Δεν χρειαζόταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως το κλίμα «μυρίζει» εκλογές για να γίνει σαφές πως μετράμε αντίστροφα για τις κάλπες της απλής αναλογικής. Η συγκεκριμένη φράση του Πρωθυπουργού, ωστόσο, επιβεβαίωσε πως οι ερχόμενες εκλογές δεν υπάρχουν μόνο στο μυαλό της αντιπολίτευσης, η οποία τις ζητάει επίμονα, αλλά και στο μυαλό της κυβέρνησης, η οποία πλέον δεν κρύβει πως κινείται με γνώμονα και τους εκλογικούς σχεδιασμούς της.

Η προεκλογική περίοδος επί της ουσίας έχει αρχίσει. Οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών γίνονται στις περιφέρειες που έχουν σημασία για το εκλογικό αποτέλεσμα, οι επικοινωνιακές επιλογές και οι εναλλακτικές συνεντεύξεις απευθύνονται σε μη προνομιακά ακροατήρια για τον καθένα, ενώ οι κομματικές μηχανές τρέχουν για να κλείσουν τις λίστες με τους υποψηφίους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η προετοιμασία αυξάνει και την πόλωση: οι τόνοι ανάμεσα στους δύο βασικούς διεκδικητές της εξουσίας έχουν ανέβει επικίνδυνα.

Το μόνο που απομένει πια να οριστεί είναι η ημερομηνία. Ακριβώς γι’ αυτό, θα ήταν καλό να μην εξαντληθεί και το τελευταίο περιθώριο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Οσο περισσότερο κρατήσει το σημερινό ύφος της αντιπαράθεσης τόσο πιθανότερο είναι τελικά να διατηρηθεί. Χρειάζεται ορίζοντας, ένα χρονικά εύλoγο τέλος, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει αυξημένη πιθανότητα οι κάλπες να είναι διπλές, άρα η διαδικασία να «τραβήξει» περισσότερο. Η εκλογική οσμή μπορεί εύκολα να γίνει τοξική, ειδικά αν μείνει στην ατμόσφαιρα περισσότερο απ’ όσο αντέχουν όλοι.