Τη βεντάλια των προκλήσεων ανάλογα με την περίσταση επιλέγει να ανοίγει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αξιοποιώντας κάθε μία από τις διεκδικήσεις της Αγκυρας ανάλογα με την περίσταση και το ακροατήριο. Με σταθερά στο τραπέζι να μένουν οι αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ανάμεσα σε αυτά που επανέρχονται περιοδικά, με στόχο να συμβάλουν στην οικοδόμηση της πολεμικής ρητορικής που επιχειρεί να αναπτύξει η Αγκυρα περί «ελληνικής απειλής» είναι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, το ζήτημα της τρομοκρατίας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις συμμαχίες της, αλλά και το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό. Με την τουρκική πλευρά να επιχειρεί να αξιοποιήσει το σύνολο της ατζέντας της τόσο εν όψει των εκλογών του 2023 σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, όσο και παγίωσης μίας πολιτικής έντασης που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και στα διπλωματικά παζάρια που επιχειρεί ο Ερντογάν, όπως για παράδειγμα με τις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε να «παίξει» με το ζήτημα της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία αποκάλεσε για μία ακόμα φορά «τουρκική», και κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να αντιδράσει στις «διώξεις» των μουσουλμάνων από την Ελλάδα.

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επανήλθε χθες στο ζήτημα των εξοπλιστικών της Ελλάδας, αγαπημένο θέμα και του Ερντογάν. Ο Ακάρ αναφέρθηκε στους έλληνες πολιτικούς υποστηρίζοντας πως κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσταθεροποιήσουν την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών «με τον σεβντά τους για τους εξοπλισμούς». Ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Αγκυρα θέλει να διατηρεί τις επαφές της με την Ελλάδα και «απλώνει το χέρι για την ειρήνη», όντας υπέρ της επίλυσης, ωστόσο δεν θα επιτρέψει «τετελεσμένα», όπως υποστηρίζει.

Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν (A Haber), υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να συγκρουστεί στρατιωτικά με την Ελλάδα, αλλά «δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο σε κάθε βήμα που θα γίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση». Και σε αυτό το πλαίσιο έβαλε στο τραπέζι ισχυρισμούς εναντίον της Αθήνας περί παραβίασης των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, του εναέριου χώρου της, παραβιάσεις των τουρκικών συνόρων, αλλά και «προπαγανδιστικές ενέργειες εναντίον της Αγκυρας». Στο στόχαστρο Καλίν και οι συμμαχίες της Ελλάδας, με τον ίδιο να καλεί ΗΠΑ και Γαλλία να μην ενθαρρύνουν την Ελλάδα να υιοθετήσει μία «κακομαθημένη στάση», ενώ την ίδια στιγμή με αιχμή τη χειραψία Ερντογάν – Σίσι, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου αναφέρθηκε σε «κατάρρευση της αντιτουρκικής συμμαχίας» που νόμιζε ότι μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο έφερε ως παράδειγμα το EastMed Gaz Forum, στο οποίο η Τουρκία δεν συμμετείχε και κατά τον ίδιο στόχο είχε την «απομόνωση και εξουδετέρωση» της Αγκυρας.

Το μήνυμα Δένδια

Το δικό του μήνυμα έστειλε προσερχόμενος στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ χθες στο Βουκουρέστι ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι το «συμπέρασμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι σαφές: ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα». Στο περιθώριο της Συνόδου ο Δένδιας είχε σύντομες επαφές με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας. Ο ΥΠΕΞ είχε επίσης συνάντηση με την καναδή ομόλογό του, Μελανί Ζολί, με την οποία συζήτησαν τόσο τις διμερείς σχέσεις και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς επίσης και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις συναντήσεις του Δένδια που ξεχώρισαν και αυτή με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με αντικείμενο τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας στη σκιά του ουκρανικού. Σήμερα και αύριο ο ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στην Πολωνία για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ όπου αναμένεται να έχει νέο μπαράζ επαφών με τους ομολόγους του τού Ουζμπεκιστάν, της Αρμενίας, του Τατζικιστάν και του Αζερμπαϊτζάν.