Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το 2019, έπειτα από πολυετείς κρίσεις με πυρήνα την οικονομική, η Ελλάδα είχε φανεί ότι βρισκόταν πλέον σε ένα «οροπέδιο», όμως με δυνάμεις σκόρπιες, χωρίς σχέδιο πορείας και εκτιμήσεις όχι ευοίωνες. Ο κίνδυνος να εισέλθει σε περίοδο στασιμότητας ήταν εμφανής. Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε τότε ένα εγχείρημα πολύ μεγαλύτερο της απλής διαχείρισης: την επανεκκίνηση και τον μετασχηματισμό της χώρας σε έναν λειτουργικό τόπο ευημερίας που θα αφορά όλους και θα συγκλίνει και πάλι με τις προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η Ελλάδα, πλέον, βρίσκεται σε σημείο όπου μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον της με βάσιμες προσδοκίες, χωρίς να αγνοεί βεβαίως τις ρευστές εξωτερικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά η εκκίνηση έχει πραγματοποιηθεί.
Οπως κάθε χρόνο από το 2019, έτσι και φέτος, παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, δηλαδή ο πολιτικός και επιχειρησιακός προγραμματισμός για το 2023. Συνολικά, έχουν δρομολογηθεί για την επόμενη χρονιά 486 δράσεις και 1.913 έργα και έχουν σχεδιαστεί 111 νομοθετικές παρεμβάσεις. Ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου, η παρακολούθηση και η αξιολόγησή του είναι συστατικό μέρος μιας επιτελικής διακυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα, διαχειριζόμενη τέσσερις μεγακρίσεις (προσφυγική - ελληνοτουρκικά, υγειονομική, ενεργειακή και κλιματική), στον τερματισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας, στην εξασφάλιση 80 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ενισχύσεων και μεταρρυθμίσεων, σε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σε καλύτερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, στην πρώτη θέση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Economist, μεταξύ 34 ανεπτυγμένων οικονομιών ως προς τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τη μείωση του δημόσιου χρέους και σε μια ενίσχυση και εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους. Αυτή η λογική διακυβέρνησης, που αποτελεί τομή σε σχέση με την παραδοσιακή άσκησή της, βοήθησε μέχρι σήμερα να χαραχθούν - και να παρακολουθούνται ως προς την υλοποίηση - ολιστικές πολιτικές αντιμετώπισης ζητημάτων, όπως, ενδεικτικά, η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των ΑμεΑ, και η προαγωγή της ισότητας των φύλων.
Με παρόμοια στρατηγική, συγκεντρώνονται δυνάμεις για τη νέα πολιτική της κοινωνικής κατοικίας για νέους και ζευγάρια που θα εκτυλίσσεται εντός του 2023, καθώς και του επερχόμενου εθνικού σχεδίου στήριξης της Τρίτης Ηλικίας. Είναι η χρονιά που πολλά ακόμα στοιχεία της νέας πραγματικότητας για τους πολίτες θα γίνουν ορατά και λειτουργικά, όπως είναι οι αλλαγές στη δικαιοσύνη, την υγεία, την περαιτέρω ανασυγκρότηση του κράτους, μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η αποκέντρωση και η περιφερειακή ανάπτυξη κ.ά. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός του 2023 μεριμνά και για πολλές ακόμα ανισότητες που αποτελούν τροχοπέδη για τις κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διακρίσεις και για όσους δεν είχαν ισότιμη πρόσβαση σε δικαιώματά τους. Πολύ σημαντική επένδυση γίνεται και στους νέους, που βιώνουν τις συνέπειες πολυεπίπεδης διαγενεακής ανισότητας: στηρίζονται με προγράμματα εργασίας, με σπουδές συνδεδεμένες με τις ανάγκες της οικονομίας και, για πρώτη φορά, με πολιτική προσιτής στέγης για να ξεκινήσουν την ενήλικη ζωή τους με καλύτερες προϋποθέσεις.
Προκειμένου να συνεχίσει με σταθερότητα την πορεία της, η χώρα χρειάζεται να εξασφαλίσει την κοινωνική στόχευση των πολιτικών και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία ικανή να διαμοιραστεί δίκαια. Για αυτά, όμως, θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε στον δρόμο προς τις εκλογές, ελπίζω με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια και από την αντιπολίτευση. Γιατί οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιες επιδιώξεις, ποιους στόχους και με ποιο σχέδιο θα πορευθούμε μαζί, στο κοινό μας μέλλον.
Ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης