς. «Στόχος ήταν να σπάσουν οι αμυντικές γραμμές στο πιο ευάλωτο, κατά τη γνώμη τους, σημείο του μετώπου (…) Ομως απέτυχαν» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση – αναφέροντας ότι στην περιοχή βρισκόταν και ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ. «Δεν έχουμε τέτοιου είδους πληροφορίες και δεν σχολιάζουμε ψεύδη» ήταν η σύντομη απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Μάχες στο Μπέλγκοροντ

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως τις τελευταίες ημέρες συνεχίζονται οι μάχες και σε ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Το Σώμα Ρώσων Εθελοντών, μια οργάνωση αντικαθεστωτικών με στήριξη και από το εξωτερικό, που φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ανακοίνωσε μάλιστα ότι έχει καταφέρει να συλλάβει αρκετούς αιχμαλώτους ρώσους στρατιώτες και σχεδιάζει να τους παραδώσει στις ουκρανικές δυνάμεις. Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της περιφέρειας δήλωσε έτοιμος να μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το παρατηρητήριο OVD-Info, οι ρωσικές Αρχές προχώρησαν την Κυριακή σε συλλήψεις τουλάχιστον 109 ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 23 πόλεις της χώρας, με την ευκαιρία των 47ων γενεθλίων του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, με αίτημα την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.

Υπενθυμίζεται πως ο Ναβάλνι εκτίνει ποινή φυλάκισης 11,5 ετών, με κατηγορίες για διαφθορά και ασέβεια προς το δικαστήριο – με τον ίδιο, τους υποστηρικτές του και τη Δύση να τονίζουν πως πρόκειται για ξεκάθαρα πολιτική δίωξη, με στόχο την πολιτική και, ενδεχομένως, τη φυσική του εξόντωση.