Υπήρχαν από τον Αλέξη Τσίπρα κάποιες αρχικές σκέψεις μετά το επώδυνο αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, για κάποιου είδους αλλαγή στη σειρά των υποψηφίων για τη μάχη της 25ης Ιουνίου και με σαφή μηνύματα δυσαρέσκειας για ορισμένα στελέχη και τα «φάλτσα» τους. Τελικά όλα αυτά όπως όλα δείχνουν μένουν στα χαρτιά, αφού μια τέτοια μεταβολή θα πυροδοτούσε μια νέα εσωστρέφεια σε μια δύσκολη για το κόμμα στιγμή.

Χθες, πάντως, ανακοινώθηκε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι υποψήφιος για τη νέα κάλπη στο Ρέθυμνο, στην Α’ Πειραιά και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Το πρώτο – όπως έλεγαν από την Κουμουνδούρου – στέλνει το δικό του μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό του χώρου αφού με αυτή την επιλογή ο Τσίπρας στηρίζει την εκλογή του πρώην υπουργού Υγείας – και εκ του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας πρωτοκλασάτων θα συμπληρώναμε – Ανδρέα Ξανθού. Επιπροσθέτως με την κίνηση αυτή θέλει να προσθέσει μια ακόμη ψηφίδα στη μεγάλη μάχη της Κρήτης. Εδώ εξάλλου θα κατέβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλη περιοδεία προσεχώς, αλλά και για την τελική συγκέντρωση του κόμματος πριν από τις εκλογές. Είναι μια περιοχή που «πόνεσε» την Κουμουνδούρου με το αποτέλεσμα του Μαΐου και διττά: σε σχέση με τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με αυτές του ΠΑΣΟΚ – είναι η πρώτη φορά εξάλλου που η Κρήτη έγινε γαλάζια μετά το 1974. Στο δε Ρέθυμνο ειδικότερα έχει σημασία το ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αφού εδώ η Χαριλάου Τρικούπη πέρασε για λίγο μπροστά με 21,47 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 21,03%.

Η Α’ Πειραιά

Ομως και η Α’ Πειραιά όπου κατεβαίνει ο Τσίπρας, αλλά και ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας, έχουν τη δική τους σημειολογία αφού είναι κατεξοχήν λαϊκές περιοχές όπου επίσης σημείωσε μια μεγάλη ήττα και υποχώρηση στα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτόν τον κόσμο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τον επαναπροσεγγίσει. «Το ισχυρό μήνυμα της ενότητας και συστράτευσης όλων των δυνάμεων για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στον νομό, μας δίνει άλλη αισιοδοξία και δύναμη για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη με σθένος, αξιοπρέπεια και συλλογικότητα, με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις αρχές και το ήθος της αριστερής και προοδευτικής παράταξης», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ανδρέα Ξανθού χθες μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Τσίπρα στο Ρέθυμνο. Η όλη στρατηγική της Κουμουνδούρου για τις ημέρες που απομένουν θέλει στοχευμένες κινήσεις που θεωρούν πως μπορεί να επαναπατριστεί κόσμος, αλλά και με σεμνότητα επιχειρήματα πως συνεχίζουν να είναι ο εναλλακτικός στον Μητσοτάκη πόλος.

Για το περιβάλλον

Με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήγε χθες στο Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, στον Υμηττό. Εκεί συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη και συνομίλησε με εθελοντές δασοπυροσβέστες. «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν είναι μια μέρα γιορτής αλλά μια μέρα συναγερμού. Μια μέρα συναγερμού για την κλιματική κρίση και για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειές της» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει σήμερα στον Βορρά και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους νομούς Θεσσαλονίκης και Πιερίας.