«Αγρίεψε» χθες η κόντρα ανάμεσα σε Βερολίνο και Μόσχα. Η αφορμή ήταν διπλή: Αφενός, την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» σε τέσσερα προξενεία της Ρωσίας στη χώρα, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου και την απειλή για αντίποινα. Αφετέρου, τη δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης του Ολαφ Σολτς, που χαρακτήρισε νόμιμες τις όποιες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Σε αυτό το φόντο, πρέπει να προστεθούν και όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Ευρώπη σκληραίνει περαιτέρω τη στάση της απέναντι στη Ρωσία. Ο γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο φόρουμ GLOBSEC στην Μπρατισλάβα, κάλεσε τη Δύση και το ΝΑΤΟ να δώσουν στην Ουκρανία «απτές και αξιόπιστες» εγγυήσεις ασφαλείας. «Οφείλουμε να οικοδομήσουμε κάτι ανάμεσα στην ασφάλεια που προσφέρουμε προς το Ισραήλ και την πλήρη ένταξη (στο ΝΑΤΟ)», είπε ενώ ζήτησε συγγνώμη από τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, επειδή μέχρι τη στιγμή της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου 2022, δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία απέναντι στη ρωσική απειλή.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι επιθέσεις κατά υποδομών εντός του ρωσικού εδάφους. Μία ημέρα μετά τα drones που έπληξαν κτίρια στη Μόσχα, στόχος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έγιναν δύο διυλιστήρια, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 65-80 χιλιομέτρων ανατολικά των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων της χώρας για την εξαγωγή πετρελαίου. Παράλληλα, οι επίσημες αναφορές έκαναν λόγο για νέα ουκρανικά πλήγματα σε περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό και τους  αυτονομιστές, αλλά και στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το ρωσικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατόρθωσαν, τη Δευτέρα, να βυθίσουν το τελευταίο πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση – την οποία αρνήθηκαν να σχολιάσουν οι Αρχές του Κιέβου – το πλήγμα ακριβείας από μαχητικό αεροσκάφος έγινε στο λιμάνι της Οδησσού και είχε στόχο το αποβατικό σκάφος Yuri Olefirenko.

Από την πλευρά του, ο «σκληρός» συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο χαρακτήρισε «αιώνιο αντίπαλο» της Ρωσίας, ενώ διεμήνυσε πως κάθε βρετανός αξιωματούχος που βοηθά την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο αποτελεί «νόμιμο στόχο» για τις ρωσικές δυνάμεις. Οι δηλώσεις Μεντβέντεφ ήρθαν τη στιγμή που δύο άλλοι πρωταγωνιστές του πολέμου – ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ και ο ιδρυτής της μισθοφορικής Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν – κάλεσαν τον Πούτιν να κηρύξει γενική επιστράτευση και να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Πριγκόζιν έθεσε εκ νέου στο στόχαστρό του την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, Βαλερί Γκερασίμοφ. Οπως ανακοίνωσε, ζήτησε από τη γενική εισαγγελία να υπάρξει έρευνα για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων εκ μέρους της ηγεσίας «κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης».