Σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων, μοιάζει πολύ λογικό οι μεγάλες προκλήσεις να αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα καθημερινά ζητήματα των πολιτών, που συχνά μοιάζουν ήσσονος σημασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει το αντίθετο: υπάρχουν προβλήματα που όσο περνάει ο καιρός χωρίς να επιλύονται γίνονται ανυπόφορα. Και είναι αυτά που μερικές φορές έχουν μεγαλύτερη επίπτωση από τα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής στις επιλογές που κάνουν οι ψηφοφόροι πάνω από την κάλπη.

Είναι ανάγκη να ληφθεί γρήγορα μέριμνα από το κράτος για τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ειδικά όταν αυτά προκαλούν μια χρόνια κατάσταση που κακοφορμίζει. Η κυκλοφοριακή κίνηση στην Αθήνα, για παράδειγμα, που μετά την πρώτη φάση της πανδημίας και τις αλλαγές στο κέντρο της πόλης δεν έχει αντιμετωπιστεί, έχει καταντήσει πια αφόρητη. Πριν από λίγες μέρες, «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν φέρει στο φως προτάσεις για το χάος του Κηφισού, που με το συνεχές μποτιλιάρισμα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον άξονα της Αττικής. Αυτές τις μέρες διεξάγεται μια δημόσια συζήτηση για την παράταση της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων στους δημόσιους χώρους μέχρι τον Ιανουάριο, μια συζήτηση που αφορά άμεσα τους πολίτες, είτε είναι καταστηματάρχες είτε περαστικοί.

Οι εικόνες των δρόμων, οι εικόνες των πόλεων και η ζωή σ’ αυτές έχει ουσιαστική αξία. Για να μη νιώθουν οι πολίτες εγκαταλειμμένοι από τους αντιπροσώπους τους, πρέπει κι εκείνοι να δίνουν στην καθημερινότητα τη σημασία που της αρμόζει.