Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η λέξη στα ελληνικά είναι ελάχιστα γνωστή, γιατί και το έγκλημα που περιγράφει είναι ελάχιστα γνωστό στο ελληνικό κοινό - κι ας πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διέπραξε η σοβιετική Ρωσία. Στην Ουκρανία, από την άλλη, τη γνωρίζουν πολύ καλά: Το «Holomodor», δηλαδή ο τεχνητός λιμός που επέβαλε ο Ιωσήφ Στάλιν στη σοβιετική Ουκρανία το 1932-1933, οδήγησε σε μαρτυρικό θάνατο από πείνα εκατομμύρια Ουκρανούς και είχε στόχο να καταστείλει τις προσπάθειες για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Η Μόσχα αφαίρεσε την καλλιέργεια σιτηρών και κάθε γεωργική καλλιέργεια από τους κατοίκους της Ουκρανίας και φρόντισε να καταστραφούν τα αρχεία απογραφής της επόμενης χρονιάς, ώστε να μη γίνει εμφανής η δραματική μείωση του πληθυσμού, καθώς εκείνη την περίοδο οι πολίτες κυριολεκτικά πέθαιναν στους δρόμους.
Αυτή τη μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ρωσίας θύμισε με ανάρτησή του στο Facebook ο συγγραφέας, μεταφραστής και γνώστης της ρωσικής ιστορίας, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης. «Στην Ουκρανία εκείνη την εποχή 17 άνθρωποι πέθαιναν από πείνα κάθε λεπτό, περισσότεροι από 1.000 κάθε ώρα, και σχεδόν 24.500 κάθε μέρα!» περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ο Τριανταφυλλίδης. «Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Χίτλερ των Ουκρανών ήταν ο Στάλιν. Το Ολοκαύτωμά τους ήταν το Holodomor. Για αυτούς, το φασιστικό Βερολίνο ήταν η Σοβιετική Μόσχα, και τα στρατόπεδα συγκέντρωσής τους ήταν τα Σοβιέτ» σχολίασε στο κείμενό του.
Η ανάρτησή του δέχθηκε μαζική επίθεση «αναφορών» από ρωσικά τρολ, που είχαν ως αποτέλεσμα το κατέβασμά της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και δεν σταμάτησε εκεί, καθώς, με αφορμή τη σκληρή φωτογραφία της περιόδου που συνόδευε το κείμενο και απεικόνιζε πεινασμένο παιδί, η εταιρεία που ελέγχει το περιεχόμενο για το Facebook στην Ελλάδα απέκλεισε τον Τριανταφυλλίδη για έναν μήνα από τη χρήση του λογαριασμού του. Η ένσταση που υπέβαλε, σε συνδυασμό με τον θόρυβο που προκλήθηκε από τους χρήστες, οι οποίοι αναπαρήγαγαν το κείμενο που «κατέβηκε», είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση του λογαριασμού του Τριανταφυλλίδη μέσα σε 24 ώρες. «Το κέρδος είναι μεγάλο. Και αυτό όχι μόνο γιατί πολλοί πληροφορήθηκαν για την μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία του Γκολοντομόρ, αλλά γιατί προκλήθηκε μία ακόμη, βαθιά ρωγμή στην καθεστηκυία αφήγηση και στην παρά φύση αγιοποίηση ενός σκληρού και απάνθρωπου καθεστώτος, όπως αυτό του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού» έγραψε ο ίδιος (Liberal).