«Κάλεσε έναν όχλο στην Ουάσιγκτον». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της επιτροπής του Κογκρέσου για τη διερεύνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο συνόψισε τα ευρήματα μιας κοινοβουλευτικής έρευνας – που διήρκεσε 18 μήνες – για τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ σε μια από τις πιο μελανές στιγμές της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας. Και, φυσικά, εξήγησε γιατί τα μέλη της τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της παραπομπής του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

H επιτροπή συστήνει να διωχθεί δικαστικά ο Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης, παρεμπόδιση λειτουργίας της κυβέρνησης, συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση και ψευδείς επίσημες δηλώσεις. Η εν λόγω πρόταση είναι σίγουρα ιστορική.

Η απόπειρα του πρώην προέδρου να εμποδίσει την εναλλαγή στην εξουσία στιγμάτισε την εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας. Ωστόσο, προχθές οι εκπρόσωποι του αμερικανικού έθνους προσπάθησαν να διορθώσουν τη βλάβη που προκάλεσε ο τραμπισμός – και φυσικά ο εμπνευστής του – στο πολίτευμα.

Προσπάθησαν, δηλαδή, να ξαναζωντανέψουν την πίστη των αμερικανών πολιτών σε θεμελιώδεις αξίες και κανόνες της δημοκρατίας. Οπως τη συμμόρφωση των εκλεγμένων αξιωματούχων στους νόμους και τον σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας.

Η ψήφος της αμερικανικής Βουλής είναι φυσικά συμβολική. Θα μπορούσε, όμως, να λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για τις δικαστικές Αρχές. Αν τελικά κατηγορηθεί και καταδικαστεί ο πρώην πρόεδρος, δεν θα κατορθώσει να επιστρέψει ως υποψήφιος στις εκλογές του 2024. Κι αυτό θα ήταν μια μεγάλη νίκη των θεσμών. Γιατί έτσι θα αποδείξουν ότι δεν κινδυνεύουν από κανέναν, όσο επικίνδυνος κι αν είναι.