Η στρεβλή εμπορική πρακτική της αύξησης των τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ εξαιτίας του πληθωρισμού και της ταυτόχρονης μείωσης του περιεχομένου των συσκευασιών πολλών τροφίμων, που ανέδειξαν με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους «ΤΑ ΝΕΑ» τη Δευτέρα, είναι μια εξαιρετικά σοβαρή δυσλειτουργία της αγοράς – και μάλιστα σε μια περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελληνικών νοικοκυριών πλήττεται τόσο έντονα.

Πρόκειται, για να το θέσουμε διαφορετικά, για μια ξεκάθαρα κερδοσκοπική πρακτική. Και φυσικά οι σχετικές καταγγελίες των πολιτών αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Οι καταναλωτές είναι δυσαρεστημένοι, αγανακτισμένοι και θυμωμένοι με όσα βλέπουν ενώ κάνουν τα ψώνια τους. Γι’ αυτό πρέπει επιτέλους να παρέμβει η πολιτεία.

Οι πλατφόρμες υποβολής καταγγελιών για παραβάσεις στο εμπόριο είναι ένα καλό μέτρο – για να υπάρχει, σε πραγματικό χρόνο, μια εικόνα των κρουσμάτων αισχροκέρδειας. Από μόνες τους, όμως, δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο. Οι εποπτικές Αρχές οφείλουν – εξαντλώντας τα περιθώρια αυστηρότητας που υπάρχουν – να επιβάλλουν πρόστιμα προκειμένου να σταματήσει η εξαπάτηση των καταναλωτών.

Ο έλεγχος χωρίς πρόστιμα δεν είναι έλεγχος, εξάλλου. Γιατί δίνει σε όσους κερδοσκοπούν εις βάρος των πελατών τους την εντύπωση πως μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν, μεταφορικά και κυριολεκτικά, το τίμημα.