Συνήθως την πρώτη μέρα εφαρμογής ενός μέτρου, όταν τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω του, όλα φαίνεται να πηγαίνουν βάσει σχεδίου. Ετσι και με το καλάθι του νοικοκυριού. Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ εμφανίστηκαν έτοιμες. Το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν συνεπές στα ραντεβού που είχε κλείσει για ελέγχους. Ωστόσο, η επιτυχία του θα κριθεί από σήμερα.

Η συγκράτηση των τιμών σε μια σειρά από βασικά αγαθά, τα οποία είναι απαραίτητα για κάθε οικογένεια, επιβάλλεται ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν τόσο τα χαμηλά όσο και τα μεσαία εισοδήματα. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη προσπάθεια πρέπει να υποστηριχθεί από την πολιτεία με όλα τα μέσα που εκείνη έχει στη διάθεσή της.

Πρέπει, με άλλα λόγια, τα αρμόδια κρατικά όργανα να παρακολουθούν στην πράξη πως τηρούνται από τα σουπερμάρκετ οι δεσμεύσεις που αυτά ανέλαβαν τόσο απέναντί της όσο και απέναντι στο καταναλωτικό κοινό.

Γι’ αυτό είναι υποχρέωση του κράτους να συνεχίσει τους ελέγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα – να μην τους σταματήσει τη στιγμή που τα μίντια θα εστιάσουν την προσοχή τους σε κάποιο άλλο θέμα της επικαιρότητας. Η διαρκής παρακολούθηση είναι αναγκαία και για να βελτιωθούν οι προβλέψεις του μέτρου όπου παρατηρηθεί ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Οπως δυστυχώς συμβαίνει με κάθε μικρή ή μεγάλη νομοθετική παρέμβαση στην Ελλάδα, δεν αρκεί ποτέ η ψήφισή της. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν ξεκινά η υλοποίησή της. Εκεί βρίσκεται το πραγματικό στοίχημα και για τους εμπνευστές του καλαθιού του νοικοκυριού.